Singer sewing machine - singerica

eng.singer sewing machine ;
Gotovo da nema osobe na svijetu koja nije čula za"Singer"a u narodu se održala ona kratka rečenica"radi k'o singerica",da li je ona plod stvarnog kvaliteta prosudite sami.
U donjem tekstu je nešto o nastanku i razvitku tog poznatog brenda:
Singer Corporation je ime americke kompanije poznate po proizvodnji šivacih mašina. Kompaniju su osnovali 1851. Isaac Merrit Singer (1811-1875) i newyorkški advokat Edward Clark (1811-1882)pod imenom I.M. Singer & Co.Današnje sjedište kompanije je La Vergne pored Nashvilla u Tennesse-u....

Protutip:Isaac Merrit Singer,glumac,izumitelj i poduzetnik iz Pittstowna država New York,dijete židovskih imigranata iz Njemacke,vec je uspio napraviti neke uspješne patente.Sasvim slucajno 1850 u Bostonu mu je došla na popravak šivaca mašina Lerow & Blodgett.Rastavljajuci taj komplicirani mehanizam Isaac Singer je shvatio da bi šivaca mašina bila puno pouzdanija i manje kvarljiva s ravnom umjesto zakrivljena iglom. On je zapravo promijenio logiku,umjesto da igla prati tkaninu, kod njegove mašine je igla jednostavno išla gore dole, a tkaninu je trebalo
pomicati u smjeru šava.Singer je odlucio uložiti vrijeme i novac u
proizvodnju novog stroja,nakon 11 dana i 40 dolara potrošenih na izradu protutipa-rodila se prva Singer šivaca mašina.Isaac Singer patentirao je svoju prvu šivacu mašinu 1851. i zajedno sa partnerom newyorškim advokatom Edwardom Clarkom osnovao kompaniju I.M. Singer & Co.sa sjedištem u New Yorku.U samo dvije godine Singer je postala vodeca americka tvornica za proizvodnju i prodaju šivacih strojeva.Kompanija je promijenila ime u Singer Manufacturing Company 1853.i otvorila proizvodni pogon u New Yorku.Medjunarodna ekspanzija Singera zapocela je na 2 Svjetskoj izložbi u Parizu 1855,gdje je njihova mašina osvojila prvu nagradu.Iste godine otvorili su prodajni ured u Parizu i na taj nacin postali prva multinacionalna kompanija na svijetu.Omah nakon toga,1856 otvorili su zastupstvo u Glasgowu, Škotska.Nakon tog Singer je poceo razmišljati o modelu za kućnu upotrebu,1858 izbacili su model Grasshopper(skakavac)-prvu mašinu za domacinstvo.Uspjeh prodaje kucanskih šivacih mašina donio je kompaniji Singer veliku zaradu.Prodaja je porasla od 20.000 komada godišnje u 1863 na 180.000 u 1871.Od tada kompanija Singer pocinje sa politikom decentralizacije proizvodnje i gradi prvi proizvodni pogon izvan Sjedinjenih Država - 1867 u Glasgowu.Nakon toga Singer je otvorio proizvodni pogon u Brightonu 1871,koji je postao najveca tvornica u Engleskoj u to vrijeme.
Za vrijeme Prvog svjetskog rata Singer je bitno smanjio proizvodnju.Drugo teško razdoblje bilo je doba Velike depresije nakon sloma burze 1929 godine,kad je Singer imao 9 proizvodnih pogona širom svijeta,27.000 zaposlenih.Za vrijeme Drugog svjetskog rata,obustavljena je proizvodnja šivacih mašina a Singer se prebacio na proizvodnju oružja.Od 1960-ih Singer se poceo okretati novim poslovima,prvo su kupili tvornicu kalkulatora Friden 1965, pa zatim Packard Bell Electronics 1966 i General Precision Equipment Corporation 1968.Svoju diviziju Sewing Machine prodali su 1989 kanadskoj kompaniji Semi-Tech Microelectronics.Današnji Singer Corporation je multinacionalna kompanija koja proizvodi široku paletu proizvoda široke potrošnje,ukljucujuci i šivace mašine(danas elektronicke).Ona je samo dio megakorporacije SVP Worldwide (Singer, Husqvarna Viking i Pfaff).Glavni konkurenti su im Brother Industries i Aisin Seiki (iz Toyota Group).
Uputstva za sivaće mašine-strojeve Singer pogledaj OVDJE
Napomena:Izvor informacija Wikipedia. 
------------------------------------------------------------------------
Dodatak na komentare:  
                 

92 komentara:

Anonimno kaže...

Poštovanje,

Pitanje, postoji li industriska mmašina recimo Pfaff, nebitno da li je dvostruki ili trostruki transport da pored ravnog šivanja ima i cik-cak šivanje kao na ovim kučnim mašinama?

Hvala na odgovoru, sve pohvale, ovdje se ima šta naučiti

Master kaže...

Da,mislim da sam razumio pitanje,
neki modeli industrijskih šivaćih mašina samo sa donjim transportom imaju mogućnost za"cik-cak"štep,sa dvostrukim ili trostrukim transportom ja je vidio nisam,mislim da je to čak i neizvodljivo.
Pozdrav

Anonimno kaže...

Postovani, Htela bih da pohvalim Vasu web stranicu, zaista svasta korisno moze da se nadje. Zanima me sta mislite o ovom modelu Singer masine? Pozdrav Milena
http://******************/sivace-masine/singer-sivaca-masina-singer-160-crna.html

Master kaže...

Hvala na pohvalama
a o modelu Singer 160,pogledao sam onako letimično,o datom modelu piše:

6 vrsta osnovnih štepova-osnovni štep,nema se šta komentarisati
4 vrste rastegljivih štepova-to su štepovi koji se koriste kod rastezljivih materijala,obično su u "cik-cak fazonu",nešto kao overlock štep

12 vrsta dekorativnih štepova-dekorativni štepovisu u stvari štepovi u obliku veza,samo ime kaže"dekorativni",kada koristite dekorativne štepove smanjite korak mašine odnosno dužinu boda

Swift Smart Sistem provlačenja konca sa automatskim uvlačenjem konca u iglu-ovo je dobra stvar i uglavnom se nalazi na novijim modelima mašina,udijevanje konca u iglu je znatno olakšano

Drop & Sew sistem kalema konca-
Senzor za papučicu-
Brzo podešavanje štepova-
Jednostavno podešavanje štepova-
Tri jačine LED osvetljenja-
Ovih 5 nema potrebe komentarisati

Odabir vrste štepa jednim potezom-dakle postoji šema na mašini,birate štep,pritisak na tipku i to je to,odlika novijih modela
ima i rukavnu platformu,skidanjem one ravne se dobija rukavna platforma

Izuzetno veliki prostor za šivenje (374 mm)-

Garancija: 5 godina-ova garancija od 5 godina jeste velika,samo da nije"virtualna"ono kada kupiš u dokumentaciji negdje sitnim slovima piše garancija od 5 godina ne važi za"to i to" :)

Na kraju da kažem da brend"Singer"je priča za sebe,mašina je prelijepa,ono pravi crni Singer,
cijenu u Dinarima baš ne poznajem ali u svakom slučaju ako vam cijenom odgovara imate dobar"ukus".
Lijep pozdrav

Anonimno kaže...

Postovani,
Bas Vam hvala na brzom odgovoru :)
Ovo jos jednom potvrdjuje visok kvalitet vase web stranice !
Cena je poprilicno visoka (u poredjenju sa drugim masinama) oko 550EUR....pa me zanima zbog cega je ova masina toliko posebna?
Citajuce razne komentare i kod Vas i na drugim sajtovima, shvatila sam da je dobro da masina ima : horizontalni hvatac novca, mogucnost 2 igle, mogucnost postavljnja razlicitih stopica, povratni step unazad, transfer tkanine...
Da li prethodno navedene karakteristike ima ovaj model masine?
Da li znate koje sve materijale moze ova masina da sije? Trebalo bi mi i za malo cvrsce materijale?

Ja sam relativni pocetnik u sivenju, pa me zanima da li bi za mene bio dobar ovaj model?

Puno Vam hvala na odgovoru !!
Mnogo ste ljubazni :)

Milena

Master kaže...

:)DA,cijena jeste relativno visoka,e sad da li je nešto posebna???Ne znam,vjerujte toliko je tih modela da vam neki pametan i konkretan savjet ne mogu dati,ko zna kada će mi u ruke i da li će uopšte ikada doći ovaj model,
Singer 160 "limited edition",to mu je kao navodno ograničena serija,ono klasično crna sa ukrasnim Singer dekoracijama a ipak moderna kompjuterizovana mašina.
"horizontalni hvatač NOVCA" :)
Horizontalni hvatač konca je ništa posebno,takođe i dupla igla,zamjena stopica se može vršiti i na starim modelima,povratni štep-to je valjda šivenje u nazad ??to 95% mašina posjeduje,transfer tkanine isto tako.?

Da li može da šije malo čvršće materijale ?e to ne znam,o tome se raspitajte kod prodavača,
sam pojam"čvršći materijal"je dosta diskutabilan.
Sigurno je da može raditi sve materijale koji su potrebni za domaćinstvo,mislim na štof.

Sad ako ste relativni početnik i da li je za Vas??
To stvarno nemogu znati,to je na Vama da odlučite,sve se vrti oko novca.
LP

Master kaže...

Za prvo pitanje:

Da,postoji,nisam ni ja znao do skoro ;)
mašina sa trostrukim transportom sa tzv cik-cak štepom:

http://www.youtube.com/watch?v=GrH8-1URYIo

Mary Mulik kaže...

Poštovani,
kako ste upoznati sa toliko tipova sivaćih mašina??,
koje bi ste vi,od onih za kućnu upotrebu,izdvojili kao kvalitetne,neće to biti reklama jer npr.moja je prijateljica na bakinoj singerici na nožni pogon mogla i kaput da sašije a ja sam se mučila na ruži s electronic sa zimskom vunenom suknjom?
Hvala unapred,srdačan pozdrav,
Sajt vam je izvanredan!

Master kaže...

Ja sam po struci"mašinac"a silom prilika sam dosta godina radio i šio na raznim šivaćim mašinama,malo znanje,malo radoznalost,čitanje,istraživanje...itd su me doveli do ovog stadija,da znam puno toga O šivaćim mašinama,inače da napomenem da sam kao mlad dječko počeo raditi na šivaćoj mašini Bagat"jadranka"na nožni pogon,možda sa svojih petnaestak godina sam već doobro znao rukovati mašinom.U to doba je bilo nezamislivo vidjeti muškarca(dječaka)za šivaćom mašinom,jer je se to smatrao kao striktno ženski posao,što je naravno čista glupost,OK,da se vratimo na drugi dio pitanja..
Stare Singer mašine su robusnije,imaju jak donji transport,ništa ne mora da znači što"bagat ruža selectronik"ima elektromotor,to su mali motori snage do 100 W,a ljudske noge mogu proizvesti dosta veću energiju,još pogotovo kod singerica koje imaju težak zamajac,pa i gornju točkić stopicu,one mogu da šiju kožu bez problema ALI samo ravno,ništa drugo,dok ruža selektronik ima daleko više operacija opet ALI za slabije materijale,ispade da nije loše imati obadvije :),nema univerzalne mašine koja može sve.
Što se tiče kvaliteta,naš stari"bagat"su kvalitetne mašine,ZA MENE su bolje stariji,očuvani modeli mašina nego ovi najnoviji.
Ovo novo je"načičkano"kojekakvim glupostima,da se prosječna osoba teško može i snaći.
Čuvejte Vi vaču bagaticu a za teže materijale potražite uslugu kod nekoga ko ima jaču mašinu,preporučujem da nabavite i tzv.kotrljajuću stopicu,ona dosta popravi rad sa mašinom.
Lijep pozdrav i svako dobro.

Saša kaže...

Pozdrav
U pitanju je šivaca mašina model"Singer 2809 c",
dobivena na poklon,dugo stajala u ormaru,
zanima me ravan/cik-cak štep,ravan radi bez
problema,ali ovaj cik cak štep neće da radi,samo
ako ga stavim na C mod ukrasnog cik-cak šivanja

Molim pomoć,puno hvala.

Master kaže...

Radi se o dosta rijetkom modelu singerice,mislim da ta serija"28"ima horizontalno postavljen grajfer i dosta kompleksan programator.Kod Singer 2809 pokretanje grajfera se vrši sa donje strane pomoću zupčastog remena.
Mislim da je kod Vas upravo problem to"dugo stajanje",otvoriti gornji poklopac mašine,očistiti i podmazati,ako data intervencija ne poluči rezultat,pravac do prvog servisera,radi se o komplikovanom modelu i svaki postupak je teško riječima opisati.
Pozz

Mile kaže...

Zdravo!!
Ja sam iz Makedonije,zovem se Mile,imam šivaću mašinu singer 211 g 566,dupli transport. Interesuje me zatezanje konca na mašini,previše treba da zategnem konac da bih dobio pravilan šav.? Šijem na eko kozi,maksimalna razdaljina izmedju dva uboda treba da je 8.4 mm,prema uputstvu,ne mogu da dobijem to,konac mi se kida kad radim malo brže;
Mašina je u dobrom stanju,ima motor sa kvačilom, hoću da ga zamenim za servo motor....?

Master kaže...

Zdravo Mile :)
Šivaća mašina Singer klase 211 bi trebala da bude sa trostrukim transportom,o podešavanju napetosti konca ima cijeli post i dosta rasprave,pa preporučujem da to pogledate;
Ne trebate previše zatezati konac da dobijete pravilan šav,očito je da su vam neki od konaca previše zategnuti,predpostavljam donji.
Dužina boda od deklariranih 8,4 mm je puno i za novije modele,budite zadovoljni i sa manjim korakom,kidanje konca pri bržem startu je upravo zbog velike napetosti,kada to regulišete ne bi trebalo biti problema a ne vidim niti neku potrebu za naglim startom.
Servo motor je dobra stvar,pogotovo za početnike,na Vama je da odlučite o isplativosti te investicije.
Pozz za Makedonija

Anonimno kaže...

Izvukao sam staru šivaću mašinu iz prašine. Nitko nije radio na njoj 30 godina i odlučio sam se probati.
Radi se o Singer Stylist Models 514.
Problem je što petlja konac i mislim da je problem u donjem koncu jer gornji sam nekako po logici i slikama koje ste stavili na net nekako napeo. Pregledavao sam Vašu stranicu i FB stranicu ali do rješenja nisam došao..
Može li pomoć

Master kaže...

OK.Radi se o prilično starom modelu singer mašine,taj model singer 514 je u svoje doba bio vrhunac tehnologije,kompleksan je to model i za današnje vrijeme,sve čista mehanika.

Prije svega mašinu je potrebno DOBRO očistiti i podmazati,skinuti gornji poklopac,skinuti poklopac gdje je igla,skinuti ubodnu pločicu...sve otprašiti i na klizne površine nanijeti po malo ulja za šivaće mašine,po potrebi koristiti neko sredstvo iz spreja tipa WD**,isto tako uraditi i sa donjim dijelom mašine..,
poslije toga namotati donji konac i pokušati mu uraditi pravilnu napetost.
Pošto se radi o horizontalnom grajferu,nisam siguran gdje se vrši dotezanje ili popuštanje ali mora postojati neki vijak za to,kada izvučete donji konac i povučete ga rukom,trebao bi se uz veoma mali otpor izmotavati.
Sretno i ne žurite sa razrađivanjem :)

Milos Milosevic kaže...

Da li možete nešto napisati o singer mašini,staroj tipi, to me interesuje.
Imam mašinu Singer staru sto godina, očuvna je i danas je u dobrome stanju,
samo mi kida gornji konac i mrska mi donji.Nesto napišite i o ovim masinama.
pozz

Master kaže...

Pa Miloše da si malo pregledao sajt,pretražio,našao bi ovaj cijeli post o Singer šivaćim mašinama(o singericama).
Ima singer mašina starih sto godina nekoliko vrsta,mada sumnjam da ta Vaša ima 100 godina,rijetki su to primjerci.Trbali ste navesti broj,klasu Vaše singerice,da vidimo o čemu je riječ,ovako samo mogu nešto reći:
Stare Singer šivaće mašine su u suštini veoma jednostavne konstrukcije,najjednostavnije,najčešće.
Rađene su od veoma kvalitetnih materijala i ako su ležajevi,koliko toliko održavani i podmazivani neuništiva je.
Taj problem kod vaše singerice je ništa posebno,treba pregledati regulatore napetosti gornjeg i donjeg konca,kako to sve funkcioniše,da li je gornji zateznik ispravan,kako se bobina vrti u čunku itd.
Vaše pitanje je prebačeno jer nije postavljeno na adekvatnom postu ali ako ga nađete pošaljite broj vaše singer mašine pa možda šta i konkretnije napišem.
LP

Anonimno kaže...

Postovanje.imam jedno pitanje. Moja ljubimica singer el.masina pise na njoj 257 se nedavno pokvarila. pošto je dugo imam oko 15 god. u dilemi sam da li da je popravljam ili kupim polovnu ili novu.Čini mi se da sve ima za i protiv.Posto ja volim sama da saznam sta joj je ja sam otvorila gornji poklopac masine,i vidjela da je pukao zubčanik koji pokrece grajfer,od cvrste plastike je. Da li Vi znate jesu li oni skupi? Ako moze savjet. Unaprijed hvala

Master kaže...

Da,to je prilično stariji model i nedostatak su im ti plastični zupčanici,ustvari da se redovno održavaju i podmazuju sa tzv.totmasti sigurno da bi duže trajali.Mislim se to može poručiti iz inosranstva(eBay),cijena je nekih 15 € sa dostavom,na vama je da"odvagate"koliko vam se to isplati i da li će te kupovati drugu mašinu,
još da napomenem da je VEOMA važno pravilno uzubti taj zupčanik,nemože se on postaviti samo tek tako.
Poštovanje

Anonimno kaže...

Moze li ko da mi kaze za Singer 16k33,da li moze da sije i cik-cak? Hvala unaprijed

Master kaže...

Sewing machine Singer 16k33

To je prilično stari model singera,u svoje vrijeme je bio namijenjen za šivenje štofa,mislim da ima najobičniji
transposrt materijala,nisam siguran za veličinu bobine a da šije cik/cak TO SUMNJAM,ne mogu garantovati,ali moje mišljenje je NE.
Pozdrav

Anonimno kaže...

Šta mislite o staroj singerici? Onoj kakve su imale nase bake? treba mi za obicno prisivanje zakrpa i tako ,
ali vise kao ukras u stanu... iskreeno mi treba vase misljenje ,Hvala

Master kaže...

Šta ću misliti :) ako je ispravna može Vas za života služiti,potrudite se naći sa očuvanom ornamentikom a neobojene dijelove ispolirajte.Pozz

Anonimno kaže...

Zdravo,da li mozda znate da li Singer Merrit masina,na nozni pogon,moze da sije tanke materijale,recimo zavjese? Imam kofer masinu,kucnu ,malu,i ona te tanke materijale ili pocjepa ili pogužva. Ako imate neka iskustva sa ovom masinom bila bih vam zahvalna da to podijelite samnom.
Hvala

Master kaže...

Šivenje zavjesa nebi trebalo biti problem ni za jednu kućnu šiaću masinu,pa tako ni za Singer merritt,to su obično sintetički i nerastezljivi materijali,svako šivenje elastičnih pamučnih materijala na šivaćim mašinama zna biti nezgodno iskustvo(majce,podkošulje,sportska oprema...);
neke novije a i starije mašine imaju tzv."stretch"bod koji dosta u tome pomaže jer naizmjenično igla bode naprijed nazad.Za šivenje pamučne rastezljive trikotaže overlovka masina je nezamjenjljiva i neophodna,ustvari,za bilo kakav rastezljiv materijal overlovka masina je"zakon".
Ja zavjese(store,šivenje stora)ne smatram nekim posebno zahtjevnim materijalom,prošio sam ih na kilometre i nikada sa tim nisam imao problema,isto tako i prišivanje nosive trake za kačanje nije nikakav problem.
Još jedna od solucija je isprobati direktno,ja nisam nikada na toj mašini radio.
Poštovanje

Anonimno kaže...

Poštovani,
imam šivaću mašinu singer model 416. Prije nekoliko mejseci mi se slomio donji zupčanik ( ne vodoravni nego okomiti) uspjela sam ga sama zamijeniti i centrirati mašinu. Do sada je sve štimalo samo sad mi se desio kvar koji nemogu indetificirati. naime vodoravni zupčanik se okreće ali ne prenosi na donji remen koji bi trebao okretati onaj " kružić" kroz koji igla uzima konac.... Zanima me da li mi možete pomoći u popravku mašine,možda je samo banalni kvar. Zadnje čega se sjećam da je moglo uzrokovati kvar jest namotavanje konca za/na bobin i da bi to napravila moram otkopčati taj donji pogon da mi se igla ne kreće dok ga namotavam predpostavljam da je tu nešto pošlo po zlu ili se otkačilo.... možda sam u radu pregrubo to napravila.
Nadam se pozitivnoj povratnoj informaciji.
Lijep pozdrav

Master kaže...

Pa ja imam čast razmijeniti mišljenje sa dobrim majstorom,svaka čast,kako ste uspjeli zamijeniti i dovesti ponovo"u fazu"vašu singericu.
Slika(skica) postavjena gore u"dodaci na komentare",sve je na njoj vidljivo,koliko razumijem,prilikom rada mašine gornji zupčanik na glavnom vratilu(vodoravni)se okreće,znači vrti se i cijeli gornji dio mašine ali se to ne prenosi na donji dio,odnosno na remenicu zupčastog remena..?
Po meni nema šta drugo biti nego da je se neki od vijaka koji drže vertikalni zupčanik ili donju remenicu popustio i sad se samo slobodno vrti na osovini.
To nije"banalan kvar",prvo treba provjeriti koji od dijelova se slobodno vrti na vertikalnoj osovini,izvršiti dotezanje a onda podesiti pravilno grajfer("kružić"kako Vi kažete).
Kada ste uspjeli zamijeniti zupčanik,nadam se da i to možete uraditi,dobro bi vam došlo uputstvo za podešavanje grajfera(kartica"grajfer"na naslovnici).
Pozz

Anonimno kaže...

Poštovani, hvala vam najljepša na brzom osgovoru i točnoj dijagnoti problema. Vijak zupčanika sam dotegnula, centrirala mašinu i opet je sve uredu. Hvala hvala hvala, lp

MrDacafaca kaže...

da li mozete da mi kazete nesto o singer 760,skoro sam je popravila bio je kvar zubcanik za grajfer,sada mi je u funkciji ravan step i cik cak ali ne obican,zanima me kako se namotava donji konac i gornji i kako se koriste dodaci koje ona ima?

Master kaže...

Može ukratko,Singer 760 je što narod kaže"stara dobra singerica",godinu proizvodnje ne znam,otprilike bi to bilo oko 1960-tih,mašina je za ono doba bila"vrh",čista kvalitetna mehanika,dosta mogućnosti,dosta dodatnih popratnih elemenata,sad kako to sve koristiti mislim da je nemoguće odgovoriti,trajalo bi....
Recimo neke od karakteristika:horizontalni rotirajući grajfer sa specifičnom bobinom;Bobina(špulna)je sa proširenim gornjim dijelom,pokušavao sam naći sliku namotavanja,ali je nema ni u uputstvu,stoga to nemogu ni objasniti;posjeduje tzv,šablone za razne oblike štepova,može da radi sa duplom iglom,način udijevanja konca(slika postavljena gore u dodacima za komentare),Singer 760 može i obrađivati rupice za dugmad,ima rukavnu i proširivu platformu za rad;udijevanje konca u iglu je olakšano(dodatak ispod pokopca gdje je sijalica)....
Kažete:"sada mi je u funkciji ravan štep i cik/cak ali ne običan,ovo ne razumijem??,ravni štep=običan štep;
Ova mašina zaslužuje posebnu temu,evidentirao sam je,objava će biti kada dođe na red i dok skupim dovoljno "materijala" i napravim kvalitetne slike.
Poštovanje

Anonimno kaže...

postovani,
Zelim da pohvalim sajt i neverovatno koliko korisnih informacija (i znanje koje poseduje master)
Jako me interesuje vase misljenje o industrijskoj singer 45k1
posto nemam puno godina a ni iskustva u sivenju i od pre pola godine se iz hobija bavim tapetarijom a inace sam po vokaciji dizajner enterijera
i posle duzeg vremena uspeo sam da nabavim 45k1 ..
pa ako ste zainteresovani reci te mi nesto o njoj ...hvala

Master kaže...

(industrial sewing machine singer 45K1)

Zahvaljujem na pohvalama a što se tiče Singer klase 45K1 to je stariji model industrijske singerice,namjena joj je šivenje"težih"materijala,to je prije svega prirodna koža i deblji štof.Radi se o relativno jednostavnoj mašini po izvedbi ali sa velikom snagom,za to je najviše zaslužna glavna pogonska remenica(slika gore) koja svojom težinom daje veliku probojnu moć igli.Singer klase 45 ima veliki oscilirajući grajfer sa velikom bobinom.
Po ondašnjim podacima,maximalni broj obrtaja ne bi trebao prelaziti 900.
Serijski broj igala je 214x2.Mašina posjeduje samo donji transport mada ima modela u istoj klasi koji imaju i dupli transport.
45K posjeduje hod naprijed/nazad ali sa stabilnim štihom,možda se može i podešavati ali malo.Njena upotreba u tapetariji je moguća ali ne očekujte puno,dobra je recimo za rad na manjim kožnim elementima;
Poželjno ju je koliko toliko očistiti,preporučujem skidanje svih poklopaca,našpricati nekim sredstvom,ne puno jakim,našpricat i u rupice za podmazivanje,uz poketanje mašine,poslije detaljnog ispiranja podmazivanje izvršiti originalnim uljem za šivaće mašine,na neke dijelove možete nanijeti i tot mast(litijumska baza),recimo gornji klizni oscilator za transportne zupce,još kad bi donji transportni zupci na vašem modelu bili dobro sačuvani to bi bilo dobro.Ovaj put toliko :)
Pozdrav

Anonimno kaže...

Hvala vam puno na odgovoru.Zaista ste mi pomogli,
masinu sam vec ocistio tako sto sam je koliko sam mogao rasklopio i posto je na pojedinim delovima imala znake korozije ,ocistio sam i podmazao originalnim uljem od elna masine koju posedujem
na kraju je ispolirana pastom i sada je sto se kaze kao nova ..fino radi bez loseg zvuka...transportni zupci su fino očuvani ...malo korozije bez ikakvih fizickih ostecenja :)
ako imate neki post ili link kako se na njoj postavlja donji konac bio bih zahvalan ...hvala puno ..Milos

Master kaže...

singer 45K1,postavljanje donjeg konca je veoma jednostavno,čunak je u sastavu grajfera i ne može se u potpunosti skinuti,potrebno je ručno mašinu dovesti u poziciju da je čunak okrenut prema dole,pritisnuti malu bravicu i "otvoriti"čunak,zatim postaviti namotanu bobinu,pridržati je prstom da se ne izmotava a kraj konca vući kroz predviđeni prorez dok ne dođe negdje na sredinu čunka,odnosno do kraja,tada priklopti čunak.
Podešavanje napetosti se vrši vijkom na čunku koji se nalazi na suprotnoj strani.LP

Anonimno kaže...

Dobro jutro,
Molila bih Vas savjet, Singer 518,dugi niz godina je mirovala.Radi na mjestu, ne uzima materijal, otvorila sam je dolje, ocistila, jedan zupcanik plasticni je izlizan i puknuo, je li to uzrok?
Treba li servis?
Sanja

Master kaže...

Dugogodišnjim mirovanjem uz nikakvo održavanje došlo je do isušivanja bilo kakve masnoće na zupčanicima,inače ta Singer serija od 100 pa na dalje(made in Italy)ima veliki nedostatak a to su dijelovi zupčanika od loše"plastike"(slika gore),nije to možda niti toliko loša"plastika",veći je problem što se to nikada ne podmazuje i uz to se izvrši povremeno veliko opterećenje mašine kojima se potpuno unište pomenuti zupčanici.
Za Vašu singericu je potreban veoma ozbiljan servis,treba pogledati i par zupčanika koji pokreću hvatač gornjeg konca(grajfer) i oni znaju biti pred"izdisajem".Servisiranje takvog kvara zahtijrva majstora svog zanata,potrebno je rastaviti pola mašine i na kraju sve to adekvatno"uzubiti",moje mišljenje je da se to ne ispati i da je ta mašina,nažalost,završila svoje.Pozz

Anonimno kaže...


Hvala Vam na odgovoru iako ste me jako rastuzili.
Vjerujem Vam na savjetu ali je nemam srca baciti, a nemam ni mogucnosti a niti takvog majstora kao Vi.
Tako ste me zbunili nisam se to nadala, jer je bila dobro cuvana i na njoj je radila vrlo pedantna osoba.
Popravak je skup ?
Pozz, Sanja

Master kaže...

Nemojte biti tužni i zbunjeni :)) ,svemu dođe kraj,servis mašine je itekako moguć,treba poručiti dijelove i naći majstora koji to može uraditi,radi se o jednom kompleksnom zahvatu,da ne objašnjavam detalje,čak mislim da bi dosta majstora odbilo to da radi,skuplje bi Vas koštao servis od realne cijene te mašine.Na kraju,šta da kažem,do prvog servisa pa pitajte,ovo je samo moje mišljenje.Lijep pozdrav :)

Anonimno kaže...

sewing machine singer symphonie 300

Pozdrav... Imam singer symphonie 300 sivacu masinu,ali nemam pogonsku papucicu(pedalu) za nju,masina se napaja preko posebnog kabla,a poseban kabal ide iz pedale u masinu direktno... posto nemam pedalu za nju,da li je moguce direktno povezati neku drugu pedalu,kabli iz pedale,direktno spojiti sa kablom za pedalu u masini... ako mozete da mi date odgovor,bio bih vam zahvalan... Hvala

Master kaže...

Singer symphonie 300 je mašina sa malo komplikovanijom"strujom",ima nešto i elektronike.Vi dakle nemate uopšte niti kablove a niti startnu pedalu.To se mora odvojiti,pošto postoji mogućnost da njen elektro motor radi na manjem naponu čije se smanjenje vrši unutar mašine preko manjeg trafoa i elektoničke ploče.Taj posao može uraditi dobar majstor električar ili neko ko radi oko elektronike.Potreban je najobičniji ulazni kabal direktno spojiti unutar mašine gdje se inače vrši priključak sa orginalnim kablom a na drugoj strani se može postaviti neka startna papuča koja će isto tako biti direktno spojena unutar mašine na štampanoj ploči.U toj situaciji kablovi i startna pedala bi vam bili trajno vezani za mašinu.Ako budete rastavljali mašinu savjetujem da na donjem dijelu pregledate zupčanike,očistite ih i podmažete,znaju često stradati.Ovaj posao oko struje je namijenjen ISKLJUČIVO za stručnu osobu.Poštovanje.

Anonimno kaže...

Imam kabal za napajanje i ma'ina radi kada se uključi u struju,ali nemam pedalu za nju,a čuo sam da pedala radi na principu vazduha (vazdušna papučica) ,pa zato pitam da li moze neka druga pedala od neke druge masine da se direktno poveze... pozdrav

Master kaže...

Da,pa onda to je još bolje,čuj "vazdušna papučica",nikad čuo .?!? :D
Kupite papučicu od Bagat ruža selectronick,naravno ispravnu,potrebne su vam samo one dvije žice koje izlaze iz papučice i spojiti ih unutar mašine,izvršite probu,mislim da ne bi trebalo biti apsolutno nikakvih problema,slobodno to probajte i ima da radi.Lijep pozdrav

Anonimno kaže...

Molim za pomoć,
Radi se o mašini Singer 5806c,koju sam dobila da malo savladam šivenje. Dakele,nemam nikakvo uputstvo za rukovanje sem nešto što sam skinula sa neta.
Negde sam pročitala da na svakoj mašini može da se veze,samo je potrebno spustiti zubce transportera materijala,što nikako ne uspevam. Ovom prilikom Vas molim da mi to objasnite,naravno ako to moja mašina uopšte može i ako imate neko uputstvo za upotrebu na srpskom,jer gore pomenuto je na engleskom i prilično je šturo i nejasno.
Veliki pozdrav.

Master kaže...

Ta serija Singer mašina je rađena po licenci,neki ih zovu plagijati,replike i sl.,po kvaliteti ih ima različitih,rađene u Italiji,Njemačkoj...su nešto kvalitetnije,dok rađene u Taivanu su uglavnom upitnog kvaliteta..Pošto ste Vi početnik u šivanju a mašinu ste dobili na poklon to na Vas nema neki uticaj,čak šta više,dobar model za polaznike a i poklonu se"ne gleda u zube" :)
Uputstvo za takve modele postoji samo na engleskom,što se tiče veza,o tome bi ste se trebali pozabaviti tek kada savladate neke osnovne radnje i dobijete rutinu rada na šivaćoj mašini,vez na takvim mašinama je po meni gubljenje vremena,da se razumijemo,vez je moguć;Potreban je jedan specijalni ram gdje se materijal dobro zategne uz specijalnu stopicu za vez.Za isključenje donjeg transportera,nisam siguran,ako postoji ono je jasno vidljivo sa prednje strane,ako ga nema onda se koristi jedan plastični dodatak koji se postavi na ubodnu pločicu(vidi sliku) i time se donji transportni zupci stave van funkcije.
Vama svako dobro i puno strpljenja pri učenju.

Anonimno kaže...

Molila bih vas da mi napišete nešto o singer mašini ,serijski broj je F4660180.Mislim da može samo ravno šivati, i ako bi mi mogli odrediti starost mašine.

Master kaže...

Super pitanje,zahvaljujem .!
Šivaća mašina Singer F4660180 spada u klasičnu ravnoštepajuću mašinu,što je normalno za mašinu te starosti.Ima oscilirajući grajfer,trebala bi imati par graviranih poklopaca.Inače to je Singer klase 15K a početak proizvodnje datira iz 1913 godine,starost je dakle od 95-100 godina.
Poštovanje

Anonimno kaže...

Dobila sam na poklon Singer starlet 354. Nismo bili sigurni da li uopce radi jer nije imala papucicu da je pokrenemo. Uglavnom, na servisu su mi rekli da je ispravna. Kad se radi polako uglavnom je sve okej, kad se radi brze cesto mi petlja donji konac. Imam jos jednu masinicu kuci i u odnosu na nju, ona spulna na koju se donji konac mota je niza i nesto sira. Isla sam bas u Singer i uzela spulnice za nju. Moj dojam je da negdje sa strane taj konac bjezi oko spulne. Nemam uputstva za upotrebu tako da je moguce da samo krivo stavljam spulnicu u leziste. Na drugoj masinici imam vertikalno to postavljeno a ovdje horizontalno. I na drugoj stavljam prvo u "kucicu", bobin (?) pa onda u leziste a ovdje ide samo spulnica direktno ispod ubodne ploce. Pocetnik sam pa oprostite ako se krivo izrazavam ali mislim da ste me razumjeli. Zahvaljujem na svakom savjetu.

Master kaže...

Pitanje bi bilo:Šivaća mašina Singer 354 starlet pri većoj brzini mrsi donji konac ? Ostavimo na stranu drugu mašinu.Singer 354 kao i veliki broj Singer serije mašina ima horizontalno postavljen grajfer,o tome postoji na sajtu cijeli post pa preporučujem da pogledate.Pucanje konca pri većoj brzini je obično znak velike napetosti konca-a,najčešće gornjeg.Konac se ne smije mrsiti i petljati oko grajfera neovisno o njenoj brzini,to se mora detaljno pregledati,spulnica mora bit odgovarajuća i da se lagano okreće u svom kućištu(čunak).Na singerici 354 pokretanje grajfera je pomoću nazubljenog remena,potrebno je detaljno pogledati remen i eventualno očistiti i preštelovati grajfer sa novom iglom.Poštovanje

Anonimno kaže...

Hvala na brzom odgovoru. Otvorila sam masinu, povadila sve mucice i sta sam nasla i dobro ocistila cunak. Ima u kucistu prorez za konac, nisam to prije zapazila, zato je konac "bjezao", sad se cini da sve radi kako treba.

Anonimno kaže...

Poštovani,hteo bih da mi date savet za singer melodie 20 made in brazil,izgoreo je motor,da li se isplati viklovati motor ili kupiti,? ako se da naći polovan.Unapred se zahvaljujem.

Master kaže...

Ne znam šta bih vam rekao,nije to neki model koji zaslužuje posebnu pažnju,viklovnje ili polovan motor je tu negdje po cijeni,čak je viklovanje lakše nego tražiti motor.Ako vam u životu nešto znači ta mašina,možda se Vama i isplati,ja bih je zamijenio za neku drugu,ispravnu i bar malo bolju.Pozz

Master kaže...

Molim Vas,kakve veze imaju AEG i Singer šivaće mašine?? Prije postavljanja pitanja ili komentara koristite tražilicu na dnu stranice upisom ključnih riječi,recimo "aeg 230" i vidite šta će se dogoditi.Vaše ili vama slično pitanje je već objavljeno na temi Šivanje za polaznike pa pogledajte.Poštovanje

Anonimno kaže...

Namjeravam kupiti šivaći stroj "Singer Tradition 2250",za koji je istaknuta cijena od 96 €, pa me zanima:
- Kakve je kvalitete ovaj stroj,
- koliki je rok jamstva,
- gdje se sve nalaze njegovi servisi,
- što sve ide iz taj stroj od pribora i je li pribor uračunat u tu cijenu,
- i imali uputa u radu stroja na hrvatskom jeziku?

Master kaže...

Šivaća mašina Singer tradition 2250 je mašina novije generacije,veoma jednostavna za upotrebu,10-tak programa.Kvaliteta Singer mašina ne bi trebala biti upitna,kada je u pitanju ovaj model o tome možemo cijeniti tek za 10-15 godina.Ostala pitanja postavite Vašem prodavaču. Poštovanje

Anonimno kaže...

Imam singer meritt šivaću masinu,radila je odlicno sve do skoro;Sad kad stisnem pedalu neće da krene sve dok je ne pomognem rukom i onda je ok.

Master kaže...

Sewing machine Singer merritt ;
Trebalo bi pogledati pogonski remen,držite na kratko pogonsku remenicu,onaj dio koji pokrećete rukom i pritisnite pedalu do kraja,ako jasno čujete motor onda je remen ili suviše opušten ili ga je potrebno zamijeniti.Ovu probu izvršite na nekoliko sekundi.Ako ne čujete motora a osjetite izvjesnu silu na ruci,onda je potrebno pregledati mašinu i vidjeti da li ona stvara neki otpor,sve se to može provjeriti skidanjem remena.Pozz

Anonimno kaže...

Prije svega da vas pozdravim,i zahvalim na savjetu,skinuli smo remen i probali startat masinu ali ni sam motor ne krece dok ga ne pomognem rukom singer meritt.

Master kaže...

Sledeći pregled može izvršiti samo stručno lice-električar a to je ispitati dolazni napon na elektromotorić i otpor kontaktne papuče.Potrebno je motor potpuno izgraditi,pregledati,provjeriti kontaktne četkice,podmazanost ležajeva...izvršiti probu motora direktim uključenjem u 220V,bez papučice.
NAPOMINJEM !! ovo može raditi isključivo stručna osoba !! mašina mora u servis.Poštovanje

Anonimno kaže...

pozdrav. posedujem masinu singer 29d62. posto je ne koristimo vec vise od desetak godina,masina nece da sije.tj.ne hvata konac iz spulne. sta moze biti problem? igla,konac? ako neko zna da mi napise koja vrtsa igle ide i konac za ovu masinu bio bih mu zahvalan. hvala

Master kaže...

Da to nije možda Singer cilindrica klase 29 ?? Postoji mogućnost da nosi oznaku "d",ali tu klasu ja u svojoj evidenciji nemam,ona mora biti cilindrica za popravku obuće.Na sajtu postoji cio post o singer 29K pa preporučujem da pogledate.Pošto mašina nije dugo radila,mora se u potpunosti izgraditi nosač špulnice,grajfer,sve to dobro očistiti i podmazati,podesiti naptost..možda je šta i oštećeno,?.Taj model mašine može koristiti konac debljine 30,40 a igle su 29x3 za kožu i 29x4 za platno.Provjerite i serijski broj na mašini,možda nam on da nešto više podataka.Poštovanje

Anonimno kaže...

jeste. sad bas gledao na njoj serijski broj ali nema. jedino pise na plocici 29d62. nasao sam na internetu da je ta serija proizvedena 1908 godine.. videcu da kupim nove igle i konac..kada sije,ponekad i uhvati konac.moracu i ulje da kupim da je podmazem,ali mislim da nije do toga problem. hvala na odgovoru

Anonimno kaže...

jos nesto moj otac je obucar,ali se time ne bavi duze vreme. pa bih hteo da je osposobim i sacuvam. najvise je koriscena za sivenje obuce od koze

Master kaže...

Da,može biti i oznake "d",to je gotovo pa isto kao 29K62,dobre su to mašine,imaju tanak cilindar a igla bode na samom vrhu,što se tiče podizanja konca,postavite pravilno iglu u odnosu na grajfer a zatim provjerite da li kukica grajfera na vrijeme zahvata konac i kolika je udaljenost između kukice grajfera i igle.Sretno u restauraciji :))

Anonimno kaže...

samo jos jedno pitanje u vezi singer masine 29d62. pronasao sam serijski broj 03515371. . ali igle koje koristim su oznake 150 i 140,nigde ne pise 29x3 ili 29x4,jel su to te igle?. imam par njih..ovih dana cu kupiti ulje,konac i nove igle..hvala jos jednom na odgovorima,pozdrav iz Nisa

Anonimno kaže...

Samo pitajte,komentarišite,nije problem :)
Na osnovu serijskog broja nisam uspio u tabeli ništa posebno naći,u pravu ste,početak 20 vijeka je njihov datum proizvodnje(oko 1910-1920),što se tiče igala,te oznake 140,150 su debljina igle,postavio sam sliku igle system 29x4 sa tačnim dimenzijama,pa to provjerite na osnovu tih par komada što imate.Preporučujem da pročitate i post o iglama za šivaće mašine,možda vam neke stvari budu jasnije.Pozz

Anonimno kaže...

Postovani,
dobila sam Singer masinu type 451002.
Da li biste mi mogli pomoci gde da nadjem uputstvo za nju?
Unapred, hvala. Srdacan pozdrav.

Master kaže...

Radi se o veoma straoj ravnoštepajućoj mašini"poluindustrijskog"tipa,veoma rijedak model,za takve mašine uputstvo na engleskom je teško naći a na našem jeziku ne postoji.LP

Anonimno kaže...

Pozdrav svima i veoma mi je drago da postoji neko ko se bas dobro razume u sivace masine.
U sivenju sam potpuni laik, i imam veliku zelju da naucim rad sa sivacom masinom. Posedujem masinu Singer 1812/1862 pa bi zamolio uvazenog Mastera da mi kaze ako zna kakva je masina. Inace sedela je regalu nekih 20 godina i do sada je upaljena samo 3-4 puta. Prakticno je nova. Inace posedujem originalno uputsvo koje je prevedeno na Srpski jezik kao i sve njene propratne delove. Hvala unapred na odgovoru.

Master kaže...

Za početak imate volju za naučiti i solidnu šivaću mašinu.Singer 1812 je urađena na poznatovoj platformni sa rotirajućim horizontalno postavljenim grajferom.Ona je možda"ležala"20 godina ali je sigurno dosta starija,no to ne mora ništa posebno da znači.Moja je preporuka obavezno detaljno podmazivanje mašine.O podmazivanju i održavanju imate detaljno post na sajtu.Preporučujem i post o šivenju za početnike.Nemojte žuriti,za početak je važno da naučite ravan klasični štep a kasnije podižite"letvicu"učenja.Imate i prevod uz mašinu što je veoma rijetko.Pratite,čitajte,materija je obimna,imate na sajtu sve,ako šta zapne pitajte.Pozzdraw i Sretno.

Anonimno kaže...

Molila bi vas za pomoć! Kupila sam mašinu čiji je seriski broj Y616981, a piše još i Simanco 32658F ali neznam godinu proizvodnje. Dali bi mi mogli po tim brojevima odredit starost mašine? Unaprijed zahvaljujem! poz!!!

Master kaže...

Šivaća mašina Singer serial Number Y616981 je proizvedena oko 1925 godine,ovaj dodatak"simanco"je dodatni naziv,ništa posebno.Prilično stara mašina :)

Anonimno kaže...

Postovanje! Nedavno sam kupila masinu SINGER Smart II i neverovatno ali imam problem ..Nemogu da zategnem gornji konac !! Lagano se povlaci, na bilo kom broju je isti otpor konca ...Unapred veliko hvala

Anonimno kaže...

Singer smart 2 je prilično popularan model,razlog tome leži u jednostavnosti i prihvatljivoj cijeni,klasična kućna šivaća mašina sa jednostavnim programatorom.Da,očito je da gornji zateznik ne funkcioniše,dva su rješenja:ako je mašina pod garancijom mora ići na reklamaciju jer bi ste sa eventualnim otvaranjam mogli imati problema a ako nije pod garancijom onda otvoriti bočni poklopac gdje je sijalica i pogledati šta se događa kada podižete i spuštate stopicu,pratiti polugicu koja vrši deblokadu zategnutosti kada je stopica u gornjem položaju.Ako je već odmah na početku rada stradao neki dio,možda neki plastični dio sa navojem onda je i kvalitet mašine pod upitnikom.LP

Anonimno kaže...

Pozdrav,imam dvije šivace mašine:singer futura 900 i singer promise i gle obje isti problem,?
kada krenem šiti,gornji konac se sav zamota oko čunka I onda sve samo zakoči,?

Anonimno kaže...

sewing machine Singer "futura 900" ; Singer "promise"
Zanimljivo:)) singer futura je iz 1970-tih godina a "promise"je novija mašina,najčešće to dolazi iz zapadnih zemalja i pokušava se prodati na balkanskim pijacama,veoma često je to sve neispravno ili"poluispravno".Kod vaših mašina sigurno postoji više nedostataka,to su loše podešena napetost konaca,hatač gornjeg konca treba podesiti,neispravan gornji zateznik,moguće je da su i neki od "plastičnih"zupčanika oštećeni....to treba pregledati serviser,ne možete to vi popraviti.LP

Anonimno kaže...

šivaća mašina Singer Futura 1100;
nakon kraćeg rada počne obavijati konac okolo grajfera,nema pravila kada se to dogodi,maksimalno radi 30-ak cm, nekad to bude u samom startu, nekad nakon nekoliko uboda.Obično kada se zaustavi i pokrene nov vez negde nešto zataji.Da li možete da pomognete nešto po ovom pitanju.?

Anonimno kaže...

Singer futura 1100 je šivaća mašina koja sadrži i dobar dio elektroničkih komponenti,vjerovatno da kretanjem igle lijevo/desno rukovodi mikroprocesor mašine.Što se tiče grajfera on je verikalni rotirajući tip sa onom specifičnom bobinom.Mora se otvoriti donji dio stroja i pregledati stanje zupčanika grajfera i zupčanika transportera,ukoliko su u dobrom stanju dodatno ih očistiti i podmazati sa standardnom mašću za ležajeve(ne pretjerivati bez potrebe);
Potom skinuti ubodnu pločicu i temeljito očistiti sve oko grajfera i eventualno pogledati da li je koordinacija igla/hvatač konca dobra,savjetujem i kontrolu napetosti oba konca.Vrlo lahko bi se moglo desiti da imate ozbiljan problem na vašoj singerici.Poštovanje

Anonimno kaže...

Prije neki dan sam kupio gospođi šivaći stroj Singer simple 3221,molio bih vaše cijenjeno mišljenje za ovaj model,hvala.

Master kaže...

sewing machine Singer simple 3221 ;
Mogu reći samo kataloške podatke,nemam neke posebne informacije,to su mašine novijeg datuma i njihova kvaliteta je tek u fazi ispitivanja,radi se o kućnoj šivaćoj mašini koja je otprilike namijenjena onima koji će s vremena na vrijeme nešto raditi a odlična je i za početnike u šivanju,:
jednostavnost rukovanja,centralno kolo programatora,oko 20 vrsta štepova,što standardnih ravnih što dekorativnih,ukrasnih štepova.Maksimalna širina cik/cak boda je 5 mm što daje lijep efekat pri izradi dekorativnog štepa,poluautomatsko uvlačenje konca u iglu,ima solidnu visinu podizanja stopice,što je korisno kod šivenja višeslojnih tkanina.Nije predviđena za neka veća opterećenja,maximalna brzina je oko 750 uboda u minuti....uz mašinu dođe i nešto dodatnog pribora koji se smješta u poseban pretinac.Izdvojio bih kao jedan nedostatak a to je pristup grajferu,naime,pretinac mora biti uklonjen da bi se otvorio dio za umetanje čunka ili ga držati stalno uklonjenim što znatno smanjuje radnu površinu....LP

Anonimno kaže...

Poštovani,
molila bih Vas mišljenje o mašini Singer Talent 3323.Zvuči mi previše dobro,ali za malo novaca.

Anonimno kaže...

Ako vam se sviđa kupite je,jednostavna mašina,centralno kolo programatora,automatska izrada rupica,jednostavno uvlačenje konca,nešto oko 20 vrsta štepova.Pismena garancija od najmanje godinu dana bi trebala biti obavezna.Možda je Vama malo ali nekome to može biti puno novaca :)
Neko posebno mišljenje nemam,mogu je koristiti i apsolutni početnici i nešto napredniji,koji već dobro znaju oko šivaćih strojeva.

Anonimno kaže...

Uvlačenje konca u Singer 6105,za uvećanje kliknite na sličicu.
eng.
Threading singer sewing machine 6105,click on the image above..

Anonimno kaže...

Ima li koga
hitno mi potrebna pomoć !
Imam singericu 416 i nemogu postaviti iglu na priteznik-iglenjaču,
kupila sam zarezane igle,medjutim,ne mogu postavit iglu jer po mome je uzak urez za iglu,
gdje je greska,imaju li kakve posebne igle,? pošto sam tek nedavno dobila tu mašinu na poklon.?

Anonimno kaže...

IMA IMA !! :)))....singer 416 ;
Apsolutna većina kućnih šivaćih mašina koristi istu standardu iglu,to su igle gdje je dio koji se priteže jednim dijelom ravan,predpostavljam da vi to nazivate"zarezane igle".
Kod vas je problem na pritezniku igle,bilo bi korisno potpuno ga skinuti,treba paziti da se par malih dijelova ne zagubi,sa donje strane može biti postavljen sigurnosni dio koji ne dozvoljava nepravilno postavljanje igle,možda je to deformisano i pomaknuto sa svog mjesta.
Preporučujem da pogledate na stranici post o iglama za šivaće mašine.

Anonimno kaže...

Dobar dan , Molim pomoć. Dobila sam Singer 740 (skoro pa muzejski primjerak :) i ne uspijevam dignuti donji konac iz bobina. Radila sam na Bagatovoj Slavici koja ima bočni bobin, a ova ima ravni. U svim uputama piše da se provuće kroz dva utora, al ne znam koja.? Bila bi jako zahvalna ako bi mi netko objasnio. Hvala!

Anonimno kaže...

Singer 740 je dosta dobra mašina,jeste stara ali nije još za muzeja :),kamo sreće da je kod vas u pitanju pravilno postavljanje konca u grajfer (bobina).Točno je da Singer 740 ima horizontalno postavljen hvatač konca,potrebno je tu skinuti stopicu i ubodnu pločicu,postaviti novu iglu i vidjeti momenat zahvata kukice grajfera u odnosu na vrh igle,takođe pregledati pogonske zupčanike grajfera,postoji mogućnost da je neki od zupčanika sa donje strane ili gore u tijelu mašine oštećen.
U svakom slučaju,prilikom tog pregleda sve temeljito očistiti oko grajfera da se to lijepo da pregledati.
Postovanje

Anonimno kaže...

Postovni,
Imam šivaću masinu Singer starlet,čini mi se iz 1980-ih godina. Dešava mi se problem,da mi igla udara u ubodnu pločicu pored rupice,kao da je dislocirana.Igla je ispravna i nije kriva. Podmazivala sam je i ništa.?Da li znate u čemu može da bude kvar? Hvala

Anonimno kaže...

Kada vam je uključen ravan bod a igla pravilno postavljena,gotovo je nemoguće da igla udara u ubodnu pločicu,kod šireg cik-cak boda je itekako moguće .
Može biti da je se desila neka deformacija na iglenjači,taj tip mašine ima jedan specifičan klizač iglenjače i može se desiti da je"dislociran",kao što kažete.
Treba skinuti u potpunosti ubodnu pločicu i vidjeti kako se igla ponaša u odnosu na hvatač konca-grajfer,najvjerovatnije da donji konac uopšte ne može dizati ili čak da igla udara i u grajfer.
Ozbiljan problem koji traži servis,ako ste skoro kupili mašinu možda je neko postavio pogrešnu ubodnu pločicu,što bi znatno olakšalo popravak.

Anonimno kaže...

postovani, kao sto ste i naveli, udobna plocica de se nalazi konac ona je u problemu , okrece se nasumicno ili se uopste ne okrece.Radila je normalno godinama (20-ak) pa se taj problem pojavio i otklonjen je u jednom servisu ali posle nekog kraceg vremena opet se pojavio isti kvar. Da li vi znate gde bi mogla da je odnesem ili da ja zamenim taj dao? Hvala vam mnogo.

Master kaže...

Ima mnogo majstora i servisera šivaćih mašina,doleze oni na"mašinski kutak",najviše ih je iz većih gradova ex Yu,samo se ne javljaju ili veoma rijetko,OK sve je to regularno,samo sa naše strane besplatnu reklamu nikada neće dobiti,to je naš stav koji je trajan.
Hvala i vama na razumijevanju

Anonimno kaže...

Pozdrav,imam jos jedno pitanje,šivaća singer 29d62,koji konac koristi,tj.debljine za spulnu da znam za ubuduce.? hvala na odgovoru

Master kaže...

Gornji konac i donji su u principu uvijek iste debljine,izuzeci su veoma rijetki,singer klase 29d bi trebala da radi sa koncem broj 30 i 40. LP

Objavi komentar

PRETRAŽI SAJT - UKUCAJ TRAŽENI POJAM