-->

Bagat Oscilirajući Nosač Iglenjače | Bagat Višnja Servis

bagat višnja rastavljanje,bagat super slavica rastavljanje,menjanje ručke za podizanje stopice na sivaćoj mašini,servisiranje bagat,servis bagat masina

Odmah da naglasim da je ovo predložena tema jednog od redovnih posjetilaca ovog sajta, inače i vjernog fana na FB stranici; OK da krenemo; ..Bagat "višnja" je jedan od najčešćih modela iz skromne bagatove "palete" koja je u upotrebi, to zaključujem po broju preuzetih uputstava i po upisanim pojmovima u tražilicama, ova tema će imati dvije a možda i tri "podteme" :), ustvari kroz ovu temu će biti opisano nekoliko problema koji se dešavaju na bagat višnja-i.


Prvo bi bilo otežan rad mašine pri cik-cak modu, drugo bi bilo detaljno čišćenje kompletnog sklopa oko iglenjače i na koncu treće, veoma česta situacija a to je potpuno uništen nosač sklopa iglenjača/nosač stopice.
Post će biti pisan u jednom segmentu i neće biti nekih posebnih odvajanja, jer to bi suviše dugo trajalo a i onako će ovo biti jedna od kompleksnijih obrađenih tema na www.masinskikutak.com a sama mašina nije u sjajnoj "kondiciji" (već popravljana) što neće uticati na kvalitetu slika......
NAPOMENA:sve navedeno u ovom postu,eventualno radite na vlastiti rizik,post je edukativnog karaktera,mašinu OBAVEZNO potpuno isključiti iz struje..!!
Dakle skidamo mašinu potpuno sa postolja, gornji poklopac skidamo odvijajući dva vijka, potom mašinu postavimo vertikalno na stolu i odvijamo vijak koji drži bočni poklopac (slika 1)
skinuti iglu i stopicu sa oba pritezna vijka, skinuti rotirajuću ubodnu pločicu, isto tako potpuno skinuti i kliznu za pristup grajferu (čunak).



Po skidanju poklopca odvijamo sijalicu,ako ima :), odviti donji vijak koji pridržava sijalično "grlo" (slika 2), nosač sa "grlom" pomaknuti u strani i na neki način ga privezati da ne smeta.
Potom skidamo mali osigurač (zeger) koji veže cijeli sklop sa polugom
koja dolazi iz unutrašnjosti mašine (slika 3) zatim odvijamo mali vijak
koji drži osovinicu i onda osovinicu izvući na drugu stranu, tu ne bi trebalo biti problema, po skidanju odložiti na stranu, najbolje u neku veću tacnu, sa ostalim dijelovima koji će biti skinuti.


Sada nam je sklop koji drži nosač stopice i iglenjače slobodan i može se zakretati naprijed nazad, to se može isprobati rukom,zna često ići veoma teško,nekada ni podmazivanje ne pomaže.
Zakrenuti iglenjaču prema sebi, potom skidamo drugi veći osigurač (slika4), on se nalazi sa gornje strane na navojnom vretenu kojim se vrši podešavanje napetosti opruge. Prilikom skidanja tog
osigurača koristiti neki tanji izvijač a krajeve osigurača pritiskati na kontra stranu,ako vam ispade može se izvaditi pomoću pincete ili magneta (slika5).




Zatim odvijamo kompletan zatezač opruge (čini mi se da je kontra navoj (slika6), na slici 7 vidimo u potpunosti skinuti dio, potom izvadimo unutrašnju oprugu i odložimo na predviđeno mjesto (slika 8)
Sledeće je odvijanje vijka koji drži podizač nosača stopice (slika9-eng.foot bar), odviti vijak u potpunosti i u rupicu dodati par kapi ulja da bi se "šipka" - nosač stopice mogao lakše izvući,u slučaju težeg skidanja oprezno, lagano lijevo-desno dok ga ne izvučemo potpuno na drugu stranu (slika 10). donji dio nosača stopice dobro očistiti pamučnom
krpicum i malo podmazati uljem, gurnuti ga rukom na suprotnu stranu, uhvatiti priručnim kliještima i 
Kada smo skinuli nosač stopice odvijamo dva mala vijka koji pridržavaju gornju i donju čahuru,na kojima se cijeli sklop djelimično vrti.



Po odvijanju vijaka u oslobođene rupice našpricati neko sredstvo koje odmašćuje i čisti (tipa "odvijač" i sl.)
Poželjno je ostaviti da sredstvo djeluje 15-20 minuta, po potrebi još mada ne mora da znači, čahure izbijati na suprotne strane pomoću nekog mekšeg izbijača koji moče da prođe kroz sredinu kućišta, čekić neka je lagan a udarati s oprezom po čaurama, ne po dijelu koji je na njima, ako smeta plastični dio, koji podiže stopicu spustiti ga unutar mašine, to može biti problematično, snađite se, nekada je vanjski dio koji strši napolje potrebno i prikratiti testericom da bi se moglo skinuti.!!
Uglavnom pokušajte izbjeći njegovo skidanje pri izbijanju čahura. Gornja čaura se može izbijati odozgo prema dole, što je naravno dosta lakše. jedno poprskati i oko čaura(slika 11-12).Sad dolazimo do težeg dijela posla,




Ponavljam, izbijanje izvršiti oprezno i bez žurbe, izbiti čaure tek toliko da se ostatak sklopa može skinuti (slika 13). Po skidanju obje čahure izbiti u potpunisti (slika 14), sad imamo pristup i ostalim komponentama, iskoristiti situaciju i sve temeljito očistiti.




Na (slika 15) vidimo većinu izgrađenih dijelova, prvo se "bacamo" na obrtno kućište, ono je najproblematičnije, to je valjda odlivak od nekog metala, da li je liveno gvožđe (gus) ili je tzv,spialter, nemam pojma, znam samo da često zna ispucati, ne uvijek, ovisno o seriji, djelimično ili u potpunosti, o tome u drugom dijelu posta (NASTAVAK)


Znači to kućište trebamo bukvalno oprati, vruća voda i blagi deterdžent za posuđe :), oprati i odmastiti 100 %. Sa detaljnim pranjem će mo i uočiti i eventualne pukotine koje su česte na ovom elementu.





Po odmašćivanju i pranju bočne dijelove koji naliježu unutar mašine oprezno očistiti vodobrusnim papirom, vodobrusni papir stavimo na ravnu površinu a rukom uzmemo komad pri samom dnu i "ribaj":), ne pretjerivati, očistiti do sjaja i onako formalno vratiti na mašinu, mora da "sjeda" bez imalo otpora.



Kada smo to uradili sve detaljno odprašiti, očistiti i unutrašnje rupe gdje naliježu čahure, dodati malo ulja na iglenjaču, i lagano je par puta pomaknuti gore-dole da se ulje razlije (vidi slike koje slijede:)).






Zatim uzimamo obje čahure, jednu po jednu, očistiti do sjaja, takođe koristiti veoma sitan vodobrusni papir, možete kao pomoć koristiti bušilicu, gdje će te pojedine čaure postaviti na neki vijak,pritegnuti maticom, opasati s malo vodobrusnog i uključiti bušilicu, na kraju brušenje završiti uz malo ulja da se čahure sijaju.



Izvršiti ručno probu nalijeganja, moraju da se kreću unutar predviđenih rupa bez ikakvog otpora.
Šta je još potrebno na kraju ovog dijela posta naglasiti, na očišćene
čahure nanijeti tanak sloj tot-masti kao i u pristupne rupe, kada se sve očisti, vraćanje mora ići veoma glatko i bez otpora. Podrazumijeva se, sklopiti obrnutim redoslijedom :)



NASTAVAK:


Negdje u gornjem dijelu posta sam naveo da ovaj dio (slika D) treba temeljito oprati, zašto.?
Njegovim detaljnim pranjem će se ukazati eventualne pukotine (slika B) koje je poželjno zalijepiti specijalnim dvokomponentnim lepilom za metal (tekući metal).
Na slici "A" vidimo situaciju u kojoj je dio potpuno uništen (raspad sistema:)), to se može desiti iz više razloga, naravno prvo bi bilo veoma dugotrajan rad uz slabo održavanje, česte serije loših odlivaka, slamanje
pri demontaži i sl.
Ako ste dovoljno vješti i ako imate mirne ruke i nešto živaca, vjerujte, od ove gomilice (slika A) je moguće izvršiti spajanje da mašina profunkcioniše sasvim normalno.





Za prvo spajanje dijelića koristiti tzv. trenutno lepilo (negdje ga zovu i"sekundarno"), spajanje vršiti na nekoj ravnoj površini, jedan po jedan dio, prvo ispitati i ako vam je lakše i zabilježiti gdje šta naliježe, nalijeganje mora biti 100%, trenutno lepilo se nanosi samo na jednu stranu a spajanje mora biti odmah i uz lagan pritisak.
Obratiti pažnju na pravilnu osu lijepljenih dijelova, od toga Vam zavisi i uspjeh ovog opipljivog posla.
Kada ste tih par dijelova spojili "brzosušivim lepilom" po istim spojevima nanijeti dvokomponentno lepilo za metal (tekući metal,slika C), ne pretjerivati, obratiti pažnju gdje se može više ili manje dodati, po sušenju, koje treba da traje najmanje 24 sata eventualni višak isturpijati ili ukloniti brusnim papirom.
Ako Vam ne uspije ova "operacija", pokušajte nabaviti dio. Identičan problem se može dogoditi i na drugim sličnim bagat modelima,recimo "bagat super slavica,danica...."

32 comments:

  1. Anonymous17.6.13

    Odmah da naglasim da sam JA osoba A (koja je predložila ovu temu) i kao jedan od redovnih posjetilaca ovog sajta, inače i vjerni fan na FB stranici :)) zelim samo da kazem:
    "Veliko HVALA autoru na razumevanju, odrzanom obećanju i uloženom trudu kako bi mi obični korisnici dobili "svetlo u tunelu" tj. neophodne instrukcije za upuštanje u ovu avanturu!"
    Kolko danas krecem u akciju :)
    Jos jednom se zahvaljujem i želim Vam sve najbolje u daljem radu.

    Pozdrav,
    Mile

    ReplyDelete
  2. Hvala Mile,moje obećanje je"zakon",što obećam to i uradim,takođe hvala i za preporuke koje ste napravili :)
    Pozdraw

    ReplyDelete
  3. Anonymous18.6.13

    Imam jedno pitanje:
    Kako podesiti pravilno zazor između vrha igle i kukice petljača na Bagat višnji?
    Pozdravljam Vas i svaka čast za stranicu :-)
    Hvala

    ReplyDelete
  4. Odlično pitanje,čini mi se da bi to mogla biti i neka od budućih tema,teško je to ovako objasniti riječima,budite strpljivi,uskoro će biti i slike sa dodatnim tekstom.
    Pozz

    ReplyDelete
  5. Anonymous19.6.13

    Pozdrav,

    imam problem sa masinom koja nece da radi nikako osim pravo,regulator sirine cik-caka moze da stoji samo u krajnjem levom polozaju dok prebacivanjem u bilo koji drugi masina u potpunosti zablokira te moram silom da vratim malo unazad remenicu. Zanima me da li postoji neki specifican kvar ispod onog dela gde se stavljaju krivulje jer sam pregledao sve iz ovog posta i nema nikakvih pukotina u tom delu tamo...
    Pozdrav,Vedran

    ReplyDelete
  6. Koliko razumijem kod vas je model kojemu se sa gornje strane dodaju"krivuljari-šabloni"za različite vrste štepova,ovaj gore model iz posta nema tu opciju,Bagar"super slavica" i neki modeli Bagat"Višnja"imaju tu opciju.
    Slobodno taj dio za dodavanje krivuljara izgradite,mislim da ga drže 3 mala vijka,skinite bočni poklopac,mašinu stavite pod jače osvjetljenje i pratite situaciju,po potrebi otpojite polugu koja pokreče iglenjaču lijevo-desno i izvršite provjeru rukom,kako se to kreće,je li veliki otpor,gore na postu Slika 3,skinuti mali osigurač i izvaditi osovinicu,eventualno rukom probati pokretanje donjeg dijela koji nosi grajfer,u kliznim čahurama sve mora da ide bez otpora,po svoj prilici ta mašina zahtijeva jedno generalno čišćenje i podmazivanje,osim ako ne naiđete na što polomljeno.
    LP

    ReplyDelete
  7. Da ispravim MOJU grešku iz gornjeg komentara,svi bagat modeli koji imaju sa gornje strane pristup(mali poklopac)imaju i dodatke-krivuljere za različite vrste ukrasnih-dekorativnih štepova,uglavnom ih je teško nabaviti i rijetkost ih je naći u kompletu pribora.

    ReplyDelete
  8. Anonymous27.6.13

    Imam Višnju S Electronic koja odavno nije korištena. Problem je što "proklizava", nekad hoće da radi, nekad neće. Imam osjećaj i da nije naštelovan točak za regulisanje gornjeg konca Recite mi šta da radim s njom :)

    ReplyDelete
  9. Bagat Višnja electronic u sebi ima i elektronički sklop koji je usko vezan sa pokretanjem i radom motora mašine,sporiji/brži mod.
    Pošto ta Vaša"višnja"nije dugo radila ona se mora detaljnije pregledati,očistiti/podmazati,otvoriti sve poklopce,bočne i gornji,skinuti remen sa motora,pogledati kako se motor ponaša bez opterećenja(bez remena),eventualno pregledati startnu papučicu,postoji mogućnost da je i remen labaav ili prezamašćen-prljav...itd
    SVAKI rad oko startne papuče i struje može izvoditi SAMO STRUČNA OSOBA !!
    Zateznik gornjeg konca kog Bagat višnje je obrađen u jednoj od tema kao i podešavanje napetosti gornjeg konca,koristite pretragu sajta.
    Lijep pozdrav

    ReplyDelete
  10. Anonymous28.6.13

    Hvala Vam puno,upravo je bio problem što je remen labav a i sa elektronikom, proradila je :)
    sve pohvalse za sajt :)

    ReplyDelete
  11. U vezi elektronike:
    Prvo pročitajte"kontakt"a onda idite na post:
    "Bagat Višnja,elektromotor popravak i održavanje".
    NE MOŽE se postavljati pitanje o elekronici i struji na temi gdje se radi o mehaničkim problemima.
    LP

    ReplyDelete
  12. Anonymous21.10.13

    Imam visnju s-Elektronik i mam Problem sa nosacem iglenjace pa me zanima gdje mogu nabaviti novi dio i kolika mu je cijena,lijep pozdrav

    ReplyDelete
  13. Pa zašto malo detaljnije ne pregledate sajt,gore na vrhu,red kartica(posebne stranice)i na jednoj piše"Prodaja",kliknite na tu karticu i otvorit će Vam se nova stranica i dole pri dnu lijepo stoji slika tog dijela
    na dlanu :)
    masinski.kutak@gmail.com

    ReplyDelete
  14. Anonymous16.11.13

    Pozdrav za Vas...
    Ne znam dali ovdje mogu da iznesem moj problem,ali pokušat ću,šta da se radi kada blokira druga strana mehanizma desno do remenice..Kada pritegnem mali točkic blokita sve.Inače kada je labav remenica se okrece, Hvala vam.

    ReplyDelete
  15. Uprkos moderiranju,postavili ste nerazumljivo pitanje,prvo i osnovno niste naveli o kojem modelu šivaće mašine se radi,predpostavljam da je u pitanju Bagat Višnja.
    Možda u ovom postu nađete i odgovor:" Bagat"višnja 706"- deblokada remenice "(02.04.2013)
    Napomena:koristite pretragu sajta radi lakšeg snalaženja.!
    Pozdrav :)

    ReplyDelete
  16. Anonymous17.11.13

    Hvala i VELIKI pozdrav za Vas . Da radi se o Višnji. Ne znam kako se to stručno kaže ali kompletan mehanizam se teško pokrece. Odnije ću je kod nekog servisera..Četiri dana se mučim sa njom DOSTA mi je - Sajt vam je odlićan, mnogo sreće u životu i radu. :)

    ReplyDelete
  17. Ma koji servis,valjda ima neko u Vašoj kući skim će te to zajedno popraviti,nemojte bez potrebe trošiti,pare.
    Potrebno je sledeće:skinuti mašinu u potpunosti sa postilja,staviti na neki stol,može ispod najbolje komad kartona,i skinuti gornji poklopac i bočni gdje je sijalica,skinuti i sijalicu ako ima,ibaciti čunak sa bobinom,ima na sajtu detaljna tema kako se čisti grajfer na"višnji";
    pregledati sa gornje strane onaj veliki zupčanik na koji se postavljaju diskovi-šabloni za dekorativni-ukrasni step,pregledati da li su svi"zubi"ispravni,da li je zupčanik napukao,najbolje je i taj sklop potpuno skinuti,jer bi ste onda dobili pristup i pregled sklopa za cik/cak,mogli bi ste to očistiti,pomijerati iglu lijevo desno i pratiti da li se istovremeno pomijera i grajfer.Nebi bilo loše skinuti i remen sa motora,time bi ste dobili još bolji osjećaj na ruci pri pokretanju i traženju mjesta zastoja,podmazati ležaje vertikalne poluge koja prenosi to kretanje,eventualno popustiti "sekundu"jedan od njih,očistiti i podmazati kliznu čahuru sa donje strane mašine do petljača....itd itd
    Ako vam to sve izgleda suviše komplikovano onda do prvog servisera :)
    Poštovanje

    ReplyDelete
  18. Anonymous25.3.15

    Šta reći osim velike hvale i ogromne pomoći MASTER-a,bez Vas bi život bio bezveze,još jednom veliko hvala na pomoći ali i na razumevanju i hitrosti odgovora koji krasi izuzetne ljude.
    Svako dobro

    ReplyDelete
  19. WOW !! ...Hvala,Hvala Lijepa :-))
    uvijek na raspolaganju....

    ReplyDelete
  20. Anonymous27.3.15

    Ponovo moram napominjati da se koristi pretraga sajta a pitanja postavljaju na bar sličnu temu.
    Sve vezano o zamjeni i dotezanju remna na Bagat "višnji"pogledajte OVDJE,sve u postu odgovara i kod bagatove"slavice"sa unutrašnjim motorom.

    ReplyDelete
  21. Anonymous17.5.16

    Dobar dan!Imam problem na Bagat extra masini, igla malo ~2mm udesno nego potrebno, kada promenim plocicu za cik-cak igla ne ide u rupicu nego plocicu busi. Sta da radim? Moze se li to popraviti?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bagat"extra"mašina??
      Dakle,kada koristite pločicu za cik cak sve je OK ali kada prebacite pločicu samo sa centralnom rupicom onda igla stoji u desno i udara u pločicu?? Pa,pomjerite iglu na sredinu,promijenite poziciju igle,ako ne znate kako preuzmite uputstvo.

      Delete
    2. Anonymous19.5.16

      Hvala na odgovoru.Pocetnica sam i jos ucim da radim sa Bagat danica extra matic,(samo sto kupila sivacu masinu, inace imala iskustvo rada sa starom Singer noznom i rucnom sivacom masinom).Pogledala sada uputstvo.Nisam pronasla kak mozna promeniti poziciju igle.Inace sa centralnom rupicom u polozaju "I" radi, a na "II" polozaju cik cak ne moze da radi,zbog toga sto negde na ~2 mm udesno od rupice na cik cak plocice. Ubodnu plocicu u polozaju "III" jos ne ispitivala.

      Delete
    3. Postavio sam sliku,vratite iglu u krajnji položaj lijevo,polugicu za pomijeranje iglenjače prvo pritisnete prema dole a potom pomjerite na lijevu stranu.U slučaju da ova intervencija ne pomogne onda ostavite pločicu sa ubodnicom za cik cak.

      Delete
  22. Anonymous26.7.18

    Dobro vece, izvinjavam se na smetnji. Naime dobila sam sivacu masinu od moje pokojne bake. Sivaca masina Vesna 603. Na netu ima kako se podesava Slavica Visnja i sve ostale ali nema nigdje za Vesnu 603. Gonji konac sam uvukla djedo mi je ocistio masinu i podmazao ali problem je u donjem koncu vratim i grajfer i sve na mjesto i izvucem konac kao kod ostalih masina sto pise, gledala sam na youtube pripreme za sivenje na masini Visnja ali ne ide mi. Kad spustim iglu sa gornjim koncem da uhvati donji,rucno zamasnjakom gonji konac prodje nekako izmedju male polugice na cunku koji drzi bobinu i namotava se oko nje pa ga onda moram na muke pincetom cupati da povadim i tako evo dva dana se patim.
    Zadnja ste mi nada hah. Unaprijed hvala na odgovoru.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nemate se potrebe izvinjavati :D
      Ne znam na koje podešavanje mislite, sve je to "u 5 deka", Bagat Vesna je u suštini identična kao "Višnja, Slavica..."
      Prvo skinuti ubodnu pločicu, izbaciti čunak, skinuti gornji konac, očistiti ispod pločice od prašine, spustiti iglu do grajfera i pregledati razmak između grajfera i igle, igla mora biti tik uz grajfer... a potom sve detaljno očistiti kao što je opisano na ovom linku: BAGAT VIŠNJA, DANICA, VESNA, SLAVICA...GRAJFER

      Delete
  23. Na slici 15 u drugoj pregradi stoji sam deo kad gledamo sa leva na desno. To je deo koji je spojen sa iglenjacom. Kako se zove taj deo? Kod mene taj deo ima malo lufta što prouzrokuje da igla udara u donju pločicu. Gde bih mogao nabaviti taj deo

    ReplyDelete
    Replies
    1. Znam na koji dio mislite, taj dio je veza između iglenjače i excentra gornje osovine, Pfaff u svojim starim servisnim knjigama kaže "needle bar connecting link". Kako ste provjerili taj luft? Nešto ste pogriješili, taj dio ne može uticati na mjesto uboda igle, na vašoj mašini je problem u nečemu drugom.?

      Delete
  24. Batko17.8.18

    Pozdrav...
    Imam ovu Višnju 706. Ovaj sistem za igle, posebno dio koji gura iglu lijevo-desno (pozicionira je na stopici) se prosto sasuo. Fali tih komada, legure i sl.
    Interesuje me da li vrijedi da nabavljati rezervne dijelove za ovu mašinu.. Koliko je zapravo ona dobra? Možda je bolje kupiti neki drugi polovan model.
    Mašina izvana izgleda kao nova a iznutra ima oštećenja (npr. zupčanici za mašinski vez su potrgani - a nikad nije rađeno s njima itd.). Razmišljam nabaviti polovnu pa prebacivati dio po dio...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mislim da je to mašina zrela za otpad, možete pokušati naći neku koja ima te dijelove pa je srediti, to je ono baš ako voli "čačkati" oko tih stvari, onako, za svoju dušu :))
      SERVIS BAGAT SIVACIH MASINA

      Delete
  25. Anonymous17.11.21

    Pozdrav i prvo sve pohvale za ovu stranicu. Dobila sam mašinu Bagat Višnju 706, upalila je, i lijepo je radila. Onda sam uzela gumeni cif kojeg sam planirala proštepati na materijal i mislila sam kako dobro štepa no kad sam završila, s donje strane se napravilo "gnijezdo". Promijenia sam iglu da odgovara tvrđem materijalu no opet se dogodilo isto, onda sam promijenila i vrstu štepa u cik-cak pa je pukla igla. Zamijenila sam, stavila novu i od tada konac uopće ne ostavlja trag na materijalu. Provjerila sam zategnutost konca više puta i sve nanovo, i promijenila konac...Da li je moguće da je igla prejako udarila u donji dio mašine pa se nešto pomaknulo u "glavi" mašine, kao neki odmak, jer ne hvata ni konac na materijal što god da napravim, i još ga stalno izvlači iz igle, moram svaki put nanovo ga stavljati u rupicu igle. Ne znam da li je nešto ozbiljno ili sama mogu popraviti? Hvala unaprijed!

    ReplyDelete

SEARCH