-->

Singer Šivaće Mašine / Sewing Machine Singer




Nastavak sa teme: 

možete i dalje postavljati pitanja i ostavljati vaše 
komentare vezane za Singer šivaće mašine:

97 comments:

  1. Anonymous4.3.16

    Imate li neku sliku uvlačenja konca u Singer klase 31k32
    hvala

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dobro ste se snašli,ovo je nastavak stare teme,ima slika i postavljena je,mislim da se jasno vidi provlačenje konca,obratite pažnju na postavljanje kalema na mašinu,na mapini mora biti mali kalem ili veći konus konca na posebnom nosaču pored mašine.pozz

      Delete
  2. Anonymous10.3.16

    Pozdravljam vas puno i nadam se da ne pišem na krivom mjestu;
    Imam priliku kupiti šivaću mašinu Singer Inspiration...tražim u suštini mašinu za kćnu,privatnu upotrebu,početnik sam.Da tražim dalje ili će to zadovoljiti moje ucenje :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ne može biti"krivo mjesto"kada pratite instrukcije i teme na sajtu,mjesto je"samo tako" :)
      Singer Inspiration machine,im ih više vrsta,spoljni igled i sama mašina su identične,razlikuju se po broju programa.Singer Inspiration 4205,4210,4218,4220,4228....druga dva broja su broj programa,vama kao početnici bi trebao neki osnovni model,recimo 4210,sasvim dovoljno za ličnu upotrebu i za one koji tek uče šiti na šivaćoj mašini.Preporučujemo i posebnu temu"o šivenju za polaznike".Iako je mašina nova kod početnika su mogući problemi,trebat će vam malo strpljenja a najbolje bi bilo za početak da nađete neku koleginicu koja je već dobrano u "svijetu"šivenja i šivaćih mašina.Pozdraw

      Delete
  3. Anonymous12.3.16

    Molim pomoć oko mašine Singer Merritt.Problem je kod uvlačenja donjeg konca,ako postoji koja slika dobro bi dosla.Donji dio stoji vodoravno pa smo u problemu kako izvuć donji konac?

    ReplyDelete
  4. Horizontalno rotirajući grajfer,Singer Merritt,koliko razumijem vi mislite da nepravilno postavljate donji konac pa stoga ga igla ne podiže,postavio sam sliku,dobro bi bilo da je u tome problem.Postavite namotanu bobinu u njeno kućište,pridržite je malo prstom desne ruke a lijevom rukom provucite konac kao na slici.

    ReplyDelete
  5. Anonymous13.3.16

    Lijepi pozdrav i jedno pitanje.Nabavio sam industrijsku singericu 196K205 ali nigdje ne mogu naći neka uputstva za podmazivanje osovina i ležajeva,te motora sa kuplungom(ima neki poklopac na sebi kao za ulje). Ima li nekog ko mi može pomoći,jer bi htio napraviti servis i početi sa radom a ne bi želio pokvariti mašinu koja je dugo stajala.
    Lijepi pozdrav !

    ReplyDelete
  6. Singer 196k205 je klasična šteperica,za ono vrijeme(1955-60)bila je namijenjena uglavnom za podavijanje ruba platna,sa orginalnim remenicama je veoma brza.Htjeli bi ste otvoriti servis?..šivaćih mašina??
    Singer 196k205 je veoma jednostavna mašina,podmazivanje je krajnje jednostavno,za takvo što nije potrebno nikakvo uputstvo,naročito nekome ko ima namjeru servisirati šivaće mašine,dodavanje ulja u šivaću mašinu nemože prouzročiti nikakav kvar.Ulje u motor se ne sipa,ako želite restaurirati mašinu,motor skinuti i potpuno rastaviti a ležajeve zamijeniti.Glavu mašine podmazujete na pristupnim rupicama,poskidajte sve poklopce i sipajte ulje iznad ležajeva,osovine se ne podmazuju,svi ležajevi na singer 196k205 su kliznog tipa.Ukoliko mislite postati majstor za šivaće mašine,eto prilike za obuku,mašinu rastaviti potpuno i sve očistiti,pregledati podmazati i ponovo sklopiti.Pozz

    ReplyDelete
  7. Anonymous14.3.16

    Hvala puno na odgovoru. Ma mislio sam samo na servis ove koje imam. Ne bih otvarao servis jer ne bi bilo bas neke koristi od toga u danasnje vrijeme. Iskustva imam podosta sa raznoraznim strojevima tako da ni ovo ne bi trebalo predstavljati veci problem uz vase savjete. Lijepi pozdrav.

    ReplyDelete
    Replies
    1. OK,želite uraditi detaljniji servis kupljene mašine(singer 196k205),odmah na početku da kažem ne rasklapati vitalne dijelove mašine,to nikako.Što se tiče koristi,možete misliti koju ja imam od svega ovog :).Slobodno vi nju podmažite,to je stara mašina,najvjerovatnije da je puno i radila,ukoliko vam je suviše brza pokušajte smanjiti remenicu motora.

      Delete
  8. Anonymous14.3.16

    Molim Vas,gdje naći papučicu za mašinu Singer Merritt,ima negdje spoj,umalo da i mašina izgori,nalazim se u Bijeljini,kako do servisa.
    Srdacan pozdrav

    ReplyDelete
    Replies
    1. Može tu i neka druga papučica,treba vidjeti sa druge strane da li piše koliko je"oma",koristiti samo iste kablove,toga ima na lokalnim buvljacima za bagatelu.

      Delete
  9. Anonymous15.3.16

    Pozdrav.Imam singericu ali nikako ne mogu da nađem koje je godine proizvedena i njena cijena.ako znate da mi napisete,šifra singerice je C1617913.unaprijed hvala.

    ReplyDelete
  10. Anonymous22.3.16

    Molim za pomoć..šivaća mašina Singer 657G,normalno radila juče a kad sam je danas upalila i stisla papučicu usporen totalno rad i počinje da se puši iz nje,molim savjet,šta bi moglo da bude problem ?Hvala unapred

    ReplyDelete
    Replies
    1. Šivaća mašina Singer 657g je stara klasična elektromehanička mašina,od"struje"ima samo motor,prema tome nema šta drugo biti,cio sklop motora mora biti izgrađen i pregledan,da bi ste sačuvali mašinu a i sebe odmah prekinuti svaki rad na mašini i isključiti je u potpunosti iz struje.Može biti neki banalan kvar,tipa lošeg kontakta,četkice istrošene,masnoća na kolektoru motora...a možda je motor pregorio ili je pri kraju.

      Delete
  11. Anonymous18.4.16

    Molim za pomoć,dobila sam novu Singer mašinu 2250 iz Njemačke.Po prvom uključivanju na start prekidač uključi se svjetlo i u istom momentu počinje da radi mašina.Pritisak na stopu pojačava brzinu ali kod oduzimanja"gasa"mašina neće da stane nego šije dalje.Da li je problem u papučici Electronic 230v 50Hz 0,70A?Napominjem,prvi put je uključena.Kad podbacim platno i uključim prekidač šije super samo neće da stane.Lijep pozdrav molim Vas odgovor,hvala

    ReplyDelete
    Replies
    1. Singer 2250 electronic;
      Predpostavljam da je u pitanju poklon,nažalost niste imali sreće,to što je ona kupljena u Njemačkoj ništa ne znači i Njemačka uvozi puno jeftine robe.Takve mašine se u Njemačkoj i ostalim zapdnim zemljama koriste dok rade,na prvi kvar to ide u smeće.
      Kada uključite mašinu predpostavljam da igla ne ide suviše brzo,najvjerovatnije je problem u papučici.Ja ću pisati šta je odprilike a Vi ako ne razumijete šta mogu:
      Nova singerica a neispravna,već sam rekao na dosta mjesta,Singer šivaće mašine nisu ni blizu što su nekada bile,od starog Singera je ostalo samo ime.Iz nekog razloga na papučici je manji početni otpor nego što bi trebao biti.Potrebno je da majstor izmjeri otpor na papučici kada nije uključena,izmjerenu vrijednost otpora povećati za početak nekih 10% i izvršiti probu.Moguće je da je u papučici fabrička greška i da se može jednostavno popraviti,to vam može uraditi dobar serviser šivaćih mašina.
      Vi tu apsolutno ne možete ništa uraditi.

      Delete
  12. Anonymous7.5.16

    Zanima me starost bakine singer mašine 15K88 serijski broj je S2001941,imam upute na hrvatskom gdje u ljevom ćošku piše Form K4588 Croatian(636)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Po serijskom broju proizvodnja datira iz 1907-e godine,ako je postolje metalno i mašina na nožni pogon onda bi ova godina trebala biti tačna.Mene druga stvar zanima,ako je ovo tačno od kuda uputstvo na hrvatskom za tako staru mašinu?? Slovo"S" znači da je mašina proizvedena u Škotskoj.

      Delete
    2. Anonymous9.5.16

      Je je postolje je metalno i mašina je na nožni pogon a ovo uputstvo je bilo u kutiji koja se nalazi ispod,bilo i meni fascinantno kad sam vidio to uputstvo na hrvatskom i na prvoj stranici piše na dnu "SINGER ŠIVAĆI STROJEVI D.D" Još su igla i konac na njoj od zadnjeg bakinog šivanja koje je bilo davno ispod drvenog poklopca samo se ona guma koja to sve pokrece negde pogubila.Dal postoji kakva stranica gdje bi mogao poslat slike i vidjet kolko to vredi?

      Delete
    3. Koliko ja znam ta mašina nema neku posebnu vrijednost,naročito 15K pošto se puno proizvodila u nekoliko varijanti.Još starije singer mašine u extra stanju na bogatom američkom tržištu dostižu cijenu od 300-500 $.
      Kod nas to možete prodati nekom ljubitelju starina,po kojoj cijeni to je teško reći,znate sami kako to ide.

      Delete
  13. Anonymous21.5.16

    Pozdrav. Nedavno sam nabavila Singer 591,moju prvu industrijsku šivaću masinu nakon kućne.Ne mogu nikako da krenem,ustimat konce ili kupi konac odole ili se konac nagrispa kod igle pa pukne ma nikako.Hocu da šijem kožu,skaj u kombinaciji sa drugim malo debljim materijalima
    Nabavila sam i igle za sve to ali nikako da sve uštimam. Imate koji savjet. Hvala

    ReplyDelete
    Replies
    1. (sewing machine singer 591)
      Čini se da taj model nije dobar izbor,hoćete da šijete kožu,skaj u kombinaciji sa jačim materijalima,Singer 591 nije za tog posla,ona je više namijenjena samo za štof,igleni transport je neadekvatan,obična stopica i uz to velika brzina mogli bi stvarati problem.?
      Osim toga,prelazak sa kućne šivaće mašine na jaču i bržu industrijsku mašinu je velika promjena i traži malo privikavanja i vježbe.
      Ne smije kupiti konac,ne smije biti nikakvih problema,morali ste mašinu prije kupovite isprobati,ako ne znate podešavati napetost konacaa onda to niste trebali dirati.Singer 591 ima rotirajući grajfer sa iglenim transportom materijala,predlažem reduciranje brzine i nabavku dodatne kotrljajuće stopice.Koristite kvalitetan konac i dobre igle.Na kraju možda ste kupili neispravnu mašinu koja je već puno toga odradila,to se obično vidi na prvi pogled.LP

      Delete
  14. Anonymous31.5.16

    imam staru singer mašinu. Kučište za špulu nije okruglo već duguljasto kao lađica, i špula nije okrugla, također je duguljasta kao valjak. Kučište se na jednom mjestu istrošilo, otančalo. Zna li netko može li se to popraviti ? Zahvaljujem na odgovoru

    ReplyDelete
    Replies
    1. Stara singerica,radi se o jednom od sledećih modela:Singer VS2,VS3,27,28,Singer 127,128. (Singer bobbin case bullet type).
      Taj dio ako je djelimično istrošen to znači da je mašina stvarno dosta toga prošila,nema tu nikakvog popravka,to se može poručiti sa interneta a cijena je veća od same mašine,oko 25-50 US$,ovisno o kvaliteti i originalnosti.

      Delete
  15. Anonymous1.6.16

    Postovani,
    dobila sam na poklon sivacu masinu SINGER EF735366,ima ugradjen elektro motor i horizontalno je postavljeno za donji konac.Da li mi možete objasniti,pošto se prvi put srećem sa ovakvom vrstom mašine,kako ona funkcioniše,jer sam probala da uvučem donji konac ali ga igla ne izvlači gore i onda samo radi u mestu?Snajderka sam po struci,poznajem sve vrste ind. mašina i stare singerice na nožni pogon ali ovakvu prvi put vidim(malo me je i sramota zbog ove situacije)ali sam prinuđena da molim za pomoć.Da li je u pitanju neki kvar?Hvala unapred

    ReplyDelete
    Replies
    1. Funkcioniše kao i svaka druga šivaća mašina,vi ste poslali serisjki broj mašine,po serijskom broju to bi trebala biti Singer 201k,mašina je iz 1950-tih,ima horizontalno rotirajući grajfer.To nije ništa posebno,takvo što imaju mnoge kućne i industrijske šivaće mašine.
      Kada postavljate špulnicu u grajfer morate kraj konca provući kroz mali"zarez",zamislite da postavljate konac na obični čunak samo što je u vašem slučaj čunak statičan.Nema vas zašto biti sramota,molim Vas lijepo,"nije vozač automobila dužan znati sve o automobilima".Ako mašina ne podiže donji konac,naravno da bi mogao biti kvar,radi se o dosta staroj mašini.

      Delete
    2. Samo još da dodam da imate sličan primjer gore na slici,moguće je da kod Singer 201k provlačenje konca ide u suprotan smijer.

      Delete
  16. Anonymous11.6.16

    Da li se u BiH moze kupiti Singer šivaća mašina 4423?

    ReplyDelete
  17. Anonymous13.6.16

    Postovani,
    ukazala se prilika za nabavku Singer Curvy 8770. Možete li mi reći šta mislite o njoj? Važni su mi dekorativni bodovi,ali i strech bodovi.
    Naime,uradila sam jeleke(prsluke)za djecu za folklor i sad i ostala djeca/roditelji žele takve.(O popravljanju kućnog budžeta,ne treba ni pricati...)Istina je da sam potrošila dosta vremena dok sam na mojoj Super Slavici uradila ove ukrase(po 5 paralelnih redova,sa 2 šare).Pa onda rućni vez za par detalja...
    Nadalje,uradila sam prijateljici 2 gimnastička trikoa i tamo mi se otvaraju vrata za moguću prodaju.
    Može li ova masina zadovoljiti moje potrebe ili da ipak gledam neke industrijske mašine ili overlock ili...??
    Hvala unaprijed

    ReplyDelete
  18. Sewing machine singer curvy 8770
    To je digitalna mašina novije proizvodnje sa dosta opcija i mogućnosti,
    puno dekorativnih i ukrasnih štepova,korištenje duple igle,odlično osvjetljenje,jaka unutrašnja konstrukcija...itd.Kada ste na staroj bagatovoj mašini uspjeli to kvalitetno uraditi,jeleci će biti daleko ljepši sašiveni na ovoj singerici.Samo preporučujem kupovinu nove mašine,garantni rok mora biti najmanje 2 godine,kupovina ovakve polovne mašine je pomalo nesigurna,mora biti extra stanje i proba obavezno.
    Sportska oprema je često od rastezljivih materijala i za takvo što morate imati overlovku(ne mora biti industrijska)ako želite kvalitetan rad.Ima o tome posebna tema pa preporučujem za pogledati.

    ReplyDelete
  19. Anonymous21.6.16

    Poštovani,
    Zanima me servisirate li Singer mašine? Radi se o modelu 421g.
    Upravo sam nesto zeznula sa mehanizmom donjeg konca(poceo mi se kupiti konac u donjem mehanizmu i ja sam zakljucila da je vrijeme da se rijesim 30 godisnje prasine oko prostora za bobinu. pokusavala sam ocistiti ispod ubodne plocice i oko mjesta za bobinu i ne znam kako nesto sam poremetila..odjednom je donji konac bio jakooo zategnut, nije se vrtio puni krug da se lijepo pokupi donji konac, i na kraju je konac zaglavio negdje u mehanizmu i sve se skupa zaštopalo) Mislim da joj treba strucnjak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Singer 421 je dosta zanimljiv model po mnogo čemu.Morali ste bar malo češće održavati mašinu i da nije radila 30 godina morala je se ponekad malo podmazati i otprašiti.
      To je elektromehanički klasik solidnih mogućnosti i kvalitete,ima ona i više od 35 godina starosti.OK
      Da ne elaboriram previše,pogledajte ovu TEMU to bi trebalo biti veoma slično

      Delete
  20. Anonymous4.7.16

    Poštovani,dobila sam staru mašinu SINGER 237 ali bez igle. Molim Vas možete mi pomoći da saznam koje igle da kupim.
    Unaprijed zahvalna. LP.

    ReplyDelete
  21. Anonymous5.7.16

    Dobro jutro!
    Moje poštovanje,velike pohvale za stranicu i upornosti da pomognete svima nama.
    Naslijedila sam singericu 237, trebala bih je urediti podmazati.Htjela sam staviti iglu,ali ne mogu je zategnuti iako postoji mehanizam.Mislim da možda neki dio nedostaje koji učvršćuje iglu.Molim Vas da li imate možda kakvu brošuru gdje bih to mogla pogledati.Unaprijed se zahvaljujem.
    Srdačan pozdrav

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dobar dan :)
      Singer 237 je stari klasik,jednostavna šivaća mašina,bez nekih posebnih mogućnosti ali robusne i jake konstrukcije.Prije desetak dana sam upravo taj model servisirao ali se dosita ne mogu sjetiti kako izgleda priteznik za iglu.Ne vjerujem da tu nešto nedostaje,predpostavljam da Vi griješite prilikom postavljanja igle.Pogledajte temu IGLE ZA ŠIVAĆU MAŠINU,to bi možda moglo odkloniti Vaše nedoumice.Na sajtu ima jako puno podataka,da bi ste se lakše snašli koristite tražilicu na dnu stranice,recimo upišite"održavanje šivaćih mašina".Poštovanje

      Delete
  22. Anonymous14.8.16

    Zdravo,
    zanima me Vaše mišljenje o singer šivaćoj mašini, model je 347. Da li ste upućeni o njenim karakteristikama? Unapred hvala

    ReplyDelete
    Replies
    1. Singer 347,model iz 1965-tih,standardna elektro mehanička šivaća mašina,posjeduje samo ravni i cik cak bod,horizontalni rotirajući grajfer pokretan zupčastim remenom.Veoma jednostavna za upotrebu.

      Delete
  23. Anonymous8.9.16

    Imam Singer 368 šivaću mašinu,interesuje me da li je moguće šivenje pamučnih i elastičnih materijala na njoj? Da li može da se koristi i dvoiglovka?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Probajte slobodno :)
      oba pitanja su obrađena u posebnim temama pa preporučujem da to pogledate:
      ŠIVENJE RASTEGLJIVIH MATERIJALA
      DUPLA IGLA-DVOIGLOVKA

      Delete
  24. Anonymous12.9.16

    Poštovani,molim Vas da li mi možete što reći o mašini singer,postolje od kovanog željeza,nije kabinet,nego pokrivena kutijom,serijski broj se jedva vidi ali mislim da piše: 87069 ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Singer šivaća mašina sa postoljem od livenog gvožđa,to ne mora značiti da je mašina nešto"extra puno"stara.Serijski broj mora imati najmanje 6 brojčanih oznaka,priloženi serijski 99% nije kompletan,mora biti još neka oznaka ili je se vremenom izgubila.
      U svakom slučaju Singer šivaće mašine koje imaju samo brojčanu oznaku su po prilično stare,naime,većina ispred brojčane oznake imaju jednu ili dvije slovne oznake.Postoji mogućnost da nedostaje i jedno slovo ispred,recimo C87069,onda bi to bila njemačka mašina iz 1905 godine,pokušajte detaljnije pogledati serisjki broj vaše singerice.LP

      Delete
  25. Anonymous15.10.16

    Pozdrav maestru. U jednom od naših tržnih centara sam vidio da prodaju Singer heavy duty 4411 cijena oko 400 KM.Da li je to realna cijena, vrijedi li tih para?Da li u BiH ima ovlašteni distributer za Singer? Unaprijed hvala za odgovor.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous16.10.16

      Pa nisu to baš neke pare,iz Vašeg pitanja se i vidi drugi dio odgovora,bosansko tržište je siromašno i premalo,tako da generalni distributer Singer-a u Bosni najvjerovatnije ne postoji.

      Delete
  26. Anonymous19.10.16

    Pozdrav,imam Singer mašinu ali presitno šije.Šta bi mogao biti uzrok?
    bez obzira na kojem broju od 1 do 9 štep je presitan,ne može se isporiti.

    ReplyDelete
  27. Singer extra 155 :
    Ovaj model mašine nema klasični regulator dužine boda,to što vi okrećete je regulator napetosti gornjeg konca(crvena strelica),ako mašina radi i na maximalno zategnutom gornjem koncu(9-tka)onda ni on ne radi dobro.
    Dužina boda je programski ograničena,velika tipka programatora sa gornje strane(plava strelica),na njoj imate slova a ispod je tabela štepova(označeno žutom strelicom),napetost konca postavite na sredinu a programator pomjerite na veći štep,ako mašina ne reaguje na pomijeranje programatora onda to zahtijeva pregled servisera,tu ne možete ništa sami uraditi.LP

    ReplyDelete
  28. Anonymous11.11.16

    Молим Вас,поседујем СИНГЕР машину са фабричким бројем V 464827. Пошто дуго није била у употреби очистио сам је и подмазао.Мислим да јој недостаје летећи чунак.Да ли можете да ми кажете које је старости поменута машина, где може да се нађе чунак и да ли уопше вреди да се иста доведе у исправно стање. Унапред захвалан!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Singer šivaća mašina,serijski broj V464827:
      ručno pokretanje mašine,proizvodnja 1908 godina,Clydebank-Scotland.Model 28k,proizvedeno je oko 250.000 jedinica.Radi se o staroj singerici koja ima taj tzv.leteći čunak,ima specifičnu špulnicu na koju se može namotati dosta konca.Davno prevaziđena mašina,mala upotrebna vrijednost.Može koristiti kao ukras onima koji vole starine.Čunak se može kupiti na internetu a cijena je oko 30 US$. LP

      Delete
  29. Anonymous14.11.16

    Kupila sam mašinu i drugi dan je dijete ušlo u sobu i gurnulo je sa stočica.Samo je prestala da radi...znam da mi neće priznati garanciju ali šta prilikom pada najprije strada? Struja, motor...? U pitanju je Singer,najosnovniji model.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Čim neće da radi znači da je došlo do prekida u napajanju strujom,nije to neki težak kvar,potrebno je mašinu otvoriti i naći mjesto gdje je prekinut kontakt.UPOZORENJE:Oko struje mogu raditi samo stručne osobe.

      Delete
  30. Anonymous20.11.16

    Zanima me šta mislite o mašini Singer 418
    Dobila sam je na poklon i odnela u servis na servisiranje,sad imam problem donjeg konca koji je dosta labav.Da li imate upustvo za nju i kako da zategnem donji konac,cik cak lepo šije ali obično šivenje loše.

    ReplyDelete
    Replies
    1. O mašini ne mislim ništa posebno,stari model iz 1970-tih godina,uputstvo nemam.
      Mene više interesuje kakav je to servis šivaćih mašina?Kako može mašina sa servisa doći neispravna,podešavanje napetosti konca za svakog servisera mora biti rutinski posao.To je neki samozvani serviser,nema on pojma.Pogledajte ovu temu:
      KAKO PODESTITI DONJI KONAC

      Delete
  31. Anonymous20.12.16

    Jas sam iz Makedonija,kod kuće imam singer Y2408699.Hoću da znam nešto više i koliko vredI?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Singer šivaća mašina 15k,proizvedena 1925 godine,mala vrijednost.

      Delete
  32. Anonymous22.12.16

    Imam Singer Starlet 6699 model,imam problem da šijem saten ili neku vrstu fine rastezljive tkanine,neće šav lepo da izađe,šije 5 cm pa onda preskoči 3 cm i sve tako u krug,šta da uradim? I što se tiče papučice,takođe problem i kada sklonim nogu sa nje ona šije i dalje lagano? Hvala.

    ReplyDelete
  33. Vaše pitanje je vezano za ove dvije teme,pa pogledajte:

    ŠIVANJE ELASTIČNIH TKANINA

    PAPUČICE ZA ŠIVAĆE MAŠINE

    ReplyDelete
  34. Anonymous21.1.17

    Imam masinu Singer 760 i stotinu problema sa njom. Naime, često mi se lomila igla, pa sam ja tu pokušavala da to naštelujem "stručno", ali nije mi išlo. To sam nekako prevazišla, ali sam izgleda poremetila "centriranje" igle, tako da mašina nikako ne uspeva da uhvati donji konac.Odšrafila sam lim koji zabravljuje grajfer i polomilo mi se parče tog elastičnog lima.Taj deo predpostavljam ne spada u potrošni materijal, i teško da mogu da ga nabavim, osim da "lovim" na Limundu kada neko prodaje neispravnu ovakvu mašinu, da je izlicitiram za male pare. Inače mašinu sam kupila za 4000,00 dinara.Šta mi preporučujete, kao rešenje? Mašina je lepo očuvana, jaka, ali da li to može da se popravi i da li vredi?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rješenje je kupiti dio koji ste polomili, kupovina bilo kakvih dijelova šivaćih mašina kod nas ide teško, to je stara singerica i dijelovi za tu mašinu se mogu kupiti uglavnom u inostranstvu. Osim toga, iz vašega pitanja se može zaključiti da je ta mašina "zrela" za jedan dobar servis. Po svemu sudeći ta mašina je pri kraju službe :)

      Delete
  35. Anonymous28.1.17

    Pozdrav, posedujem sivacu masinu Singer Tradition 2250. Masina je radila odlicno , ali je igla pocela da udara u postolje i nakon kraceg vremena je prestala da se pokrece. Hvala unapred !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Vaša singer mašina ima ozbiljan kvar i mora se otvoriti i detaljno pregledati. Nećete tu ništa sami moći uraditi a ni ja ne mogu dati neki poseban komentar bez uvida u mašinu.

      Delete
  36. Anonymous17.2.17

    Pozdrav, imam masinu singer symphone 200.Osoba koja je koristila kaze da nesto nije ispravna. Ja imam zelju da naucim da sijem pa me zanima kakav je to model, da li je komplikovana za pocetnike i da li se isplati popravljati je ili kupiti neku novu. Unaprijed hvala

    ReplyDelete
    Replies
    1. Koliko razumijem Vi imate tu mašinu ali neko drugi je koristio i ustanovio da je neispravna.? Ako je mašina vaša trebalo bi vidjeti kakav je kvar, to može biti nešto veoma jednostavno. Mašina je po prilično komplikovana ali može se uz malo volje naučiti. Ako osoba nudi neispranu mašinu na prodaju to onda ne preporučujem.
      Pogledajte temu na ovom linku:

      KAKO NAUČITI DA ŠIJEŠ

      Delete
  37. Anonymous17.2.17

    Evo mene i na ovoj temi;
    jos uvek biram masinu 0 sivenje proizvoda od recikliranog teksasa;
    da li mozda znate kakva su iskustva korisnika sa novim modelima singer masina 2259 decorative i singer simple 3221?

    ReplyDelete
  38. Anonymous17.2.17

    Postovani, imam Singer masinu model 7/84, citala sam u komentarima da su neki imali slican problem, ali nisam nigde procitala isti, izvinjavam se unapred ako mi je promaklo. Naime, igla udara u hvatac donjeg konca, a uzrok tome je sto zupcanici grajfera prestanu s vremena na vreme da se okrecu, mislim da je problem u horizontalnom zupcaniku, jer primecujem da on moze da "seta" po osovini, a ne vidim nacin da ga pricvrstim nekako. On "slobodno" stoji na osovini, tacnije nije kruto pricvrsen, a pomera se pomocu elasticne podloske. Zanima me da li postoji nacin da pricvrstim zupcanik, da ne ide levo-desno po osovini, jer mislim da je tu problem, da zbog toga prestanu da rotiraju, jer pomenuti zupcanik menja polozaj. Nadam se da sam jasno opisala problem i da cete moci da mi pomognete, voljna sam da rasklopim celu masinu ako treba, jer vidim da je jako tesko doci do tog zupcanika, tacnije skinuti ga. Student sam masinskog fakulteta i bila bih jako zadovoljna da mogu sama da je popravim, uz Vasu pomoc :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. OK. Ne znam tačno za dati model poziciju zupčanika, je li taj horizontalni zupčanik negdje u gornjem ili donjem dijelu mašine,? predpostavljam da se radi o plastičnom zupčaniku sa metalnom osnovom, on mora na sebi imati jedan ili dva vijka za fiksiranje.
      Ukoliko uspijete fiksirati zupčanik onda morate i podesiti grajfer.
      Pošaljite mi par detaljnih slika da vidim o čemu se radi, pa će mo to postaviti na neku odgovarajuću temu...LP

      Delete
  39. Anonymous17.2.17

    Poštovani,
    nisam uspjela na vašem site-u pronaći ništa o modelu Singer Panoramic 9440? O kakvoj mašini se radi, piše da je motor 105W?
    Hvala unaprijed na odgovoru i LP

    ReplyDelete
    Replies
    1. Singer panoramic 9440, to je mašina iz 1980-tih godina, desetak programa, centralno kolo programatora, klasična elektro mehanička mašina. Vrlo jednostavna za upotrebu. Motor 105W, to je snaga motora, za kućne šivaće mašine sasvim solidno. Mašina ima nekolicinu plastično metalnih zupčanika koji moraju biti u extra stanju, prije kupovine pregled i proba.

      Delete
  40. Anonymous28.3.17

    imam singericu serijski broj F3147215, zanima me otkad datira, postolje željezno,ladica s lijeve strane i drveni poklopac,lijepi pozdrav!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Singer F3147215, u pitanju je kućna šivaća mašina 66k iz 1912-te godine, ove serije je proizvedeno oko 50.000 komada (Clydebank-Scotland). Inače Singer 66k se proizvodio od 1907-1948, u početku je to bila mašina sa metalnom stolom na nožni pogon, kasnije će dobiti i elektro motor.
      Možda vas zanima i vrijednost mašine, singer antikviteti kod nas imaju malu vrijednost, u razvijenom svijetu je stanje nešto malo bolje, cijena je veća kod malih serija sa proizvedenih 10-50 komada a to je prava rijetkost.pozz

      Delete
  41. Anonymous27.4.17

    Posjedujem singericu f6172708 kako mogu iskljuciti transpoter tkanine.unaprijed hvala

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ovo što navodite je serijski broj singerice, u pitanju je Singer 15k. Nemožete isključiti nikako donji transport, obično u priboru postoji mali poklopac koji se stavlja preko transportera.

      Delete
  42. Anonymous27.5.17

    Poštovani...posjedujem singericu serijskog broja 334655...ne znam koliko je stara i nije bas dobro ocuvana ali ima sentimentalnu vrijednost. Moja obitelj ju je kupila polovnu..ima ugravirano M.Z.RUZICZKA SPLIT ( SPALATO ). Voljela bi znati vrijednost ove masine.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ako ste dobro pročitali serijski broj to bi trebala biti veoma stara šivaća mašina, sve stare singerice bez početne slovne oznake su veoma stare a što je broj manji to je mašina starija. Šestocifreni serijski broj je praktično 10-15 godina poslije prve singerice, prva singerica je napravljena 1850 a godina proizvodnje vaše mašine je oko 1860-1865, dakle nekih 10-15 godina poslije prve mašine. Postoje sajtovi na internetu na kojima možete pronaći i orijenatacionu vrijednost. Na cijenu veoma veliki uticaj ima originalna boja i očuvanost. Stara mašina singer 15 u extra očuvanom stanju na američkom tržištu se može naći po cijeni od 900-1000 $ iako su takvi primjerci veoma rijetki. Koliko ja znam,a svaki dan na internetu čitam o mašinama, cijena starih singer mašina je neočekivano "niska". LP

      Delete
  43. Anonymous26.6.17

    Singer 418
    Molim Vas za odgovor, odjednom je mašina pokupila konac sa platna i zapetljala oba konca, kad sam raspetljala mašina neće da pokrene donji konac, gornji radi ali donji ne, upoće se ne vrti bombina, šta je u pitanju

    ReplyDelete
    Replies
    1. Vjerovatno mislite na grajfer? on se ne vrti a bobina i treba da stoji. Možda ste prilikom raspetljavanja konca malo jače rukom pokretali mašinu.? Treba pogledati par zupčanika koji pokreću grajfer, probajte prstom pokrenuti grajfer lijevo/desno, ako su zupčanici na grajferu uredu onda treba pogledati jedan vertikalni zupčanik koji se nalazi u gornjem dijelu masine ispod poklopca.

      Delete
  44. NAPOMENA: sva sledeća pitanja i komentare pisati na linku koji slijedi:

    KAKO POPRAVITI SINGER SIVACU MASINU

    ReplyDelete
  45. Anonymous23.11.17

    Veliko postovanje i srdacan pozdrav..Yelim vam se neizmerno zahvaliti sto nama koji volimo sivace masine nesebicno delite savete. Zahvaljujuci vama naucila sam mnooooogo iako sam totalni laik po pitanju masina ali sam veeeliki obozavalac i ljibitelj sivacih masina od malih nogu.Velika mi je zelja bila da imam Siner masinu i pre 2meseca kupila sam masinu Singer Y8559776, simanco 125263. Presrecna sam ali nazalost nema uputstva i neznam nista o ovoj masini.Molim vas da mi kazete sve sto znate o njoj i sta se moze siti sa njom...Koja bi vasa preporuka bila ako se budem odlucila kupiti neku Singer masinu sa lepim zlatotiskom....Moze li ova masina siti kozu..?

    ja sam je prelakirala i kutiju i metalni deo to jest masinu bezbojnim lakom jer je na par mesta imala ostecenja i poceo se zlatotisk skidati...Da li ce moj nesmotreni postupak sa prelakiranjem dovesti do joos veceg ostecenja vremenom i skinuti zlatotisk jos vise..?

    Inace ima svoj motor ali poluga koja ga pokrece nema...JA BIH DA JOJ UGRADIM SAMA PAPUCU PA MOLIM DA MI VI KAO VELIKI STRUCNJAK OBJASNITE KAKO.?

    ReplyDelete
    Replies
    1. U pitanju je najjednostavniji oblik šivaće mašine, mislim da se uputstvo može naći na internetu (engleski jezik).
      "Može li ova masina šiti kožu", probajte, od eventualnih oštećenja možete samo polomiti iglu, teži kvarovi su rijetkost.
      Što se tiče lakiranja, mislim da ste to dobro uradili, imam potpuno identićnu situaciju i upravo sam mislio na isti način postupiti, pogledajte na našem YouTube kanalu "ADLER 52".
      Ugradnju papučice ne možete sami izvršiti, eventualna detaljna objašnjenja se plaćaju po dogovoru, preporučujem ovu temu:

      PAPUCICE ZA SIVACE MASINE




      Delete
  46. Anonymous1.12.17

    Posjedujem singericu serijskog broja D863909...ne znam koliko je stara ni kakva je njena vrijednost. Nisam dobila nikakva upustva za nju niti pribor. Nasljedila sam je od bake..molim Vas da li mi možete što više reći o ovoj mašini?

    ReplyDelete
    Replies
    1. U pitanju je Singer class 15, peoizvodnja 1909-10 godina (Elizabeth, New Jersey USA), procjenu vrijednosti šivaćih masina ne radimo.
      Čitajte "Mašinski Kutak" i naći će te mnogo toga što vas zanima.

      Delete
  47. Anonymous7.12.17

    Pozdrav, mene zanima ako etko ima uputstvo na hrvatskom za Singer simple 3223. hvala

    ReplyDelete
  48. Anonymous11.12.17

    Singerica.... broj: EB794385 .. zna netko sta o tom modelu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. U pitanju je najčešći model singerice na našim prostorima a to je
      Singer 15k, proizvodnja 1938-a godina, Clydebank-Scotland.
      Očito je da taj model zaslužuje i posebnu temu.

      Delete
  49. NAPOMENA:
    U buduće sva pitanja i komentari vezani sa serijski broj singerica postavljati na sledećoj vezi:

    SERIJSKI BROJEVI SINGER MASINA

    ReplyDelete
  50. Imam sivacu masinu SINGER SMART 2, ne mogu nikako da nadjem uputstvo za nju na internetu jer sam izgubila. Ne znam nista oko Masina tako da bez upustva ne znam ni da promenim Step niti zategnutost konca itd.ako bi mozda imali uputstvo ili ako mozete nesto da mi kazete o njoj? Unapred hvala

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sve što vas zanima ima na sajtu, većina uputstava su univerzalna i primjenjiva za većinu šivaćih mašina.

      SIVACA MASINA SINGER SMART 2

      Delete
  51. Imam stariju Singer masinu Starlet..Radi normalno, medjutim kada sije po 3-4 slojeva tkanine, koja je inace tanka, u masini nesto pocne da lupa, cini mi se da zvuk dolazi iz gornjeg desnog ugla masine otprilike..Da li znate sta bi to moglo biti? Hvala i pozdrav

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ako je tkanina tanka ne mora značiti da istu igla lagano probija.
      Teško je ovako napamet procijeniti o čemu se radi, Singer starlet, kao i mnogi drugi modeli masina, ima nekoliko plastičnih zupčanika, postoji mogućnost da je neki od njih oštećen. Bez detaljnog uvida u mašinu ne bih mogao dati konkretan odgovor.

      Delete
  52. Anonymous26.2.18

    Posedujem masinu Singer 657, nesto nisam zadovoljna sa njom, nekad radi dobro, nekad kida konac, nekada preskace i opet sve u redu. Naravno ne koristim je cesto. Unapred hvala

    ReplyDelete
  53. Anonymous1.3.18

    Dobar Vam dan. :)
    Kupila bih Singer simple 3221 i zanima me hoce li mi biti ok s obzirom da sam pocetnik u sivanju. Pronasla sam dosta tehnickih podataka o njoj a nije joj cijena bas mala pa me zanima Vase misljenje. Hvala

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ne znam :)
      to zavisi od vas, pa to i jesu mašine za početnike, postoji posebna tema o toj vrsti sivaćih masina pa pogledajte, "istražite" malo "mašinski kutak", ima dosta toga za vidjeti.

      SINGER SIMPLE 3221 MASINA

      Delete

SEARCH