-->

Domestic Sewing Machine Motor / Elektromotori Za Kućne Šivaće Mašine


One of the earlier topics was "Electric motor with clutch" (click on LINK which mainly refers to industrial sewing machines and it is most often about motor-machines (popularly speaking without brushes). In this post we will talk about motors that are most often They are built into so-called household sewing machines and are brush motors.Home sewing machines, in principle, do not have a classic clutch as industrial, but have a pedal where the foot speed determines the speed of the sewing machine motor. , ie increasing the voltage going to the motor and thus regulating the speed of the motor or sewing machine. Failures on this circuit are relatively common (depending on quality) and the causes can be varied, from the most common wire break in the main line or pedal to engine burnout. In brush motors, the rotor is most often damaged, the stator less often.
Jedna od ranijih tema je bila "Elektro motor sa spojkom-kvačilom"(klikni na LINK koja se uglavnom
odnosi na industrijske šivaće mašine a riječ je najčešće o motorima-mašinama (narodski kazano bez četkica). U ovom postu će biti riječi o motorima  koji se najčešće ugrađuju u tzv. kućne šivaće masine a riječ je o motorima sa četkicama. Kućne šivaće mašine, u principu, nemaju klasičnu spojku-kuplung kao industrijske, već posjeduju pedalu-papučicu gdje se pritiskom noge određuje brzina vrtnje motorića šivaće mašine. Pedalom se vrši smanjenje, odnosno povećavanje napona koji ide u motor a samim tim se i reguliše brzina vrtnje motora odnosno šivaće mašine.
Kvarovi na ovom sklopu su  relativno česti (zavisno od kvalitete) a uzroci mogu biti raznovrsni, od najobičnijeg prekida žice u glavnom vodu ili papučici pa do pregorijevanja motora. Kod motora sa četkicama najčešće strada rotor, stator rjeđe.

The rotor is most often damaged due to worn brushes which, due to poor fit and poor contact, cause overheating and destruction of the collector (the place where the contact brushes rest) and in the most severe case, the protective winding varnish burns due to overheating. The motor of the sewing machine can also be destroyed due to worn-out bearings which load the motor with their resistance and thus lead to its overheating, the following, dirt from dust, overload in work, overstretched belt ... etc.
As soon as you feel that the engine has a strange sound, that it is moving with resistance or that a strange smell is felt from it, the work should be stopped, so it can be done cheaper with the repair. Warming up the engine is a normal occurrence during prolonged operation, but if the sewing machine motor heats up quickly, it could be a problem. The basis of everything is the work of the brushes on the collector, if there are a lot of sparks from the brushes and the "sparks" themselves rotate on the collector and the collector itself gets too hot, it is necessary to inspect the rotor-brush assembly.
Example: a sewing machine motor does not work at all:
Possible causes: wire break in main line, break in pedal, main switch not working, contact windings in pedal in break, motor brushes worn and bad, engine collector burnt out, motor / pedal assembly connection contacts bad (plug), completely burnt out motor .... etc.
In the contact pedal of the sewing machine, various malfunctions can happen, from a destroyed pedal to extremely banal malfunctions, and various services and masters use it to repair a good charge or replace it with a new part and leave it "defective". and in essence the fault is usually extremely "simple", most often some of the wires burst due to fatigue either on the main line or on the surface of the contact windings, RISK OF ELECTRIC SHOCK. During any work, BE SURE to pull the plug completely "out of the wall" and leave the work to a professional. !! Related topics: Rotor of a collector electric motor
Rotor strada najčešće zbog istrošenih četkica koje zbog lošeg nalijeganja  i slabog kontakta uzrokuju pregrijavanje i uništavanje kolektora (mjesto gdje naliježu kontaktne četkice) a u najtežem slučaju usled pregrijavanja izgori zaštitni lak namotaja. Motor šivaće mašine može biti i uništen zbog dotrajalih ležaja koji svojim otporom opterećuju motor a samim tim i dovode do njegovog pregrijavanja, sledeće, zaprljanost od prašine, preopterećenje u radu, prezategnut remen....itd.
Čim osjetite da motor ima čudan zvuk, da se kreće uz otpor ili da iz njega se osjeti čudan miris treba prekinuti rad, na taj način se može proći jeftinije sa popravkom. Zagrijavanje motora je normalna pojava u toku dužeg rada, ali ako se motor šivaće mašine brzo zagrijava, to bi mogao biti neki problem. Osnov svega je rad četkica na kolektoru, ako iz četkica puno varniči a same "varnice" se vrte po kolektoru i uz to sam kolektor se previše zagrijava potrebno je pregledati sklop rotor-četkice.
Primjer: motor šivaće mašine uopšte ne radi: Mogući uzroci: prekid žice u glavnom vodu, prekid u papučici, glavni prekidač ne radi, kontaktni namotaji u pedali u prekidu, četkice motora istrošene i loše naliježu, izgorio kolektor motora, priključni kontakti sklopa motor/papučica loši (utikač), potpuno izgorio motor....itd. U kontaktnoj pedali-papučici šivace mašine se znaju desiti različiti kvarovi, od uništene pedale pa do krajnje banalnih kvarova a razni servisi i majstori to iskoristavaju i popravak dobro naplate ili zamijene novim dijelom a sebi ostave "neispravan", nešto o toj temi pročitaj OVDEa u suštini kvar je obično krajnje "jednostavan", najčešće puca neka od žica usled zamora ili na gavnom vodu ili na površini kontaktnih namotaja, ALI pošto se radi o dijelovima koji rade pod naponom, čačkanje oko motora i kontaktne papučice-pedale nije za svakoga,razlog, 
OPASNOST OD UDARA ELEKTRICNE ENERGIJE. Pri bilo kavim radovima OBAVEZNO utikač isčupati potpuno "iz zida" a radove prepustiti stručnoj osobi. !!
Srodne teme: Rotor kolektorskog elektromotora

17 comments:

  1. Anonymous3.8.15

    Pozdrav svima
    Kod mene šivaća mašina sasvim normalno radi,ima dobru brzinu i snagu ali se osjeti miris motora,da li je to šta opasno,hvala

    ReplyDelete
  2. Anonymous3.8.15

    Ponekada se doista osjeti čudan miris iz šivaće mašine,najčešće je to motorić na kućnim šivaćim masinama.Ako motor sasvim normalno radi,ne grije se puno,nema prisustva dima,kolektor ne iskri....itd najvjerovatnije da nije ništa"strašno",ta pojava je češća kod mašina koje se podmazuju,ponekada to neko uradi i malo preko mjere.Pristup ulja u i na elektro motoru može odavati neprijatan miris,prisustvo ulja ili neke masnoće na kolektoru najviše prouzrokuje taj"problem".Kolektor se grije a ulje je izolator i dolazi do njegovog izgaranja.To u principu ne bi trebalo oštetiti motor.Rješenje je izgradnja elektromotora i temeljito čišćeje a ako motor posjeduje plastično kućište i njega je potrebno očistiti,najbolje potpuno oprati.

    ReplyDelete
  3. Anonymous3.3.16

    A sta ako se masina grije a od kako sam je kupila ima miris neki neobican i cak mi se poslednji put i papucica malo grijala sta savjetujete da se uradi

    ReplyDelete
    Replies
    1. A mašina je?:brend(ime i broj),polovna,nova..itd?

      Delete
  4. Anonymous10.5.18

    Danas prilikom rada iz kućišta motora je zadimilo. A prije toga se čuo čudan rad ,zujanje čak i u stanju mirovanja.
    Da li nositi na popravak ili otpisati mašinu? Hvala

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous11.5.18

      Niste naveli koja je sivaća masina u pitatnju.??
      Dim iz motora može biti bezazlena pojava, često kondenzator "probije" i zadimi. Zujanje u satnju mirovanja se ne smije događati, to je znak da je motor pod malim naponom i da startna papučica nije ispravna.

      Delete
    2. Anonymous11.5.18

      Masina je Bernina Record, stara mašina ali je šila dobro. Da, u napojnom kablu izgleda da ima neki prekid, samo u posebnom položaju bi dobijala struju i radila A stiskanje papučicom bi nekada rezultiralo istim zujanjem. Znači mogla bih je majstoru na popravak nositi.?

      Delete
  5. Pozdrav! Sve pohvale za Vas sajt,da Vas nije pa ja ne znam sta bih! Ovako ,imam jedan slozeniji problem koji nisam u stanju shvatiti. Naime,kupila sam polovnu overlock Singer 14SH754,medjutim sada kad sam radila obrade malkice duze na njoj nego inace,znaci nije ono nabrzinu obradi i to je to,primjetila sam da se grije i onaj vonj kineske plastike smrdi,nisam primjetila nikakvo opterecenje u radu niti se papucica grije. Da li je to za majstora posao ili sta vec moze biti? Malo se bojim sada raditi na njoj!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ne bi to trebao biti "složeniji problem", mašina jeste polovna i to malo usložnjava stvar, motor / papučica na singer 14sh754 se koristi na mnogim kućnim šivaćim mašinama kineske proizvodnje, sama ta plastika koja se nalazi na motoru nije nešto posebno otporna na temperaturu i onda malo jače grijanje motora širi taj "plastični" miris, samo hlađenje nije najbolje riješeno, vjerovatno duži sporiji rad isto pogoršava situaciju, treba imati na umu da je to hobi mašina.
      Grijanje motora šivaće mašine za kratko vrijeme je već problematično i mora se pogledati. Ne znam šta da kažem 😀, nastavite raditi, ako možete malo je poštedite, a ne bi bilo loše ni da se mašina otvori i pregleda stanje motora, taj posao će te prepustiti majstoru.!
      .
      SINGER 14SH754 OVERLOCKER
      .

      Delete
  6. Pozdrav, imam jedan problem a mozda i vise😀, prilikom duzeg rada masina je pocela dimiti i cudan zvuk je imala. Nakon par sekundi sam to skuzila i prestala s radom,iskljucila je. Stopica je bila skroz vruca. Masina se pregrijala i pretpostavljam zapalila. Kako to mogu provjeriti? Bojim se opet je ukljuciti?? Sto mi preporucujete??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nemojte više uključivati mašinu, provjeriti možete samo u servisu, niste naveli koji je model mašine u pitanju, za jeftine i stare mašine to je najčešće "Kraj", jednostavno ne isplati se popravljati, ne tvrdim da nema izuzetaka 🙂.

      Delete
    2. Marijana24.3.20

      Bagat Višnja 706, godina proizvodnje 1999.

      Delete
  7. Trebao bi mi motor za sivacu masinu Grand special dansku...spoljni motor
    Proizvodjac "Allesch"danmark
    0,4a 90w 5500 o/min..ako neko ima...stradao rotor

    ReplyDelete
  8. Anonymous7.6.20

    Pozdrav. Želim da naručim motor za šivaću mašinu Singer na ebay-u pa ne znam koliku snagu treba da ima motor. Ima ih od 100 W, 180 W i 250 W. Ne znam koji da naručim. Kupila bih zajedno sa papučicom, bojim se da mi ova papučica sto je imam neće odgovarati. Inače imam stari motor koji sam popravljala, ali imam utisak da majstor nije ništa ni radio i ne radi mi, a mašina mi treba. Pozdrav.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ključna stvar koju niste naveli je model Singer šivaće mašine. Snagu motora treba prilagoditi vrsti šivaće mašine, njenoj namjeni i izdržljivosti. Navedene snage motora treba uzeti sa velikom rezervom, naročito ako su motori iz Kine.

      Delete

SEARCH