-->

Osnovno Održavanje Materijala / Pranje Odjeće


Ako se stalno pitate, koja odjeca se pere na kojoj temperaturi, odnosno da li neki komad odjece smijete da operete u mašini za veš, da li je možda bolje to uraditi "na ruke" ili ipak mora na hemijsko cišcenje, ovaj tekst bi vam mogao biti od koristi. Upoznajte se s najzastupljenijim materijalima i njihovim svojstvima, vecina ljudi slabo poznaje tkanine. Njihovo znanje se svodi na to da je svila nježna, da vuna potice od ovce i da je poliester vještacki materijal. Poznavanje svojstava razlicitih materijala može biti veoma korisno. To znanje može da vam zatreba kada birate odjecu koju cete kupiti, a posebno je korisno kada perete stvari, jer u protivnom ih možete upropastiti. Nije na odmet upoznati se s razlicitim vrstama materijala, bar onim osnovnim, kako biste na pravi nacin vodili racuna o svojoj odjeci.
Upoznacemo se vunom, pamukom, poliesterom, viskozom i svilom;

VUNA
Vuna se dobija od razlicitih vrsta životinjskog krzna, uglavnom od ovce. Materijal se sastoji od malih kovrdžavih vlakana koja zadržavaju vazduh izmedju sebe, pa je vuna odlican termoizolator i odlicno štiti od hladnoce.
Neka vuna grebe na dodir, dok ima i takvih kombinacija koje su veoma mekane i nježne. Elasticna je, brzo ce se vratiti u normalno stanje nakon što je rastegnete, otporna je na habanje i prljavštinu.
Vuna odlicno upija vodu, može da upije cak 30% vode a da ne bude vlažna.
Uglavnom je glomazna i teška, ali neke vrste poput cešljane vune mogu biti jako lagane i mekane.
Kako se održava vuna?
Nemojte prati vunu previše cesto. Cesto pranje ce istrošiti materijal i skratiti njegov vijek trajanja. Umjesto pranja možete je povremeno ocetkati, a možete je i ostaviti u kupatilu punom pare poslije kupanja, to ce je dodatno osvježiti.
Ako je perete u mašini treba koristiti poseban program za vunu, a ako je perete rucno ne smijete je trljati. Takodje, nikada je ne smijete sušiti u sušilici za veš.

PAMUK
Pamuk je mekan i udoban. Njegovo najbolje svojstvo je to što može da “diše”, odnosno, lako upija i otpušta vlažnost. Pamuk je veoma kvalitetan prirodni materijal, može da izdrži visoke temperature i dugo traje.
Nažalost, sklon je gužvanju i ako hocete da vam odjeca izgleda pristojno, stalno morate da je peglate.
Prvi put kada se opere skupice se, pa i na to treba obratiti pažnju pri kupovini. Pamuk je zahvalan za održavanje, možete ga prati na visokim temperaturama, obicnim deterdžentom za veš.
Može se sušiti u sušilici, ali treba biti oprezan kod odjece tamne boje, jer hoce brže da izblijedi, pa je onda bolje okaciti je da se osuši postepeno.
Mora da se pegla redovno i treba paziti da se pri peglanju materijal ne preklopi, jer cete tako napraviti faltne koje je poslije teško otkloniti.

 POLIESTER
Ovaj vještacki materijal ima pomalo lošu reputaciju. Medutim, danas se prave tkanine od poliestera koje su veoma prijatne za nošenje. Njegovo najbolje svojstvo je to što je otporan na gužvanje i zadržava oblik, zbog cega se cesto dodaje pomucnim tkaninama, da se ne bi toliko gužvale.
Poliester je veoma otporan materijal, teško se oštecuje, dugo traje i lako se pere.
Tkanine koje su napravljene od 100% poliestera mogu biti veoma mekane i nježne, skoro kao saten.
Možete ga prati u mašini i sušiti u sušilici na nižoj temperaturi, ali možete ga jednostavno ostaviti da se prirodno osuši. Poliester obicno ne zahtjeva peglanje, ali ako ima potrebe, nemojte ga peglati na visokoj temperaturi.

VISKOZA
Viskoza je prirodni materijal, nalik na svilu, odlicno “diše”, poput pamuka, lagana je i ima lijep, elegantan “pad”. Mana joj je što se, isto kao i pamuk, veoma lako gužva, pa je morate držati na vješalici i cesto peglati.
Kako se održava viskoza?
Viskoza je osjetljiva kad je pranje u pitanju. Ako je u pitanju majica ili nešto slicno, možete prati u mašini na programu za lagano pranje, a haljine ili neke važnije komade odjece je bolje prati rucno u mlakoj vodi, bez prevelikog uvrtanja da se nebi pocijepala. Peglajte je na srednjoj temperaturi, obavezno sa parom.

SVILA
Svila je prirodni materijal koji se pravi od vlakana dobijenih iz cahure svilene bube, koja se upredaju u veoma nježnu, glatku i sjajnu tkaninu. Svila dobro apsorbuje vlažnost, pa ako se nosi zimi onda grije, a ljeti hladi a visok stepen apsorpcije cini je i veoma prijemcivom za sve moguce boje. Svila je najluksuzniji od svih materijala, ne gužva se, zadržava oblik i ima veoma elegantan "pad" koji fenomenalno istice figuru.
Kako se održava svila?
Održavanje svile mnogo zavisi od tipa svile, pa se preporucuje da pažljivo proucite o kojoj svili se radi.
Ako izricito ne piše da smije da se pere u mašini, perite je rucno, vodom i blagim deterdžentom, nemojte je grubo trljati i isperite je hladnom vodom. Neke vrste svile morate nositi na hemijsko cišcenje. Treba biti pažljiv i kod sušenja. Najbolje je da se prvo prosuši na peškiru, pa tek kad vecina vode ispari i tkanina više nije teška, onda je stavite na vješalicu kako bi dobila elegantan "pad".
Nemojte je sušiti na suncu jer može da izblijedi ili da požuti. Ako je baš neophodno, peglajte je na niskoj temperaturi...Srodne i povezane teme : Sve o štofovima i materijalima

3 comments:

  1. Anonymous11.4.18

    Acetat
    Sinteticki materijal lijepog sjaja koji lagano pada. Slican je svili. Široko se upotrebljava kao podstava u kaputima, jaknama, itd. Acetat nije baš cvrst i slabi pod uticajem hemikalija. Prilikom pranja se veoma gužva. Pere se na temperaturi 40 ° C. Glaca se na nižim temperaturama.

    Akril
    Poznat i kao Dralon, Orlon i Courtelle . Otporan na sunčevu svjetlost i mnoge kemikalije. Trajnost je približna onoj kod najlona ili poliestera. Pranjem gubi oblik. Pere se na 40° C a preporucuje se nježni ciklus pranja. Nije pogoan za sušenje u sušilici veša.

    Pamuk
    Odjeca izradena od pamuka je udobna, trajna, lagano se pere i ima vrhunski kapacitet upijanja. Kvlaliteta pamuka zavisi od njegove čistoće, dužine niti i načinu bojenja. Bijeli se pamuk može prati u vreloj vodi. Obojeni pamuk bi se trebao prati prema uputama na naljepnici jer je kvaliteta farbe ona koja odreduje temperaturu pranja.

    Jedrenina
    Grubo tkana prirodna tkanina izradena od pamuka ili konoplje. Upotrebljava se za izradu predmeta kao što su torbe, cipele, uniforme i odjeca za vanjsku upotrebu. Slijedite upute za održavanje materijala od koje su predmeti napravljeni.

    Šifon
    Njegova providnost, lakoca i žitkost cine ga traženim za vjencane haljine. Napravljen je od svile pa bi s njim tako i trebalo postupati, što znaci veoma nježno! Cesto se preporučuje rucno pranje ili pranje na 30 °C u programu za nježno pranje s deterdžentom za posebno fino rublje. Sušiti obavezno prirodno, ne u sušilici.!

    Cic (čit)
    Od finih niti gusto tkani pamuk. Glatke i ravne površine. Postupajte s njim kao s "običnim" pamukom ali pripazite na naljepnicu,"cic" može biti napravljen od mješavine pamuka i poliestera koji se može tretirati voskom.

    Damast (damaskus)
    Nazvan prema Damasku gdje je Marco Polo pretovarao robu. Slijedite naljepnice s uputama za održavanje materijala od kojega je napravljen. Damast je specijalni tip tkanja pa tako damast tkanina može biti izradjena od razlicitih materijala kao što su svila, pamuk ili poliester. Original damast je uvijek bio izradjivan od pamuka. Kasnije se korištila i svila, svileni damast je takodjer poznat kao žakard ("Jacquard"), prema francuskom izumitelju nacina tkanja. Danas se damast može naci izradjen kao mješavina tekstila, na primjer s poliesterom.

    Denim (jeans)
    "Kaubojski"(vestern) materijal. Gusto tkanje pamuka ili mješavine poliestera i keper-a sa kosim vezom. Postupajte s denim-om kao s obojenim pamukom jer kvaliteta tekstilne boje odredjuje temperaturu pranja, obicno je to 40°C. Uvijek perite i s unutrašnje strane, eventualno peglanje isto tako. Sušiti u sušilici ili prirodno.

    Elastin
    Elasticno vlakno. Upotrebljava se za kupace kostime, donje rublje, carape, gacice. Obicno se s njim može postupati na isti nacin kao i s materijalom s kojim je pomiješan. Nemojte izbjeljivati sa klorom.

    ReplyDelete
  2. Anonymous11.4.18

    Gabarden
    Gusta tkanina izradena od vune ili mješavine poliestera i vune. "Gabarden" je poseban nacin tkanja. Tradicionalno izradjen od vune ali se izradjuje i od pamuka i sintetickih materijala. Slijediti upute za održavanje materijala od kojeg je izraden.

    Isoli
    Dobio je nadimak "materijal za znojenje". Slijedite upute za održavanje za materijal od kojeg je izraden.

    Čipka
    Pojavljuje se kao svilena, pamučna ili sintetička. Često se naziva prema francuskim gradovima koji su se bili specijalizirali u njihovoj proizvodnji. Slijedite upute za održavanje za materijal od kojega je izradena.

    Jagnjeća vuna
    Prirodni životinjsko vlakno. Fina mekana vuna od prvog "šišanja" koja je finija, lakša i mekša od vune sljedecih striženja. Pere se kao "obična" vuna.

    Lan
    Prirodni biljni proizvod koji se jako gužva i teško pegla. Skuplja se kod pranja. Deterdžent ne smija sadržavati bjelilo koje oštecuje materijal. Nemojte trljati. Lan je najbolje prati kao nježno rublje.

    Mikro vlakno
    Posebno tanko sinteticko-hemijsko vlakno. Iznimno kompaktno ali još uvijek ima prostora za "disanje". Upotrebljava se kod sportske odjece, štiti od vjetra i vode i kod donjeg rublja (propušta zrak i vlagu ali ostaje suho). Materijal se pere samo u ciklusu nježnog pranja s dodatnom vodom na 30°C. Suši se prirodno bez centrifugiranja u mašini.

    Modal
    Modal vlakna su umjetna celulozna vlakna ali s drugacijom unutrašnjom gradjom nego viskoza. Perite na 60 °C i glacajte na najvišoj temperaturi. Materijal se može sušiti u sušilici.

    Najlon
    Najlon ili poliamid nadilazi sve ostale vlaknaste materijale kako po izdržljivosti na habanje tako i po cvrstoci."Najlon" je osjetljiv na svjetlost te požuti i postane krhak kada je izložen suncu. Upotrebljava se za pojacanje svih vrsta sportske odjece kao i kod torbi i druge opreme. Pere se kod 40°C.

    Poliamid
    Ne skuplja se prilikom pranja. Donje rublje, bluze i carape peru se na 40°C u normalnom programu pranja u slabo napunjenoj perilici. Lagani materijal može se prati na 60°C ali je odjeca obicno čista već na 40°C. Nježni ciklus okretanja i sušenje u sušilici rublja na najviše 60°C.

    ReplyDelete
  3. Anonymous11.4.18

    Poliester
    Poznat i kao Terylene, Diolen, Tetoron i Dacron. Zadržava svoj oblik i trajan je. Otporan je na sunčvu svjetlost i vecinu hemikalija. Manje je osjetljiv na toplotu od ostalih sintetickih materijala. Upotrebljava se kod svih oblika odjece i cesto se miješa s pamukom ili viskozom. Pere se na 40°C.

    Poliesterska ispuna
    Perite jakne i stvari od pamuka-poliestera ili najlona s poliesterskom ispunom u slabo napunjenoj mašini. Osjetljive boje perite na 50-60°C. Sušite u sušilici rublja preporučenim temperaturama za ova vlakna.

    Polipropilen
    Lakši od ostalih tekstilnih vlakana. Čvrst, savitljiv i može podnijeti većinu hemikalija ali je osjetljiv na svjetlost i toplinu. Upotrebljava se, medu ostalim, za sportsko donje rublje. Pere se na 40°C.

    Poplin
    Gusto tkani materijal s dvostruko više horizontalnih od vertikalnih niti. Pojavljuje se kod čistog pamuka i mješavine pamuka i poliestera. Upotrebljava se kako za košulje tako i za majice. Poseban nacin tkanja. Slijedite upute za održavanje materijala od kojega je napravljen proizvod.

    PVC
    Odjeca izradjena s plasticnom presvlakom od PVC-a, kao što je odjeca za kišu, pere se u malo napunjenoj masini na 40 °C. PVC ne podnosi centrifugiranje kao ni sušenje u sušilici.

    Svila
    Svila je fino vlakno, mekano, vrlo sjajno, samo se malo gužva i ima vrlo dobru sposobnost izolacije. Kao i druga prirodna vlakna, može upijati vlagu i stoga se ugodno nosi. Ne nabija se statickim elektricitetom. Pere se rucno ili nježnim deterdžentom i odgovarajucim programom pranja. Nikada se ne suši u sušilici rublja.

    Sportska vuna
    Specijalno upredena vuna koja ostavlja korisnika "hladnim" i kod napornih fizičkih aktivnosti. Lako se pere. Kombinacija materijala napravljenog od poliestera i vune. Pere se na 40°C. Suši se u sušilici rublja na nižim temperaturama.

    Triacetat
    Kvalitetniji je za nošenje od acetata, manje se gužva pri pranju, može izdržati suncevo svjetlo i čvršći je. Pere se na 60°C, iako boja odjece može znaciti da se može prati i na 40 °C.

    Til
    Til izgleda kao pletivo. Uobičajeno se izradjuje od svile ali danas se cesto izrajuje od sintetickih vlakana, obično poliestera. Slijedite upute za njegu materijala od kojeg je izraden.

    Vuna
    Od ovce, konja, deve, zeca i drugih dugodlakih vrsta. Vunena odjeca se pere s programom za vunu. Vuna se kod previše rukovanja lako stanji i skupi. Vuna se ne smije pustiti da se namace. Pere se programom za vunu s blagim deterdžentom bez enzima ili bjelila. Klor oštecuje vunu. Vuna se smije nježno centrifugirati ali ne i sušiti u sušilici.

    Velur
    Izvorno tkan izricito od svile. Danas se velur izraduje i od pamuka i viskoze. Velur ima duže i mekše niti od baršuna i plišanu gradu. Slijedite upute za održavanje materijala od kojeg je napravljen.

    Viskoza
    Najupotrebljaniji od svih takozvanih regeneriranih vlakana. Udobno mekana za nošenje i upija vlagu tijela kao i proizvod od pamuka. Viskoza nije čvrsta kada je mokra i jako se gužva, može se i skupiti pri pranju. Pere se na 60°C, iako boja odjece može značiti da se treba prati tek na 40°C

    ReplyDelete

SEARCH