Osnovno održavanje materijala

maintenance of fabrics
Ako se stalno pitate, koja odjeca se pere na kojoj temperaturi, odnosno da li neki komad odjece smijete da operete u mašini za veš, da li je možda bolje to uraditi "na ruke" ili ipak mora na hemijsko cišcenje, ovaj tekst bi vam mogao biti od koristi. Upoznajte se s najzastupljenijim materijalima i njihovim svojstvima, vecina ljudi slabo poznaje tkanine. Njihovo znanje se svodi na to da je svila nježna, da vuna potice od ovce i da je poliester vještacki materijal. Poznavanje svojstava razlicitih materijala može biti veoma korisno. To znanje može da vam zatreba kada birate odjecu koju cete kupiti, a posebno je korisno kada perete stvari, jer u protivnom ih možete upropastiti. Nije na odmet upoznati se s razlicitim vrstama materijala, bar onim osnovnim, kako biste na pravi nacin vodili racuna o svojoj odjeci.

Upoznacemo se vunom, pamukom, poliesterom, viskozom i svilom.

VUNA
Vuna se dobija od razlicitih vrsta životinjskog krzna, uglavnom od ovce. Materijal se sastoji od malih kovrdžavih vlakana koja zadržavaju vazduh izmedju sebe, pa je vuna odlican termoizolator i odlicno štiti od hladnoce.
Neka vuna grebe na dodir, dok ima i takvih kombinacija koje su veoma mekane i nježne. Elasticna je, brzo ce se vratiti u normalno stanje nakon što je rastegnete, otporna je na habanje i prljavštinu.
Vuna odlicno upija vodu, može da upije cak 30% vode a da ne bude vlažna.
Uglavnom je glomazna i teška, ali neke vrste poput cešljane vune mogu biti jako lagane i mekane.

Kako se održava vuna?
Nemojte prati vunu previše cesto. Cesto pranje ce istrošiti materijal i skratiti njegov vijek trajanja. Umjesto pranja možete je povremeno ocetkati, a možete je i ostaviti u kupatilu punom pare poslije kupanja, to ce je dodatno osvježiti.
Ako je perete u mašini treba koristiti poseban program za vunu, a ako je perete rucno ne smijete je trljati. Takodje, nikada je ne smijete sušiti u sušilici za veš.

PAMUK
Pamuk je mekan i udoban. Njegovo najbolje svojstvo je to što može da “diše”, odnosno, lako upija i otpušta vlažnost. Pamuk je veoma kvalitetan prirodni materijal, može da izdrži visoke temperature i dugo traje.
Nažalost, sklon je gužvanju i ako hocete da vam odjeca izgleda pristojno, stalno morate da je peglate.
Prvi put kada se opere skupice se, pa i na to treba obratiti pažnju pri kupovini. Pamuk je zahvalan za održavanje, možete ga prati na visokim temperaturama, obicnim deterdžentom za veš.
Može se sušiti u sušilici, ali treba biti oprezan kod odjece tamne boje, jer hoce brže da izblijedi, pa je onda bolje okaciti je da se osuši postepeno.
Mora da se pegla redovno i treba paziti da se pri peglanju materijal ne preklopi, jer cete tako napraviti faltne koje je poslije teško otkloniti.

POLIESTER
Ovaj vještacki materijal ima pomalo lošu reputaciju. Medutim, danas se prave tkanine od poliestera koje su veoma prijatne za nošenje. Njegovo najbolje svojstvo je to što je otporan na gužvanje i zadržava oblik, zbog cega se cesto dodaje pomucnim tkaninama, da se ne bi toliko gužvale.
Poliester je veoma otporan materijal, teško se oštecuje, dugo traje i lako se pere.
Tkanine koje su napravljene od 100% poliestera mogu biti veoma mekane i nježne, skoro kao saten.
Možete ga prati u mašini i sušiti u sušilici na nižoj temperaturi, ali možete ga jednostavno ostaviti da se prirodno osuši. Poliester obicno ne zahtjeva peglanje, ali ako ima potrebe, nemojte ga peglati na visokoj temperaturi.

VISKOZA
Viskoza je prirodni materijal, nalik na svilu, odlicno “diše”, poput pamuka, lagana je i ima lijep, elegantan “pad”. Mana joj je što se, isto kao i pamuk, veoma lako gužva, pa je morate držati na vješalici i cesto peglati.
Kako se održava viskoza?
Viskoza je osjetljiva kad je pranje u pitanju. Ako je u pitanju majica ili nešto slicno, možete prati u mašini na programu za lagano pranje, a haljine ili neke važnije komade odjece je bolje prati rucno u mlakoj vodi, bez prevelikog uvrtanja da se nebi pocijepala. Peglajte je na srednjoj temperaturi, obavezno sa parom.

SVILA
Svila je prirodni materijal koji se pravi od vlakana dobijenih iz cahure svilene bube, koja se upredaju u veoma nježnu, glatku i sjajnu tkaninu. Svila dobro apsorbuje vlažnost, pa ako se nosi zimi onda grije, a ljeti hladi a visok stepen apsorpcije cini je i veoma prijemcivom za sve moguce boje. Svila je najluksuzniji od svih materijala, ne gužva se, zadržava oblik i ima veoma elegantan "pad" koji fenomenalno istice figuru.
Kako se održava svila?
Održavanje svile mnogo zavisi od tipa svile, pa se preporucuje da pažljivo proucite o kojoj svili se radi.
Ako izricito ne piše da smije da se pere u mašini, perite je rucno, vodom i blagim deterdžentom, nemojte je grubo trljati i isperite je hladnom vodom. Neke vrste svile morate nositi na hemijsko cišcenje. Treba biti pažljiv i kod sušenja. Najbolje je da se prvo prosuši na peškiru, pa tek kad vecina vode ispari i tkanina više nije teška, onda je stavite na vješalicu kako bi dobila elegantan "pad".
Nemojte je sušiti na suncu jer može da izblijedi ili da požuti. Ako je baš neophodno, peglajte je na niskoj temperaturi...Srodne i povezane teme : Sve o štofovima i materijalima


Nema komentara:

Objavi komentar

PRETRAŽI SAJT - UKUCAJ TRAŽENI POJAM

TRANSLATE