Centralno Podmazivanje Šivaćih Mašina

eng.central lubrication of sewing machines;

Prije nekoliko mjeseci sam nešto pisao o podmazivanju kod šivaćih mašina, taj post možete procitati OVDJE, ovo ce biti kao jedan manji nastavak na tu temu. Dakle tema je:centralno podmazivanje kod šivaćih mašina, centralno podmazivanje je najčešće izvedeno tako da se ulje sipa u manji centralni rezervoar odakle se pomocu plastičnih cjevčica i u njima umetnuti specijalni upijajući kanap razvodi ulje do većine kliznih površina (klizni ležaji)


Obično se nivo u tim rezervoarima kontroliše kroz neki plastični "prozorćić" ili "oko", kada nivo opadne ili ulje se potroši treba ga doliti. U ovom slucaju je riječ o prinudnom i obilnom podmazivanju pomoću male uljne pumpe (vidi slike). U pitanju je Juki šivaća mašina klase 555. Ulje se sipa u aluminijumsku posudu, nešto kao karter u automobila, koja se nalazi ispod "glave" mašine, kada se mašina pokrene pumpa gura ulje kroz metalne i plastične vodove-cjevcice, u pitanju su...


dva "magistralna" voda jedan ide prema grajferu i dijeli se na dva kraka a drugi vod ide sasvim vertikalno i podmazuje gornje dijelove mašine. Ovaj horizontalni krak na svom kraju ima jedan veći vijak kojim se reguliše protok ulja prema grajferu i ostalim dijelovima, ako je suviše veliki protok može se smanjiti zavrtanjem vijka prema minus ili povećati prema plus-u (-/+).


Zanimljivo je da taj vertikalni metalni vod ima par rupica iz kojig se obilno podmazuju spregnuti zubčanici i ostali okolni elementi (na slici je prikazana rupica"R") gdje se vide i par spregnutih konusnih zupčanika.
Ulje koje se kreće vertikalno prolazi kroz providno plasticno "oko"(na prvoj slici iznad poluge naprijed/nazad) u kojem se vidi konstantno prolazak ulja, ako se kojim slucajem ulje slabo pojavljuje može biti znak da je dio ulja potrošen ili da je usisna filer mrežica prljava i da ju je potrebno ocistiti. Ta čelična mrežica služi kao filter ulja. Ulje u ovakvom nacinu podmazivanja stalno kruži,konstantna i obilna cirkulacija ulja u mašini...

Broj komentara: 5:

 1. Anonimno17.11.15

  Poštovani,
  Imam Ljamato(Yamato) industrisku endlaricu 5 konaca 2 igle starije generacije(zeleno bela), ne znam tačnu oznaku jer je negde u podrumu, moram raskrčiti.
  Ispušteno je ulje iz nje, trebao bi ponovo nasuti. Kako se sipa ulje? i koliko stane od prilike?
  S poštovanjem

  OdgovoriIzbriši
 2. Da,u pitanju je centralno podmazivanje industrijske overlovke Yamato,predpostavljam da je u pitanju model Yamato z610 ili z 612,u prilogu sam postavio detaljnu sliku kompletnog sklopa za podmazivanje.
  Sipa se sa gornje strane na čep(vijak),za količinu ulja nemam informaciju.Poželjno je pregledati i filter i eventualno ga isprati i očistiti.

  OdgovoriIzbriši
 3. Anonimno17.11.15

  Hvala puno na informcijama. Koje ulje da kupim?

  OdgovoriIzbriši
 4. Anonimno17.11.15

  I kod centralnog podmazivanja se koristi isto ulje za šivaće mašine.

  OdgovoriIzbriši

PRETRAŽI SAJT - UPIŠI TRAŽENI POJAM