Šivaća Mašina Adler Class 105 / Durkopp Adler

eng. adler heavy duty sewing machine ;

Prošli put sam pisao nešto o šivenju prirodne kože (kako se šije koža), naglasak je bio na debelu prirodnu kožu. Može se odmah zaključiti da je za šivenje debele kože potrebna i robusna i jaka mašina.
Ovaj put cu napisati "par riječi" o šivaćoj mašini Adler klase 105.
Dakle radi se o modelu sa radnom površinom u obliku cilindra-cijevi (mašina cilindrica).


Prednost tog oblika radne površine je u tome što se može šiti i prilično nepristupačna mjesta, kao recimo na dijelovima obuće a i komad koji se obrađuje zahvata manju površinu a samim tim manja je površina trenja i manji otpor klizanja. Mašina je višenamjenska i uglavnom je namijenjena za šivanje predmeta od teške kože kao što su razne vrste torbi, dijelovi obuće, oprema za motoriste, futrole svih vrsta, kožni namještaj, kožna zaštitna oprema, remenje, opasači...itd.Konkretno sa ovim modelom ja sam prošivao četverostruki sloj jake kože, ukupne debljine 8 mm (vidi sliku) a može sigurno i više :)
Adler classe 105 isto tako posjeduje nekoliko vrsta transporta materijala, uglavnom je to dvostruki transport,samo donji ili tzv "roler foot" (kotrljajuca stopica)-primjer sa slike. Kotrljajuca stopica se odlično ponaša pri šivenju kože, najveća joj je prednot odlično manervisanje predmetom koji se šije. Pri dužim pravolinijskim štepovima nije loše postaviti "graničnik" pored kojeg se provlači šiveni komad zbog održavanja pravca.


Mašina je robusna i snažna, grajfer (hvatač konca) je masivan a spulna za namotavanje konca je isto tako velika zbog dužeg namotavanja, obično debljeg konca, pogonska remenica na mašini je ujedno i zamajac koji daje dodatnu snagu ubodu igle, probojna moć igle je nevjerovatna.
Na ovom modelu mašine su svi ležajevi kliznog tipa, sa unutrašnje strane kliznih lešaja su "kanali" u obliku osmice pomocu kojih se ulje fino raspoređuje izmedu ležaja i rukavaca, stvarajuci dobar uljni "film".


Podmazivanje je jednostavno i vrši se na nekoliko pristupnih tačaka označenih crvenom bojom. Igla je tipa "328 S" debljine od nekih 130-180, čunak je u sastavu hvatača konca-grajfera i samo se pomocu jedne polugice djelimično oslobađa za pristup velikoj špulni. Sam grajfer je oscilirajućeg tipa zbog manje brzine stroja.Radni stol ima više varijnti a najpraktičniji je onaj gdje se prva polovica stola može po potrebi jednostavno ukloniti (spustiti) ili dodati (podići). Kod ove modifikacije maximalan korak je do 6 mm, što je sasvim dovoljno Brzina rada mašine je nešto manja a to se postiže sporijim pogonskim elektro-motorom sa malom remenicom ili redukcijom sa dva klinasta remena. O redukciji pomoću dva remena u nekoj od sledećih tema. Još detalja o tom, kako se šije prava koža,pročitaj  OVDE

PRETRAŽI SAJT - UPIŠI TRAŽENI POJAM