-->

Višnja Grajfer | Petljač Šivaće Mašine | Bagat Višnja

Ovdje će dakle biti riječi o grajferu-petljaču na prilično zastupljenom modelu kućne šivaće mašine Bagat"višnja 706", već sam u jednom od postova nešto napisao o gornjem-velikom zatezniku konca, ovog istog modela a o tome procitajte OVDEOvoga puta će mo se pozabaviti detaljnijem čišćenju i podmazivanju grajfera na bagat "višnja" masini, zašto je to potrebno? Pa godinama dolazi do nagomilavanja razne prljavštine, komadića konca, mješavine ulja i fine prašine i ko zna čega, što može znatno ometati pravilan rad mašine.

Ovo uputstvo se može primijeniti i na druge bagat mašine sa sličnim mehanizmom, mada je u suštini većina uputstva primjenjljiva na mnoge mašine. Prvo što je potrebno kao i uvijek, isključiti mašinu potpuno iz struje, isčupati kabal i iz mašine, i vertikalno-okomito postaviti"glavu" na neki radni stol Sl.1....

..zatim osigurač od tankog čelicnog lima "Os" pomaknuti oprezno u desnu stranu,ne suviše jako vući,samo onoliko koliko je potrebno da se onaj plasticni (teflon) bijeli dio oslobodi "Sl 2". Zatim iz kućišta izvaditi petljač i čunak sa bobinom Sl 3...


Sledeće što bi trebalo uraditi a to je pristupiti detaljnom čišćenju kućišta grajfera i svih dijelova oko njega, ko ima kompresor, najbolje je za početak sve dobro isprašiti zrakom pod manjim pritiskom "Sl 4", poslije toga nanijeti neko sredstvo iz spreja koje ce ukloniti eventualne ostatke hrđe, prljavštine i ostalih nečistoća, sačekati izvjesno vrijeme da djeluje i onda suhom pamučnom krpom, komadićem spužve na jačoj pinceti sve ukloniti i lijepo izbrisati "Sl 5",


očistiti oprezno i kanal u koji naliježe grajfer, tu zna biti dosta nakupljene prašine nataložene godinama "Sl 6", poslije čišcenja može se nanijeti u taj kanal cijelom dužinom originalnog ulja za sivace mašine (ne pretjerivati), nakon toga još naknadno ukloniti vidljivih ostataka prašine i prljavštine i dobili smo potpuno očišćeno kućište petljača "Sl 7".


Sad idemo na pregled grajfera-hvatača konca "Sl 8",
prvo grajfer detaljno očistiti i izbrisati pamučnom krpicom, zatim pažljivo pogledajte pozicije oznacene sa 1 i 2ukoliko je pozicija 2 zatupljenog ili oštećenog vrha, brusnim papirom dovesti vrh da bude oštar kao igla, svakako prateći linije grajfera, isto tako i pozicija 1 (kosina), ako ima usijeka i oštećenja od udara vrha igle izravnati sa...


veoma sitnim brusnim papirom, brusni papir se stavi na ravan stol, drži lijevom rukom a desnom se petljač pomijera po papiru dok se ne dobije željena glatkoća, ne mora se u potpunosti otkloniti stari tragovi vrha igle, dovoljno je da kada se predje jagodicom prsta ako ništa ne zapinje to je OK. Po obodu petljača 3 nanesemo tanak sloj mašinkog ulja. 


Zatim tako sređen petljač vratimo u kućište ali da dobro nalegne na svoje mjesto, silu nikakvu ne primjenjivati, vratiti bijeli plastični prsten i lagano pritisnuti na tačku "press", postaviti čunak sa bobinom u grajfer i konačan rezultat je tu, "Sl 9" , čist i sređen grajfer , k'o nov, imaa, ne da šije, ima da veze ☺
Za bolji pregled klikni na slike (izvinjavam se za nešto lošiji kvalitet)...
remen za višnja bagat, pogledaj  OVDE


41 comments:

  1. Anonymous10.1.13

    Pozdrav!Nadam se da nisam promasila mesto na kojem postavljam pitanje.Radi se o petljacu na Bagat 515 Sonja masini,jednostavno je dok sam ga vadila iz lezista ispao mali metalni poklopac i minijaturni feder koji se negde unutar petljaca nalazio i ja sad to ne znam kako da vratim,jer ne znam gde je tacno stajao.Postoji li mogucnost da mi ovako objasnite kako da ga sklopim,ili moram da nosim u servis?Unapred Vam hvala na odgovoru.

    ReplyDelete
  2. OK,pitanje je na mjesu,Bagat"sonja 515"je gotovo idenična"višnji",inače taj model je prilično rijedak,vjerovatno mala serija,
    čunak ili kućište bobine(spulne)se stavlja u grajfer ili petljač,znači vi ste nešto manipulisali sa čunkom,
    unutar tog sklopa"minijaturni feder i poklopac"nemam ideju šta bi moglo biti.
    Ovako uradite,napravite par jasnih fotografija svega toga i pošaljite na moju mail adresu,ja ću da vidi šta je u pitanju i pokušati vam objasniti i nacrtati,ako treba,kako da to vratite,nemojte to nositi u servis,uzet će vam pare a ja savjete dijelim besplatno :)
    masinski.kutak@gmail.com

    Lijep pozdrav

    ReplyDelete
  3. @komentar br.3
    :) To vam je oprugica na bravici čunka,kako je ispala ne mogu biti pametan?? ali znam kako to vratiti,potreban je veoma mali i tanak izvijač kojim trebate odviti veoma mali vijak V1(slika gore),poslije toga preklopnik bravice potpuno otvoriti(crna strelica na drugoj slici)i izvući ga napolje,uzeti oprugicu i staviti je na njeno mjesto označeno crvenom strlicom,zatim bravicu vratiti nazad u njeno ležište sve dotle dok se ručica bravice ne mogne preklopiti u normalno stanje,zavrnuti vijak V1 :)

    Sad kako Vi to možete uraditi ne znam,možda imate nekog ko vam može pomoći ili ste sami dovoljno vješti,na kraju ako vam je to suviše komplikovano idite do prve pozamenterije i kupite novi čunak,to je par €ura.
    Lijep pozdrav

    ReplyDelete
  4. Anonymous11.1.13

    Hvala Vam veliko na brzom odgovoru i pomoci! Zaista radite odlican posao i samo tako nastavite!
    Lep Pozdrav! Tanja

    ReplyDelete
  5. Anonymous28.1.13

    Pozdrav, moze mala pomoc? Da li znate gdje mogu nabaviti ovaj plasticni bijeli nevaljali prsten, pokidao se a ne mogu naci nigdje u Banja Luci...Hvala unaprijed:)

    ReplyDelete
  6. Nažalost ne znam,nemam ga ni ja kod sebe,ako imate taj polomljeni možda bi se mogao popraviti,potrebno je ga potpuno izgraditi sa mašine,oprati u mlakoj vodi sa dodatkom deterdženta za suđe potom isprati dobro u mlakoj vodi,sačekati da se dobro osuši i polomljene dijelove spojiti tzv trenutnim lepilom,ako ste dovoljno vješti to možete uraditi na nekoj ravnoj površini,lepilo se dodaje samo jedna kap na jednu stranu i onda se spoje.Kada se radi sa ovom vrstom lepila potreban je oprez.
    Pozdrav

    ReplyDelete
  7. Anonymous8.2.13

    Pozdrav!
    Trebao bih malu pomoć.
    Nećakinja mi ima mašinu Bagat Ruža i ima problem sa, mislim da se to zove čunak (zadnja desna slika u dodacima).
    Naime kada povuče polugu bravice ne može izvući čunak.
    Imate li ideju kako to riješiti?

    ReplyDelete
  8. :))zanimljivo
    mogu biti dvije stvari,ili bravica od čunka ne radi ili Vaša nećakinja to nezna uraditi...
    Podići bravicu do kraja i lagano vući prema sebi a istovremeno lagano rukom pokretati mašinu,mora ići napolje :)

    ReplyDelete
  9. Anonymous11.2.13

    Lijepo Vas pozdravljam.Molim da me savjetujete kako bih mogla naštelati mašinu (Ruža B selectronik).Naime,upao je u grajfer onaj mali šarafić sa bobine koji regulira napetost donjeg konca,i tako totalno zablokirao mašinu.MOrali smo skinuti cijeli grajfer da bi mogli izvaditi šarafić.To smo uspjeli, ali sad je problem kako uskladiti iglu i petljač da u određenom trenutku budu na pravom mjestu i pravilno petljaju konac,tj. šiju.Sa tom mašinom šijem od 1985 i stvarno je puno šila ali nikad nisam imala ovakvih problema.

    ReplyDelete
  10. Vi se javite na
    masinski.kutak@gmail.com
    i dobit će te detaljno objašnjenje a o ovome uskoro i cijela tema,za mjesec-dva :))
    Podrazumijeva se da ste grajfer uspješno vratili na njegovo mjesto i da se nesmetano kreće,radi se o odličnom rotirajućem grajferu,
    javite se na gornji mail pa će mo vidjeti da to sredimo
    Pozz

    ReplyDelete
  11. Anonymous12.2.13

    Od srca Vam zahvaljujem,stvarno ste dali sve od sebe da mi objasnite i podijelite svoje stručno znanje.I zaista je vrijedilo.Šivaća mašina sada radi besprijekorno.A zamislite, nitko sada sretniji od mene.Još jednom puno hvala.

    ReplyDelete
  12. Ma nema na čemu,tu sam da pomognem koliko mogu,kao što sam gore napisao,uskoro još tema o Bagat Ruža selektronik,
    tražim i ja protuuslugu :),nije komplikovana niti zahtjevna,preporučite Masinski kutak svojim prijateljima i poznanicima i sve OK.
    Poštovanje :)

    ReplyDelete
  13. Ma Master stvarno ste car!
    evo danas polomiv 3 igle, jer mi grajfer izleće van!
    Izleće:znači ovaj bijeli plastični prsten koji ga drži na mjestu, se otkopča sam od sebe (valjda pod pritiskom) i sve frkne van, i grajfer, i bobin, i čunak!
    Imam, Jadranku, Ružu i Danicu...nasljedila od otate...sretnica!ali Jadranka i Ruža su već neko vrijeme u penziji tj. bolovanju jer nemam novca da ih popravljam, a prodat ih neću nikad, ni za koje novce! a sad mi je i Danica bolesna....nadam se da nije neko veliko sr...!jer mi se jako šije!
    uglavnom!
    otvorila sam ju danas da vidim šta se tu događa,
    i skužila da željezna štanga koja drži grajfer ide napred nazad,(znači šeta, i valjda zato izbacuje ovaj bijeli prsten i sve izleti van), i vidi se na toj štangi sa ljeve strane navoj, i to mi je zapravo čudno...
    kako da sredim to
    molim vas master pomozite!
    Hvala
    pozdrav
    Iva

    ReplyDelete
  14. Gdje si Iva,Carice :)
    OK.To otkopčavanje prstena bi moglo biti uvjetovano
    oslabljenim čeličnim limićem koji ga pridržava,ne vidim neki drugi poseban razlog,predpostavljam da Si to sve,kao što je na slikma,očistila i podmazala.
    Taj limić(bravica)zna vremenom oslabiti pa i puknuti u potpunosti,na primjeru gornje mašine koja je na slikama je u potpunosti slomljen,pokušat ću danas u toku dana postaviti sliku sa primjerom improvizivanog zatvaraja.
    Dat ću prijedlog koji će te uraditi NA SOPSTVENI RIZIK:
    otvoriti taj bijeli prsten a čelični limić jednostavno prstima gurnuti prema unutra,pokušati ga vratiti,da bih jače zatvarao,PAZI,može se slomiti :),
    Pokuajte OPREZNO,pri sporijem radu,pridržavati prstom i vidjeti da li se javlja kakav pritisak prem van.
    Kretanje te"štange"naprijed-nazad na modelu Bagat Višnja je normalna pojava,to rješenje nije"najsretnije"a moralo je se izvesti zbog poprečno postavljenog grajfera,jer prilikom uključivanja cik-cak boda grajfer mora pratiti iglu,isključite cik-cak,postavite iglu u željeni položaj i to se neće događati.
    Nadam se da sam bar malo pomogao.

    ReplyDelete
  15. Hvala na brzom odgovoru... :)
    sve sam napravila što se čišćenja tiče i podmazivanja. pogledala sam i taj zatvarač i on okej radi...e sad, malo sam ja čačkala nije mi vrag dao mira, da vidim što tu ne valja i skužila da mi se od dve stvari koje se trebaju pomicat ljevo desno kada radim cik-cak,(mislim da se to zove poluga), miče samo jedna štanga i da ga zato izbacuje van,teško mi je ovako to obajsnit napravila sam video pa vam mogu poslati...
    uglavnom napravila sam nešto i sad sve radi kako treba,ali ne bi htjela upropastiti mašinu pa bi voljela da pogledate video...i date savjet jel to sad to?!
    i.

    ReplyDelete
  16. Ma nije to bio brz odgovor,
    ovaj što slijedi je pravo brz :)

    Neka si"čačkala",čačkajući ćeš i naučiti,malo čačkat malo moja pomoć i tu je rezultat,
    može video ili kompletan u rar-u,ako ne zauzima puno ili pošalji mi link za download na:
    masinski.kutak@gmail.com
    Pozz

    ReplyDelete
  17. Pogledao sam Ive tvoj video,pa ti si to već popravila,eno gore sam postavio sliku,DA,teško je neke stvari objasniti riječima,to je obična čaura koja sprečava uzdužno kretanje pogonskog vratila grajfera,BRAVO Iva,možda te postavim za moderatora :).
    Vrati do kraja onaj dio unutar grajfera,ustvari time ćeš vratiti tu osovinicu i onda pritegni čauru za blokadu,postavio sam ti strelicu gdje trebaš dodati malo ulja radi boljeg kretanja lijevo-desno.
    Najbolje bi ti bilo da staviš iglu u krajnji položaj desno i da onda to sve završiš.
    Lijep pozdrav i očekujem te na mojoj facebook stranici.

    ReplyDelete
  18. e super!to sam sve napravila...sad ce valjda raditi kao satić!
    :)
    prosljedila sam prijteljicama linkove za stranicu i fejs pošto ga ja nemam, i lajkala sam sa bratove fb stranice!
    puno puno fala na pomoći
    čujemo se!!!!
    pozzzz

    ReplyDelete
  19. Bojana4.6.13

    Zdravo,
    imam jedan problem sa masinom bagat visnja, neznam mnogo kako se strucno zovu svi delovi masine ali cu pokusati da objasnim najbolje sto umem. Naime, desava mi se to da kad igla ode dole da bi se konac vezao pri povratku na gore zakaci u grajfer i polomi se. Verujem da sam ja to nekako uspela da rastimujem dok sam je cackala i sad ne znam da li mogu to sama da sredim ili moram da je nosim u neki servis.
    Molim vas pomozite :)
    Pozz

    ReplyDelete
  20. :)Lijepo ste objasnili,samo šta ste čačkali??
    Kod Bagat Višnje ima opcija pomijeranja igle lijevo/sredina/desno,jeste li pokušavali recimo u svakoj od tih pozicija,nije to neki"opasan"kvar,problem je sigurno u koordinaciji pokretanja iglenjače i grajfera,odnosno kopletnog tog donjeg sklopa,jedan milimetar odstupanja zna stvarati taj problem.
    Skinuti onu kliznu pločicu,skinuti ubodnu pločicu,izvaditi čunak sa bobinom i rukom pokrenuti mašinu i pratiti šta se dešava,ne vjerujem da je grajfer rastimovan jer to se kod višnje teško može dogoditi.
    Recimo vratite poziciju igle skroz desno i onda sa donje strane rukom cijelo kućište grajfera isto nastojte vratiti u desnu stranu,ako uspijete 1 mm vratiti tu je i problem.
    Može biti i teško pomijeranje nosača iglenjače lijevo desno,čak postoji mogućnost da je dio i slomljen,kada pomijerate iglu lijevo-desno,obratite pažnju šta se dešava,mora se istovremeno i grajfer i igla pomijerati......itd
    Lijep pozdrav

    ReplyDelete
  21. Anonymous30.7.13

    Lijep pozdrav,

    Imam problem sa Bagat Visnjom. Kada udijem konac u iglu i krenem da sijem. Igla napravi samo ubod -dva i zakoci se u polozaju napola unutra . Nesto sam ja to odvrtala gledala i pocela je da sije i to je trajalo mozda desetak cm na platnu i opet isti problem . Bez konca ona nece da blokira , znaci cim konac u iglu i okretaj dva ona se zaustavlja. Mozete li mi molim Vas pomoci kako da rijesim problem?

    ReplyDelete
  22. Samo detaljanim pregledom se može ustanoviti zbog čega se to dešava na Vašoj"višnji",kvar je pomalo zanimljiv i čudan..?
    Mogu Vam savjetovati sledeće:
    izbaciti čunak sa špulnom napolje,otkopčati onaj bijeli ili crni fixator grajfera izvaditi grajfer i vidjeti ima li kakvog"lufta"-nepotrebnog zazorana na nosaču-pokretač-u grajfera,to je ono centralno vratilo.Ne smije biti njegovog uzdužnog pomijeranja ni malo,pročitajte pitanje i odgovor što je postavila Iva(gore prije Vas);
    Pročitajte skorašnji post,sa naslovnice(trenutno)
    "Bagat igla-vrh grajfera,podešavanje"...
    Šta se dešava kada uključite cik-cak,da li stanje ostaje isto.?
    Možda je spulna šira od odgovarajuće pa je nemožete 100%"zaključati",bravica čunka MORA u potpunosti"sjesti"na svoju poziciju,ne smije ostati ni malo da strši prema van;
    Taj problem bi možda mogao nastajati zbog velike napetosti konca-konaca;
    Igla mora biti nova,ravna i nezakriljena;
    .....itd itd,sumnjam da ste uspjeli raštimovati grajfer ALI ni to nije nemoguće :)

    Lijep pozdrav

    ReplyDelete
  23. :))Nažalost Vaš novi komentar nije mogao biti objavljen,suviše je bio iskomplikovan i nerazumljiv,termini su bili izmiješani,grajfer-nosač,ovo,ono...NE,nije išlo,pokušao sam ga moderirati ali sam odustao.

    Postavit će te pravilno konac u mašinu i početi raditi sa njom,kada dođe do tačke da blokira,odkopčajte onaj bijeli plastični prsten(prva slika gore,može biti i crn u nekim varijantama)i napravite par kvalitetnih fotografija,da pokušam na taj način da Vam pomognem,skinite i ubodnu pločicu i sa gornje strane u prvom planu pokušajte napraviti jasnu fotografiju i pošaljite na:
    masinski.kutak@gmail.com

    PS.anonimno javljanje je sasvim normalno i OK.
    Pozdrav

    ReplyDelete
  24. Anonymous6.11.13

    Imam mašinu Bagat Višnja 706. Kupila sam je polovnu pre 10-ak godina i uvek je bio problem cik-cak bod. Naime, kada se vrati na ravan bod posle pravljenja rupica ili obrađivanja ivica mašina počne da lupa, gužva donji konac, preskače bod, igla počne da udara u nešto i lomi se. Posle popravke radi dobro sve dok ne dođe na red pravlje rupica i onda opet loše radi. Nisam je koristila oko 5 god. Sada sam ponovo počela da šijem, i sve je bilo u redu dok nisam pravila rupice. Očajna sam. Želim da znam u čemu je problem: u mašini, serviseru ili mom radu. Ja nisam profesionalna krojačica, moja mama je, a ja sedim za mašinom od malena, čim sam uspela da dohvatim pedalu. Da li bih mogla da dobijem uputstvo za podešavanje grajfera? Nadam se da će moj tata ili suprug znati da ga podese.

    Unapred Vam se zahvaljujem.

    ReplyDelete
  25. Uputstvo za podešavanje grajfera vam neće pomoći,nije to u pitanju,kada je grajfer ili ti hvatač gornjeg konca raštimovan,mašina nije u stanju nikakav bod proizvoditi,niti cik/cak niti ravno,to dakle odbacujem kao grešku.
    Uputstvo zatražite preko facebook-a,dobit će te ga,samo ne zaboravite ostaviti Vašu mail adresu i like-ovati stranicu;da se vratim na problem:
    Čini mi se da bi ta mašina mogla imati nekoliko problema,to su programator,dio koji pokreće cik/cak ispod programatora i otežano pokretanje donje osovine lijevo desno.
    Kada podešavate poziciju igle donji dio mašine mora pratiti pomijeranje igle lijevo,sredina i desno,potrebno je skinuti gornji polopac i pregledati stanje programatora,par spregnutih zupčanika odmah ispod poklopca i dio za cik/cak,vidljiv po skidanju nosača sa programatorom i spregnutim parom zupčanika,nema tu pomoći bez dobrog servisera a čini mi se da je on kod Vas slab.
    Ima dosta tema na sajtu kada je u pitanju Bagat višnja,koristite pretragu na dnu stranice,možda nađete nešto što će vam biti od koristi.
    Preporučujem i temu: Programator na kućnim šivaćim mašinama-03.08.2012
    Pozdrav

    ReplyDelete
  26. Grajfer na šivaćoj mašini bagat ruža je dosta složeniji u odnosu na višnju,Bagat ruža grajfer i zupčanici grajfera pogledajte OVDJE

    ReplyDelete
  27. Anonymous3.2.15

    Molim pomoć. Imam Višnju. Radilo je sve po pe-esu. Promjenila sam iglu, postavila poluge u položaj za ravan bod i igla tuče u dio gdje je bobina. Ne razumijem zašto?

    ReplyDelete
  28. Otvorite kliznu pločicu,isključite cik-cak bod na mašini a zatim pomijerajte polugu za pozicioniranje igle,pomijeranjem igle mora se paralelno pomijerati i grajfer(dio gdje je bobina),preporučujem i ovu TEMU

    ReplyDelete
  29. Anonymous22.2.16

    Molim za pomoć. Mislim da mi je slomljen vrh grajfera,ne puno možda par mm,i to onaj lijevi koji su jedan do drugoga. Neznam kako se to dogodilo.Mašina mi sada ne radi štep,tj.preskače,cik cak uopće ne radi. Nebi to niti primjetila,ali je oštar i vidi se da nije onako lijepo gladak kao ostali dio.Mašina je Bagat Elektrik kućna.Dali mogu to negdje kupiti i kolika je cijena.A zanima me dali je možda to lomljenje grajfera polomilo i nešto na onome na čemu stoji grajfer.Zanima me dali bi to oštećenje stvaralo te probleme u štepu.

    Unaprijed hvala.

    ReplyDelete
  30. Anonymous25.4.16

    Poštovani , molim vas za pomoć. Dobila sam na poklon šivaću mašinu Bagat Višnja. Mašina je ispravna ali problem je u tome što ja ne znam kako namjestiti dužinu ravnog boda. Sada šiva na razmak od 1 mm a ja bi htjela na 3-4 mm.Molim vas da mi objasnite gdje se namješta dužina i kako. Unaprijed se zahvaljujem!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous25.4.16

      Možda ste mogli preuzeti uputstvo za Bagat Višnju?Ima sve detaljno objašnjeno,po Vašem pitanju se može zaključiti da ste apsolutni laik za šivaće mašine.

      Delete
  31. Anonymous11.5.16

    svaka čast na objašnjenju
    a sada bi Vas ja molila za odgovor na moje pitanje;ja imam baš takvu Vošnja mašinu i imam problem,ponekada mi na donjem koncu bude puno nakupljenog konca i nešto mi zapinje u grajferu,onda se ja patim,mjenjam iglu,mjenjam konac i onda opet krene kao da ništa nije ni bilo a kada mi se to desi pogledam grajfer i konac mi zapinje kao kad špulica ne leži dobro u kučištu ali sve dobro sjelo,zapinje za onaj produžetak što drži špulicu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Šivaća mašina Bagat Višnja;
      ne smije biti nikakvog ni najmanjeg zapinjanja konca,
      kada postavite čunak u mašinu,njegova bravica ne smije da strši ili da bude labava,ukoliko je to slučaj čunak je potrebno zamijeniti ili popraviti ako je moguće.
      Bilo bi od koristi detaljno čišćenje kao u gornjem tekstu.LP

      Delete
  32. Pozdrav, imam bagat višnju električnu i kad vezem pukne gornji konac a donji ostane. Rekli su mi xa je to do zategnutosti gornjeg konca ali popustim opet puca zategnem puca. Ili mi se zamrsi donji konac.Znate li šta bi mogo biti ?

    ReplyDelete
  33. Anonymous9.3.20

    pozdrav -kako ustimati polozaj grajfera un odnosu na iglu .? kada je igla u najnizem polozaju gdje bi vrh grajfera trebao biti .onja ostri dio koji hvata konac -hvala

    ReplyDelete
  34. Anonymous4.12.20

    Imam masinu bagat maja fali mi deo polu mesec gde se stavlja spul namotan s konacem

    ReplyDelete

SEARCH