-->

O Šivaćim Mašinama i Strojevima / All About Sewing Machine

Here we will talk about sewing machines, types and differences between machines. With the help of a sewing machine, different types of materials are joined, from the thinnest fabrics to natural leather, the connection is made with a thread and a needle connected in a special mechanism (about that on another occasion). Some rough division would be into domestic and industrial sewing machines.
Home sewing machines (sewing machines for home use) are, as the name suggests, for home use and are usually unlike industrial smaller and "softer" constructions with a cabinet or in a suitcase (suitcase machines).
Ovdje će biti riječi o šivaćim masinama-strojevima, vrstama i razlikama među mašinama. Pomoću šivaće masine se vrši spajanje različitih vrsta materijala, od najtanjih štofova do prirodne kože, spajanje se vrši pomoću konca i igle spregnutih u specijalan mehanizam (o tome drugom prilikom). Neka gruba podjela bi bila na kućne i industrijske šivaće masine.  Kućne sivaće mašine (mašine za šivanje za kućnu upotrebu) su, kao sto samo ime kaže, za kućnu upotrebu i obično su za razliku od industrijskih manje i "nježnije" konstrukcije sa kabinetom ili u koferu(kofer mašine). Modern home sewing machines are equipped with various accessories so that today it is possible to perform various operations with them, from ordinary stitch-stitch to embroidery on material, sewing buttons on clothing, processing buttonholes, hemming, decorative and decorative stitch, embroidery ... etc The price depends on the model, ordinary electro-mechanical ones are cheaper but they also have a couple of operations, the latest digital ones with a central microprocessor with the possibility of adding software and a large number of operations are quite expensive but too complicated for my term.
Industrial sewing machines were invented during the first industrial revolution to reduce hand sewing.
Since the invention of the sewing machine, it is considered to be the work of the Englishman Thomas Saint 1790, the machines have advanced both technically and technologically, modern machines are controlled by computer according to a given program and the process is almost completely automated, many machines have automatic thread cutting and lifting the needle to the upper position ..
It is also superfluous to talk about productivity and efficiency. Industrial sewing machines are usually made for individual operations as part of a production process, although there are also universal ones that can perform several operations simultaneously. The basic division in industrial machines is according to the method of transporting materials through the machine. There are so-called single (lower transport), double (so-called needle) and triple (mainly for heavier materials: sky, eco leather, genuine leather, thicker fabric, rubberized materials, uppers .. etc.)
Basic parts of the sewing machine and tips for beginners, read HERE.
There are also: overlock (overlock) HERE - machines for edging, joining and cutting off excess material, mostly used for making clothing, iberdek, poles (shoe industry, shoe machine), buttons, pickers, lactators, sleeves ... etc. then machines for longer "neck" -longer working width, .. by number of needles: single-needle, double-needle, .. embroidery machines and machines (independent and serial, domestic and industrial ...)
Savremene kućne šivaće mašine su opremljene raznim dodacima tako da je danas i sa njima moguće vršiti razne operacije, kako od običnog boda-štepa pa do veza na materijalu, šivenja dugmadi na odjevne predmete, obrada rupica za dugmad, porubljivanja, ukrasni i dekorativni štep, vez......itd
Cijena zavisi od modela, obične elektro mehaničke su jeftinije ali imaju i par operacija, najnovije digitalne sa centralnim mikroprocesorom uz mogućnost dodavanja softvera i velikim brojem operacija su prilično skupe ali i za moj pojam suviše iskomplikovane. 
Industrijske šivace mašine su izmišljene tokom prve industrijske revolucije kako bi se smanjilo ručno šivenje odjeće. 
Od izuma sivaće mašine, smatra se da je to djelo Engleza Thomas Saint-a 1790,mašine su i tehnički i tehnološki dosta uznapredovale, savremene mašine se upravljaju kompijuterski po zadanom programu a proces je gotovo u potpunosti automatizovan, mnogi strojevi imaju automatsko odsijecanje konca i podizanje igle u gornji položaj...  O produktivnosti i učinkovitosti je i suvišno govoriti. Industrijske šivaće mašine su pravljene obično za pojedinačne operacije dijela nekog proizvodnog procesa, mada i njih ima univerzalnih koje mogu vršiti nekoliko operacija istovremeno. Osnovna podjela kod industrijskih mašina je po načinu transporta materijala kroz mašinu. Postoji takozvani jednostruki (donji transport), dvostruki(tzv igleni) i trostruki (uglavnom za teže materijale:skaj, eko koža, prava koža, deblji štof, gumirani materijali, gornji dijelovi obuće.. itd) Osnovno dijelovi sivaćeg stroja i savjeti za početnike,pročitaj OVDE.Postoje još i:overlok (overlovk-aOVDE)-mašine za porubljivanje, spajanje i odsijecanje viška materijala, najviše se koriste za izradu odjevnih predmeta, iberdek, stubovke (obućarska industrija, obućarski stroj), dugmičarke, pikirke, laktarice (laktarica), rukavne.......itd. 
zatim mašine za dužim"vratom"-duži radni zahvat - "mamutka, "mini mamutka" ...po broju igala: jednoigle, dvoiglovke ....mašine i strojevi za vez (samostalne i serijske, kućne i industrijske...)

16 comments:

  1. Nikola23.8.13

    Radi se o šivacoj mašini"skakačici"
    PATENT ELASTIC BOTOL 10374.Na plocici piše;
    kummer Fior Bern [031]75656.
    Mozete mi reći karakteristike ove mašine,koliko je stara,koju vrstu konca koristi i koje igle koristi.Hvala unapred

    ReplyDelete
  2. Anonymous23.8.13

    Možda neko zna,ja NE.

    ReplyDelete
  3. Anonymous12.1.14

    Kazite mi koja marka masine za sivenje kucnog tipa i namene je najbolja i kako se cene krecu za takve
    Pozdrav

    ReplyDelete
  4. Teško je na to pitanje dati neki pametan odgovor,mnogo stvari utiče na to,prije svega količina novca koji ste spremni izdvojiti za šivaću mašinu,bilo koju da kupite,od poznatih svjetskih marki,neke srednje klase,sigurno je da nećete pogriješiti,ako mislite dobro"odriješiti kesu",tu su premium modeli tima Bernina,Pfaff,Husqvarna ..itd
    Pozzdraw

    ReplyDelete
  5. Anonymous2.12.14

    Molim vas da mi kazete nesto o masini Privileg Topstar.Stajala je dugo na potkrovlju,ja sam je prebrisala i odnela kod majstora.Interesuje me sve o ovoj masini,jer uputstvo za nju nisam nigde nasla.Hvala vam od srca.��

    ReplyDelete
  6. Da ste malo detaljnije pretražili sajt vidjeli bi ste da postoji cio post o Privileg šivaćim mašinama pogledajte i Ideal topstar,to je gotovo identična mašina,uputstvo na našem jeziku nemam,ustvari ne postoji nigdje.LP

    ReplyDelete
  7. Anonymous22.12.14

    Molila bih vas za pomoć.Laik sam za mašine i šivenje.A potrebna mi je u firmi industrijska mašina za šivenje zavjesa i paravna,kao i za podvrtanje materijala štofa i teksasa koji je malo deblji.Da li mi vi možete savjet dati koji model mašine da potražim i koja marka je najbolja za tu vrstu posla.Hvala

    ReplyDelete
  8. Anonymous22.12.14

    Šivenje zavjesa,stora i paravana mogu raditi i kućne šivaće mašine,radi se o veoma laganim materijalima,dakle za tu vrstu posla može se koristiti nilo koja industrijska šteperica.
    Podvrtanje,podavijanje i šivenje debljih materijala tipa teksas isto tako mogu raditi kvalitetnije kućne šivaće mašine a što se tiče industrijskih preporučujem mašinu sa iglenim transportom."Marka"je važna onoliko koliko je Vaša firma spremna izdvojiti novca .
    Pozdrav vama i vašoj "firmi" :))

    ReplyDelete
  9. Anonymous24.1.16

    Šta ie to puler šivaće mašine,često čitam mašina ima puller,o čemu se zapravo radi?

    ReplyDelete
  10. Dobro pitanje :)
    engleski"puller"-potezač,šivaća mašina koja ima puller(puler),to je u suštini dodatni transport materijala,puler mogu imati razni tipovi specijalnih šivaćih mašina,puler su dva spregnuta valjka koji se nalaze iza stopice,brzina pulera se može mijenjati,najčešće puller ima nešto malo veću brzinu potezanja materijala u odnosu na transport ispod stopice,puller na neki način malo isteže materijal,korištenjem pulera dobija se ravan spoj materijala,nema skupljanja ili istezanja,recimo šivenje nogavica kod farmerki.Puler je čest na laktarica šivaćoj mašini.
    Šivaća mašina Laktarica će biti posebna tema a sa njome i dodatno objašnjenje u vezi puller-a.LP

    ReplyDelete
  11. Anonymous12.11.17

    Zamolila bih da mi kažete nešto o singer smart ll , da li je za početnike jednostavna, i koji materijali su predviđeni za nj

    ReplyDelete
  12. Anonymous2.7.18

    Zamolicu Vas za pomoc oko kupovine polovne masine Ruza rukavna. Prodavac kaze da je nova to jest nije koriscena.Na
    slici i izgleda bas tako novo a cena nije bas mala a posto nema garanciju zanima me da li je ona podmazivana u fabrici i da li mogu biti neke smetnje bas zbog ne koriscenja.Hvala Vam unapred

    ReplyDelete
  13. Anonymous7.2.19

    Želim da otvorim proizvodnju hula hop čarapa. Kupio sam mašine Lonati 252. Htio bih da vas pitam koja bi mi masina za sivenje trebala kada bih zavrsio sa carapama, kad se budu prsti sili koja ide automatski masina kao liniju da ima. Kompresori mi treba i sta ce mi jos trebati.imate li neki savjet?

    ReplyDelete
  14. Anonymous14.7.19

    Šivanje ili šivenje je zanat učvršćivanja ili spajanja stvari koristeći šavove koji se prave iglom i predivom. Šivanje je jedno od najstarijih tekstilnih umijeća koje se pojavljuje u paleolitnom periodu. Arheolozi vjeruju da su ljudi iz kamenog doba širom Evrope i Azije, prije nego što je izumljeno predenje prediva ili tkanje tkanine, šili krzno i kožnu odjeću koristeći kosti, jelenje rogove ili igle od slonovače i "predivo" napravljeno od raznih životinjskih dijelova tijela uključujući žile, ketgut i vene.

    Hiljadama godina, sve šivanje se radilo ručno. Pronalazak šivaće mašine u 19. vijeku i uspon kompjuterizacije krajem 20. vijeka su doveli do masivne proizvodnje i izvoza sašivenih stvari, ali ručno šivanje se i dalje praktikuje širom svijeta. Sitno ručno šivanje je karakteristično za visoko kvalitetno krojenje muške odjeće, visoku modu i krojenje ženske odjeće po narudžbi. Ručno šivanje, kao sredstvo kreativnog izražavanja, koriste tekstilni umjetnici i oni kojima je to hobi....
    Wikipedia

    ReplyDelete

SEARCH