Centralno podmazivanje šivaćih mašina | strojeva

eng.central lubrication of sewing machines;
Prije nekoliko mjeseci sam nešto pisao o podmazivanju kod šivaćih mašina,taj post možete procitati OVDJE,ovo ce biti kao jedan manji nastavak na tu temu.Dakle tema je:centralno podmazivanje kod šivaćih mašina,centralno podmazivanje je najčešće izvedeno tako da se ulje sipa u manji centralni rezervoar odakle se pomocu plastičnih cjevčica i u njima umetnuti specijalni upijajući kanap razvodi ulje do većine kliznih površina(klizni ležaji).
Obično se nivo u tim rezervoarima kontroliše kroz neki plastični"prozorćić"ili"oko",kada nivo opadne ili ulje se potroši treba ga doliti.
U ovom slucaju je riječ o prinudnom i obilnom podmazivanju pomoću male uljne pumpe(vidi slike).U pitanju je Juki šivaća mašina klase 555.
Ulje se sipa u aluminijumsku posudu,nešto kao karter u automobila,koja se nalazi ispod"glave"mašine,kada se mašina pokrene pumpa gura ulje kroz metalne i plastične vodove-cjevcice,u pitanju su
dva"magistralna"voda jedan ide prema grajferu i dijeli se na dva kraka a drugi vod ide sasvim vertikalno i podmazuje gornje dijelove mašine.Ovaj horizontalni krak na svom kraju ima jedan veći vijak kojim se reguliše protok ulja prema grajferu i ostalim dijelovima,ako je suviše veliki protok može se smanjiti zavrtanjem vijka prema minus ili povećati prema plus-u(-/+).


Zanimljivo je da taj vertikalni metalni vod ima par rupica iz kojig se obilno podmazuju spregnuti zubčanici i ostali okolni elementi(na slici je prikazana rupica"R")gdje se vide i par spregnutih konusnih zupčanika.
Ulje koje se kreće vertikalno prolazi kroz providno plasticno"oko"(na prvoj slici iznad poluge naprijed/nazad)u kojem se vidi konstantno prolazak ulja,ako se kojim slucajem ulje slabo pojavljuje može biti znak da je dio ulja potrošen ili da je usisna filer mrežica prljava i da ju je potrebno ocistiti.Ta čelična mrežica služi kao filter ulja.
Ulje u ovakvom nacinu podmazivanja stalno kruži,konstantna i obilna cirkulacija ulja u mašini.

4 komentara:

 1. Anonimno17.11.15

  Poštovani,
  Imam Ljamato(Yamato) industrisku endlaricu 5 konaca 2 igle starije generacije(zeleno bela), ne znam tačnu oznaku jer je negde u podrumu, moram raskrčiti.
  Ispušteno je ulje iz nje, trebao bi ponovo nasuti. Kako se sipa ulje? i koliko stane od prilike?
  S poštovanjem

  OdgovoriIzbriši
 2. Da,u pitanju je centralno podmazivanje industrijske overlovke Yamato,predpostavljam da je u pitanju model Yamato z610 ili z 612,u prilogu sam postavio detaljnu sliku kompletnog sklopa za podmazivanje.
  Sipa se sa gornje strane na čep(vijak),za količinu ulja nemam informaciju.Poželjno je pregledati i filter i eventualno ga isprati i očistiti.

  OdgovoriIzbriši
 3. Anonimno17.11.15

  Hvala puno na informcijama. Koje ulje da kupim?

  OdgovoriIzbriši
 4. Anonimno17.11.15

  I kod centralnog podmazivanja se koristi isto ulje za šivaće mašine.

  OdgovoriIzbriši

PRETRAŽI SAJT - UKUCAJ TRAŽENI POJAM

TRANSLATE