-->

Sewing Machine Bernina Bernette | Bernette Šivaće Mašine | Bernette Bernina

Bernette sewing machine; bernina bernette šivaće mašine;

In the market of new sewing machines in recent years, among others, Bernette sewing machines are also current. There is little information about Bernette sewing machines on the Internet, the official Bernete site does not exist, there is a discussion about the origin and ownership of the Bernette brand on world forums and sewing and sewing machines. The situation is additionally confused by the appearance of the inscription "bernina" next to "bernette", this additional inscription is not available on all bernette sewing machines. Everything is written, while researching I came across the fact that Bernette is produced in China and that allegedly experts from Bernina
Na tržištu novih šivaćih mašina zadnjih godina, između ostalih, aktualne su i Bernette šivaće mašine. O Bernette šivaćim mašinama malo je podataka na internetu, zvanični Bernete sajt ne postoji, na svjetskim forumima i šivenju i šivaćim mašinama se vodi rasprava o porijeklu i vlasništvu brenda Bernette. Situaciju dodatno zbunjuje i pojava natpisa "bernina" uz "bernette", taj dodatni natpis nema na svim bernette šivaćim mašinama. Svašta se piše, ja sam tako istražujući naišao na podatak da se Bernette proizvode u Kini a da navodno stručnjaci iz Bernine

they control the quality, I doubt that variant. Some say that Bernette is owned by the Japanese Janome Corporation, mostly nothing concrete, we can only guess, one thing is for sure, Bernette are sewing machines that are most likely produced in China. There are no Bernette machines on Bernina's official website.
Bernette sewing machines are much cheaper than Bernina and the dealers sell Bernette sewing machines as "bernina", MY opinion is that these machines have no special connection with Bernina.
Bernete sewing machines have various types, from classic electro-mechanical, digital to computer machines for sewing and embroidery.
Below are a few current models:
Bernette 56
Bernette 80
Bernina Bernete 92c
Bernette London 8
Bernette Chicago 5
Bernette Chicago 7
kontrolišu kvalitetu, ja u tu varijantu sumnjam. Neki kažu da je Bernette u vlasništvu japanske Janome korporacije, uglavnom ništa konkretno, ostaje nam samo nagađati, jedno je sigurno, Bernete su šivaće mašine koje se najvjerovatnije proizvode u Kini. Na zvaničnom Bernina sajtu Bernette mašine ne postoje.
Bernette šivaće mašine su cijenom mnogo povoljnije od Bernine a trgovci Bernette šivaće mašine prodaju kao "bernina", MOJE mišljenje je da te mašine nemaju nikakvu posebnu vezu sa Berninom.
Bernete šivaćih mašina ima raznih vrsta, od klasičnih elektro mehaničkih, digitalnih do kompijuterskih mašina za šivenje i vez.
U nastavku nekoliko aktualnih modela:
Bernette 56
Bernette 80
Bernina Bernete 92c
Bernette London 8
Bernette Chicago 5
Bernette Chicago 7

Srodne i povezane teme:
 Bernina mašine za šivenje



14 comments:

  1. Anonymous11.3.17

    Bas mi je drago da ste napisali clanak o Bernetti. Videla sam povoljnu berninu bernette sew&go, ali bezuspesno tragam za iskustvima drugih ljudi sa ovim masinama. Privlaci me 2 god.garancije i lepi bodovi. Majstor mi preporucuje za skoro istu sumu novca polovnu Slavicu. Pre svega, zelim cikcak za elastične materijale, jer mi to nedostaje na masini koju imam.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous11.3.17

      Nemam ni ja nikakav uvid u bernette šivaće mašine, bernette "sew go" je serija od nekih 5-6 modela, Bernete sew&go 1 3 5 su mehaničke mašine a sew go 7 i 8 su digitalne.
      Obratite pažnju na garanciju, kada malo detaljnije pročitate uvjete garancije vidjet će te podjelu na mehaniku, elektro komponente i potrošni materijal, često pod "potrošni materijal" su svrstane mehaničke komponente. Na sajtu sam imao nekoliko pritužbi na nove Bernette šivaće mašine, bilo je slučajeva neispravih a potpuno novih mašina, koje su morale na reklamaciju a da metar štofa nisu prošile...??

      KAKO SE ŠIJE RASTEZLJIVI MATERIJAL

      Delete
  2. Anonymous24.3.17

    Ukoliko biste mogli da mi pomognete bila bih vam veoma zahvalna imam masinu bernette london 5 ( pocetnik sam ali sam na njoj vec sila nekoliko stvari) iz nekog razloga konac ne mogu da namestim kako treba odnosno ona sije ali ako sijem ravnim bodom donji konac mogu da izvucem veoma lako koliko god dugacak bod bio a pri cikcaku gornji konac izgleda cik cak kako bi trebao a donji bude tavan sav sta sam uradila pogresno poslacu vam i 2 slike da biste razumeli kako to zapravo izgleda. Nekoliko puta sam vadila konac i vracala ali idalje isti problem .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Vaš problem je klasičan primjer loše podešene zategnutosti konca na šivaćoj mašini. U pitanju je najvjerovatnije suviše labav gornji konac, nije isključena mogućnost da je gornji zateznik neispravan.

      KAKO SE PODEŠAVA ZATEGNUTOST KONCA NA ŠIVAĆOJ MAŠINI

      Delete
  3. Anonymous31.5.17

    Nedavno sam naleteo na internetu slucajno snimak i pogledao ga, bernina je otvorila fabriku i preselila svoju proizvodnju na daleki istok, sada ne mogu da se setim tacno da li se radilo o kini ili vijetnamu, sustina je da su ove masine proizvedene tamo pod licencom bernina, a cena im je jeftinija jer je jeftinija proizvodnja na dalekom istoku. Snimak reklamni spot je bio profesionalno uradjen, gde se bernina firma ustvari hvali kako je tamo otvorila fabriku. Sad ne mora svaka roba iz kine ili vijetnama da bude losa, generalno kinezi proizvode proizvode za sva trzista, od visokokvalitetne robe do losije, sada nama niko nije kriv sto smo jadni i bedni pa i nismo sposobni da platimo nesto kvalitetnije, s te strane ne osudjujem da je sva kineska roba losa. Ovde se uglavnom radi o bernina sivacim masinama koje su svajcarci proizveli u svojim fabrikama na dalekom istoku a ne u fabrikama u svajcarskoj. odatle i razlika u cenama! pozdrav

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous31.5.17

      U Kini se proizvodi sve i svašta, mnoge moćne svjetske kompanije sele svoje pogone u Kinu, recimo američki gigant "Apple" proizvodi dosta toga u Kini, sve je američno samo je radna snaga kineska.
      Izvorno kineska roba i tehnologija su u principu smeće a namijenjeni su za siromasna tržišta kao što smo mi. Možda je Bernina osnovala Bernette na dalekom istoku da bi uzela dio svjetskog tržišta jeftinih šivaćih masina, ali o tome nema nigdje nikakvih podataka.

      Delete
  4. Anonymous22.1.18

    Gospođa koja je razmišljala o kupnji Bernette već je vjerujem odavno donijela odluku, ali budući da sam ja sada nabasala na ovu raspravu na Mašinskom kutku (jer tragam za informacijama o Bernette endlericama/overlock mašinama) želim reći da imam Bernette 330 staru 30 godina i još uvijek radi. A budući da se na stranicama Bernine mogu naći upute za korištenje za Bernette, vjerujem da su nekakav jeftiniji rođak Bernina šivaćih mašina (https://www.bernina.com/en-CA...) i ako je suditi po informacijama na ovoj stranici: https://www.mybernette.com/en-ZA...) "rođene" su u Švicarskoj, a danas se tako i tako sve proizvodi u Kini.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sasaa22.1.18

      Bernette 330, kako znate da ima 30 godina? Bernete se prije 30 godina nije uvozila na tržište ex Yu. Prije 30 godina Bernette je na našim prostorima bila nepoznata masina, tada je Bagat bio glavni. I ja mislim da bernette nema nikakvih dodirnih tačaka sa berninom, to je reklamni trik.

      Delete
  5. Anonymous31.8.18

    Imam uputstvo za šivaću mašinu Bernette for Bernina Model E92 c, ali u njima ne piše kako se podmazuje. Molila bih da mi pomognete. Hvala.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bernette e92-podmazivanje.?
      Uglavnom, novije modele šivaćih mašina, nije moguće podmazati bez skidanja plastičnog oklopa, to je po meni veliki nedostatak, održavanje i podmazivanje je predviđeno da se radi periodično ali u servisu.

      Delete
    2. Vrlo često kod većine šivaćih mašina sa plastičnim oklopom u samom uputstvu piše "podmazivanje nije potrebno" a to kupci bukvalno shvaćaju tako, ali u "prevodu" to znači "podmazivanje vrši tehničar u servisu".

      Delete
  6. Anonymous24.4.23

    Ako je vjerovati Britancima, njihovom Vodiču za šivaće strojeve, brand Bernette je ustanovljen 1989.g. Bernina je u međuvremenu svoj znatan, ako ne i pretežiti dio proizvodnje preselila u novu tvornicu na Dalekom istoku, ali ne u Kinu, niti u Vijetnam - već na Tajland. Tamo se proizvode sve Bernine osim serije 7 i 8, koje se i dalje rade kod kuće u Švicarskoj. Dakako, tamo se rade i Bernette, one vele najveći dio - a ja mislim da i sve.

    ReplyDelete

SEARCH