Osvjetljenje Na Šivaćoj Mašini / Sijalica Za Šivaću Mašinu

eng.lighting on a sewing machine;

Mnogo puta zanemarujemo jednu stavku na sivaćim masinama a to je osvjetljenje, bez kvalitetnog osvjetljenja nema ni kvalitetnog rada.
Dobro osvjetljenje je važno i na kućnim i na industrijskim šivaćim mašinama. Nismo uvijek u mogućnosti držati svoju masinu pored prozora i izvora prirodnog svjetla a direktno sunčevo osvjetljenje donekle i smeta.

Kućne šivaće mašine su uglavnom snadbjevene fabrički nekim osvjetljenjem, najčešće je to neka manja sijalica-žarulja u predjelu oko igle i iglenjače....
Obično su to sijalice manje snage jer bi u slučaju veće snage "isijavale" i veću količinu temperature pa bi se mašina bez potrebe grijala a plastični dijelovi i djelimično "topili" i nagorijevali.
Nekada su te sijalice zaštićene nekim tanjim komadićem lima i onda je grijanje manje a sijalicu veće snage je moguće ugraditi, sama zaštit, nekom zalijepljenom folijom na komadu plastike je po meni ništa posebno i nije nikakva zaštita, jer je folija direktno zalijepljena za plastiku.
Kako se vrsi zamjena sijalie na kućnim sivaćim masinama.?


To je prilično jednostavan posao ALI ipak malo opreza neće smetati, OBAVEZNO mašinu potpuno isključiti sa izvora napajanja strujom, skinuti bočni poklopac, skidanje bočnog poklopca gdje se nalazi sijalica je prilično raznoliko ali najčešće su to jedan ili dva vijka sa strane, kod nekih modela, recimo pfaff-a, potrebno je skinuti prvo gornji pa onda se dobije pristup vijku za skidanje bočnog poklopca.
Nekada je to moguće uraditi i bes skidanja poklopca ali to ne preporučujem.
Šta je još važno naglasiti?, postoje dvije tipe zaruljica, jedne su sa navojem a druge su bez navoja. Naravno kupit će mo onu koja odgovara za našu masinu, obično na sijaličnom "grlu" ili na poklopcu piše do koje maximalne snage se može postaviti sijalica, toga bi se u nekim granicama trebalo pridržavati. Postavljanje sijalice sa navojem u sijalično "grlo" gdje se ne koristi navoj se nesmije niti pokušavati, kratki spoj je zagarantovan a time i pregorijevanje nekog od osigurača u masina sa elektronskom pločicom

što može dodatno iskomplikovati stvari, recimo na Bagat selektronik masini.
Nova vremena donose i nove načine osvjetljenja, stare klasične sijalice sa užarenom niti se pomalo izbacuju iz upotrebe, nove kućne mašine su snadbjevene tzv, led sijalicama, koje veoma malo troše struje, gotovo da ne isijavaju uopšte temperaturu a daju odličnu svjetlost (vidi slike). Na tržištu su se pojavile i ugradbene led sijalice za većinu šivacih masina, ugradnja nije nešto komplikovana, jedino pripajanje na struju MORA izvršiti električar ili osoba koja zna "oko struje".
Najčešće je spajanje direktno na glavni vod s tim da sijalica ima sopstveni prekidač, sve zavisi,ima raznih izvedbi, neke imaju i sopstveni utikač...itd.
Krajnji izvor svjetla se postavlja ili sa donje strane, ili na elastičnoj konstrukciji koja se može po potrebi pomijerati a priteže se za radni stol ili na mašinu. Aktualne su led sijalice za industrijske šivaće mašine sa magnetičnim držačem, magnetični držaš će funkcionisati na mašinama od željezne konstrukcija ili na dijeovima od sivog liva.
Ne treba zaboraviti da situacija kada sijalica "ne gori" ne mora odmah da znači da je ona neispravna, postoji mogućnost lošeg kontakta, greške na prekidaču, odpojena neka žica itd. Uglavnom osvjetljenje na šivaćoj mašini bi trebalo biti neizostavni dodatak a eventualno "izgorjelu" sijalicu zamijeniti novom.

Broj komentara: 9:

 1. Anonimno18.11.13

  Meni je prva fabricki ugradjena sijalica odmah istopila i napravila bocno rupu na poklopcu na Bagatovoj Danici, od tada se samo pregreva, rupa se ne prosiruje na srecu, ne smeta mi pri radu, ali ne znam da li postoje mozda slabije jacine sijalice za sivace masine,ako postoje da obratim paznu kada mi ova crkne da pokusam da je pronadjem prilikom zamene? :) pozdrav

  OdgovoriIzbriši
 2. Na bagatovoj danici je taj poklopac baš plastični a zaštićen je komadom zalijepljene folije,jedno loše fabričko rješenje.Moguće je,da je i fabrički ugrađena jača sijalica,bivši ex yu proizvođači su znali i iskorištavati stare zalihe repromaterijala,pa tako postoji mogućnost da su ugrađivali i jače,iako na poklopcuje stoji naljepnica sa natpisom"max.18 W"(čini mi se);
  Vama sad sijalica manje snage nebi nešto posebno ni koristila,ali moguće je da se može nabaviti po bolje snadbjevenim tržnim centrima,da napomenem da je sada ponuda rasvjetnih tijela ogromna,u šivaće masine je moguće ugrađivati različite tipove sijalica,spretan električar ili majstor može u potpunosti skinuti staro"grlo"i staviti neko manje sa adekvatnom sijalicom koja daje bolju svjetlost uz manji utrošak energije,ili recimo premoštenje sa dvije žice na malu halogenu žaruljicu,koja odaje odlično i jako svjetlo a dovoljno
  udaljena od plastičnih materijala tako da ih nemože oštetiti......
  po pitanju rješenja osvjetljenja na sivacoj masini kombinacije su mnogobrojne.
  LP

  OdgovoriIzbriši
 3. Anonimno11.7.16

  Potrebna mi je led sijalica sa magnetom. Koja je cena? Imate je na slici.

  OdgovoriIzbriši
 4. Danica Ohrid19.1.18

  Kupujem el. papucu za sivacu masinu bagat jadranka, kontakt *****@yahoo.com

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Poštovana-i:
   Kakve veze ima papučica sa osvjetljenjem na sivaćoj mašini? Bilo bi dobro da obratite pažnju na kojoj temi postavljate Vaš komentar, druga stvar, ovo je oglas i bilo kakav odgovor na oglas nećemo objavljivati. Besplatno oglašavanje na našem sajtu nije dozvoljeno. LP

   Izbriši
 5. Imam Bagat Ruza Nova masinu i radila je sve do trenutka dok je radila i zarulja. Kad se zarulja pokvarila tj dosao joj kraj, od tad ni masina vise nije htjela siti. Malo mi je cudno da masina ne radi ako nema zarulje, ali postoji li mogucnost da ova vrsta masine ipak ne radi bez zarulje?

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Jeste li sigurni da se žarulja pokvarila.? Mašina mora raditi bez žarulje, ne postoji mogućnost da mašina ne radi zato što nema sijalicu. Prvo je potrebno provjeriti dotok napona na mašinu, taj posao će te MORATI prepustiti nekoj stručnoj osobi.!
   .
   SERVIS ZA BAGAT ŠIVAĆE MAŠINE
   .

   Izbriši
 6. Nema sanse da izvadim sijalicu (zapekla).Masina je Ruža Bagat.Nije na navon nego one stopice.

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Može se desiti, pokušajte sledeće:
   Prvo POTPUNO ISKLJUČITI MAŠINU IZ STRUJE .!! Skinuti poklopac sa sijalice, staviti jaku KOŽNU rukavicu na ruku, ovo je važno jer u slučaju pucanja sijalice možete se nezgodno porezati,!! Nekoliko puta pritisnuti sijalicu unutra u grlo, ona mora da ide u "grlo" nekoliko milimetara, potom na lijevu stranu okrenuti sijalicu, ako se polomi koristite kliješta a krajnja mjera je zamjena grla i sijelice u kompletu.

   Izbriši

PRETRAŽI SAJT - UPIŠI TRAŽENI POJAM