-->

Walking Foot Sewing Machine / Trostruki Transport Šivaće Mašine


Some of the site visitors asked me to write something about the machine with triple transport. It is interesting that this shape and type of machine is my favorite and I like working with and on these machines the most, so we will see what "triple transport machine" means. , parts and working principle. What is triple transport ?? ...
In principle, machines with the so-called "triple transport" are intended for sewing heavier materials. What is meant by "heavier materials", so these are all those materials that are impossible or very difficult to sew on "ordinary" machines (household machines, machine with lower transport..etc)
Neki od posjetitelja stranice su tražili da nešto napišem o mašini sa trostrukim transportom, Zanimljivo je da je meni taj oblik i vrsta mašine najomiljeniji i najviše volim raditi sa i na tim mašinama, dakle, vidjet će mo šta  to znači "mašina sa trostrukim transportom", dijelovi i princip rada. Šta je trostruki transport ??...
U principu, mašine sa tzv"trostrukim transportom"su namijenjene za šivanje težih materijala. Šta se podrazumijeva pod "teži materijali", pa to su svi oni materijali koje je nemoguce ili veoma teško šiti-šivati na"običnim" masinama (kućne mašine, šteperice sa donjim transportom..itd)


Now what materials are these? natural leather, imitation leather, skye, thick fabric, tarpaulins for car covers, fabric upholstery fabric, for car upholstery, tent making material, bag sewing, awning materials, tarpaulin sewing, sewing material car upholstery-seats .... etc etc. It doesn't have to mean that now, this type of machine can't sew thinner and "lighter materials", it can, but it's not intended, it's certainly not for very thin materials like lining thin curtains etc.
How to distinguish a machine with three transports from another machine, and above all it is the appearance of its feet and needles. The given figure shows typical parts of a triple transport: 1 needle, 2 towing foot, 3 lower transport teeth (feed dog) and 4 material holding feet. Now, then why triple transport ,? so because there are three parts involved in pulling the material, namely: the needle, the towing foot and the lower transport, all three elements simply "pull" the material at the same time, the tailors and the machine operators say "a machine with good traction".
Sad o kojim se materijalima radi? to je prirodna koža,vještacka-eko koža, skaj (šivanje skaja), deblji štofovi, cerade za pokrivače automobila, štof za tapaciranje namještaja, za auto tapetariju, materijal za izradu šatora, šivanje torbi, materijali za tende, šivenje cerada, za šivenje auto presvalaka-sjedišta....itd itd. Ne mora da znači, da sad, ta vrsta mašine ne može da štepa tanje i "lakše materijale", može, ali joj nije namjena, svakako da nije za veoma tanke materijale kao postava, tanke zavjese i sl.  Kako razlikovati mašinu sa tri transporta od neke druge mašine, pa prije svega to je izgled njenih stopica i igle. Na datoj slici su prikazani tipični dijelovi trostrukog transporta: 1 igla, 2 vučna stopica , 3 zubci donjeg transporta i 4 stopica za pridržavanje materijala. E sad,zašto je onda trostruki transport,? pa zato što u povlačenju materijala učestvuju tri dijela, to su :igla, vučna stopica i donji transport, sva ta tri elementa jednostavno"vuku"materijal istovremeno, šnajderice i mašinci kažu "mašina sa dobrom vučom".

  

Usually, on a triple transport, the needle is slightly thicker, from 100 onwards, it is desirable to adjust the thread and the needle to the material, the heavier the material, the stronger the thread, for sewing natural leather, an adequate thread and a well-adjusted machine are needed. When sewing hard and heavy materials, such as natural leather, do not overdo it with speed.
Read about machine thread HERE. In general, the sewing speed of such machines varies, it all depends on the purpose of the machine.
The drive motor is certainly powerful and is usually three-phase and can be a combination (220/380 V)
There are also different shapes of feet for different types of sewing, and the stitch step can go up to 10 mm (and even more). additional reinforcement but also has an aesthetic effect, most often in upholstery.
The machine with triple transport also requires an experienced worker, and any more serious repair and inspection by an adequate expert. Read about sewing natural leather HERE
Obično je na trostrukom transportu nešto deblja igla, od 100 pa na dalje, poželjno je konac i iglu prilagoditi materijalu, što je materijal teži to treba biti i jači konac, za šivanje prirodne kože potreban i adekvatan konac a i dobro podešena mašina. Pri šivenju tvrdih i teških materijala, kao što je prirodna koža, ne pretjerivati sa brzinom. O mašinskom koncu (masinski konac) pročitajte OVDE.  Uglavnom, brzina šivenja kod ovakvih mašina varira, sve zavisi za koju je namjenu mašina.Pogonski motor je svakako snažan i najčešće je trofazni a može biti i kombinacija (220/380 V)  Postoje i različiti oblici stopica za različite vrste šivenja, a štep korak može ići i do 10 mm (pa i više), upravo je kvalitetan i lijep štep-bod glavna odlika mašine sa trostrukim transportom, jer se veoma često vanjski ili iber štep koristi kao dodatno ojačanje ali ima i estetski efekat, najčešće u tapetarskim poslovima. Mašina sa trostrukim transportom zahtijeva i iskusnog radnika-cu a svaki iole ozbiljniji popravak i pregled adekvatnog stručnjaka. O šivenju prirodne kože pročitaj OVDJE

21 comments:

  1. Anonymous4.11.13

    Pozdrav svima u redakciji! Zovem se Mile!! Nedavno sam kupio SINGER 211 G 566 sa trostrukim transportom!! Model je veoma star ali radi odlicno!! Nemogu da nadjem koja debljina konca maksimalno moze da sije,i koja debljina igle mu je maksimum!! Znam da to sa probom moze da se utvrdi ali nemam konac deblji od 40 i iglu deblju od 130 za sivenje koze!! Grajfer nije bas u odlicnom stanju,ima malu luftu. Pitao sam za cenu novog ali suma je dosta velika!!!Dali moze da se uradi nesto u vezi grajfera!!I Interesuje me od kojih drugih masina moze da se nadju stopice koje odgovaraju na singeru!!! Ako imate kod vas pisite mi mailom!! hvala vam!! pozdrav!!!

    ReplyDelete
  2. Sewing machine Singer 211 G 566
    @Mile
    To je Singer klase 211(slika gore),vertikalni rotirajući grajfer,mislim da bi trebala biti i velika bobina-spulna,imaju dvije vrste grajfera,neke su sa dodatkom kao mali poklopac gdje se vrši regulacija napetosti donjeg konca a kod drugih je cio grajfer ujedno i bobin kasa-čunak sa preklopnikom na sredini(pero).
    Kažete da"radi odlično",OK;što se tiče konca iz mog iskustva možeš raditi sa trideskom bez problema,to je solidna debljina,e sad ako bi Vi željeli neki ukrasni vanjski iber štep debljim koncem,mislim da je sve preko 30-ke debelo,mašina ima veliku spulnu i to je prednost,više konca za namotavanje.
    Debljina igle 130 je sasvim solidno,trebalo bi da može taj promjer da ide uz konac 30.
    Ako puno radite sa kožom pokušajte nabaviti igle sa vrhom za kožu,bolje probijaju i prave dobar kanal za konac.Što se tiče grajfera i lufta u njemu,čujte,mašina je sigurno puno"prešla" :) i luft je donekle normalna pojava,kupovinom novog grajfera mislim da ne bi ste ništa posebno dobili,najvjerovatnije da je se razlaufala gornja klizna čahura.Trebalo bi izgraditi grajfer i precizno izmeriti promjere rupa i osovinice,to vam ne preporučujem,jer je prilično komplikovano,pošto mašina radi kako kažete dobro,Vi očistite oko grajfera detaljno,povremeno podmazujte i to bi bilo to.
    Što se tiče stopica,ne znam od koje mašine odgovara ali predpostavljam da vam treba za prošivanje kedera i sl.
    Sve te dodatne stopice za tu mašinu je kod nas teško nabaviti.
    Poštovanje Mile :)

    ReplyDelete
  3. Anonymous4.3.14

    Pozdrav!
    Imam jedno pitanje vezano za preskakanje bodova.
    Imam dirkop masinu ravnicu i pfaff sa trostrukim transportom na kojima radim. Pokušavam da šijem torbu za muzički uređaj, (šotex- sa inpregnacojom) ali kad sijem 2-3 sloja tog materijala počne da mi preskače bodove. Naročito na nekim mjestima gdje mi se spaja rajfešlus sa sjelovima pa imam debele djelove. Na nekim djelovima imam spužvu 3 mm koja dođe između dva sloja i pravi mi probleme.
    Mislim da sama debljina toga što šijem nije problem, mašina bez problema vuče ali jednostavno kad ide sa tanjeg na deblji dio onda tu preskoči nekoliko uboda, pa onda spoji 3-4 cm pa ponovo preskoči...
    Hvala!
    Lijep pozdrav!

    ReplyDelete
  4. Kod Vas bi mogla biti sledeća situacija,odnosno nekoliko njih;
    grajfer nepodešen 100%,ono radi ali nedostaje"sekunda"za još bolje stanje,suviše napeta oba konca ili više gornji napet,nekvalitetna i tanka igla u odnosu na materijal,suviše veliki zazor između kukice grajfera i vrha igle..itd,dakle stanje nimalo obećavajuće,možda bi vam bilo od koristi uputstvo za podešavanje grajfera,kliknite na naslovnici na karticu"grajfer",provjerite kvalitetu vašeg konca,uzmite jedan komad i rukama oprezno rastežite,ne bi smio biti elastičan,pokušajte nabaviti i igle striktno za šivenje kože
    Pozz

    ReplyDelete
  5. Anonymous10.3.14

    Pozdrav . Nedavno sam kupio Global masinu model WF945 AUT sa trostrukim transportom. Mašina je takoreci nova. Ja sam prezadovoljan njenim mogucnostima. Radim sa debelom kozom. igle 130 sa oznakom 134LR , Konac 20/3 sinteticki . Pošto sve radi preko elektronike nekako sam uspeo da isprogramiram sve operacije ali nikako ne mogu da provalim kako da naštelujem da šije ekstra sporo kada zatreba,a da pritom ne diram potenciometar na samom motoru. Posto mi je receno da to nebi trebalo da se dira tako često kao sto ja radim kada sijem ukrasni (iber ) step ja obavezno smanjim, a kada sijem obican step ja pojacam brzinu. Unapred hvala i pozdrav ..

    ReplyDelete
  6. Šivaća mašina Global WF945 AUT,radi se o modelu sa servo motorom i mogućnošću programiranja pojedinih operacija,to je klasična mehanička mašina ali sa komandnom tablom sprgnutom sa servo motorom uz mogućnost automatskog pozicioniranja igle,odsijecanje konca..možda pneumatsko podizanje stopice i sl.
    Pa ako je mašina podešena potenciometrom recimo na 1000 obrtaja,ne postoji druga metoda smanjenja obrtaja osim ponovo djelovati na potenciometar,pojma nemam na osnovu čega vam je neko rekao da to ne treba dirati,istina je da ti servo motori znaju nekada da zezaju,nisam imao nekog posebnog iskustva sa njima,znam samo da su dobri pri radu sa težim materijalima(npr.debela koža),da štede struju...itd,puno je prednosti servo motora u odnosu na klasični.
    Upravo taj Vaš"problem"je ustvari možda i jedini nedostatak kod servo motora.Podesite potenciometar na neku brzinu koja bi vam bila optimalna za većinu poslova vezanih za tapetariju i rad sa prirodnom kožom.
    Igle koje koristite su odlične,LR je upravo za kožu.
    Pozdrav i svako dobro

    ReplyDelete
  7. Anonymous11.3.14

    Hvala na brzom i opsirnom odgovoru. I meni je bilo cudno kada je doticni majstor rekao da se to ne dira !?. A sa druge strane,mozda je mislio na one manje potenciometre koji se nalaze levo i desno od tog velikog potenciometra. Oni se okrecu malim srafcigerom, sluze za stelovanje brzine utvdjivanja, na pocetku i kraju stepa, za stelovanje drugog stepena brzine sivenja . Posto pritiskom na papucicu do kraja sije za nijansu brze od zadata brzine. i ima jos jedan potenciometar na servo uredjaju na kome pise TENSION RELEASE ? to do sada nisam uspeo da provalim cemu sluzi. :) Pozdrav.

    ReplyDelete
  8. Anonymous11.3.14

    Tension-release bi u prevodu značilo "napetost-otpuštanje",sad čega,ne znam,nije žurba,skontat će te :)

    ReplyDelete
  9. Anonymous16.7.14

    Pozdrav,
    tražeći koju bih mašinu kupila, slučajno sam pronašla vašu stranicu, i na njoj se zbilja dosta korisnih stvari može pronaći. Molila bih vas ako bi mi mogli reći nešto pobliže o mašini sa trostrukim transportom Bagat Neechi 953-101. Imate li kakvih iskustava? Unaprijed hvala, pozdrav,

    ReplyDelete
  10. Ne mogu ništa reći o tom modelu zato što je necchi klase 953 veoma rijetka mašina,čak je na internetu nisam uspio pronaći,da Vi niste pogriješili,možda je to mašina clase 958.?
    Cijeli post o modelu necchi 958-101 pročitajte OVDE
    Lijep pozdrav

    ReplyDelete
  11. Anonymous17.7.14

    Hvala na brzom odgovoru,
    vjerovatno ste u pravu, i na slici izgleda isto kao 958. Objašnjenje je super i puno će mi pomoći.
    Još jednom puno pohvala za stranicu, slučajno sam naletila i već danima se ponovno vraćam jer i nakon godina šivanja ima masu korisnih savjeta, objašnjenja, još sve popraćeno slikama.
    Hvala

    ReplyDelete
  12. Anonymous6.4.15

    Pozdrav
    Ima šivaću mašinu Brother LS2-B837 trostruki transport,kad sam je kupio imala je luft u grajferu pa nije bio kvalitetan štep,sada sam zamenio grajfer,stavio sam novi,medjutim,dešava se počesto da zavuče konac u grajferu,sakupi konac ispod papučice a nekad mora da se skine grajfer da bi se izvukao konac,redovno je podmazujem na svako menjanje špula.
    Hvala unapred na odgovoru

    ReplyDelete
  13. Predpostavljam "luft"na osovinici grajfera ili i na statičnom dijelu (bobbin casa).? Veliko oštećenje grajfera uz povećan"zazor"na istom kazuje da je mašina puno toga već uradila.Vi ste kupili novi,nadam se dobre kvalitete.Po zamjeni grajfera konac se zavlači između statičnog i rotirajućeg dijela,koliko razumijem ,? To se u normalnim situacijama dešava veoma rijetko,da li na tom vašem novom grajferu statični dio ima na svom rubu nekoliko malih oštrih "zareza",oni bi trebali da sijeku sve što se tu nađe.Negdje ste nešto pogriješili ili možda čak oko grajfera nedostaje neki veoma mali dio,može biti,?Skupljanje konca ispod stopice najčešće je znak da nije dobro podešena napetost oba konca.U svakom slučaju grajfer se mora podesiti"u sekundu",vidim da to demontirate pa predpostavljam da znate šta radite,kako stoji preklopnik koji fiksira spulnu? Kada pređete preko njega "jagodicom"prsta ne bi smjelo biti nikakvog zapinjanja,koji je razmak između vrha igle i kuke grajfera...sve su to momenti koji utiču na rad mašine.Kakva je koordinacija između male stopice i donjeg transportera i to provjerite,moraju se istovremeno pomijerati...Tako učestalo podmazivanje je apsolutno nepotrebno.Mi imamo uputstvo za podešavanje grajfera ako ste sigurni da znate to raditi,onda vam nije potrebno.
    Na kraju,vratite stari grajfer,dobro ga podesite i uporedite situaciju.Lijep pozdrav

    ReplyDelete
  14. Anonymous6.4.15

    Ako imate uputstvo za podesavanje grajfera,možete li mi ga poslati na e-mail p*********@yahoo.com ,mozda sam nešto propustio.Hvala vam puno na odgovoru

    ReplyDelete
  15. Anonymous6.4.15

    Ima uputstvo,kliknite na karticu"grajfer"ispod naslovnice.

    ReplyDelete
  16. Anonymous16.5.15

    Postovani,
    koju bi masinu za sivenje preporucili za PVC materijale debljine 4 mm?
    Pozdrav svima!

    ReplyDelete
  17. Poli (vinil-klorid) (poli + vinil +clorid; polivinilov klorid,tzv "plastika“, ili skraćeno PVC)
    Što će reći da je PVC prilično širok pojam,PVC može biti tvrd i neprobojan,prozori i vrata se izrađuju od PVC materijala,postoji i PVC za tende koji je elastičan.
    Jako zahtjevan i težak materijal za šivenje,igla na takvim debljinama trpi veliko grijanje,brzina mora biti relativno mala a mašina moćna sa servo motorom,hlađenje igle je veoma poželjno.
    Šivenje tako debelih PVC materijala spada u grupu extreno teških uvjeta rada,to može raditi recimo
    Dürkopp Adler H-TYPE 969 , extra mašina nove generacije ali i extra dobre cijene :) Pozz

    ReplyDelete
  18. Anonymous10.2.16

    Kupila sam šivaću mašinu TYPICAL GC 20606-1,kakvo je vaše mišljenje o ovoj mašini...? i trebala bi kupiti par špulica,kako ih mogu nabaviti?

    ReplyDelete
  19. Nemam neko posebno mišljenje (Typical sewing machine)
    Typycal bc 20606 je mašina sa trostrukim transportom,dobro bi bilo da ima servo motor,opremljene običnim motorom su po prilično brze a to nije dobro za tu vrstu mašina.Tipycal je kompanija koja posluje sa cijelim svijetom,imaju veliku paletu proizvoda,kompanija u usponu.Špulnice,pa nemojte nas to pitati,to je potrošni materijal,snađite se u okolini ili poručite od prodavača.

    ReplyDelete
  20. Anonymous5.9.16

    Uska stopica za trostruki transport,kako to izgleda i ima li neke prednosti u odnosu na klasične stopice?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ima itekako prednosti,odlična stopica-e,najviše se koristi kod šivenja jače kože uz sami rub materijala,male je površine pa je manipulacija šivenim komadom dosta dobra.

      Delete

SEARCH