-->

Donji Konac Šivaće Mašine / Kako Namjestiti Postaviti Donji Konac / Špula Spulica Čunak Bobina


Postavljanje, uvlačenje i namiještanje gornjeg konca na šivaćoj mašini je veoma važno za pravilan rad ali ništa manje nije važno i značajno pravilno postaviti donji konac. Kako da postavite donji konac, kako namjestiti donji konac na šivaćoj mašini? Već smo u nekim starijim temama objasnili šta je to grajfer ili hvatač gornjeg konca. Grajfer hvata gornji konac a istovremeno se na njemu nalazi donji. Donji konac je namotan na špulnu (spulna, spula, kalem), dio u koji se...


umeće spulna se zove čunak. Čunak se razlikuje po svom obliku i načinu umetanja u grajfer, najčešći oblik je klasični čunak sa bravicom, koristi se na vertikalno postavljenom grajferu kućnih i industrijskih šivaćih mašina. Kako postaviti namotanu bobinu u čunak (mašinu)? Početnicima svako postavljanje bobine stvara problem i djeluje dosta komplikovano, ali vremenom to se nauči i postane sekunda posla.
Zapratite naš YouTube kanal





Da pokušam riječima objasniti:uzmemo nosač kalema (čunak) u lijevu ruku, desnom rukom postavljamo bobinu u čunak, kada smo to uradili, na čunku lijevom rukom uzmemo za bravicu i otvorimo je, na taj način fiksiramo bobinu, desnom rukom uzimamo konac i nanosimo ga na predviđeno mjesto za provlačenje (na slici označeno crvenom strelicom), vučemo ga sve dok se konac je podvuče ispod. Napetost podešavamo malim vijkom (plava strelica). 


Kada je ovaj čunak u pitanju, često se navodi obavezan smijer izmotavanja konca sa bobine, u većini uputstava slikovno je prikazano da se bobina mora odmotavati na lijevu stranu. Po mom dugogodišnjem iskustvu to nije toliko važno, istina je da nekim mašinama odgovara taj način. Ja ću reći da to nije "sveto slovo" kada je u pitanju klasični čunak, jednostavno probajte, postavite bobinu onako kako odgovara vašoj šivaćoj mašini. Čunak sa bobinom postavljamo u grajfer sa otvorenom bravicom, eventualno malo lijevo desno pomijerati dok ne legne pravilno na predviđeno mjesto, pustimo bravicu, može se malo naknadno pritisnuti prstom radi eventualnog dodatno nalijeganja. Bravica na čunku ne smije stršiti ni najmanje u suprotnom konac će za nju zapinjati i mašina neće dobro šiti.


Na mnogim kućnim šivaćim mašinama je ugrađen horizontalni grajfer, kod ovog tipa grajfera klasični čunak ne postoji (slika B). Horizontalno rotirajući grajfer ima čunak koji je u sastavu grajfera. Kako postaviti donji konac kada je u pitanju taj oblik grajfera?


Uklonimo kliznu pločicu, uzmemo namotanu bobinu i postavimo je tako da se izmotava suprotno od kazaljke na satu (B1), umetnemo bobinu u čunak, lijevom rukom uzmemo kraj konca i nanesemo ga na mjesto za provlačenje (žuta strelica B2), kažiprstom desne ruke lagano pridržimo bobinu a lijevom rukom vučemo konac (crna strelica B3). vratimo kliznu pločicu, pokrenemo mašinu da podigne donji konac. 
Noviji modeli šivaćih mašina imaju šematski prikazan način postavljanja bobine (slika C). Kod industrijskih šivaćih mašina je postavljanje donjeg konca gotovo pa identično kao na kućnim, stim što pojedine industrijke šivaće mašine imaju čunak koji je ujedno i poklopac grajfera...

32 comments:

  1. Anonymous10.1.17

    Pozdrav!
    Prije svega bih željela da Vam se zahvalim za ovo što radite.
    Naime, ja imam mašinu Lectro-mat, ona na sto što ide :), ne znam kako da Vam bolje objasnim.
    Sve je bilo ok do unazad nekoliko dana, kafa počnem šiti uspijem samo dva-tri šava odraditi i onda mašina zablokira. I svaki put kada se to desi uzrok je namotavanje konca oko čunka, a zašto se to desi ne znam. Provjeravala sam zategnutost konca i sve je ok, milion puta vadila i stavljala donji konac ali ne razumijem šta dovede do toga.
    Amater sam u ovome tako da bi mi svaka pomoć dobro došla.
    Hvala unaprijed!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Portabl prenosiva mašina"Lectro Mat",namotavanje konca oko čunka.?
      Niste trebali dirati napetost gornjeg konca, ako ste amater sad će biti i to dodatni problem, mora se izvaditi grajfer iz mašine u potpunosti, očistiti unutrašnjost, pregledati čunak, da li se bravica na čunku zatvara do kraja, ne smije ni najmanje da strši.
      Kada sve to očistite i pregledate, uvucite konce, otvorite poklopac na čunku, stavite komad materijala i rukom pokrenite mašinu, vidjet će te šta se dešava i gdje konac eventualno zapinje.

      Delete
  2. Anonymous26.2.17

    .....
    interesuje me, da li postoji neko podešavanje napetosti donjeg konca, koje imaju horizontalno postavljenu plastičnu špulnu, jer kod njih ne postoji čunak na kom se kod metalnih špulni vrši zatezanje..?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Naravno da postoji, ali podešavati napetost donjeg konca možete tek kada izgradite stajeći čunak (posljednja slika u postu). Crvena strelica pokazuje vijak kojim se podešava napetost. Pošto ste naveli u prethodnom pitanju da je mašina nova mala je vjerovatnoća da je potrebno korigovati fabrički podešenu napetost. Često je taj vijak"pečatiran" crvenom bojom, korigovanjem napetosti će te oštetiti "pečat" a ako je mašina pod garancijom to će primijetiti majstor i garancija će vam biti poništena.
      Ja i dalje mislim da vi griješite :) Postavite bobinu kako je objašnjeno u gornjem tekstu, dok konac provlačite bobinu prstom druge ruke malo pridržite da se ne izmotava, tako će konac bolje biti provučen, probajte...

      Delete
    2. Anonymous27.2.17

      Ipak sam rešila da rizikujem, skinula sam (kod mene žutu) farbu, okrenula navoj za 1/4 kruga u desno i rešila problem labavog donjeg konca! Sad su štepovi savršeni! Hvala mnogo na savetu! Veliki pozdrav

      Delete
  3. Anonymous13.10.17

    Kupila sam polovnu mašinu veritas-mirna, ali neće da mi izvuče donji konac, a gornji mi zapetljava u grajfer!! Šta može da bude? unapred hvala.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous14.10.17

      Moglo bi da bude da ste kupili neispravnu šivaću masinu. To ste trebali probati prije kupovine. Popravak tako starih mašina se obično ne isplati.

      Delete
  4. Anonymous30.1.18

    Kako uvuci donji konac u Bagat sivacu masinu visnja 706. Nigdje ne mogu naci videozapis koji pokazuje kako da uvucem donji konac

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja ne znam šta je to tako komplikovano pa vam jedino može pomoći video zapis, pogledajte prve dvije slike, postavite namotanu špulnicu u čunak a zatim u mašinu i to je sva "mudrost" :-)

      Delete
  5. Anonymous11.3.18

    Poz. Doni conac preskace I scuplja se. Ucemu je problem? Radi se o bagat vishnja.Molom za pomoc. Hvala.

    ReplyDelete
  6. Anonymous20.7.18

    Zašto Singer masina ne zateže donji konac?

    ReplyDelete
  7. Anonymous29.12.18

    Mašina Necchi Lydia 3, pokretni drajfer, kako iz čunka uvući konac u drajfer?

    ReplyDelete
  8. Imam bagat danicu masinu i radila je korektno do pre par dana kada je poceo u toku sivenja sam da se odvija sraf za zatezanje donjeg konca na cunku.
    Gornji konac je ok,sve sam otvorila i pregledala,jedino jos nisam proverila sraf koji podesava spustanje stopice. Da li znate mozda sta bi tacno mogao tu da bude problem?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mali vijak na čunku, kojim se vrši regulacija zategnutosti donjeg konca mora biti stabilan, ne smije se "sam od sebe" pomicati ili odvijati, dešava se da navoj na vijku strada i to se mora zamijeniti, zategnutost donjeg konca je veoma bitna za proces šivenja.

      Delete
  9. Anonymous25.3.19

    Na Bagat Danici odjednom je prestao raditi namotač donjeg konca, ne vrti kalem kao da nema prenosa. Nadam se da mi možete pomoći? Hvala, Irena.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bagat Danica, namotavanje donjeg konca - motalica za donji konac;
      Skinuti gornji poklopac, odviti dva vijka i pogledati sa donje strane motalicu, najvjerovatnije da je prirubna gumica pukla, to je nekakav čudan materijal, nešto između gume i plastike i na bagatovoj Danici često pukne, kada skinete poklopac vidjet će te je li u tome problem.

      Delete
  10. Anonymous30.5.19

    Kupila sam polovni šivaću mašinu i nemam iskustva u radu s njom. Uvukla sam konac ali mi donji šav radi resice velike 3 cm. U čemu je problem

    ReplyDelete
  11. Masina ne sijece donji konac,sta da radim

    ReplyDelete
  12. Kako namotati donji konac na špulu mašina je singer 764

    ReplyDelete
  13. Anonymous29.3.20

    Postovanje,
    Dobila sam Bagat Danicu masinu, stara jeste ali je radila normalno, sada nece da pomera iglu. Otvarala sam je, kais nije pukao, u grajferu nema zaglavljenog konca, na papucicu okrece normalno tocak ali se igla ne pomera, a kada se pomeri manji tocak u smeru kazaljke(onaj za zaglavljivanje igle pri namotavanju na kalem) on pomera iglu, dok sa velikim tockom ne reaguje... Da li je moguce da se pri namotavanju kalema nesto otkacilo na ta dva tocka pa da se ne moze vratiti u radni polozaj? I da li je moguce to proveriti i namestiti vez majstora s obzirom da je vanredno stanje a sijem maske za komsije i prijatelje pa gledam kako sto pre da popravim? Hvala veliko unapred:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pokušajte sledeće: odvijte mali vijak koji se nalazi na blokadi zamajca (točkić za zaglavljivanje), zatim odvijte točkić, ispod bi trebala biti pripadajuća podloška, postavite je predviđeno mjesto koje je jasno vidljivo na osovini, ponovo zavrnite točkić a zatim i mali vijak.
      . BAGAT ŠIVACE MAŠINE - SERVIS
      -

      Delete
  14. Dobro vece. Imam masinu singer àl mi donji konac guzva i kida se cesto sta da radim

    ReplyDelete
  15. Anonymous13.3.21

    Pozdrav, imam masinu Carina premium silver. Nova je i dva puta sam je koristila, medjutim das mi petlja konac i materijal, nisam podesavala napetost konca vec pritisla na displeju tipku. Unapred hvala na odgovoru

    ReplyDelete
    Replies
    1. A jeste li pitali onoga kome ste platili mašinu? Prvo njega pitajte pa onda tražite besplatne savjete po internetu.!
      .
      KAKO SE POSTAVLJA KONAC NA SIVACOJ MASINI
      .

      Delete

SEARCH