Zateznik gornjeg konca | pravilna funkcija
Share On Facebook ! Tweet This ! Pin It ! Share On Tumblr ! Share On Reddit ! Share On Linkedin !

popravak zatezača gornjeg konca,gornji regulator napetosti konca funkcija,zatezac gornjeg konca sastavljanje;
U pitanju je standardni zateznik gornjeg konca kod industrijskih šivaćih mašina (veliki zateznik,gornji zateznik), mada je i na kućnim šivaćim mašinama gotovo identičan, s tim da, obično na kućnim šivaćim mašinama zatezna navrtka-matica ima na sebi plastični dodatak u obliku kruga sa brojevima (jačina zatezanja).

Prilikom rada na šivaćoj mašini veoma često se vrši podizanje i spuštanje stopice, neovisno o vrsti transportera kod datog stroja, bitan momenat je da se prilikom podizanja stopice u krajnji položaj "gore", potpuno olabavi gornji konac.

To je važno iz tog razloga, da komad koji obrađujemo na mašini možemo jednostavno i bez otpora povući i eventualno prikratiti makazama konce, u slučaju da nije došlo do popuštanja gornjeg konca, zateznik bi i dalje stvarao otpor a samim tim bi teže bilo izmotavanje konca, koji ako je tanji i slabiji često zbog toga i puca, pa se onda gubi vrijeme u ponovnom uvlačenju konca u mašinu...itd
O udijevanju konca u šivaću mašinu pročitaj OVDJE ,isto tako, ako gornji konac nije otpušten pri povlačenju i izmotavanju konca može doci...


do djelimičnig zakrivljenja igle.
Kako bi trebalo da to sve funkcioniše?
Na datoj slici je šematski prikazan zateznik gornjeg konca,pozicije su označene brojevima od 1-8.
1-mala opruga
2-navojna cjevčica (približan naziv)
3-tijelo zateznika (kućište)
4-4'-zatezni "tanjirići"
5-podloška sa"slijepom"rupicom (vidi sliku)
6-glavna opruga
7-zatezna matica-navrtka
8-dio koji pomiče-gura podlošku 5 -"šip"(eng. tension release pin)


Prilikom podizanja stopice neki od unutrašnjih polugica vrši pritisak na poziciju 8 ("šip-pin") koja svojim prednjim krajem gura samo za 0,5-1 mm poziciju 5 koja smanjuje dejstvo glavne opruge na "tanjiriće" a samim tim dolazi do potpunog otpuštanja gornjeg konca. To se isto dešava ili bi se trebalo dešavati i na kućnim šivaćim mašinama. Šta uraditi ako to nije slučaj?
Često se desi da pojedini "majstori" poziciju 8 ili izgube, zaborave vratiti, smatraju nepotrebnom...ili sam zateznik nepravilno postave na mašinu i onda veliki zateznik ne funkcioniše kako bi trebao.
Potrebno je, dakle, naći adekvatnu zamjenu za poziciju 8, koja se mora lagano kretati unutar zateznika a sam zateznik postavljati kada je stopica na mašini potpuno spuštena, u slučaju potrebe korigovati dužinu pozicije 8 ili za 1 mm potisnuti zateznik a poslije toga ga fiksirati pripadajućim vijkom.
Na kraju da kažem da se su moguća odstupanja u konstrukciji zateznika kod nekih modela.

21 komentar:

 1. Anonimno10.2.13

  Odlicno opisano ali meni kao laiku je potrebno vise informacija, elem, kod mene zateznik konca uopste ne funkcionise, tj ne zateze konac nikako...mozda je pogresno postavljen? Hm..ako je tako trebao mi mi slikovni prikaz kako se pravilno postavlja gornji zateznik konca...u pitanju je masina Bagat - Visnja 726E :) Hvala:)

  OdgovoriIzbriši
 2. Isti je gornji zatezik i u 706 i višnja 726,
  pogledajte post"Zateznik gornjeg konca"Bagat-višnja"-veliki zateznik"(5-ti mjesec 2012)
  možda vam bude od pomoći

  OdgovoriIzbriši
 3. Anonimno5.6.13


  Pomozite više ne znam šta da uradim! Jedan ,, andjelčić " iz komšiluka mi je odvrnuo,da odvrnuo, dobro ste pročitali, dugme zatezača konca na Danici bagat .E sad, ne mogu ni dete ubiti ,ni majku prevaspitati,ni mašinu pokrenuti. Ima četiri dela metalna na zatezaču kako god sam probala ne ide ,sve ja to lepo sklopim i zavrnem medjutim efekta nema.

  OdgovoriIzbriši
 4. JAO,hahahhahaha,taj zateznik je inače nezgodan za postaviti,evo konkretno uputstvo,opisano je i skianje i montaža,pokušajte postuppiti po njemu,ne bi trebalo biti problema a slika vam je gore u"dodaci za komentare":

  Skidanje-demontaža:
  Dovedite dugme Z na Nulu(0),povucite dugme prema sebi tako da
  nosac(26)izađe iz rupice(27),okrenite dugme u smijeru strelice,na taj način ga odvrnete sa mašine,(to je mali već uradio :))
  Sad ste Vi na redu:
  Sklopite dijelove prema slici a zatim cijeli sklop zavrnite u smjeru
  kazaljke na satu dotle dok"izdanak"(26)ne dođe iznad četvrtaste rupe(27),tada pustite dugme,pazeći pri tome da"izdanak uđe u rupu(27).
  Napomena:kada montirate veliki zateznik,podignite mu opružicu pomoću izvijača da se ne bi oštetila.
  Pozdrav :D

  OdgovoriIzbriši
 5. Anonimno2.3.14

  Zateznik gonjeg konca ništa nezateže konac, mašina je Bagat Ruža selektronik, ako može šema za postavljanje zateznika, Hvala

  OdgovoriIzbriši
 6. Ima cijeli post o tome,savjetujem korištenje tražilice na dnu stranice prije postavljanja pitanja,nema potrebe za žuriti :)
  Upišite u tražilicu"bagat ruža gornji zateznik"i vidite rezultaz.Pozz

  OdgovoriIzbriši
 7. Anonimno1.6.14

  Pozdrav Dragi Strojari! Imam sivaci stroj "Jadranka"i zatezač gornjeg konca mi ne radi lepo,tj.kida mi konac posle nekog kraćeg vremena,otprilike na nekih 20.cm.rada.Ne znam da li je neki "stručnjak"nekada po njoj nešto popravljao ili je pogrešno namestio delove zatezača i kako god okrenem opet ista pesma.Molim Vas ako mi mozete poslati sliku redosleda delova zatezača da proverim da li je i kod mene tako ili nedostaje neki deo.Zahvaljujem unapred na pomoci !

  OdgovoriIzbriši
 8. Kidanje gornjeg konca ne mora da znači da je zateznik neispravan,zateznik gornjeg konca kod"jadranka-e"je veoma jednostavan,sastoji se iz nekoliko dijelova (slika gore),trenutno nemam sliku rastavljenog zateznika ali i ovako se može vidjeti redoslijed sklopljenih elemenata.U datom postu opisano i kako gornji zateznik pravilno funkcioniše.Na Vašoj"jadranki"trebate provjeriti napetost oba konca,o tome postoji detaljan post na sajtu,provucite konac kroz zateznik i vucite konac rukom prema gore,na poziciji 1 bi se trebao lagano izmotavati a već prema većem broju trebalo bi ići teže,to provjerite kada je stopica na mašini spuštena na ubodnu pločicu,kada podignete stopicu u krajnji položaj gore konac bi morao biti potpuno otpušten.
  Postavite novu iglu,pravilno uvucite i podesite zategnutost oba konca i ne bi trebalo biti problema,ukoliko ne odklonite kvar,javite se ponovo pa će mo vidjeti šta za Vas možemo uraditi.Poštovanje

  OdgovoriIzbriši
 9. Anonimno1.12.14

  Poštovani,imam nekakvu staru mašinu Ideal, ali pošto sam ja amater to mi je sasvim dovoljno. Međutim pojavio se problem sa zatezanjem gornjeg konca jer uopšte ne funkcioniše. Kada pokušam da šijem na donjem dijelu tkanine se nakupi sila konca,bez obzira da li sam postavila regulator na 1 ili 9.Molim vas da mi objasnite da li mogu kako to da popravim ili zamijenim.Pozdrav

  OdgovoriIzbriši
 10. Jedino što mogu savjetovati je skidanje i pregled zateznika,nemate što izgubiti,treba pregledati da se nije kojim slučajem zaglavila unutarnja"šipkica"koja rasterećuje konac pri podizanju stopice ili polugica koja vrši pritisak na taj dio,skinite zateznik i rastavljajte jedan po jedan dio,kako što skidate tako redajte na nekoj površini,pogledajte i oprugu...zamjena je moguća možda od neke druge slične mašine ali za stari Ideal naći zateznik ne nemoguće.Lijep Pozdrav

  OdgovoriIzbriši
 11. Anonimno3.10.15

  Desio mi je haos. Ovaj zateznik na Privileg 590 se skroz poremetio i prilikom vraćanja sam zamijenila dijelove,u uputstvu nema ništa,da li da pokušam nešto ili da nosim majstoru?

  OdgovoriIzbriši
 12. Anonimno4.10.15

  Pokušajte sami,ima sličnih primjera na stranici i nemojte ubacivati reklamni link u Vaše ime,to nije dozvoljeno,marketing se plaća.LP

  OdgovoriIzbriši
 13. Anonimno16.6.16

  Ja imam problem sa mašinom Novum 5000.Imam sve delove za zatezač konca
  (odšrafio mi se pri radu i raspao),e sad ne mogu da ga sastavim jer ne znam redosled, a ne nogu nigde da nađem sliku.Ako imate neku sliku pomozite. Hvala

  OdgovoriIzbriši
 14. Kupio sam Necchi i počela mi je rozati materijal kada šivam, šta se dešava?

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Niste naveli koja mašina je u pitanju, je li kućna ili industrijka, da li se problem odmah počeo pojavljivati ili kasnije, da li ste nešto "čačkali" oko mašine..?? Ne bi bilo loše da se obratite prodavaču, prije kupovine polovne mašine uređaj se mora probati...
   KAKO SE PODEŠAVA KONAC NA SIVACOJ MASINI

   Izbriši
 15. Anonimno12.1.19

  Kako postaviti zateznik gornjeg konca na Bagat ,"Jadranki"kada ga postavim nakon nekog vremena iskoči sam....

  OdgovoriIzbriši
 16. Anonimno5.2.19

  Zdravo,na poklon sam dobila sivacu masinu Nicoleta.pocetnik sam u sivenju.e sad "majstor"je pregledao tu masinu i rekao da odlicno funkcionise.a kad pocnem siti konstantno mi puca gornji konac,olabavljen je do kraja.a kad ga nekako uriktam da nepuca.onda mi donji konac pocne guzvati na stofu.ako moze savjet molim vas sta i kako na rubu sam zivaca.a imam veliku zelju i volju da naucim siti.hvala unaprijed

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Ćao :)
   Čini se da ovo pitanje nije vezano za datu temu, ali dobro, recimo majstor je ustanovio da zateznik gornjeg konca normalno funkcioniše.
   Kada majstor dovede u normalu napetost gornjeg i donjeg konca NEMA više čačkanja mašine, svako nestručno podešavanje napetosti konca kod početnika stvara velike probleme, potpuno je nevažno da li je mašina nova ili polovna i kod najnovije šivaće mašine ako poremetite zategnutost konca imat će te problem.
   Još da napomenem, testirajte mašinu na komadu NErastezljivog materijala, materijal na kojem vježbate mora biti nerastegljiv i po dužini i po širini.
   Pogledajte i temu na priloženom linku, nemojte gubiti živce :)) polako, budite uporni, svaki početak je težak...

   ŠIVENJE I ŠIVAĆE MAŠINE ZA POČETNIKE

   Izbriši
 17. Anonimno25.4.19

  Postovani,imam masinu Merritt Italija ali odozdo skuplja konac.Sta god pokusam ne ide.Molim vas aki mozete pomozite.

  OdgovoriIzbriši

PRETRAŽI SAJT - UPIŠI TRAŽENI POJAM