-->

Necchi Bagat / Necchi 958-101 / Necchi Macchine Da Cucire


I will try to write something about this model and at the same time you can see in the pictures in what condition I got the machine before the general repair, it is a model marked Necchi bagat 958-101.
Necchi was a great collaborator with ey.yu sewing machine factory "Bagat", even I think that Bagat, at the beginning of production, based its machines on Necchi "platform", hence the combined name, although it does not have to be, there are many with independent called "necchi".
Pokušat ću šta napisati o ovom modelu a ujedno na slikama možete vidjeti u kakvom sam stanju dobio mašinu prije generalne reparacije, u pitanju je model oznake Necchi bagat 958-101. Necchi je bio veliki saradnik sa EX. tvornicom šivaćih mašina "Bagat", čak Mislim da je Bagat, u početku proizvodnje, svoje mašine bazirao na Necchi "platformi", otuda taj kombinovani naziv, mada ne mora biti, ima ih puno sa samostalnim nazivom "necchi".


I got a machine that had been standing in a basement for years and was in a very poor condition. the assembly where the needle bar and the foot bar are located were sliding, everything else was rolling bearings, a combination of classic rolling bearings and the so-called needle bearings.
Specifically on this model, the needle bearings were in fairly good condition, even more so quite solidly preserved, and all other rolling bearings ("head" / engine / clutch) had to be replaced, the machine made unbearable noise when working with these bearings :)
Dobio sam mašinu koja je godinama stajala u nekom podrumu i bila je u veoma "jadnom" stanju, zanimljivo mi je bilo kod necchi clase 958 što su SVI veći ležajevi bili kotrljajućeg tipa, to je rijetkost kod šivaćih mašina, samo oni najmanji ležajevi, unutar sklopa gdje se nalazi iglenjača i nosač-i stopica su bili klizni, sve ostalo su kotrljajući ležaji, kombinacija klasičnih kotrljajućih i tzv. igličastih ležaja.  Konkretno na ovom modelu su igličasti ležaji bili u dosta dobrom stanju, čak šta više sasvim solidno sačuvani,a svi ostali kotrljajući ležaji ("glava" / motor / kuplung) su morali biti zamijenjeni ,mašina je pri radu sa tim ležajevima stvarala nesnosnu buku :).


In order to do that, it was necessary to disassemble the complete machine, completely build both main axles and the upper and lower one, the machine has a strong internal timing belt, which makes work even more difficult, subsequent gearing is quite complicated ... it is a very robust and powerful model machines with triple transport, the mechanism of triple transport is solved in a slightly different way in relation to what I have seen so far, there is no specific external axis that indicates that it is a triple transport.
Da bi se to uradilo potrebno je bilo kompletnu mašinu rastaviti, obje glavne osovine i gornju i donju potpuno izgraditi ,mašina posjeduje snažan unutrašnji zupčasti remen, koji još otežava posao, naknadno uzubljenje je dosta komplikovano....radi se o dosta robusnom i snažnom modelu mašine sa trostrukim transportom, mehanizam trostrukog transporta je na nešto drugačiji način riješen u odnosu što sam do tada viđao, nema one specifične vanjeske osovinice koja ukazuje da je riječ o trostrukom transportu.

Lubrication in the necchi 958 is by means of a small central tank, the level in that oil container is seen from the outside through a round piece of plastic (pictured with the forward / reverse lever) and refilling is done through a hole just above, the oil from that container is conducted using plastic tubes filled with special rope (picture) Closed roller bearings are not lubricated, the oil goes to open sleeves with needle bearings and to smaller sliding bearings.
Podmazivanje kod necchi 958-101 je pomoću malog centralnog rezervoara, nivo u toj posudici sa uljem se vidi sa vanjske strane kroz okrugli komad plastike (na slici uz polugu naprijed/nazad) a dopunjavanje se vrši kroz rupicu odmah iznad, ulje iz te posudice se sprovodi pomoću plasticnih cjevcica ispunjenih specijalnim kanapom (slika) Zatvoreni kotrljajuci ležajevi se ne podmazuju, ulje ide na otvorene čaure sa igličastim ležajima i na manje klizne ležajeve.

Another interesting thing is the hook sewing machine, namely it is a horizontally placed rotating shuttle hook with a large spool, it is interesting that the shuttle hook has a special small container with oil and an oil level meter from where it is lubricated, when the meter shows that the oil level is low it is simply topped up, quite a "nice" solution, so to speak. The length of the stitch machine is quite solid and ranges up to some 6-7 mm.
Još jedna zanimljivost je grajfer (hook sewing machine), naime radi se o horizontalno postavljenom rotirajućem grajferu sa velikom špulnom, zanimljivo je to što grajfer ima posebnu malu posudicu sa uljem i mjeračem nivoa ulja odakle se vrši njegovo podmazivanje (nemam te slike), kada se na mjeraču uoči da je nivo ulja nizak jednostavno se dolije, dosta "simpatično", da tako kažem. Korak-bod mašine je sasvim solidan i kreće se do nekih 6-7 mm.

The machine does not have a standard winder for winding bobbin, the bobbin is located on the front of the machine, the disadvantage of this winding is the slow winding, I recommend winding during sewing on the machine, so that the machine is not exposed unnecessarily at high idle speeds, be placed in the upper position presser foot. What can I say in the end, with a good and strong thread, an adequate strong needle, there is no material that cannot be worked on this sewing machine...
Mašina ne posjeduje standardnu motalicu za namotavanje špulnica, motalica se nalazi sa prednje strane na mašini (vidi sliku), nedostatak te motalice je sporost u namotavanju, preporučam namotavanje na posebnoj mašinici, da se mašina ne izlaže bez potrebe visokim obrtajima na prazno, ipak ako se koristi stopica mora biti postavljena u gornji položaj. Šta mogu reći na kraju, uz dobar i jak konac adekvatnu jaku iglu nema tog materijala koji se ne može raditi na ovoj šivaćoj mašini...

70 comments:

  1. Anonymous24.3.13

    Pozdrav, ja tražim jednu mašinu trostrukog prijenosa u solidnom stanju, mašina bi bila za vlastite potrebe,tako da mi ne treba neki luxuz.
    Na oglasniku sam našao jednu mašinu ali vlasnik mi ne zna reći dali je trostruki ili ne,mašina je Necchi 885-111.
    Unaprijed zahvaljujem ako mi možete pomoći.

    ReplyDelete
  2. Necchi klase 885 je najvjerovatnije klasična štep mašina samo sa donjim transportom.
    Gornji post opisuje Necchi klase 958 sa trostrukim transportom.
    Vi treba da znate kako izgleda mašina sa tri transporta,o tome je bilo puno riječi na sajtu(koristite pretragu,
    neka vam prodavač napravi fotografiju dijela mašine oko igle i sve će vam biti jasno.
    Lijep pozdrav

    ReplyDelete
  3. Anonymous4.4.13

    Pozdravljam,
    Ja imam necchi industrijsku masinu klase 902-155 sa tri transporta,radi na 220V i odlicno me sluzi. Medjutim kod preciznijih radova, ukrasnih savova, gdje mi treba da masina ide skroz sporo i kontrolisano ne mogu da kontrolisem tu brzinu na papucici, ili nema dovoljno snage da okrene a kad dodam jaci gas prebrzo krene siti. Pa moram sve rukom okretati kolo da bi sporo isao. Jel znate vi postoji li ikakav dodatak da se kupi za masinu kako bi dobio zeljenu brzinu na papucici da ide skroz sporo i polako ali kontinuirano, ili je mozda treba staviti na 380V posto sam cuo da dosta masina izgubi snage kad se prebaci na mono. struju..??
    Unaprijed se zahvaljujem i svaka pomoc je dobrodosla..
    Super vam je stranica i jako puno stvari se moze nauciti iz vasih postova..
    Lijep pozdrav i svako dobro..

    ReplyDelete
  4. Da razumijem i dobro ste pitanje postavili,
    Niste naveli da li ste početnik u radu na šivaćim mašinama,takav problem se najviše upravo njima događa,nemaju osjećaj na startnoj papuči.
    Necchi klase 902 u principu radi na tri faze,sigurno da pripajanja takvog motora na monofaznu struju utiče na njegovu elastičnost,pad snage je značajan,grijanje motora je veće...
    Neki motori dobro podnose to prebacivanje a
    neki ne.Ovaj gore model koji je u postu Necchi klase 958 je isto bio radio na monofaznu struju i nije se pokazao kao najbolje rješenje,često pri pokušaju laganog pokretanja je se zaustavljao.SIGURNO je da bi Vama dosta pomoglo da motor šivaće mašine priključite na 380 V,ako imate taj napon.
    Dakle savjetujem priključenje na tri faze i ako je moguće smanjite prečnik remenice na motoru,time dobijate na snazi a veoma brzi okretaji su nepotrebni i rijetko se koriste,u tom slučaju će te imati dobar lagani klizni start i moći će te na kratkim relacijama,na zakrivljenim elementima,pri radu sa vanjskim iber štepom imati dosta bolju kontrolu,pogotovo kada koristite vanjski štep većeg koraka.
    Postoje i noviji tipovi elektro motora(electronic servo motor)koji radi isključivo na tri faze i na sebi ima potenciometar kojim regulišete njegovu izlaznu brzinu a da na snazi ne gubi veoma malo.
    Bilo je o tome govora u nekom od postova a bit će i uskoro na temi Juki klase 1541.
    LP

    ReplyDelete
  5. Anonymous4.4.13

    Hvala puno na detaljnom odgovoru, puno ste mi pomogli..Mislim da cu sada rijesiti problem :)

    Samo naprijed!

    ReplyDelete
  6. Veliki pozdrav svima koji su se pridruzili ovom blogu, Masteru takodje! Neverovatno dobar sadrzaj svih objava, veliki broj vrhunskih komentara sa pitanjima koja pomazu mnogima i isto takvim odgovorima Mastera! Kralju svaka cast, nemam reci...!
    Elem, u posedu imam necchi bagat 953-101 masinu sa motorom 220/380V ;1400 o/min sa malenom remenicom koja pokrece masinu veoma lepo i sporo kada zatreba, prezadovoljan sam njime! Servisiran je i radi perfektno.( Sam ga servisirao) Ne bih da se hvalim ali sam i samu masinu povratio iz mrtvih i podesio je da radi jako lepo.(zahvaljujuci i mnogim savetima koje sam ovde nasao) Obzirom da sam pocetnik u svetu sivenja polako napredujem sa savladavanjem tehnike izrade predmeta od koze! Resio sam da masini u skorije vreme uradim i jedan veliki remont,jer mi se desava da posle desetak laganih okretaja rukom odjedanput pocne da tesko ide jedno pola kruga i kada to preskoci ponovo jedno vreme ide lagano, moze se pokrenuti jednim prstom, pa posle desetak krugova opet isto. prema mom misljenju, neki od lezajeva gornje osovine je ostecen i trebalo bi ga zameniti. posto vidim da ste radili na slicnom stroju taj veliki remont bio bih zahvalan nekim service manualom ili slicno jer me plasi zupcenje pri sastavljanju! Jos bih vas zamolio da mi objasnite svrhu dugmeta koje se nalazi ispod zatezaca gornjeg konca i menja ona slova koja se vide kroz mali prozorcic, da li je to za podesavanje debljine materijala koji sijemo ili sta? Unapred se zahvaljujem i zelim sve najbolje u buducem radu!

    ReplyDelete
  7. Pozdrav Mile i Vama :)
    Što se tiče mašine Necchi 953-101 ona je veoma slična ovoj klase 958,ustvari i neznam koje su razlike,vjerovatno nešto u sitnim detaljima;
    Što se tiče tog"dugmeta"i slova kroz mali"prozorčić",ja sam to potpuno rastavljao,unutar mašine se nalazi nešto kao specijalna spojnica,kratko sam obratio pažnju na to i nisam stekao neki poseban zaključak čemu služi,sve u svemu ništa posebno,jer osovina cijelom dužinom prolazi kroz taj dio???(koliko me sjećanje služi).Ne vjerujem da to ima veze sa debljinama materijala,nemojte na to za sada obraćati pažnju,to je najmnaji problem :),
    User manual za remont ovakvih mašina ne postoji;
    Vi bi ste prvo trebali skinuti remen sa motora i mašine,poskidati sve poklopce,očistiti što možete s vana i pokušati locirati mjesto gdje dolazi do tog zapinjanja,
    svaka čast na hrabrosti,detaljnije rastavljanje ovakve,veoma kompleksne mašine,traži više iskustva,sad da li je neki od ležajeva to je pitanje???
    Moj je savjet da ne žurite puno kada je u pitanju detaljnije rastavljanje,mogli bi ste potpuno ostati bez mašine,zupčenje je isto tako komplikovano,ako ne mognete odmah locirati mjesto zapinjanja onda treba rastaviti gornji dio mašine od donjeg,to možete uraditi popuštanjem donje nazubljene remenice,to je opet RIZIK,pokušjte detaljno zabilježiti prije toga poziciju gornje i donje osovine,na taj način možete locirati da li se zapinjanje dešava na gornjem ili donjem dijelu mašine,mislim da se unutar donje nazubljene remenice nalazi ležaj :).......itd itd
    Sretno I svako dobro

    ReplyDelete
  8. Hvala na tako brzom odgovoru, sve sam ja to vec odradio prosle nedelje, poskidao sve sto se dalo skinuti bez skidanja osovina i zupcastog kaisa, ocistio unutrasnjost i oprao je spolja, sada stvarno izgleda kao nova, skinuo "grajfer, rastavio ga ocistio i sklopio, nastelovao i sve po redu! Usput, to je prva masina ikada koju sam otvorio da vidim kako radi i sta sve ima unutra :)! Isto se desilo i motoru! Pretrpeo je "face liffting" a danas posle citanja Vaseg odgovora, resim da krenem u avanturu! Otvorim alat i krenem da osmatram odakle da pocnem da rastavljam :)! Posto sreca prati hrabre, tako je i mene danas posluzila pa sam okrecuci rukom pogonski tocak dosao do vec poznatog zastoja,i posle samo par minuta detaljnijeg pregleda lezajeva gornje i donje osovine,nekim cudom ili sta vec, video da je jedan ekscentricni iglicasti lezaj donje osovine otpusten ( dva inbus zavrtnja) i da se taj lezaj pomera 5-6 mm duz osovine, i da se tu zapravo desi zastoj. Vratim sve to pazljivo nazad i zategnem zavrtnjeve i evo je veze!! :)
    Zelim jos jednom da se zahvalim na pomoci i savetima! Sve najbolje, veliki pozdrav!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mile4.1.17

      Svaka cast Mile, imenjace, takodje sam i ja isto to i isto kod takve masine sve imao i odradio, i verujem kada kazete da sreca prati hrabre, ali treba se i razumeti u mehaniku za takve poduhvate, ima onih koji ne umeju ni ekser u zid da zakucaju, e oni su dzabe hrabri, neka ne pokusavaju nista :).Sve sto ste rekli i Vi i Master potpuno je tacno. Hteo sam samo dodati u vezi tog dugmeta ispod zateznika gornjeg konca. Mislim, iz iskustva i vise probanja, da to dugme sluzi kako bi se nastelovalo koliko ce se podizati papucica prilikom sivenja, ukoliko sijete neke deblje materijale ili imate veoma debele sastave nekoliko materijala potrebno je da se stopica vise podigne, "preskoci" to zadebljanje. Druge funkcije tog dugmeta ja zaista nisam uspeo da uocim. Veliki pozdrav Vama i Masteru. Mile!:)

      Delete
  9. Pozdrav i Vama Mile,sve najbolje :)

    Master

    ReplyDelete
  10. Pozdrav.
    Imam masinu Necchi 955-111 i zeleo bih da je prodam, pa me zanima koliko bih mogao da dobijem za nju. Ja se u to ne razumem, samo zelim da izvucem neku knitu, pa bih voleo da mi pomogne neko ko ima iskustva i razume se u to. Hvala unapred.

    ReplyDelete
  11. Pročitajte komentare na postu"Kupovina polovne šivaće mašine,preporuke i savjeti"
    negje na sredini komentara je i odgovor za Vas.
    LP

    ReplyDelete
  12. Anonymous7.11.13

    Pozdrav,
    Vaša stranica mi se jako sviđa,slučajno sam je našao,najbolja stranica za šivače mašine na ovim prostorima, kako vidim da imate iskustva u tome molio bih vas za pomoć, naime kupio sam ženi mašinu bagat necchi vjerojatno model 885. Prvenstveno sam htio da mi pomaže oko uređivanja unutrašnjosti automobila, znači šivanje skaja i kože, međutim čini mi se da ta mašina nije baš najbolja za taj posao. Kako sam kasnije shvatio trebala bi nam mašina sa trostrukim transportom. da li imate kakav koristan savjet za nas.
    Hvala!

    ReplyDelete
  13. Nažalost teško se tu može šta pomoći,kupili ste pogrešanu klasu mašine,necchi 885 je klasična šteperica,mislim da nema ni tzv.igleni transport,ako ima to malo poboljšava stanje.
    Dobro ste shvatili,potrebna vam je mašina sa trostrukim transportom,sa običnom štepericom to je patnja,mašina teško vuče materijal,štep je neravnomijeran,još ako je materijal malo"gumast"to neće ići kroz mašinu nema šanse.E da ste kojim slučaem kupili stroj necchi klase 958,kao iz ovog posta priča bi bila potpuno drugačija.
    Ako vaša mašina ima igleni transport situaciju bi donekle popravila stopica sa malim valjcima ispod,ili jedno kotrljajuće tijelo,ima ih različitih izvedbi,problem je što i to nije jednostavno naći a stanje nebi bilo potpuno normalno.
    Za tapetariju svih vrsta,tapaciranje auto sjedišta i kućnog namještaja mašina Br.1 je sa tri transporta,što veća to bolja.Šta bi kod Vas bilo najbolje rješenje,prodati tu koju imate i kupiti drugu ;)
    Pozdrav

    ReplyDelete
  14. Anonymous1.2.14

    Pozdrav svim posetiocima a narocito Master-u.
    Čest sam posetioc sajta jer sam početnik i mnogo su mi koristili razni saveti.
    Sada sam nabavio šivacu mašinu NECCHI 835-100.
    Da li možete nešto o njoj napisati i dati neki savet oko održavanja, pogotovu što ima centralno podmazivanje ali ulja više ima van mašine neko u posudi za ulje.
    Drugo što je možda najvažnije kod štepa unazad, štep je veoma sitan, skoro bod u bod, dok je napred sasvim uredu. Interesuje me da li se to može naštelovati i kako.
    Evo primera na slici koja je razlika u napred-nazad štepu(slika postavljena gore).Šijem eko kožu i koristim točkić stopicu ali je donji transport sa standardnim zubima(tri),nemam onaj sa jednim.Vidim na "kupi" da neko prodaje za 30KM. Da li ovaj set može na mojoj mašini i kako ga je moguce dobiti u Srbiji i kako platiti.
    Pozdrav

    ReplyDelete
  15. Anonymous1.2.14

    Pozdrav svim posetiocima a narocito Master-u.
    Čest sam posetioc sajta jer sam početnik i mnogo su mi koristili razni saveti.
    Sada sam nabavio šivacu mašinu NECCHI 835-100.
    Da li možete nešto o njoj napisati i dati neki savet oko održavanja, pogotovu što ima centralno podmazivanje ali ulja više ima van mašine neko u posudi za ulje.
    Drugo što je možda najvažnije kod štepa unazad, štep je veoma sitan, skoro bod u bod, dok je napred sasvim uredu. Interesuje me da li se to može naštelovati i kako.
    Evo primera na slici koja je razlika u napred-nazad štepu(slika postavljena gore).Šijem eko kožu i koristim točkić stopicu ali je donji transport sa standardnim zubima(tri),nemam onaj sa jednim.Vidim na "kupi" da neko prodaje za 30KM. Da li ovaj set može na mojoj mašini i kako ga je moguce dobiti u Srbiji i kako platiti.
    Pozdrav

    ReplyDelete
  16. OK.Zahvaljujem na pozdravima i na podršci a o Necchi 835-100(macchina da cucire) mogu reći sledeće:
    To je "talijanka",klasična brza šteperica,namijenjena je za šivenje štofa,ne tako velike"težine",rad sa drugim materijalima nije predviđen,prije svega necchi 835 ima samo donji transport i uz to veliku brzinu a to ne odgovara šivenju vještačke(eko) a posebno ne prave prirodne kože.
    Ta točkić stopica je vjerovatno nekada naknadno dodana ali kao što kažete donji transportni zupci joj nisu prilagođeni.Sigurno je da to ima uticaja"na vuču"materijala,u Vašem slučaju bi trebalo probati nabaviti originalnu stopicu koja ima sa donje strane jedo ili više kotrljajućih"tijela",preporučujem da pogledate post O stopicama za sivaće masine(koristite pretragu na dnu stranice),mislim da ima slika te stopice ili slične njoj.
    Ta kotrljajuća stopica je neadekvatna i dobro ikako radite.
    Što se tiše podmazivanja i održavanja o tome nešto piše u gornjem postu,nemojte puno vjerovati tom centralnom podmazivanju,skinite vi koji poklopac,pogotovo lijevo i gore,očistite malo od nečistoća i na mjesta gdje je potrebno dodajte ručno po koju kap ulja,takođe isto uraditi i sa donjim dijelom masine.
    Dužina koraka kod ovog modela fabrički nije velika,iznosi do nekih 3,5 mm,na kretanje u nazad sigurno je da ima uticaja i ta točkić stopica,jer mala je kontaktna površina između točkića i donjih transportnih zubaca,koji su se već sigurno počeli i trošiti,izgubili oštrinu,pa se to još više primijeti pri hodu u nazad.
    Najbolje bi Vam bilo pokušati nabaviti nove donje transportne zupce i kotrljajuću stopicu,nije jednostavno ali pokušajte.
    Na stranici "Prodaja"oglase postavljam samo JA i sve što je tu na prodaju to je moje,za sada je tako,da li će biti promijena u budućnosti,neznam.Vama taj set mislim da ne bi odgovarao.
    Sve najbolje i dođite nam opet :)
    LP

    ReplyDelete
  17. Anonymous5.4.14

    Pozdrav,Ja imam šivaću masinu Necchi 902, kad šivam materjal mi vuče na ljevu stranu tako da ga moram uvijek pratiti i vući kontra da ga ravnam.
    Kako bi mogao to štelati da mi materjal nakon šivanja vodio pravac igle.
    Hvala i LP

    ReplyDelete
  18. Na taj problem može uticati sledeće: oštećeni donji transportni zupci,loše podešena i istrošena stopica,djelimičan zazor u iglenjači i nosaču gornje stopice,donji transporter ne naliježe ravno na gornju vučnu stopicu (trostruki transport) i uz malo zazora stopica"klizi"na lijevo.
    Puno je posla ta mašina uradila i njeno dovođenje u normalu zahtijeva promjenu nekoliko dijelova; pokušajte izravnati (naštelati) donji transporter i gornju stopicu,možda bude djelimično od koristi .LP

    ReplyDelete
  19. Anonymous15.2.15

    Master,imam jedno pitanje.Kada kliknem na You tube-Necchi BU Mira ili Necchi BU Nova ili Necchi BU Supernova , ili gornje tri sa oznakom BF ,vidim kučne mašinice na kojima frajeri šiju i debliju kožu bez ikakvih teškoča.Šta znaće one oznake BU i BF ? Inače supernova je vrlo slična Slavici , ili Slavica njoj ...pozdrav , Eduardo

    ReplyDelete
  20. Anonymous15.2.15

    Koliko razumijem vama je najinteresantnije kako uspijevaju na tim mašinama da šiju pravu kožu,može to sigurno,ali onako u experimentalne svrhe,solidan konac,kvalitetna igla,dobro podešena mašina...i lagano,ravna koža bez nekih posebnih prelaza i slično.Dakle ništa posebno,ima na mom YouTube kanalu Bernina 540 šije kožu,obična igla i tanki pamučni konac(pred kraj klipa).
    Ove mašine koje se spomenuli,to su stare necchi šivaće mašine,jake konstrukcije,obično dvostruki međuremenični prenos.Bagatova "jadranka"je rađena na gotovo identičnoj platformi,uostalom Bagat i Necchi su dugo godina surađivali.Oznake "BU,BF"...nisu ništa posebno i nemaju neku posebnu vezu sa mogućnošću šivenja prirodne kože.Pozz

    ReplyDelete
  21. Anonymous1.3.15

    Poštovanje masteru na vašoj stručnosti! Imam jedan problem,pa bi molio da objasnite u čemu je stvar.Prije otprilike 20 godina od jednog majstora krojača kupio sam polovnu mašinu Necchi model 600-100 . Radila je vrlo dobro, šav joj je bio lepši k'o u mnogo modernijih mašina,sem jednog:preko zadebljenja, kad se štep spušta, mašina šav ne napravi. Kad sam mašinu kupio, ona je radila sa iglama 705H .To mi je bilo čudno , jer zanatska mašina obično radi sa iglama 134.Imao sam je kod servisera, napravio nije ama ništa. Sad bi je opet voleo 'zalaufati' , pa zanima:je li problem sa onim puštanjem šava možda u zazoru, jer po mom mišlenju 705 igle nisu prave (ili jesu?)za taj tip mašine?Bio bi vrlo zahvalan na odgovoru , ta mašina inače vrlo dobro radi. Puno hvala i pozdrav

    ReplyDelete
  22. Koje igle nosi taj model ne bih znao reći ali po podacima koje ste mi dali mogu reći sledeće:
    Necchi 600-100 je klasična starija italijanska šteperica,na njoj ste po kupovini zatekli iglu tipa 705 H što je praktično igla za kućne šivaće mašine sa jednom stranom koja je zaravnjena.Tačno je da mnoge industrijske (zanatske)šivaće mašine nose iglu 134 R (135x5) ali to ne mora biti pravilo.
    Igle za kućnu šivaću mašinu i industrijska igla 135x5 su veoma sličnih dimenzija (vidi postavljenu sliku),razlika do vrha"ušice"je svega 0,1 mm što je donekle tolerantno. Industrijska igla ima puni krug u presjeku steznog dijela dok je kod kućnih mašina jedan dio zaravnjen ali ne potpuno tako da je to moguće postaviti bez nekog jačeg pritezanja.
    Prelaz preko velikih zadebljanja može biti problem i kod daleko moćnijih mašina,pokušajte nabaviti stopicu koja ima veće kretanje na osovinici a sam prelaz izvršite ručno pokrećući remenicu mašine...LP

    ReplyDelete
  23. Anonymous28.5.15

    Poštovani Master,
    kojim uljem bi trebalo podmazivati mašinu Bagat Nechi 958 i svako koliko?
    Hvala na odgovoru

    ReplyDelete
  24. Anonymous28.5.15

    Podmazivanje se vrši originalnim uljem za šivaće mašine.Necchi klase 958 ima poseban mali rezervoar s desne strane u koji se sipa ulje,provjerite nivo sa prednje strane kroz malo"okno".Najbolje bi bilo taj rezervoar potpuno isprazniti i isprati.Mora se skinuti kompletan bočni dio kao i klinasti remen.Odviti vijak za ispuštanje ulja,u rezervoar uprskati malo odvijača i kroz par minuta komprimiranim zrakom,kroz rupicu za ispuštanje ulja,isprašiti sve iz njega,potom doliti svježe ulje.
    prekontrolisati i nivo u malom rezervoaru za grajfer.Kada to uradite ručno podmazivanje se može vršiti povremeneo,nemogu odrediti sad neki vremenski period,ali nije potrebno često.
    Ako vaša Necchi šivaća mašina,uprkos podmazivanju proizvodi čudan zvuk,problem može biti u kotrljajućim ležajevima kojih na tom modelu ima nekoliko komada,oni se ne podmazuju a zamijeniti ih možete samo u servisu.Pozzdrav

    ReplyDelete
  25. Anonymous12.7.15

    pozdrav,imam problem. necchi 902 155 kada radi masina onda se pomera gore dole ovaj dio(rucica za namestanje duzine stepa),vidim da zubi dodju do kraja i kad ne mogu dalje onda ta rucica odskoci. kako da to namestim da zubi imaju duzi hod i da to onda ne skace. hvala

    ReplyDelete
  26. Necchi 902-155 je šivaća mašina sa trostrukim transportom,to je neko čačkao oko dužine boda,ako je mašina napravljena da joj je maximalna dužina boda 5 mm svaki pokušaj produženja neće ići,ponekad kod nekih modela se može dobiti možda dodatni milimetar.
    Pokušajte smanjiti dužinu štepa,ukoliko stanje ostane isto mašina mora kod experta na pregled.LP

    ReplyDelete
  27. Anonymous7.9.15

    imam industrijsku štepericu Necchi Bagat 885-261,dosta sporo namotava donji konac u čemu je problem?

    ReplyDelete
  28. Nije to nikakav problem,problem je neznanje a oni koji znaju kriju,neće da kažu kako raditi:
    Na radnom stolu imate dva ili tri nosača kalema,imate jednu namotanu bobinu,nju postavite u mašinu a na drugom nosaču kalema postavite konac i drugu rezervnu bobinu postavite na namotavanje,u toku rada vi će te i postepeno namotavati donji konac,kada donji konac istrošite već će te imati spremnu i namotanu bobinu.Jedini uvjet je da morate imati dvije bobine.Postupak samo ponovite.
    Ukoliko namotavate samo jednu bobinu stopicu na mašini obavezno podići.

    ReplyDelete
  29. Anonymous8.9.15

    Poštovani,
    Molio bih Vas da mi pošaljete service manual ili instruction manual za Necchi Bagat 979-101. Radi se o štep dvoigli koja mi trga konac na vanjskoj igli. Timing grajfera je ok i jednak na obije igle ali na vanjskom grajferu onaj zatvarač dolazi malo ranije od desnog. Pošto ne mogu skužit kako ga pomaknut, odpustit trebam nekakav manual.
    Unaprijed hvala.

    ReplyDelete
  30. Anonymous8.9.15

    Bilo kakav user manual za Necchi je teško naći,sumnjam da bi od njega uopšte bilo neke koristi.Oba grajfera se moraju izgraditi i pogledati u čemu je razlika,to je nešto komplikovaniji posao i ako niste u"tim vodama"mašinu treba dati kod dobrog servisera.

    ReplyDelete
  31. Anonymous8.12.15

    Postovanje,
    lmam necchi 953-101. Sudeći po mom serviseru moram da promenim grajfer, imate li ideju gde bih mogla to da tražim?

    ReplyDelete
  32. Ako je slomljen mora se zamijeniti,ako je u lošem stanju možda se može nekako dovesti u funkciju,nema takvih dijelova kod nas,može se naći u inostranstvu(internet)po cijeni od oko 250 €.

    ReplyDelete
  33. Anonymous8.12.15

    Hvala puno! Nije polomljen ali jednostavno moj majstor više nema ideju kako da postojeći graifer našteluje

    ReplyDelete
  34. Koliko vaš majstor ima iskustva u servisiranju takvih mašina,?danas se mnogi znaju proglašavati majstorima.Da li je gospodin skidao grajfer,je li pomicao zupčasti remen,da li je uskalđen rad stopica i donjeg transportera,da li je šta raženo na tom sklopu...itd.Ne može biti problem ako je sve iole uredu,bilo je tih situacija kada"majstori"pokvare pa onda donesu meni da im popravljam.Uključite majstora na sajt i neka kaže šta je radio...Pozz

    ReplyDelete
  35. Anonymous8.12.15

    On je serviser firme koja se bavi prodajom i servisiranjem industrijskih mašina. Nekako verujem da je dao sve od sebe, ne može da podesi jer kako reče"ima praznog hoda previše"... šta god to značilo. Probaću da ga pitam preciznije, pa javljam.

    ReplyDelete
  36. Anonymous27.12.15

    U pravu ste.bagat je radio skoro iste modele mašina kao Necchi.Kad vidim Necchi Supernova Julia,vidim Slavicu ili Višnju.Lično imam mašinu Necchi-Bagat mod.885-460.To je obična šteperica,radi dobro,vrlo je robustna,ali ima po mome jednu slabost:ispočetka ili na manjim obrtajima radi tiho,no kad je malo˝pojurim˝počne da pravi nepodnošljivu buku.Istodobno se trese.Šta bi to moglo da bude?Kupio sam je staru,montirao sam motor 220V.Prednost joj je u tome,da na prelazu debelo-tanko ne pušta šavove kao neke od tkzv.boljih mašina.Plašim se,da je ona buka koju stvara od nekog od ležajeva.Kažite mi molim što da poduzmem ako su u pitanju ležajevi? Pozdrav iz Slovenije!

    ReplyDelete
  37. Da,to je onaj"kockasti"oblik mašine.Ta buka koja nastaje na većim brzinama je sigurno produkt već stradalih kotrljajućih ležajeva.Industrijke mašine Necchi su među rijetkima koje imaju kotrljajuće ležajeve,kod vas sigurno nikada nisu mijenjani i sad možete misliti u kakvom je to stanju,unutrašnja gleđ leđajeva je uništena i naknadno podmazivanje ne bi dalo nikakvog rezultata.Rješenje je zamjena svih kotrljajućih ležajeva ili bar dva na gornjoj osovini.Sami ležajevi imaju na sebi specijalne prstenove koji su graničnici u njihovim kućištima.Pošto je to obična šteperica,to je nešto lakše za uraditi ali ipak je potrebno skinuti zupčasti remen i u potpunosti izgraditi gornju i donju centralnu osovinu.Kada je skinuta donja osovina onda ne bi bilo loše u potpunosti izgraditi i grajfer te ga detaljno rastaviti,očistiti i podmazati :). Ima tu dosta posla,ako volite mehaniku a mašina vam nije nešto neophodna,probajte,ko zna,možda se u Vama krije budući mehaničar šivaćih mašina.
    Ja,umalo zaboravih,ako se mašina pri velikim brzinama malo trese to je donekle normalno,uzrok povećanim vibracijama može biti suviše mekani gumeni"jastučići"ispod mašine kao i excentrično postavljena remenica na elektromotoru,mala oscilacija vrši konstantno popuštanje i zatezanje remena što dovodi do većih vibracija,ali nije to neki problem,prvo ležajevi pa onda eventualno korigovati vibracije na mašini.
    Svako dobro

    ReplyDelete
  38. Anonymous10.1.16

    Mnogo vam hvala!Ohrabrili ste me pa ču vjerovatno početi da radim na toj mašini.Samo mi nije jasno;kad bi več skinuo kotrljajuće ležajeve,da li mogu da kupim nove?Da nisu to specifični ležajevi,koji su bili proizvedeni baš za recimo Necchi(Bagat)?Ili mogu da jih kupim tamo gdje se prodaju ležajevi?

    ReplyDelete
  39. Ne nisu to nikakvi specifični niti specijalni kotrljajući ležajevi,svi ležajevi su standardizovani i na osnovu uvjeta rada,promjera,brzine,temperature.opterećenja....imaju i svoj broj.Radi se o kugličnom ležaju koji ima na vanjskom dijelu granični prsten,taj prsnet je graničnik do kojeg se ležaj umeće u kućište.Na donjoj osovini su manji ležajevi bez ikavih dodataka.
    Možete prvo pogledati broj ležaja na remenici,on je najopterećeniji i možda u najgorem stanju,možete ga samog zamijeniti bez neke opasnoti da onesposobite mašinu.Skinete remen sa motora,zatim zaštitni poklopac na mašini,zatim remenicu i već imate pristup ležaju,vidjet će te kako to izgleda a i broj na njemu,taj broj zapišete na papir i idete do radnje koja je bolje snadbjevena ležajima,može se naći,ja sam to kupovao.LP

    ReplyDelete
  40. Anonymous21.4.16

    Poštovani Master,
    imam Bagat Necchi 958-101 koja je super šila sve dok mi se pri šivanju (očito predebele - oko 1 cm) jake tende nije slomila igla. Promijenila sam iglu, ali sad
    mašina uopće ne šije, to jest napravi ponat, dva, onda uopće ne spaja donji i gornji konac. Imam osjećaj da igla ne dolazi u pravi momenat do grajfera sa donjim koncem. Kako to mogu popraviti? Hvala puno, pozdrav

    ReplyDelete
    Replies
    1. Šivenje preko tako velikih zadebljanja mora ići znatno sporije a sama igla bi mogla biti sa vrhom kao za šivenje kože.Očito je bilo preveliko opterećenje.Prvo je potrebno pregledati sam grajfer,da nije kojim slučajem vrh odlomljen,ukloniti sve pločice,skinuti stopice,postaviti novu iglu,skinuti remen sa mašine,rukom pokretati mašinu i vidjeti kada vrh grajfera nailazi na iglu.
      Preporučujem post"Podešavanje grajfera".Dobro bi bilo da je to problem,moguće je ali i nije isključeno da je sami vrh grajfera odlomljen.

      Delete
    2. Anonymous22.4.16

      Hvala na brzom odgovoru, malo sam "čeprkala" pokušavajući popraviti i iglu sam malo zaokrenula ulijevo, i sad radi normalno. Znam da to nije pravo rješenje problema, ali evo privremeno će pomoći. Hvala još jednom

      Delete
    3. Pa to je dobro,povećan je zazor između grajfera i igle,zakretanje igle može pomoći i u Vašem slučaju je "najbezbolnije"rješenje.
      Dobro ste prošli :)

      Delete
  41. Anonymous25.10.16

    Imam šivaću mašinu Necchi 953-101 oko tri mjeseca i s njom šivam torbe od umjetne kože.Jako sam zadovoljna kako radi,ali pojavio se problem pa Vas molim za savjet.Šivala sam 1 preklopljen materijal,zatim dvaput i triput i ista stvar se događa.Pojavljuju se rupice na umjetnoj koži gdje igla ubode i to izgleda kao da je materijal poderan,zapravo i je izguljen oko rupica od šava.Šivam umjerenom brzinom,bez forsiranja,isti konac kao i inače i ista igla,ista debljina umjetnih koži,ništa nisam mijenjala.S tim da na dijelu materijala podere/izguli materijal a onda opet dobro šiva pa opet podere...Napetost konca mi se čini dobra jer šav je do sada bio lijep.Što mislite da je u pitanju? Hvala na odgovoru, Lijepi pozdrav

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pošto se problem pojavljuje povremeno to mi se čini još težom situacijom,trebalo bi provjeriti poziciju igle i male unutrašnje stopice u odnosu na donji transporter,koordinacija kretanja tih dijelova mora biti 100% precizna.Zaustavite mašinu kada vidite da nije uredu i provjerite da li u tom mometnu sve stoji u centru,nije isključeno da donji transportni zupci ranije poču pomijerati materijal u odnosu na malu stopicu a da sami vrh igle dere površinu eko kože.

      Delete
  42. Anonymous8.11.16

    Pozdrav,imam mašinu necchi 902-155 i nemam pojma na kojem principu radi mašina,dobila sam more capica i unutarnjih grajfera,ako je to to,ne znam čemu služe i na koji se način mijenjaju,može malo o principu rada mašine,kao i o dijelovima,hvala

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ako imate želju naučiti čitajte Mašinski Kutak,prva tema neka bude:
      ŠIVENJE ZA POLAZNIKE

      Delete
  43. Anonymous13.2.17

    Poštovani imam mašinu necchi bagat 885-260 i nikako nemogu naštelati nož za odrezivanje konca. Pritiskom na papuču nekad se konac i odreže ali u većini slučajeva nož ide ali ne odreže konac. Dok ga i odreže gornji konac izađe iz igle. Molim za savjet ili neki priručnik sa skicama. Hvala

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous13.2.17

      Rezač konca je potrošni materijal, to je stara mašina, nikakvo čudo, nemože te ga ni naštelovati ako je vrijeme za zamjenu.

      Delete
  44. Anonymous13.2.17

    Mašina je kupljena nedavno. Opće stanje je dobro jedini problem je taj nož. Gdje se može nabaviti. Ima li gdje kakva uputstva. Hvala na vašem vremenu.

    ReplyDelete
  45. Anonymous13.12.17

    molim za pomoc, masina je necchi 885-111, trenutno radim sa kozom, moze li se umesto tockica montirati nogica za druge materijale i koju da trazim? unapred hvala

    ReplyDelete
    Replies
    1. Može ako pronađete odgovarajuću ubodnu pločicu i transportne zupce, samo skinuti "točkić" i postaviti običnu stopicu ne može.

      Delete
  46. Anonymous5.1.18

    citam komentare pa imam jedno pitenje imam masinu necchi trostruku
    ja isto imam problem sa laganim pocetkom sava i probadanjem igle
    kod mene je precnik remenice 15 cm
    pretpostavljam da je to veca remenica
    pa me zanima od koliko cm je manja remenica?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Prečnik remenice na motoru nije "sveto slovo", manji prečnik remenice na motoru smanjuje i brzinu rada masine. Glavna remenica prečika 15 cm je sasvim OK, ne smeta ako je malo veća.

      REDUKCIJA BRZINE SIVACE MASINE

      Delete
  47. Anonymous15.12.18

    Imam masinu Necchi 957-107 trostruki transport, lezajevi masine su u losem stanju narocito kuglicni pa sam hteo to da promenim, interesuje me da li posedujete neko uputstvo ili da mi date savet kako to da uradim. Ujedno me interesuje i kako nastelovati grajfer.?
    Masinu sam nosio u servis ali nisu hteli da promene lezajeve a ostalim stelovanjem jednostavno nisam zadovoljan pa bih hteo da to obavim u sopstvenoj reziji.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Upustvo nemamo niti takvo upustvo postoji, najteži je pristup ležaju na gornjoj osovini lijevo (kontra glavnoj remenici), uglavnom da bi ste se upustili u taj posao morate stvarno dobro poznavati mehaniku šivaćih mašina. Ležajeve na donjoj osovini je nešto lakše izmijeniti ali i tu se mora skinuti zupčasti remen pa dobro obratite pažnju da ga vratite pravilno. Sami vidite da je i servis odbio taj posao zato što je komplikovan a možda i ne znaju to uraditi.

      KAKO PODESITI GRAJFER NA MAŠINI

      Delete
  48. Anonymous6.3.19

    imam nechi trostruki transport na njoj je postojao mali grajfer majstor mi je ugradio veliki grajfer i milina nikad potrošiti medjutim imam problem sad kad se šije konac kad prelazi preko grajfera toliko je zategnut ko struna kao da mu fali par milimetara konca da bi prešao peko grajfera to uporedjujem sa neši dvoiglovkom koju imam ona tako bezbolno predje preko grajfera pa zanima da li je bilo potrebno još nešto zamjeniti da bi to dobro funkcionisalo sam bod je je dobar a prilikom tako zatezanja konca dolazi do blagog navačenje donjeg materijala hvala unapred

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kažete da je "sam bod dobar". NIJE dobar, štep ne smije nabirati materijal. Šta je rješenje,? Rješenje je da se obratite vašem majstoru, kojemu ste platili intervenciju a ne tražiti besplatan savjet od drugih majstora.

      Delete
    2. Samo malo...ovdje se provlači pitanje "da li je na šivaćoj mašini moguće zamijeniti mali grajfer sa velikim?" Iz gornjeg pitanja vidimo da jeste (na nekim masinama), i "da li zamjena i povećanje prečnika grajfera utiče na štep".? Utiče i to vidim iz komentara. Zamijeniti samo grajfer, tj. povećati mu prečnik, dodavanje većeg grajfera je i povećanje prečnika, koordinacija igla-grajfer je moguća (u ovom slučaju) ALI konac koji ide preko grajfera mora preći "duži put", zamjena malog grajfera sa većim neće proći bez "posljedica". Vjerovatno je u pitanju "ležeći" grajfer, kod vertikalno postavljenog grajfera stvar se dodatno usložnjava, da ne obrazlažem zašto...

      Delete
  49. Anonymous7.1.20

    Pozdrav. Imam Necchi masinu 957-101 i interesuje me da li postoji mogucnost mijenjanja brzina, tj. smanjiti brzinu sivenja i na koji nacin bi se to postiglo?

    Pozdrav!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Naravno da postoji mogućnost, pogledajte ove dvije teme (kliknete na link):
      .
      KAKO SE SMANJUJE BRZINA ŠIVAĆE MAŠINE
      -
      SERVO MOTOR ZA INDUSTRIJSKE MAŠINE
      .

      Delete
  50. Anonymous30.1.21

    Pozdrav
    Da počnem redom. Počeo sam da se bavim "sitnom" tapetarijom već nekih dve godine. Nabavio sam tada polovnu, na oko nikako očuvanu Necchi 835-101 klasičnu štepericu. Ta mašina šije neverovatno dobro. Umesto klasične metalne, stavio sam onu tzv. teflonsku. Mašina bukvalno šije kao da je nova. Nije bitno da li je donji konac 40/3 a gornji 20/3 (tako sam radio spoljne ukrasne štepove), uvek su štepovi zategnuti i ujednačeni...
    Da se vratim na moj problem. Pre nekih mesec dana sam nabavio Necchi 958-101. Čovek je tvrdio da je malo radila, bla, bla, ono tipa kao nova itd.. Ona i izgleda mnogo bolje od ove gore spomenute ali ja da je naštelujem, ne mogu nikako ili ne umem ili sa mašinom nešto nije u redu. Štepovi su neujednačeni. Nekih par cm složi štep pa onda naiđe neki labav i to se baš vidi pa onda kao da negde grebe gornji konac, tako izgledaju povremeno štepovi... Sve što mi je palo na pamet sam isprobao. Čak sam i igle menjao i tu se javio problem. Stavljam novu iglu i krenem da šijem, grajfer je ne hvata. Popustim malo šraf i malo izvučem iglu, ona radi. Tada sam naštelovao tajming osovine na kojoj se šrafi igla. To sam gledao na YT-u na kanalu Cechaflo. Čovek je lepo objasnio šta i kako ali mene muči ovo gore što sam naveo. Da ne bude da sam je ja sad nešto zeznuo, ona je i pre te intervencije pravila isti problem. Nikako ne mogu pravilno da je naštelujem plus to grebanje gornjeg konca. Čak i ako nađem neko štelovanje, čim promenim korak ili dužinu štepa, odmah problem.
    Nisam umeo kratko da objasnim pa se izvinjavam na ovolikom tekstu. Ako treba, mogu i slike štepa da pošaljem. Kod mene u blizini nema servisera pa ako je moguće da mi se pomogne, bio bih neizmerno zahvalan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Iz vašeg pitanja se vidi da mašina ima više problema, oglasi u kojima je mašina "malo radila" su baš u rangu "bla bla bla", to je stara šivaća mašina koja se davno prestala proizvoditi, prodavač je se riješio a sada vi morate naći pravog majstora koji će sve to detaljno pregledati.
      SIVACA MASINA ZA PRESVLACENJE NAMEŠTAJA

      Delete
    2. Anonymous12.3.21

      Pisao sam par puta ali mi nema komenatara pa rekoh da probam još jednom.
      Našao sam jednog majstora koji navodno servisira industrijske mašine. Kad sam ga pozvao, njegovo pitanje je bilo da li je to konfekcijska mašina. Rekoh da je mašina sa trostrukim transportom i nisam stigao da iznesem svoj problem, ladno me otkačio kako servisira samo konfekcijske mašine... I tako ja krenem sam da probam nešto. Gledao sam po YT-u neke likove kako podešavaju tajming za Adler, Pfaff, singer... ali nigde nema za ovu mašinu. Tajming na ovoj mašini nije bio kako treba pa je zato grebala štepove. Vodio sam se po toj adler, mada znam da je svaka druga marka mašine posebna priča ali ajde da probam po toj adler. Lik je objasnio da igla u samom donjem položaju treba da se izvuče nekih 2mm pa nakon toga sledi podešavanje grajfera. Sve sam ja to tako uradio i sad su štepovi dobri ali opet ima onog da naiđe po neki labav štep ali ne dok štepa konstantno, već kad okrećem ručno polako i to ne svaki štep nego prođe nekoliko pa naiđe neki labavi. I još jedna stvar, kad štepam polako, štepovi su jednaki i čvorovi su u sredini a kad štepam brzo, gornji konac povuče donji, ne skroz ali se vidi. Ja bih vas zamolio ako možete da mi samo objasnite podešavanje tajminga, jer mislim da je samo tu problem. Vidim gore po slikama da ste je baš rasturili i servisirali pa sigurno znate koliko mm treba osovina igle da izađe iz donjeg položaja i grajfer da se našteluje. Dakle, samo te informacije u vezi podešavanja tajminga.

      Delete
  51. Anonymous6.10.21

    Poštovani, da li imate rezervne delove za NECCHI 832-100? Treba mi zupcasti kais, 71 zub...

    ReplyDelete
  52. Anonymous3.2.22

    Pozdrav za sve. Moze li pomoc oko uvlacenja konca za Necchi Bagat model 885-100?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Može naravno 🙂 samo ne mora da znači da pravilno udijevanje konca u mašinu rješava mnoge probleme, upravo suprotno, vrlo često je mašina neispravna a kupci polovnih mašina misle da pogrešno postavljaju konac.?! jeste li pitali prodavača kako postaviti konac u Necchi 885??
      Idite na naš Pinterest profil i pronađite "ploču" sa oznakom "necchi", ima slika kako je uvlači konac u mašinu Necchi 885-100.

      Delete
  53. Anonymous1.2.23

    Nudi mi se šivaća mašina Necchi 955-261, zanima me vaš komentar o njoj. Unaprijed zahvalan

    ReplyDelete

SEARCH