-->

Šivenje Rajfešlusa / Prišivanje Patent Zatvarača / Kako Popraviti Rajfešlus Smiček


Uz"patent zatvarač "kod nas se koriste i riječi: "rajsferšlus ili rajfešlus", to potiče od njemačke riječi "Reißverschluss", često se koristi i termin "šlic", ja ću u ovom postu koristiti više tih naziva, pa uzmite ono što vam odgovara. :) Patent zatvarač (rajfešlus) je veoma rasprostranjen u "svijetu" šivenja i šivaćih mašina, ima ga na svim mogućim i nemogućim mjestima, toliko je rasprostranjeno da nema smisla ni početi nabrajati gdje se sve koristi.!



Samih patent zatvarača ima raznih vrsta, prije svega razlika je u materijalu od kojih su izrađeni "zubi" zatvarača, to je najčešće plastika i metal."Zubi"zatvarača mogu biti različiti i po obliku i veličini, obično su oni sa jačim zubima predviđeni za prišivanje na opterećenijim mjestima, plastični patent zatvarači sa veoma sitnim "zubićima" su za odjevne predmete na kojima je patent zatvarač neizbježan ali mora biti gotovo pa nevidljiv ili vidljiv u najmanjoj mogućoj mjeri.


Jaki, masivni zatvarači, sa metalnim zubima se koriste pri radu sa predmetima od kože, zadnjih godina se rajfeslus može kupiti i na metar, ovisno o datoj situaciji, dugi zatvarači se uglavnom koriste na tapaciranom namještaju, kod šivenja madraca, velikih spužvastih jastika...itd.
Da vidimo kako se šije rajfešlus..? I na kućnim i industrijskim šivaćim mašinama poželjno je koristiti stopice za šivenje patent zatvarača, samih stopica ima puno oblika ali osnova je prići dovoljno blizu, uz sami rub "zubi" rajfešlusa.
 

Ja sam postavio nekoliko slika, na njima se vide oblici stopica i neki načini postavljanja i šivenja zatvarača.
Šivenje može biti sa potpuno vidljivim ili skrivenim zatvaračem. Kod
šivenja trodimenzionalnih predmeta veoma je bitno obratiti pažnju na vrijeme šivenja patent zatvarača, ako se to ne uradi na vrijeme naknadni pokušaj šivenja nije moguće izvesti. Primjer; najobičnije ukrasno jastuče, ono se sastoj od dvije površine, ako te dvije površine prošijemo sa tri strane, naknadno prišivanje rajfeslusa nije moguće, prvo se postavi



rajfešlus pa tek se onda ostale tri strane prošivaju.
Jedan od čestih problema kod šivenja rajfeslusa većih dužina je ravnomijernost šivenja, obje strane štofa su iste dužine ali pri šivenju rajfeslusa jedna strana ostaje duža ili kraća, da bi se to izbjeglo, mora se izvršiti djelimično fiksiranje krajeva zatvarača pomoću pribadača ili obilježiti mjestimično, svakih 15-tak cm kredom i tkaninu i zatvarač, da bi se ima uvid u eventualnu nesraznjernost ili nabiranje. Rajfeslus se može prišivati s lica ili naličja ili sa obadvije strane. Kada se vrši šivenje nailazi se i na potezač za zatvaranje, tada treba stati sa mašinom,igla neka ostane u materijalu a rukom lagano "potezač" vratiti na suprotnu stranu, spustiti ponovo stopicu i nastaviti do kraja, na kraju učvrstiti naprijed/nazad šivenjem. Na priloženim slikama se može nešto malo vidjeti, ukoliko ova tema bude posjetiocima zanimljiva, nadam se da će mo je uz pitanja i komentare u narednom periodu i dorađivati..

12 comments:

  1. Anonymous14.2.15

    Da.Vrlo precizno objašnenje.Nema šta dodati,.možda jedino to,da poznajemo zatvarače kod kojih su zubi ili natisnuti jedan po jedan ili su našiveni u obliku spirale.Najpoznatiji su YKK zatvarači(Yoshida).Inače odličan sajt.Vidi se,master da poznaješ stvari .Ja inače šijem i radim sa mašinama dugi niz godina,pa ču se još javiti! Eduardo

    ReplyDelete
  2. Samo naprijed Eduardo,ima puno tema,kada imate vremena,navratite i komentarišite,iznesite i vaše suprotno mišljenje ako je potrebno,Masinski Kutak neobično cijeni javljanja iskusnih majstora na šivaćim mašinama.Poštovanje i svako dobro

    ReplyDelete
  3. Anonymous29.1.16

    Lepo objasnjeno, ali muku mucim sa prisivanjem tzv. skrivenih rajfeslusa.Unapred zahvalna,za upustvo kako da prisijem,jer izgleda mi jako komplikovano?!?

    ReplyDelete
  4. Za šivenje skrivenig rajfeslusa poželjno je imati stopicu koja ispod sebe ima"kanal"u koji uliježe jedna strana zatvarača,šivenje vršite sa naličja tako da se konac uopšte ne vidi,prvo jednu pa drugu stranu,obje strane materijala presaviti cijelom dužino,pa i pripeglati ako je potrebno jer to će biti dio ispod rajfeslusa koji će mo normalno sašiti.
    To je teško riječima opisati ali može se naći dosta video tutorijala o šivenju skrivenog rajfeslusa....

    ReplyDelete
  5. Anonymous22.6.16

    Kako se najlakse navlaci klizac na rajsfeslus i da li mozda postoji masina za tako nesto,pozdrav?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous23.6.16

      Klizač ili potezač na rajfeslusu se može postavljati ručno na deblje rajfesluse,to su oni koji se kupuju na metar,dosta se koriste u tapetarskoj industriji.Kada su u pitanju tanki rajfeslusi to je vrlo teško,kupujte rajresluse adekvatne dužine.
      Možda vam smeta potezač prilikom šivenja pa bi ste ga naknadno umetali,to nije predviđeno ni u jednoj opciji.

      Delete
  6. Anonymous13.9.17

    A kako se postavlja vodonepropusni rajfeslus (vodootporni patent zatvarač)?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous15.9.17

      A vi znate kako se postavlja vodopropusni zatvarač?

      Delete
  7. Zdravo,mogu li dobiti savet kako da nasijem rajfišlus na haljinu sa strane? Haljina ce biti iz dva dela ,gornjeg i donjeg,a rajfislus bi trbao da obuhvati deo i gornjeg i donjeg.prvi put to radim.
    Hvala

    ReplyDelete
  8. Anonymous6.11.21

    Zdravo,
    Mogu li dobiti savet kako da sprecim lomljenje igle pri sivenju paspuliranog džepa sa rajfeslusom? (jer kada štepam preko sastava rajfeslusa gde se nalazi metal ne vidi se rajfeslus jer je preko materijal i onda dodje do lomljenja igle..)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jedno je jasno, igla ne može ići preko metalnog rajfešlusa, nije mi jasno kako to uopšte radite, šivenje preko plastičnog rajfeslusa inekako može ali preko metala to je nemoguće. Ja nisam krojač, morate nešto promijeniti u redosliedu krojenja i šivenja da bi ste izbjegli šivenje preko metala. Uopšteno gledajući, koliko ja znam, šivenje preko "zubi" rajfešlusa se izbjegava i rijetko se radi.

      Delete
  9. Ja mogu iznijeti neko svoje viđenje, kao i ono što sam čitajući i radeći oko šivaćih mašina saznao tokom svih ovih godina.
    Sam džemper odnosno bilo koje pletivo je veoma rastezljiv "materijal", osim što je vrlo rastezljivo i debljina niti kojom se plete može biti raznih debljina, prišivanje rajfešlusa na pletivo mi djeluje kao prilično zahtjevan posao, znam sigurno da se na debela pletiva rajfešlus uglavom prišiva ručno, tanje pletivo je možda nekako moguće prošiti na šivaću mašinu.
    Koristit ce te rajfešlus koji se rastavlja kao na običnim jaknama, a mjesto gdje će te da šijete trebalo bi da ima u pletivu "kanal" kojim će te da šijete rajfešlus, ako znate plesti znat će te isplesti i taj "kanal", ja ne znam kako se to stručno kaže, taj "kanal" se vidi kada se pletivo malo razvuče.
    Postavite džemper na stol a potom rajfešlus pričvrtite špenaglama (pribadače) za džemper, pazite da sve bude u liniji lijeve i desne strane, kada ste to uradili onda otvorite rajfešlus i rastavite ga potpuno. Ako je deblji plet preporučujem ručno šivenje, koristite jaci ručni bod. Mašinsko šivenje možete pokušati ako je plet nešto tanji ali imajte na umu da će svaka greška biti komplikovana za popraviti jer je isparanje vrlo teško. Nema tu nikakve posebne pripreme mašine, možda malo popustiti napetost gornjeg konca, čini mi se da bi kod mašinskog prišivanja poslije pribadača bilo poželjno i grubo ručno prišivanje koje će te naknadno ukloniti.

    ReplyDelete

SEARCH