-->

Tapetarske Šivaće Mašine / Upholstery Sewing Machines


Upholstery machines and furniture making machines are quite diverse by type. I will dwell on the ones that are used the most and I will only briefly mention the others. For changing, upholstering and making furniture, first of all, an industrial machine with at least double transport is desirable, I recommend a sewing machine with triple transport, why.? read about triple transport HERE
Well, because when making furniture, thicker and stronger material (material and sponge together) is very often stitched and sewn, such as eco leather, faux leather and natural leather, sewing such materials is very difficult on ordinary stitches, the fabric somehow goes and eco-leather, faux leather and real leather is, so I can freely say, impossible to work with. A good machine with triple transport is the best for the job and with a longer working time, it doesn't have to be but it is desirable. It is certainly great for car upholstery or upholstery of car seats and other upholstered car components. The given pictures show the machines I worked on and which proved to be extraordinary in that job.
Mašine za tapetare i masine za izradu namještaja su po vrstama prilicno raznolike. Ja ću se zadržati na onima koje se najviše koriste a ostale ću samo kratko spomenuti. Za presvlačenje, tapaciranje i izradu namještaja prije svega poželjna je industrijska mašina sa najmanje dvostrukim transportom, ja preporučam šivaci stroj sa trostrukim transportom, zašto.? o trostrukom transportu pročitaj  OVDE Pa zato što se pri izradi namještaja veoma često štepa i šije deblji i jači materijal (materijal i spužva zajedno) kao eko koža, skaj i prirodna koža, šivenje takvih materijala je na običnim štepericama veoma teško, štof i nekako ide a eko koža, skaj i prava koža su, pa mogu slobodno reći, nemoguci za raditi. Dobra mašina sa trostrukim transportom je najbolja za taj posao i to sa dužim radnim zahvatom, ne mora biti ali je poželjan. Svakako da je odlična i za auto tapetariju odnosno presvlačenje auto sjedišta i ostalih tapaciranih auto komponenti. Na datim slikama su mašine na kojima sam radio i koje su se u tom poslu pokazale izvanredno. 
The first machine with a "shorter neck" has three transports and is great for all jobs around the upholstery, with a stronger thread it can sew over large thickenings, the outer stitch (iber stitch), has a good stitch length of up to 7 mm, which is quite solid when making the outer stitch. Sewing real leather is also not a problem with adequate thread, read about threads for sewing machines HERE
The second machine in the picture has a so-called "longer neck", a larger working arm "hands", master upholsterers use several names for this machine, and these are machines with a working width of 60-100 cm and more, except when making a quilt larger areas, it is also used in sewing and making blankets of different surfaces as well as for making mattress covers, sewing quilts. 
Of course, if you are doing some more complicated projects, you will need several types of sewing machines.
Upholstery machine with a "longer neck" is not such a small price, but used ones can be found at a relatively reasonable price ...
Prva mašina sa "kraćim vratom" (slika gore) je sa tri transporta i odlična je za sve poslove oko tapetarije, uz jači konac može da šiva i preko velikih zadebljanja, vanjski štep (iber štep), ima dobru dužinu boda do 7 mm, što je sasvim solidno pri izradi vanjskog štepa. Šivenje prave kože isto tako nije nikakav problem uz adekvatan konac, o koncima za sivaće mašine procitaj  OVDE
Druga masina na slici je sa tzv."dužim vratom", veci radni zahvat "ruke", majstori tapetari za ovakvu mašinu koristie više naziva (mamut step mašina, mamutka, mini mamutka, mini mama..itd) a radi se o mašinama sa radnim zahvatom od 60-100 cm pa i više, osim pri izradi štep deka veće površine, koristi se i u šivenju i izradi prekrivača različite površine kao i za izradu navlaka za madrace, šivenje jorgana..Tapetarska mašina sa "dužim vratom" nije tako male cijene ali se polovne mogu naći po relativno prihvatljivoj cijeni...

36 comments:

  1. :) Hvala na pitanju ali na žalost slabo vam ja tu mogu šta pomoći
    znam da je ponuda tih masina na internet oglasima veoma mala
    pojedinci su pravili te mašine od manjih,to je malo teži zahvat ali je moguće
    i ja sam to radio.
    Dakle,internet i tražiti,ništa drugo.
    Lijep pozdrav

    ReplyDelete
  2. Anonymous7.11.13

    Prvo da vas pohvalim!
    Od skora sam se zainteresovao za šivenje, tj auto-tapetariju, za sada sam laik i za sve nepoznanice koje sam imao,nasao sam odgovor u vasim postovima koji su odlicni, strucni i puni korisnih informacija! SVAKA CAST!
    Sakupljam pare sad i za prvu masinu, imate li neku preporuku za mene?
    Pozdrav

    ReplyDelete
  3. Moram odmah reći da ste prilično hrabri glede posla,početnik na šivaćim mašinama i odmah razmišljate o tapaciranju auto sjedišta(auto tapetarija).
    Nemojte me pogrešno shvatiti i ne želim Vas obeshrabriti u Vašoj nakani,imate"čast"razgovarati sa čovjekom koji je ITEKAKO upućen u tapetarski posao.
    Auto tapetarstvo je prilično zahtjevan i komplikovan posao,ovo govorim onako za laike,naravno,pravim iskusnim majstorima to je rutina.
    OK,svak čast;moj savjet je mašina sa trostrukim transportom,to je mašina koja može raditi gotovo sve,imate dodatne stopice koje se mogu nabaviti za prošivanje okolnih kedera,možete sa njom štepati i spužvu,odlična je za vanjski ukrasni iber štep,super vuče materijal,nema mimoilaženja materijala...u auto tapetarstvu,inače u tapetariji se često rade stvari od višeslojnih materijala,neznam,prvo neka postava,pa tanja spužva,eventualno neki tanji sloj tvrđe spužvice pa onda preko svega toga završni materijal...za taj posao je neprikosnovena mašina sa trostrukim transportom.
    Znam,kvalitetna mašina sa tri transporta je možda skuplja ALi se daleko više isplati.
    Još jedan savjet,malo se u početku učite na nekim starim sjedištima,morate nešto i upropastiti jeftinijeg materijala,skinete staru navlaku sa sjedišt,pregledajte redoslijed spajanje,zabilježite negdje na papir,isporite,lijepo rasporedite na radni stol i to će vam biti šablon za rad,sve ostalo je mašta i smisao za estetiku,ako posao krene kroz izvjesno vrijeme možete kupiti i neku manju štepericu za obradu lakših materijala,poželjno je imati dvije mašine.
    Lijep pozdrav i SRETNO u budućem radu

    ReplyDelete
  4. Na ovoj temi u buduće možete postavljati pitanja vezana za sve vrste tapaciranja namještaja,sve što vas zanima,kako se presvlači namještaj,tehnike tapaciranja,alati,šivenje presvlaka,štep deke,prsvlačenje unikatnih garnitura,reparacija drvenih površina,lakiranje,kompresori,ručni električni i pneumatski alati....sve vezano za tapetarski zanat :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Postovanje , gde se moze nabaviti nova masina sa trostrukim transportom ? Koju bi ste mi preporucili za tapetariju I auto tapetariju ? Pneumatska heftalica kvalitetnija neka ?

      Delete
  5. Anonymous28.11.15

    Pozdrav Majstore,kakvo je vaše mišljenje o staroj velikoj"mamut"mašini,čemu ona služi i koliko je u današnje vrijeme od koristi za namještaj,pozz

    ReplyDelete
  6. Anonymous28.11.15

    Najvjerovatnije mislite na one stare ogromne"Mamut"mašine,poznata pod nazivom"mamutka",imaju veliki radnji zahvat,neznam tačno,možda 2 metra ili više,nebitno;
    Po meni davno prevaziđena mašina,ogromno,zauzima puno prostora,potpuno nepraktična mašina.
    Postoje novije mašine sa radnim zahvatom do 1 m sa trostrukim transportom koje su kud i kamo praktičnije,konfornije i bolje u svakom pogledu.Ja ne preporučujem kupovinu tog"čudovišta" :))
    To je se nekada davno koristilo pri izradi klasičnih kauča,koji se više i ne proizvode,potrebno je bilo imati velike drvene ramove na koje se zapinje dio koji se štepa pa se onda to na ramu provlači kroz mašinu,davno prevaziđena tehnika i tehnologija u proizvodnji tapaciranog namještaja..Pozdrav i vama

    ReplyDelete
    Replies
    1. Malo da pojasnim, mnogi koriste termin "mašina mamutka" za šivaće mašine sa nešto dužim "vratom", i sad treba odgonetnuti na šta se konkretno misli, "mamut" mašina je stara šivaća mašina, to su velike mašine koje su nekada koristile za šivenje navlaka za kauče, teških vunenih prekrivača...prethodno se materijal, u to vrijeme najčešće spužva i plano, zategne na ram i onda se po određenim linijama vrši štepanje.

      Delete
  7. Anonymous3.1.16

    Poštovani, imao bih jedno pitanje za Vas... Hteo bih da kupim neku mašinu kojom bih mogao da šijem deblje materijale i po potrebi i kožu ponekad... Naime, hteo bih malo da se pozabavim presvlačenjem auto sedišta, ali da mi to bude hobi, ne treba mi ništa preskupo i profesionalno... Da li biste mogli da mi preporučite neku polovnu masinu koju mogu da nadjem na internetu, na sajtu kupujem-prodajem? Inače moram da pohvalim Vas sajt Masinski Kutak jer stvarno može mnogo toga da se nauči. Unapred zahvaljujem.

    ReplyDelete
  8. Presvlačenje auto sjedišta:
    Na vaše pitanje je već i dat odgovor,nije važno što će vam to biti hobi,jednostavno za takav posao mašina mora biti industrijska a apsolutna preporuka je mašina sa trostruki transport.Što se tiče kupovine,imate svoj budžet,neki cjenovni rang i tražite,što očuvanija mašina to bolje.Pozz

    ReplyDelete
  9. Anonymous20.2.16

    Može savjet kako se početi učiti tapeciranjem namještaja ?
    Kako započeti i na koga se obratiti,da bi se najviše naučio.
    Hvala

    ReplyDelete
  10. Hvala na pitanju,obratite se sa punim povjerenjem nama u"Masinski Kutak",konkretno JA sam ITEKAKO upućen u tapaciranje namještaja,sve od pripreme drvene konstrukcije pa do završnog tapaciranja.
    Biti majstor Tapetar je zvanje koje se stiče radom i godinama,to je jako opširna tema,ja sam imao namjeru raditi "forum tapetari"ali sam odustao s obzirom da nemam baš vremena i za to.OK.možemo i ovdje bez problema pisati sve u vezi tapaciranja namještaja.
    Dakle,odakle da krenem :)??,majstor tapetar bi trebao znati raditi na šivaćoj mašini,za početak je potrebna i neka prostorija,lijepo osvijetljena sa jednim većim radnim stolom za krojenje materijala,širina radnog stola bi trebala biti bar 140 cm,što se tiče dužine dobro bi bilo bar 2,5 m pa i više.U blizini radnog stola će vam biti šivaća mašina.
    Preporučujem i nabavku manjeg kompresora,za vas kao početnika će biti sasvim dovoljan osnovni mali kompresor od 25 litara,kompresor vam je poteban za pneumatski"pištolj"za zakivanje tzv.klamerica,nemojte ručni kupovati,to je potpuno neefikasno,sporo i teško.
    Za početak možete uzeti neku manju fotelju ili neki komad tapaciranog namještaja koji je potrebno restaurirati,detaljno je isporiti,sve klamerice polako počupati,skinuti presvlaku i pregledati redoslijed šivenja.Redoslijed šivenja je veoma bitna stavka,u početku će te dosta toga bilježiti na papir,možete i fotografisati,ono što ste isporili bit će vam šablon,iznesite van,istresite od prašine i postavite na radni stol.Važno je pravilno rezati materijal,mora biti sve simetrično,naročito kod dekorativnog štofa sa ravnim linijama.Ne možete recimo,naslon rezati uzduž materijala a sjedište poprijeko,može u određenim situacijama.
    Majstor tapetar mora imati osjećaj za estetiku,prostor,dekoraciju.
    Šta još za početak reći..?? spužvaa(sunđer)na naslonima obično se postavlja manje gustine(mekanija)a na sjedištima mora biti dosta otpornija i veće gustine.
    Svakako da u samom početku može biti dosta problema ali kvalitetniji rezultati će dolaziti vremenom,nema ništa preko noći.!
    Neka ovo bude jedan mali uvod....Vi,pribilježite na papir čega se sjetite da bi ste mogli naknadno postaviti pitanje,otvorili ste temu i ništa se ne ustručavajte,slobodno pitajte šta god vam nije jasno,srdačan pozdrav i neka je Sretno :)

    ReplyDelete
  11. Anonymous6.4.16

    Pozdrav za sve!Imao bih i ja jedno pitanje!Naime,pomalo se bavim tapetarijom već 10-tak godina.Ispočetka iz hobija jer sam radio u jednoj privatnoj fabrici namještaja,a sada već pored svog stalnog posla koji imam imam dosta i tapetarskog tako da tražim sebi drugu mašinu za šiti jer mi ova dosadašnja ne zadovoljava potrebe šivanja.Ide ona dobro ali nešto zahtjevnije ne ide.Tako da mi jedan privatnik nudi stubnu mašinu PFAFF 1493e jer je nabavio nove pa prodaje dosta njih koje je povukao iz proizvodnje.Interesuje me da li je na stubnoj teže ili lakše šiti?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Prvo bih preporučio post sa našeg sajta"stubna šivaća mašina",tu je nešto više detalja o toj vrsti šivaćih mašina.
      Pfaff 1493e je stubna šivaća mašina sa kotrljajučom"točkić"stopicom,njena pozicija na radnom stolu je manje od standardnih 90 stepeni,postavljena je pod blagim nagibom prema radniku,klasična mašina za šivenje gornjih dijelova obuće.
      Ja sam proveo godine radeći na ravnoj mašini sa tri transporta,da budemo načisto,najbolje je imati nekoliko vrta mašina,ko je u mogućnosti,nema te mašine koja može raditi sve.
      Ne bi preporučio kupovinu te mašine,ima ona svojih prednosti ali nije to za tapetarskog posla.Za tapetariju bi mogla biti od koristi stubna dvoiglovka pri radu raštepa na jastucima od prave kože ili težeg materijala.Pozdrav

      Delete
  12. Anonymous13.5.16

    Pozdrav svima.Zanima me da li postoji mamut mašina ili možda neka druga vrsta mašine koja bi mogla da prošiva od 1750g do 2000g koflina po metru kvadratnom. Radi se o vrsti presvlaka za dušeke (standardne dimenzije dušeka 90 x 200), koje bi se industrijski proizvodile.
    Hvala.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Koflin (termo vata,vatelin,štepanje vatelina)
      2000 g koflina po kvadratu mi izgleda nešto puno??Možda bi bilo bolje manja količina koflina i tanka spužva ispod.Postoje mašine naravno,samo sve zavisi koliki je obim posla,koji dezen štepa,ako su samo ravne linije onda je lakše,već kominacija sa kosim linijama je teža za raditi.
      Taj posao može raditi mašina sa"dugim vratom"bar 70 cm ili više,obavezno trostruki transport sa visokim podizanjem stopice,takođe poželjno je da mašina ima i dodatni puller.Postoje i automatske savremene velike mašine,kompijuterski vođene,nešto kao cnc stroj,glava mašine hoda po x,y osi a na nekim mašinama je i radni stol pokretan,to su mašine za dobrostojeće firme sa više posla.LP

      Delete
    2. Anonymous13.5.16

      Shvatam da je to velika količina koflina i upravo nam to i predstavlja problem jer moramo da izbegnemo korišćenje spužve u ovom proizvodu pa nam je zbog toga ova količina neophodna. Mi smo pravili probu na velikoj mamut mašini sa vratom od 2m i mehaničkim vodjenjem rama sa odgovarajućim šablonom (dezen štepa je romboidan). Uzorak smo napravili sa 1600 g po metru, sto nam nije bilo dovoljno ali vlasnik nije bio voljan da probamo sa većom količinom, plašeći se da ne pokvarimo mašinu.
      Da li postoje mašine sa mehaničkim vodjenjem koje nisu starije od 5 god (ovo nam je uslov kredita kojim bi kupili mašinu) koje bi mogle da urade ovakav posao? Pošto pretpostavljam da su ovakve nove automatizovane mašine dosta skupe..

      Delete
    3. Ipak to je previše,pa to ima 25 cm debljine,teško će to ići,
      vi ste to radili na onoj staroj ogromnoj mamutki,to je davno prevaziđena mašina.Nemam ideju na čemu to raditi,velika je to masa materijala,prilikom štepanja takve debljine doći će do velikog skupljanja štep deke...

      Delete
  13. Anonymous14.12.16

    Kako sašiti spužvu za spužvu? Kakva je mašina potrebna i da li treba neka posebna vrsta stopice ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nisam siguran da razumijem pitanje?Možda mislite prošivanje dvije tanke spužve zajedno?Sama spužva je lagan materijal ali veoma teško klizi ispod stopice i kroz šivaću mašinu,stoga je obavezno korištenje laganog reteksa a šivaća mašina mora biti sa trostrukim transportom.Neka specijalna stopica nije neophodna osim kod veće debljine spužve.

      Delete
  14. Anonymous27.1.17

    Postovanje,namjeravam baviti se tapetarenjem namjestaja.Ne mogu da se odlucim između dvije masine,Pfaff 545 i Necchi 957.Nekako mi Pfaff cini se boljom opcijom,mada ne znam kako ce se pokazati u radu sa stofom, a kozu znam da sije.Sta biste Vi preporucili?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dobre su obje mašine, prednost za Pfaff zbog lakše nabavke dijelova.

      ŠIVAĆE MAŠINE NECCHI

      MAŠINE ZA ŠIVENJE PFAFF

      Delete
  15. Anonymous3.4.17

    pošovanje
    Posto se zelim baviti tapiciranjem odnosno sivanje navlaka treba mi masina za kozu i deblje materijale, daj mi recite koju masinu preporucujete iz vaseg iskustava
    lp

    ReplyDelete
  16. Anonymous4.4.17

    daj mi recite iz iskustva tapiciranja s cime vadite stare klamarice unaprijed hvala lp

    ReplyDelete
    Replies
    1. DOBRO PITANJE, čupanje starih klamerica zna zadati dosta muke. Puno zavisi od starosti namještaja i vrste drveta, ukoliko je stari bukov masiv a klamerice već nagriza hrđa to onda stvarno zna biti teško.
      Snalazio sam se na raznorazne načine, prvo komad koji isparate mora biti podignut na nosačima, otprilike u visini pojasa, uvijek nastojati da pristup klamericama koje se čupaju bude sa gornje strane, znam da to uvijek nije moguće. Što se tiče alata za čupanje klamerica dobro su se pokazali jedan stari kratak nož sa masivnom drškom, sječivo izvan drške svega 5 cm, oštrog vrha, zatim šavciger sa povijenim vrhom, prvo počupate po jednu "nogu" u klamerica a zatim kliještima počistite. Korisno je počupane klamerice bacati u priručnu kutiju, koliko je moguće, jer kasnije se znaju ubadati u obuću :).
      Dobra kožna rukavica je obavezna ili kombinacija štof koža ali da kožni dio bude na dlanu u suprotnom žuljevi na ruci su zagarantovani. Počupao sam na stotine hiljada klamerica, užasan posao. Na kraju preporučujem da se maloljetna djeca ne angažuju na tom poslu, to može biti veoma opasno..LP

      Delete
  17. Tapetar polaznik24.4.17

    Pozdrav glavnom majstoru i jedno pitanje: da li privatno dajete instrukcije za tapetare početnike, meni bi trebalo par sati, imam dosta nejasnoća, hvala

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hmm :)) Mogao bih ja napraviti "školu za tapetare" samo mi nije bas do toga. Što se tiče privatnih instrukcija, moglo bi putem eMail-a ili razgovor na našoj Fcb stranici.

      Delete
    2. Anonymous19.5.17

      Obuka za tapetara ima za cilj da osposobi polaznike za pripremanje konstrukcije, krojenje i šivenje materijala i tapaciranje elemenata i montiranje namještaja.
      Obuka podrazumijeva 20% teoretskog dijela i 80% praktičnog dijela.

      Po završetku programa polaznik će biti u stanju da:

      - se upoznaje sa radnim nalogom

      - bira materijale za ugradnju

      - vrši izbor alata

      - ugrađuje elastične trake - gurtne

      − postavlja opruge

      − vrši oblaganje konstrukcije spužvom

      − kartonira konstrukciju

      − ugrađuje zaštitne materijale (jutiranje)

      − izrađuje šablon za isijecanje (krojenje)

      − isijeca i kroji spužvu iz blokova na određene dimenzije

      − siječe spužvu prema šablonu

      − vrši legovanje materijala

      − prenosi konačne mjere na materijal

      - isijeca materijal na mjeru

      - svodi na konačnu mjeru štepane elemente

      - šije osnovni materijal

      - šije pomoćni materijal

      - štepa osnovni i pomoćni materijal

      - sastavlja osnovni i pomoćni materijal

      - postavlja ugradne materijale na elemente konstrukcije

      - fiksira ugradni materijal klamericama

      - fiksira ugradni materijal lijepljenjem

      - fiksira ugradni materijal čičkom, drikerom, rajsferšlusom

      - postavlja ukrasne eksere i trake

      - fiksira dijelove ručnim i mašinskim ušivanjem

      - montira okove na tapacirane elemente

      - montira elemente u gotov proizvod

      - montira nožice i ukrasne elemente na gotov proizvod

      - pakuje gotove proizvode za skladištenje i transport

      - analizira radni nalog i tehničku dokumentaciju

      - vrši održavanje alata i opreme

      - pravi specifikaciju ugrađenog materijala

      - reparira korišteni namještaj

      Teoretski (nastavni) sadržaj:

      - Geometrija

      - Proračun površine

      - Karakteristike materijala(koža ,tkanine, spužva, drvo)

      - Fizičke karakteristike materijala

      - Oblikovanje (dizajn) namještaja

      - Osnove tehnologija

      - Priprema materijala

      - Zaštita na radu

      - Upravljanje otpadom

      - Korišćenje i upotreba alata

      - Poznavanje kvaliteta materijala

      - Poznavanje normativa osnovnog i pomoćnog materijala

      - Tehničko crtanje

      - Poznavanje rada sa opasnim i štetnim materijalima

      - Zaštita životne sredine

      - Primjena ekoloških materijala

      - Rukovanje mašinama i alatima u tapetarstvu

      - Rukovanje potrebnim mjernim alatima i uređajima

      - Krojenje osnovnog materijala

      - Šivanje osnovnog materijala

      - Poznavanje HTZ opreme (zaštitna oprema)
      ...

      Delete
  18. Anonymous30.10.17

    Poštovanje,
    bavili bismo se krojenjem, šivenjem i štepanjem jorgana, štep-deka i pokrivača.
    Čitajući po internetu naišli smo na to da su "mamut" mašine prevaziđene, i da su mašine industrijske sa trostrukim transportom dobre za ovako nešto. Da li smo odobro razumeli? Koju mašinu nam preporučujete? Lep pozdrav.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Odgovori za ovakva pitanja se naplaćiju, donatorima sajta odgovor besplatno. LP

      Delete
  19. Anonymous19.11.18

    Molim vas da mi preporučite mašinu za tapaciranje auto sjedišta i ostalog vezanoga za autotapetriju, hvala.

    ReplyDelete
  20. Anonymous13.3.19

    Čemu služi koflin kod tapeciranje namještaja?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Koflin, termo vata, vatelin...to je jedan te isti materijal. Osim kod tapaciranja namještaja vatelin se koristi i kod izrade odjeće, najčešće je to odjeća za zimu. Pitanje je: čemu služi koflin kod tapetara,? služi za oblaganje dijelova konstrukcije kao i kod završne presvlake namještaja. Kada zategnete platno na čistu spužvu, prilikom dodira osjeti se odmah ona čvrstoća spužve, materijal je zategnut "kao bubanj" a kada je između materijala i spužve sloj koflina situacija je puno bolja, namještaj je mekši i "nježniji" na dodir. Kod kožnih presvlaka vatelin na neki način ispunjava mnoge nestale neravnine (nabre), prirodna koža je veoma "težak" materijal i rijeko kada se snažno zateže. Uglavnom koflin je vrlo zastupljen materijal u tapetarstvu.

      Delete
  21. Anonymous5.12.19

    Budite ljubazni pa mi recite vase mišljenje o mašini Pfaff 1245 jer sam tapetar početnik

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pa kako ide sa tapetarijom 😃
      Postoje dvije vrste, da tako kažem, stari i novi model, vi se vjerovatno zanimate za onaj stari, noviji modeli su prava rijetkost ali su zato oni stariji vrlo često maksimalno izraubovani, može se naći i ponekada neki očuvani primjerak. Pfaff 1245 ima trostruki transport materijala, što je za vas dobro i poželjno, po mom mišljenju nedostatak na Pfaff 1245 je unutrašnji zupčasti remen, prije kupovine obavezno pregledati u kakvom je stanju, taj remen je teško nabaviti a zamijeniti ga može samo iskusan majstor.

      Delete

SEARCH