Donji konac šivaće mašine
Share On Facebook ! Tweet This ! Share On Google Plus ! Pin It ! Share On Tumblr ! Share On Reddit ! Share On Linkedin ! Share On StumbleUpon !

namjestanje konca u špulicu;

Postavljanje, uvlačenje i namiještanje gornjeg konca na šivaćoj mašini je veoma važno za pravilan rad ali ništa manje nije važno i značajno pravilno postaviti donji konac. Kako da postavite donji konac, kako namjestiti donji konac na šivaćoj mašini? Već smo u nekim starijim temama objasnili šta je to grajfer ili hvatač gornjeg konca. Grajfer hvata gornji konac a istovremeno se na njemu nalazi donji. Donji konac je namotan na špulnu (spulna, spula, kalem), dio u koji se...umeće spulna se zove čunak. Čunak se razlikuje po svom obliku i načinu umetanja u grajfer, najčešći oblik je klasični čunak sa bravicom, koristi se na vertikalno postavljenom grajferu kućnih i industrijskih šivaćih mašina. Kako postaviti namotanu bobinu u čunak (mašinu)? Početnicima svako postavljanje bobine stvara problem i djeluje dosta komplikovano, ali vremenom to se nauči i postane sekunda posla. Da pokušam riječima objasniti:uzmemo nosač kalema (čunak) u lijevu ruku, desnom rukom postavljamo bobinu u čunak, kada smo to uradili, na čunku lijevom rukom uzmemo za bravicu i otvorimo je, na taj način fiksiramo bobinu, desnom rukom uzimamo konac i nanosimo ga na predviđeno mjesto za provlačenje (na slici označeno crvenom strelicom), vučemo ga sve dok se konac je podvuče ispod. Napetost podešavamo malim vijkom (plava strelica).


Kada je ovaj čunak u pitanju, često se navodi obavezan smijer izmotavanja konca sa bobine, u većini uputstava slikovno je prikazano da se bobina mora odmotavati na lijevu stranu. Po mom dugogodišnjem
iskustvu to nije toliko važno, istina je da nekim mašinama odgovara taj način. Ja ću reći da to nije "sveto slovo" kada je u pitanju klasični čunak, jednostavno probajte, postavite bobinu onako kako odgovara vašoj šivaćoj mašini. Čunak sa bobinom postavljamo u grajfer sa otvorenom bravicom, eventualno malo lijevo desno pomijerati dok ne legne pravilno na predviđeno mjesto, pustimo bravicu, može se malo naknadno pritisnuti prstom radi eventualnog dodatno nalijeganja. Bravica na čunku ne smije stršiti ni najmanje u suprotnom konac će za nju zapinjati i mašina neće dobro šiti.Na mnogim kućnim šivaćim mašinama je ugrađen horizontalni grajfer, kod ovog tipa grajfera klasični čunak ne postoji (slika B). Horizontalno rotirajući grajfer ima čunak koji je u sastavu grajfera. Kako postaviti donji konac kada je u pitanju taj oblik grajfera?


Uklonimo kliznu pločicu, uzmemo namotanu bobinu i postavimo je tako da se izmotava suprotno od kazaljke na satu (B1), umetnemo bobinu u čunak, lijevom rukom uzmemo kraj konca i nanesemo ga na mjesto za provlačenje (žuta strelica B2), kažiprstom desne ruke lagano pridržimo bobinu a lijevom rukom vučemo konac (crna strelica B3). vratimo kliznu pločicu, pokrenemo mašinu da podigne donji konac.
Noviji modeli šivaćih mašina imaju šematski prikazan način postavljanja bobine (slika C).
Kod industrijskih šivaćih mašina je postavljanje donjeg konca gotovo pa identično kao na kućnim, stim što pojedine industrijke šivaće mašine imaju čunak koji je ujedno i poklopac grajfera....

Broj komentara: 17:

 1. Anonimno10.1.17

  Pozdrav!
  Prije svega bih željela da Vam se zahvalim za ovo što radite.
  Naime, ja imam mašinu Lectro-mat, ona na sto što ide :), ne znam kako da Vam bolje objasnim.
  Sve je bilo ok do unazad nekoliko dana, kafa počnem šiti uspijem samo dva-tri šava odraditi i onda mašina zablokira. I svaki put kada se to desi uzrok je namotavanje konca oko čunka, a zašto se to desi ne znam. Provjeravala sam zategnutost konca i sve je ok, milion puta vadila i stavljala donji konac ali ne razumijem šta dovede do toga.
  Amater sam u ovome tako da bi mi svaka pomoć dobro došla.
  Hvala unaprijed!

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Portabl prenosiva mašina"Lectro Mat",namotavanje konca oko čunka.?
   Niste trebali dirati napetost gornjeg konca, ako ste amater sad će biti i to dodatni problem, mora se izvaditi grajfer iz mašine u potpunosti, očistiti unutrašnjost, pregledati čunak, da li se bravica na čunku zatvara do kraja, ne smije ni najmanje da strši.
   Kada sve to očistite i pregledate, uvucite konce, otvorite poklopac na čunku, stavite komad materijala i rukom pokrenite mašinu, vidjet će te šta se dešava i gdje konac eventualno zapinje.

   Izbriši
 2. Anonimno26.2.17

  .....
  interesuje me, da li postoji neko podešavanje napetosti donjeg konca, koje imaju horizontalno postavljenu plastičnu špulnu, jer kod njih ne postoji čunak na kom se kod metalnih špulni vrši zatezanje..?

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Naravno da postoji, ali podešavati napetost donjeg konca možete tek kada izgradite stajeći čunak (posljednja slika u postu). Crvena strelica pokazuje vijak kojim se podešava napetost. Pošto ste naveli u prethodnom pitanju da je mašina nova mala je vjerovatnoća da je potrebno korigovati fabrički podešenu napetost. Često je taj vijak"pečatiran" crvenom bojom, korigovanjem napetosti će te oštetiti "pečat" a ako je mašina pod garancijom to će primijetiti majstor i garancija će vam biti poništena.
   Ja i dalje mislim da vi griješite :) Postavite bobinu kako je objašnjeno u gornjem tekstu, dok konac provlačite bobinu prstom druge ruke malo pridržite da se ne izmotava, tako će konac bolje biti provučen, probajte...

   Izbriši
  2. Anonimno27.2.17

   Ipak sam rešila da rizikujem, skinula sam (kod mene žutu) farbu, okrenula navoj za 1/4 kruga u desno i rešila problem labavog donjeg konca! Sad su štepovi savršeni! Hvala mnogo na savetu! Veliki pozdrav

   Izbriši
 3. Anonimno13.10.17

  Kupila sam polovnu mašinu veritas-mirna, ali neće da mi izvuče donji konac, a gornji mi zapetljava u grajfer!! Šta može da bude? unapred hvala.

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Anonimno14.10.17

   Moglo bi da bude da ste kupili neispravnu šivaću masinu. To ste trebali probati prije kupovine. Popravak tako starih mašina se obično ne isplati.

   Izbriši
 4. Anonimno30.1.18

  Kako uvuci donji konac u Bagat sivacu masinu visnja 706. Nigdje ne mogu naci videozapis koji pokazuje kako da uvucem donji konac

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Ja ne znam šta je to tako komplikovano pa vam jedino može pomoći video zapis, pogledajte prve dvije slike, postavite namotanu špulnicu u čunak a zatim u mašinu i to je sva "mudrost" :-)

   Izbriši
 5. Anonimno11.3.18

  Poz. Doni conac preskace I scuplja se. Ucemu je problem? Radi se o bagat vishnja.Molom za pomoc. Hvala.

  OdgovoriIzbriši
 6. Anonimno20.7.18

  Zašto Singer masina ne zateže donji konac?

  OdgovoriIzbriši
 7. Anonimno29.12.18

  Mašina Necchi Lydia 3, pokretni drajfer, kako iz čunka uvući konac u drajfer?

  OdgovoriIzbriši

PRETRAŽI SAJT - UPIŠI TRAŽENI POJAM

TRANSLATE