-->

Ručno Šivenje / Obično Ručno Prošivanje / Ručno Šivanje


Samo ručno šivanje seže u veoma daleku prošlost, šivenje i šivaće mašine su veoma uznapredovali ali ručno šivenje materijala će se i dalje koristiti. 
Puno je situacija kada se koristi ručno šivenje, recimo krojači ga veoma često koriste na samoj krojačkoj lutki. U nastavku će mo predstaviti neke osnovne vrste ručnog šivenja, vrste boda, kada i kako se koristi...

Basting Stitch - fircanje - heftanje
je osnovni bod koji služi za privremeno držanje dva sloja materijala dok se ne izvrši prošivanje na šivacoj mašini, korisno je koristiti konac jakog kontrasta radi lakšeg uklanjanja.
Running Stitch 
je u suštini isti bod kao i fircanje, stim da je nešto gušće raspoređen, obično se na kraju uradi i završni sigurnosni čvor.


Backstitch - dupli bod
Dupli bod stvara vrlo jak šav. Često se koristi na teškim i gustim tkaninama ili za popravak već postojećeg šava kada puknu farmerke iznenada
Overcast Stitch - porub - opšivanje ruba
Ovaj bod se koristi kod obrade ruba rijeko tkanih materijala sklonih isparanju
Slip Stitch or Ladder Stitch - skriveni bod
ovo je vrsta skrivenog boda i koristi se kod spoja dva preklopljena ruba materijala, kod ručnog prišivanja vezenih aplikacija...itd
Blind Hem Stitch - slijepi bod
Postoje specijalne mašine za tzv. "slijepi bod" a kada se radi ručno zahvata se samo mali dio površinskih niti materijala, tako da se bod sa druge strane uopšte ne vidi.
Ovo nije kraj, postoji još puno vrsta, oblika i načina ručnog šivenja...

3 comments:

  1. Anonymous31.3.17

    Starije žene kažu "šivenje na ruke" :), "sašila sam suknju, kako, nemaš mašinu? pa na ruke"

    ReplyDelete
  2. Anabella19.8.18

    OBIČAN BOD: upotrebljava se pri jemčenju i nabiranju tkanine, zatim da bi se privremeno spoj ili krojni dijelovi pripremili za probu. Izrađuje se tako da se ubodom izmjenično zahvati nekoliko niti tkanine odozdo, pa odozgo.

    BOD ŠIVAĆIM STROJEM: prošiva se trostruko uzeta tkanina. Presavitak oko 5 mm i širi porub.

    KOSI RUBNI BOD: ovaj se bod izrađuje rukom. Porub se pravilnim kosim bodovima prišiva za podlogu tkanine.

    UVOJITI BOD: uz pomoć palca i lijeve ruke uvije se kraj tkanine pa se zatim prišiva za tkaninu sitnim uvojitim bodovima.

    ZUPČASTI BOD: rub se opšiva zupcima nejednake dužine, zatim se s gornje strane opšiva vjenčićima.

    SLOŽENI SPOJNI BOD: njime se spajaju dijelovi posteljnog rublja, stolnjaka i sl. Ovakav je šav izrazito plosnat. Za njegovu izradu upotrebljava se čvrst i otporan konac.

    KRIŽNI BOD: primjenjuje se na teškim punijim tkaninama.

    POLUMJESECI: tkanina se porubi oko 5 mm, zatim se na tom porubu izrađuju mali polumjeseci tako da se koncem stegne rub u pravilnim razmacima. Ovaj je bod vrlo dekorativan i često se upotrebljava za ukrašavanje i porubljivanje intimnog rublja.

    SPOJNI KOSI BOD: upotrebljava se za spajanje dva ruba tkanine. Izvodi se od lijevog udesno. Njime se našiva čipka na tkaninu.

    DVOŠAV ILI FRANCUSKI ŠAV: francuski bod, njime se spajaju fine tkanine, niti kojih se lako razilaze ili rasipaju. Dva kraja tkanine se spoje na pravoj strani, zatim se tkanina usko uz rub odreže, prevrne i s druge strane prošije što bliže rubu.

    ReplyDelete

SEARCH