-->

Šivaća Mašina Bagat Ruža | Ruza Bagat

Šivaći stroj Bagat ruža B,step,nova,selectronik...

Bagat kao brend šivaćih mašina ex Yu prostora će biti neizbježna tema još dugo godina, na sajtu je već dosta toga ispisano i kroz komentare opisano o gotovo svim modelima Bagat-a, ali moramo pokušati napraviti neki red, javljaju se pitanja i komentari vezani striktno za pojedine modele, stoga će mo u narednom periodu objaviti nekoliko kratkih postova koji će biti osnova za u buduće. Bagat ruža je jedan od najsavremenijih modela iz


bagatove "palete" proizvoda, ima ih nekoliko varijanti ali sve su manje više rađene na istoj platformi. Postoje portabl prenosive u posebnom koferu a i one koje su imale svoj poseban radni kabinet.
Po radnoj platformi "ruža" je imala ravnu i rukavnu varijantu. Što se tiče elktro pogona uglavnom su svi modeli imali nešto i elektronike, osnovni model je imao selectronic pojačivač motora a to je velika probojna moć igle i na malim obrtajima. Najsavremenija Bagat ruža step, po meni i najbolja bagatova mašina je...


osim toga imala i pozicioniranje igle, potenciometar brzine motora, što je bilo dobro za polaznike, naravno uz rukavnu platformu sa mogućnošću proširenja.
Mislim da svi modeli ruže imaju opcije klasičnog, ravnog štepa,nekoliko ukrasnih i dekorativnih štepova kao i obradu rupica za dugmad. Sam programator je nešto komplikovaniji i zadavanje pojedinih programa traži manipulaciju sa nekoliko tipki, sve je prikazano na tabeli sa desne strane.


Podmazivanje svih bagatovih modela je ručno pa tako i ruže,
ovo je taj osnovni dio posta a svi eventualni dodaci će se dorađivati kroz pitanja i komentare.
Srodne i povezane teme:
Bagat Ruža gornji zateznik
Bagat Ruža zupčanici grajfera
Bagat Ruža pogonski remen
Napomena: slike u  dodacima na komentare izbrisane (11.'17)

98 comments:

  1. Anonymous18.11.14

    Posedujem Bagat Ružu step model 955.Dobio sam je na poklon, imala je malih nedostataka koje sam rešio,dobio sam i uputstvo za istu pre neki dan, uputstvo je original dobijeno sa mašinom piše Ruža Step, Ruža B Nova, Selektronik sve je tu ali moje nema.Ima garantni list piše Bagat Ruža Step proizvedana 11.X.1989.Radi se o dugmetu programatora ,dugme je braon boje ,sa oznakama od 0-7 a veće dugme ima na sebi oznaku" 0 "pa neka linija i endlanje označeno brojevima ,to veliko dugme nema funkciju ni u kom slučaju kada se vrti.Dugme programatora ide dosta teško,skoro nemoguće za žensku ruku, ali kada se zada operacija ona radi, osim tog velikog koji nema funkciju uopšte,čak sam gledao unutra nepokreće ništa.Prikaz operacija za ovu mašinu nije isti kao u uputstvu za sve tipove ovo je neki prototip pred zatvaranje fabrike tako mi liči.Molim Vas za pomoć o čemu se radi video sam i na netu ima slika sa tim dugmetom kao kod mene.

    ReplyDelete
  2. Sve je moguće,ja koliko vas razumijem,ta vaša "ruža"ima dva programska dugmeta,je su li ona zajedno,kao i obično ili je to nešto odvojeno,što ja do sada nisam vidio ??
    Morate mi poslati sliku ili link sa slikom mašine kao kod vas,što se tiče izmjene programa,to mora da ide prilično lagano.Pošaljite mi link sa slikom ili sliku na našu mail adresu,bit će postavljena i da vidimo šta je to.?? Pozz

    ReplyDelete
  3. Anonymous19.11.14

    Dugmad na Ruži 955 su zajedno ima jedno digme veliko do samog kućišta mašine koje nema funkciju nikakvu, barem kod mene, okreće sa lagano ima oznake od o do 5, sa simbolima cik cak preko njega dolazi manje dugme koje ide jako teško ,čak i za mušku ruku, ali radi operacije.Dugme je obeleženo brojevima od o do 7 plus tačka.Na nalepnici gde su simboli za vez piše ab ab i šema za vez je potpuno drugačija, i za rupice i za vez.Poslaću Vam sliku na mail.unapred zahvalan na trudu i interesovanju za moju mašinu.Pozdrav

    ReplyDelete
  4. Bagat Ruža 955;
    Postavio sam sliku u dodacima na komentare; Iskreno,prvi put vidim ??? Vrlo vjerovatno se radi o bagatovoj mašini"novijeg"datuma,što kažete možda proizvedena pred zatvaranje fabrike,sigurno je i veoma rijedak primjerak,ja sam sliku malo povećao i"izoštrio",zanimljivo :))
    Na osnovu slike mogu reći sledeće:
    Njen programator je jednostavniji i sa manjim brojem operacija u odnosu na druge "ruže",vanjski dio je za podešavanje širine cik/cak boda,ustvari,njime regulišete širine svih štepova pod pozicijom"A"na tabeli,vjerovatno na štepove sa pozicije"B"i ne bi trebao imati uticaja,jer bi se time poremetila njihova funkcija i izgled.Primjer:postavite glavno centralno dugme programatora na 1-cu,gornju polugicu na poziciju"A"(ne vidi se na slici),vanjski dio za cik-cak na 0-lu a dužinu boda recimo 4-ka,pokrenite mašinu,u toku rada ili između prekida povećajite vanjskim dijelom širinu za cik/cak i vidjet će te da li ima promjena,mislim da mora biti,ako se nikakve promjene ne dešavaju onda je programator neispravan.Obje komande programatora moraju ići lagano,za popravku tog kvara morat će te se još malo potruditi ili naći dobrog majstora,ni u kom slučaju ne skidati programator.
    Lijep pozdrav i sretno.

    ReplyDelete
  5. Anonymous27.11.14

    Poštovani,
    molila bih Vas za pomoć, trebam dimenzije špulice za Ružu Step šivaću mašinu, dobila sam mašinu na poklon (bez špulice), pa sam u trgovini kupila neku univerzalnu veličinu koja ne odgovara. Znate li možda koje su mi točno dimenzije potrebne?
    Hvala unaprijed i lijep pozdrav

    ReplyDelete
  6. I Vi dobili mašinu na poklon ??? Jao što je narod postao darežljiv :)) OK,
    Nema "unuverzalne"špulnice,dimenzije spulne za bagat ruža :
    Prečnik 21 mm,širina 9, promjer rupe 6 ; Ponesete za sobom čubnak od mašine i na osnovu njega kupite bobine.

    ReplyDelete
  7. Anonymous11.12.14

    Imam bagat ruza step masinu,šila sam,počela je malo da se oseti.kao kad se sijalica malo više ugreje.posle toga mašina je usporila sa radom i stala.Mislila sam da je sijalica u pitanju,promenula sam je,ona i dalje ne radi ? Šta je posredi ?

    ReplyDelete
  8. Anonymous11.12.14

    Sijalica nema nikakav uticaj na rad mašine,taj miris"pregrijane sijalice"može doći sa nekoliko mjesta,to je elektromotor,elektronička pločica.glavni prekidač šivaće mašine,loši strujni kontakti na kojima ima masnoće...itd.Vi nemožete ništa po tome uraditi,posredi je problem sa elektrikom i ta mašina mora kod servisera.

    ReplyDelete
  9. Anonymous11.1.15

    Poštovani
    Imam mašinu Bagat Ruža S electronic.Dok šiva jako lupa.Htjela sam je podmazat ali ne znam koje dijelove treba podmazati i dali se treba rastaviti da bi se to učinilo.Unaprijed hvala!

    ReplyDelete
  10. Pa o tome postoji cijela tema ; klikni ovde Treba skinuti gornji poklopac i bočni gdje je sijalica,pogledajte datu temu pa ako šta nije jasno pitajte.LP

    ReplyDelete
  11. Poštovani,

    evo još jedno pitanje od mene i onda neću više gnjaviti,obećajem :) Odlučila sam kupiti Bagatovu Ružu,ali nisam nikada radila s njom pa me zanima koja je razlika između Bagat Ruže Step seletronic i Bagat Ruže Prima? Znači na jednoj piše "step" i dolje seletronic,a na drugoj piše samo "prima".
    Naime,cijelu Vašu stranicu sam istraživala i zaključila da Bagat Ruži nekako najviše vjerujem.

    Hvala

    ReplyDelete
  12. :))) Samo vi pitajte i komentarišite,niko nas ne"gnjavi",naročito kada se pitanje postavi jasno,pismeno i na adekvatnom postu,Stela,samo naprijed,pišite i komentarišite kad' vam volja .OK
    Kratak odgovor,kupite Bagat ruža step selectronik sa rukavnom platformom,prva slika u postu.To je najbolja bagatova mašina,za mene,rotirajući grajfer,ukrasni i streč bodovi,pozicioniranje igle i regulator maximalne brzine.Mašinu kupite od provjerenog prodavača,što očuvanija tim bolje,motor mora da radi"k'o sat,sve mora da funkcioniše bezprijekorno.
    "Bagat ruža prima",to nemam pojma šta je i ne preporučujem.Pozzzzz

    ReplyDelete
  13. Anonymous5.2.15

    Dobar dan,
    hvala Vam na savjetima :) Recite mi onda samo još je li Ruža sposobna šiti i malo deblje materijale?Meni je nezgodno,ja volim šiti ljetne haljine ali često i torbe.Je li pogodna i za tanke i za deblje materijale?Ima li jaku ubodnu snagu?Imala sam problem sa starom mašinom da mi je razvukla konac na mjestu gdje moram prošiti zadebljanje.I zanima me još je li glasna?Mislim,svaka mašina se čuje,ali neke su baš glasne.
    Hvala

    ReplyDelete
  14. Anonymous5.2.15

    Bagat ruža step ima i dio elektronike koja pojačava probojnu moć igle i na malim brzinama,držite oprezno rukom za kolo glavne remenice i polagano djelujte na papučicu za pokretanje,odmah bi ste trebali primijetiti da je snaga po prilično velika,u slučaju da na ruci osjetite jako malu snagu mašine onda je nešto na njoj prepravljano.Sad,da li to vi možete ocijeniti je drugo pitanje.Bagat ruža step može šiti i nešto jače materijale ali prelaz preko velikih zadebljanja je problem za mnoge mašine.U tim situacijama uradite sledeće,kada naiđete na zadebljanje,znači stopica je naišla na tu"tačku",zaustavite mašinu na trenutak,podignite stopicu a potom iza igle podbacite komad nekog debljeg materijala da bi ste stopicu mašine poravnali a zatim lagano pređite preko tog dijela.Pogledajte sličan primjer na postu"Bernina activa 140".
    "Da li je bučna",pa to procijenite na licu mjesta,kod prodavača,mislim da je po tom pitanju prilično "telerantna" :)

    ReplyDelete
  15. Anonymous8.2.15

    Pozdrav! Vidim da se ovdje može saznati ama baš sve o mašinama, pa da i ja priupitam nešto :)

    Naišla sam na jedan oglas za šivaću mašinu Bagat Ruža Prima (netko je već ranije spominjao takvu), prilažem i link na sliku da vidite kakva je. Jeste li naišli ikada na takvu? Pokušavam naći bilo kakve informacije o njoj putem inetrneta, ali (gotovo) ništa ne nalazim...

    ReplyDelete
  16. Hvala za sliku,malo smo je obradili i postavili,Ne,nisam se susretao,sličan upit je imao gospodin ali za Bagat ruža 955,najvjerovatnie da se radi o maloj seriji modela koji su nastali pred gašenje firme"Bagat".
    Po svoj prilici to je bila serija"ruža"sa istom platformom ali sa različitim modelima po pitanju štepova.
    Gospodin koji ima 955 nije nešto pretjerano zadovoljan tom mašinom.

    ReplyDelete
  17. Anonymous9.2.15

    Hvala puno na odgovoru.
    Ovo mi se učinilo kao dobra prilika jer se nalazi u mom gradu, a i gotovo je nekorištena. Ali nisam našla ništa detaljinije o njoj na internetu, a sada vidim i da je gotovo identična kao 955 koju posjeduje gospodin iz gornjih komentara. A kako nema ni uputstava za upotrebu uz nju, onda ipak tražim dalje.
    LP

    ReplyDelete
  18. Anonymous21.2.15

    Dobar dan, kupila bih Ružu Step ali nažalost u ponudi nalazim samo 'stariju verziju', Selectronic; čini mi se sa manje elastičnih uboda nego Step. S obzirom da ciljam baš na elastične materijale a kao pocetnik ne razumijem toliko koji elastični bodovi mi fale na Selectronic u usporedbi sa Step slikom bodova, pa Vas molim za savjet da li uzeti Selectronic (u slučaju da ipak ima dovoljno elastičnih bodova) ili drugu mogućnost koja je Ruža B ali nije rukavna. Hvala Vam, LP

    ReplyDelete
  19. Sve bagatove"ruže"imaju po nekoliko elastičnih-streč štepova,elastični štep je i najobičniji cik-cak,"ruža"sa rukavnom platformom svakako da ima prednosti ali ne nešto pretjerano.Vi ste kažete početnik u šivenju i to bi moglo biti problem pri radu sa običnim nerastezljivim materijalima,šivanje rastezljivih materijala na"običnim"mašinama može biti problem i za daleko iskusnije korisnike,za elastične materijale je obavezna overlovka,nju jednostavno nemože zamijeniti ni najmoderniji stroj.
    Šivenje rastezljivih materijala na bagatovoj ruži je moguće,ali nemojte puno očekivati,čak štaviše,Vi kao početnik bi ste mogli ostati potpuno razočarani po tom pitanju.
    Kupite Vi bilo koju mašinu,pa onda malo više vježbe na"običnim"tkaninama,dok steknete veću rutinu,onda pokušajte sa manje elastičnim materijalima.Lp

    ReplyDelete
  20. Anonymous22.2.15

    Poštovani
    želim očistiti grajfer Bagat Ruže Step pa me interesuje,da li se umjesto sredstva u spreju protiv rđe može koristiti sirće? Ono se, nakon što se ostavi da djeluje, "protrlja" mekom četkicom, neutrališe pomoću sode bikarbone i temeljno očisti vodom.

    Lijep pozdrav.

    ReplyDelete
  21. Anonymous22.2.15

    Zanimljivo pitanje :)
    Vi ste čitali post o grajferu na bagatovoj"višnji"a on se puno razlikuje u odnosu na "ružu",bagatova ruža ima rotirajući grajfer dok na "višnji"je to puno jednostavnije,čak se oscilirajući dio veoma jednostavno i sigurno skida.Hvatač konca na"ruži"je izrađen od prilično kvalitetnog čelika ali tragovi oxidacije su ponekada vidljivi.Tu metodu sa sirćetom nikada nisam koristio i ne bih preporučio,nema potrebe za tim experimentisanjem i sama soda bikarbona je agresivna,pa onda naknadno brisanje i ispiranje vodom i još na samoj mašini??? možda bi to bilo izvodljivo na izgraženom grajferu ali to nemojte ni pokušavati.Poskidajte oko grajfera sve što vam smeta,izgradite ubodnu pločicu,skinite stopicu i iglu,zatim odstranite svu prašinu,ako nema sredstvo u spreju tipa"odvijač"nanesite nešto malo više ulja za šivaće mašine,možete koristiti i veoma sitni vodobrusni papir,broj najmanje 1000 i malim komadićem uz prisustvo ulja skinuti polagano svu pristupačnu oksidaciju,snađite se,pomičite rukom mašinu za bolji pristup,nemojte primjenjivati nikakvu silu,samo lagano,ako je potrebno i sat-dva polaganog rada ali rezultat neće izostati.Mašinu postavite na osvijetljen stol,mogu vam biti od koristi i vatirani štapići,neki filc i sl,veoma blaga abrazija uz prisustvo ulja će dovesti do vrlodobrih rezultata.Na kraju sve detaljno očistiti pamučnom krpicom,skinuti zaostale tragove zaprljanog ulja,kada sve bude čisto na kraju par kapi ulja na kliznu površinu statičnog dijela grajfera.
    Najbolja opcija je potpuna izgradnja i detaljno čišćenje ali to mogu raditi samo stručne osobe.Sretno

    ReplyDelete
  22. Slobodno se javite i komentarišite kada god želite,postavljajte pitanja,možete i iznositi vaše mišljenje na pitanja drugih posjetilaca....
    Što se tiče Facebook-a,to mora da radi ??? Kartica odmah ispod naslovnice ili na dnu sa ostalim"social media icons".LP

    ReplyDelete
  23. Anonymous15.3.15

    Poštovani Master-u,
    Evo da javim rezultate :) .Očistio sam grajfer, oksidacije nije bilo puno, dosta veći problem je bila mješavina konca i ulja. Prvo sam uklonio ručkicu kojom se podiže i spušta stopica (da bi mašina mogla da "legne" na stranu) kao i ubodnu ploču kako bih odšarafio osigurač grajfera, zatim sam uklonio četiri šrafa koja drže glavno postolje i dva koja drže donji poklopac na rukavniku. Nakon što sam malo(ne skroz) odšrafio tri šrafa na rotacionom djelu grajfera, uklonio sam jedan poluprsten kao i nepokretni dio grajfera. Sve sam očistio pamučnom krpicom, podmazao sa kap-dvije cjeli grajfer i vratio sve djelove na svoje mjesto. Jedino što me malo buni jeste zategnutost ona tri šrafa na grajferu, koliko oni trebaju biti zategnuti? Nakon čišćenja grajfer mi ima više "lufta" nego što bi trebalo, kao da se klima više nego prošli put. Kako to da vratim? Grajfer NIJE raštelovan, mašina šije i hvata gornji konac kako bi i trebalo. Imam još par pitanja, ali njih ću postaviti posebno, da ne gomilam sve na jedan komentar. Hvala Vam na trudu i što sve objasnite kako treba.
    Srdačan pozdrav

    ReplyDelete
  24. Odlično urađen posao, čista 5-ca :))
    Ta tri mala vijka morate pritegnuti vema malim izvijačem,neka posebna sila nije potrebna,radi se o jako malim vijcima,teško je opisati jačinu dotezanja,to je proporcionalno veličini vijaka i izvijača,nije to neka jačina,osjeti se to na ruci kada je dosta .
    "luft"koji aktualizirate na statičnom dijelu grajfera je posljedica čišćenja,između pokretnog i statičnog dijela više nema nečistoća koje su taj zazor umanjivali,ako ste vratili sve na svoje mjesto kako je potrebno,mašina normalno šije,na taj luft zaboravite,on je praktično normalna pojava.Lp

    ReplyDelete
  25. Anonymous17.3.15

    Postovani,
    Šivaća mašina Bagat ruža
    imam problem sa zamjenom igle na mojoj sivaćoj masini, vijak koji se nalazi sa strane ne može da se odvrne i igla ispada iz svog ležišta. Interesuje me,koliko ovaj vijak smije i može da se odvrne a da se ne polomi plastični dio u kojem je umetnut bolcn koji treba da drži iglu
    Hvala unaprijed

    ReplyDelete
  26. Koliko razumijem pitanje vi na vašoj"ruži"ne možete dovoljno pritegnuti iglu pa se dešava da ona ispada iz svog ležišta.?
    Vijak smijete odvrtati do kraja slobodno a taj "bolcn"će na kraju se moći skinuti,može se desiti da je taj priteznik odradio svoje i da ga je potrebno zamijeniti.Lp

    ReplyDelete
  27. Anonymous23.3.15

    Polomio mi se drzac stopice na Ruzi step B Nova gde to mogu da nadjem i stopicu za sivenje rajfeslusa ...unapred hvala

    ReplyDelete
  28. Anonymous3.5.15

    Pozdrav,
    Ruža Step Selectronic je blokirala. Po skidanju poklopaca video sam da je problem u grajferu. Iz gornjih postova zaključujem da je on sastavljen iz stabilnog i rotacionog dela koji su kod moje mašine zablokirali - okreću se zajedno kada sam skinuo osigurač grajfera. Da li sam u pravu kada mislim da se između stabilnog i rotacionog dela grajfera skupila nečistoća od končića, prašine i masnoće? Da li bi bilo dovoljno da, prateći uputstva gospodina iz prethodnog posta o čišćenju grajferu, sam otklonim "kvar" ili, ipak, preporučujete da se nosi u servis?
    Unapred zahvalan.

    ReplyDelete
  29. OK,uklonili ste blokadu,možete li rukom pomicati unutrašnji statični dio,ako NE onda postupite kao iz gornjeg komentara.Kada sve završite,blokadu grajfera ostavite sa manjim zazorom,tek toliko da konac može prolaziti između.Ako imate imalo vještine oko mehanike nije tu servis potreban.Glavne vijke koji drže rotirajući dio grajfera na njegovoj osovinici nemojte popuštati,to bi moglo prilično usložniti problem i onda bi ste morali do servisera.Pozz

    ReplyDelete
  30. Anonymous4.5.15

    Pozdrav,
    Sve sam uradio po redosledu kao moj predhodnik i žao mi je što ne mogu da pošaljem sliku nečistoće i konca koji sam izvukao iz grajfera kada sam odvojio stabilni od rotacionog dela.Naravno, mašina više nije zablokirana i sve se vrti kao podmazano, pošto sam i to uradio. Zadovoljan sam što je moja prva intervencija na mašini uspela i veoma sam zahvalan što ovakav sajt postoji i što ga vode ozbiljni i predusretljivi ljudi. Pratiću vas sa zadovoljstvom i dalje.
    Srdačan pozdrav.

    ReplyDelete
  31. Bravo majstore :)

    ReplyDelete
  32. Anonymous21.5.15

    Pomagajte,
    imam mašinu-Ruža Step. Ne znam da namestim konac, čak ni uz pomoć Vaše slike.
    Čini mi se da gornji konac zapinje u zatezniku. A donji konac se mnogo mrsi..

    ReplyDelete
  33. "kako da namestim konac" ?? Je li to znači da na osnovu slike niste u stanju pravilno postaviti konac na mašinu ili pod tim podrazumijevate problem sa šivaćom mašinom ::??
    Osnovno udijevanje,umetanje konca na bagatovoj"ruži"je krajnje jednostavno,Vi vjerovatno to dobro uradite ali to ne mora da znači da su problemi neizbježni.
    Provjerite ispravnost gornjeg zateznika,o tome ima cijela tema pa pročitajte,kod Vas je najvjerovatnije u pitanju loše podešena napetost oba konca ili je gornji zateznik van funkcije.Postavite novu iglu debljine #80. Pozdrav

    ReplyDelete
  34. Anonymous1.6.15

    Divna mašina, izrađena po licenci Veritas-ovog modela "columba". Sve razlike u varijacijama programatora koje Vi ovde navodite kod Ruža postoje i kod Veritasove Columba-e ! :)

    ReplyDelete
  35. Anonymous9.6.15

    Poštovani g. Master,
    sve pohvale za vašu stranicu, puno sam naučila zahvaljujući vama! Imam pitanje vezano uz Bagat Ružu step, dobivenu nedavno. Prilikom odabira dužine šava, kada se vijak postavi na poziciju 0 umijesto da šiva na mjestu, dužina šava izgleda kao da šiva na 0,75. Zbog aplikacija i cik cak šava voljela bih da je šav malo gušći. Da li je moguće to dobiti, na koji način? Hvala unaprijed!!!

    ReplyDelete
  36. Da,potpuno vas razumijem i to je dobro pitanje.Recimo želite gust cik/cak ali ne ide :)).
    Ako je regulator dužine boda postavljen na "0" mašina mora da šije u mjestu ili jako gusto.Gledao sam u svojoj arhivi i nisam našao ogovarajuću sliku. Problem je na samom regulatoru,sad pitanje je koliko ste vi vješti ili neko s vama da to pokušate srediti,potrebana su i specijalna kliješta za skidanje osigurača(zeger prsten) ..itd.
    Postaviti regulator na maximalnu dužinu boda,odviti centralni vijak na njemu i skinuti poklopac,potom skinuti osigurač koji se nalazi na sredini osovinice,skinuti u potpunosti regulator,PAZITI da se ne zagubi mala oprugica i njen pripadajući veoma mali dio.Odvijačem popustiti dva vijka koji se vide i cio sklop par stepeni zakrenuti prema dole,fiksirati vijke i vratiti sve natrag.Ako ovo niste u stanju uraditi morat će te do prvog servisera.LP

    ReplyDelete
  37. Anonymous10.6.15

    Imam Ružu B i jednostavno je "zabetonirala" ne mogu ni ručno okrečući je pomjerati iglu :O Početnik sam a mašina je nova ????

    ReplyDelete
  38. Možda je dobro očuvana,nova ne može biti nikako,ili mislite na "Bagat ruža nova",OK
    Stanje na vašoj"ruži"je po svoj prilici prilično ozbiljno,bagatova ruža je po prilično kompleksna mašina,oglsnici gdje se prodaju šivaće mašine su puni takvih modela koji su najčešće u nekom"poluispravnom"stanju.
    Prvo nemojte jako i na silu pokušati pomjeriti mašinu,"zakovati" može na dosta mjesta,recimo: grajfer,programator,neki dio na gornjoj ili donjoj osovini,na iglenjači...itd
    Niste imali sreće,to mora do dobrog servisera.

    ReplyDelete
  39. Anonymous11.6.15

    HVALA NA OVOME DETALJNOM OPISU:
    "Postaviti regulator na maximalnu dužinu boda,odviti centralni vijak na njemu i skinuti poklopac,potom skinuti osigurač koji se nalazi na sredini osovinice,skinuti u potpunosti regulator,PAZITI da se ne zagubi mala oprugica i njen pripadajući veoma mali dio.Odvijačem popustiti dva vijka koji se vide i cio sklop par stepeni zakrenuti prema dole,fiksirati vijke i vratiti sve natrag"
    Riješila, zadovoljna i zahvalna na nesebičnom dijeljenju znanja koje je izuzetno stručno. Još jednom HVALA plemeniti g. Master .

    ReplyDelete
  40. Nema na čemu,baš mi je drago što ste uspjeli sa popravkom :-))

    ReplyDelete
  41. Anonymous15.6.15

    Imam masinu Bagat Ruza vec 10 god,u zadnje vrijeme mi nešto nije uredu,kada krenem da šijem uopšte nece da povezuje konce a ja neznam šta je u pitanju.Dali je neko imao sličan problem i šta bi moglo biti u pitanju?

    ReplyDelete
  42. Anonymous15.6.15

    Ako vam se taj problem dešava na bilo kojoj vrsti štofa onda je problem u hvataču konca
    (grajfer-u),potrebno ga je preštelovati a potom korigovati napetost oba konca.

    ReplyDelete
  43. Anonymous16.6.15

    Imam ružu step selektronik i ne radi mi točak koji blokira iglu prilikom namotavanja konca na kalem.
    Zna li neko u čemu je problem.Kada ga odvrnem igla opet radi dok namotavam konac na kalem!

    ReplyDelete
  44. Kada odvijete mali točkić za deblokadu,ništa se ne dešava,igla i dalje radi.Dok taj kvar ne otklonite prilikom namotavanja konca podignite stopicu.
    Potrebno je odviti u potpunosti taj mali točkić,odvijete ga do kraja a zatim i mali vijak koji se nalazi na njemu,potom ga odvijete u potpunosti,ispod njega je jedna veća podloška i nju skinuti a zatim lagano remenicu povući prema sebi,svega par milimetara,ukoliko to ide teško potrebno je skinuti i bočni poklopac,skinuti remen a zatim i veliku remenicu,sve očistiti dobro,odstraniti ostatke stare spečene masnoće,lagano podmazati i vratiti nazad.

    ReplyDelete
  45. Anonymous29.7.15

    Imam prvu seriju "Ruža" bagatovu mašinu,amater sam ali se snalazim,medjutim u poslednje vrijeme sporije radi (papučicu sam mijenjala u servisu ***********,ali i dalje imam problem,da li vi radite servis,da nije problem u motoru ili ipak papučicu opet (reostat) da mijenjam?

    ReplyDelete
  46. "u posljednje vrijeme sporije radi",
    je li taj problem aktuelan prije ili poslije zamjene papučice u servisu.
    Ako je problem nastao poslije zamjene,serviser je ugradio neodgovarajuću papučicu,
    ako je mašina dobro radila poslije zamjene papučice to znači da je papučica OK.
    Mora se skinuti bučni poklopac mašine,skinuti remen i pogledati rad motora
    na"praznom"hodu,njegovo ponašanje,da li se grije,da li puno"iskri"..itd,takođe poslije skidanja remena mašinu ručno pokrenuti,nesmije biti otpora,ukoliko ručno pokretanje ide teško treba naći mjesto opterečenja,vratite mašinu u servis ako ste nezadovoljni brzinom .
    Reklame(servis šivaćih mašina) u okviru pitanja ili komentara NISU DOZVOLJENE, !
    Pozdrav

    ReplyDelete
  47. Anonymous1.8.15

    Poštovani, nisam gledala prethodne postove pa ne znam da li se problematika koju ću spomenuti spominje u ijednom od prethodnih. Ako jest, ispričavam se, i molim da mi iskopirate odgovor, a ako ne onda da mi odgovorite ako znate o čemu se radi i može li se riješiti bez pomoći servisa.
    Do pred 5 dana mi je mašina super radila. Bila je na servisu krajem prošle godine gdje je samo trebalo očistiti, nauljiti i promijeniti žarulju. Pred 5 dana mi je prilikom šivanja, zapeo konac u donji otvor, ja sam natezala put gore i onda sam primjetila da se može pomicanjem vijka maknuti s donje strane gdje je bobbin i uspjela sam. Potom mi je šivala uredno par šavova i zablokirala na način kao da je udarila u tvrdi dio robe kroz koji igla ne može proći i u isto vrijeme se veliki vijak vrtio velikom brzinom i sam od sebe stao. I tako stalno. Krene da radi, uredno sašije i onda zablokira.Znate li možda o čemu bi se radilo i kako da riješim? Unaprijed zahvaljujem!

    ReplyDelete
  48. Ako je u pitanju Bagatova "ruža"onada je pitanje na mjestu,ali vi ne navodite o kojem modelu šivaće mašine se radi,to je jako bitan detalj .!
    Pitanje djelimično razumijem,pri sledećem javljanju pokušajte preformulisati što vam znači"veliki vijak"??Onako"na prvu"mogu zaključiti da je problem sa hvatačem gornjeg konca.
    Sajt ima prilagođenu tražilicu koju možete koristiti.

    ReplyDelete
  49. Anonymous1.8.15

    Da, imam bagat ružu step :) Veliki vijak mislim onaj vijak sa strane kojim mogu spuštati iglu ručno kad izvlačim donji konac (u uputstvu koje imam piše da je to zamašnjak). Da li možda znate kako bi mogao nastati ovaj problem i kako ga riješiti?

    ReplyDelete
  50. Anonymous1.8.15

    Prepostavljao sam :)) , "veliki vijak" ,to je pogonska remenica,koriste se i termini zamajac ili zamašnjak.Pa vi ste išli u servis za banalne stvari,zamjena sijalice i podmazivanje je baš ono krajnje jednostavno.Ovo sada je ipak"ozbiljniji"problem ;
    Što vam se dešava kada namotavate donji konac na bobinu,? Je li to normalno funkcioniše,?Na zamašnjaku imate centralnu blokadu,jedan veći vijak,njega odvijate ručno kada namotavate konac,je li tako,šta se desi kada ga dotegnete.?Može li se mašina pokrenuti?
    Ako blokada Velike remenice ne funkcioniše pravilno,na blokadi odviti vijak koji se jasno vidi i točkić blokade odviti do kraja,ispod se nalazi jedna veća podloška,potreno ju je pravilno vratiti i pritegnuti blokadu,potom probati ručno pokrenuti mašinu....ako vam je ovo sve komplikovano onda u servis.Lijep pozdrav.

    ReplyDelete
  51. Anonymous4.8.15

    Pozdrav, šijem na masini Bagat Ruza, naisla sam na problem kada sam htela da sijem na rastegljivim materijalima, preskace bod i ako sam menjala razne velicine igle, zatezala i otpustala konac, probala razne vrste savova... Unapred zahvalna na pomoci. :)

    ReplyDelete
  52. To je veoma čest problem,neke mašine sasvim normalno šiju rastezljive materijale dok neke nemogu uopšte,ponekada uzrok nije moguće ukloniti.Da li sami sebi postavljate pitanje,vi želite da šijete rastezljiv materijal ali klasični ravni štep nije rastezljiv ;? Pri prvo naprezanju štep će pući ,
    Morate probati koristiti neki štep koji je djelimično rastezljiv ili sam materijal razvući pa onda šiti.
    Pokušajte sa nekim od programa označenih na tabeli pod "B" .

    ReplyDelete
  53. Anonymous12.8.15

    Postovani,
    Imam masinu Ruza B. U zadnje vreme pri pocetku sivenja preskace bod, ali kad se ubrza normalno sije. Takodje ne sije dobro cik-cak bod. Po uputstvima iz vasih postova sam je podmazala i ocistila, promenila iglu, vodeci racuna o velicini. Medjutim u koferu masine nasla sam mali plasticni deo oblika slova "u", koji kao da je odnekud ispao i imam utisak da zbog toga ne radi dobro.?
    Slikala sam taj plasticni delic, molim Vas da mi kazete nacin kako da posaljem sliku.
    Srdacan pozdrav,

    ReplyDelete
  54. Može se zaključiti da je napetost oba konca na vašoj"ruži"dobro podešena,sumnjam da je šta značajno ispalo iz mašine,naročito od plastike.Na toj ruži bi trebalo detaljnije pregledati grajfer(hvatač konca).Postavio sam sliku u dodacima na komentare pa pogledajte,obratite pažnju na poziciju pod nazivom"fiksator unutrašnjeg statičnog dijela",treba vidjeti da li je tu podešen adekvatan razmak,spremite mašinu za šivenje,ubacite komad tkanine,podignite mašinu i rukom je pokrenite,vidjet će te da li konac na toj "tački"zapinje ili jednostavno prolazi,moguće je da i sam grajfer treba preštelovati zbog lošeg rada na cik/cak štepu.Sliku dijela možete poslati na našu mail adresu,naći će te je klikom na karticu"kontakt".

    ReplyDelete
  55. Anonymous9.10.15

    Molim vas pomozite,slomio mi se dio od mašine bagat ruže,gde se privrće stopica,gde mogu da ga nađem i koliko košta,hvala

    ReplyDelete
  56. Pozdrav poštovani,
    ne znam da li kod ovih komentara mogu da postavim ovakvo pitanje, ali da pokušam :))
    Imam pitanje vezano za Bagat ružu i NECCHI 559. Po Vašem mišljenju koja je "bolja", kvalitetnija. Imam ponudu da kupim NECCHI 559, ali nemam nikoga stručnog ko bi mi rekao kako se do sada pokazala mašina te marke. Bagat ruža step je mašina na kojoj trenutno šijem, ali uskoro ću morati da je vratim vlasniku :(. Hvala Vam. Pozdrav i sve pohvale za sajt, oduševljena sam...

    ReplyDelete
  57. Možete postavljati takvo pitanje,ima ih sličnih ko zna koliko,niste dovoljno pretražili sajt,postoji cijela tema o Necchi 559.
    Bagat ruža ima elektronički pojačivač uboda igle dok N.559 nema,N.559 je daleko jednostavnija mašina za rukovanje u odnosu na bagatovu ružu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Vam mnogo, tek sam saznala za Vaš sajt, a bilo mi je hitno zbog kupovine mašine, tako da sam, moram priznati, bila lenja da pretrazujem po komentarima :). Hvala na izdvojenom vremenu, Sve najbolje,,

      Delete
    2. Anonymous19.10.15

      OK.Nije problem,savjetujem korištenje prilagođene tražilice na dnu stranice upisom ključnih riječi na temu koja vas zanima....Lijep pozdrav :)
      Masinski Kutak

      Delete
  58. Anonymous14.11.15

    Pozdrav, imam sivacu masinu, Bagat Ruza i imam problem, sila sam sa njom spakovala i ostavila, kad sam sledeci put je otvorila, ona ne radi. Ne dobija struju, ne radi sijalica, papucica ....ne reaguje uopste ni na sta....Sta moze biti problem?

    ReplyDelete
  59. Dobro ste rekli,ne dobija struju,ako vam je sijalica bila ispravna onda mašina iz nekog razloga nije pod naponom,može biti prekid u glavnom vodu,loš kontakt na glavnom prekidaču,može biti i osigurač na elektroničkoj pločici...itd.Ništa"strašo"ali to mora popraviti majstor za šivaće mašine ili električar.

    ReplyDelete
  60. Anonymous22.11.15

    Poštovani,
    Imam mašina Bagat ruža step i u zadnje vrijeme se kod pritiska papučice ponekad jedva pokrenula a ponekad je išla kao da je "podivljala" tj nije imala neku konstantu. Sada uopće ne regira na pritisak na papučicu s nogom eventualno kad se pritisne dlanom.
    Rečeno mi je da je ili kvar na papučici ili da se radi o četkicama na motoru.
    Dali bi mi vi s obzirom na iskustva mogli reći do čega je, te ako je papučica dali je potrebno kupiti novu ili se može stara popravljati?
    Lijepi pozdrav

    ReplyDelete
  61. Anonymous22.11.15

    Sve su prilike da je problem u papučici,kako kažete da na momente"podivlja",to ja shvatam kao da na momente ima snagu i brzinu,je li tako,?.Može biti i kombinacija problema,loš kontakt na papučici uz već istrošene četkice na motoru.Potrebno je otvoriti papučicu i izvršiti pregled kontaktnih žica kao i kliznog kontakta na glavnom otporniku,o tome postoji cijela tema pa pogledajte.POZOR,opasnost od udara električne energije.Radove mogu izvoditi samo stručne osobe.Jedna od metoda je:odviti centralnu navrtku na remenici kao kada se namotava donji konac a potom otvoriti papučicu i premostiti na glavnom vodu dvije žice "ulaz i izlaz",ukoliko je motor uredu trebao bih imati dobru brzinu i snagu.Taj"eksperiment"nam ujedno kazuje da je problem u papučici.
    Masinski Kutak

    ReplyDelete
    Replies
    1. procitah ovaj komentar pa resih da vam napisem moj slican problem koji sam imao sa mojom masinom, meni se masina slicno ponasala, tj ne da nije htela da radi nego je radila i u miru,tj motor se pokretao i bez dodira na papucicu. prilikom otvaranja papucice video da su se drzaci lezista u kome se nalazi "grafitna" plocica preko koje ide onaj kotrljajuci tockic odlomili jer je sama papucica izradjena od vrlo krte plastike, i da se ta plocica pomerila i vrsila konstantni kontakt sa tockicem. stvar resena uz pomoc malo selotejp trake i super lepka. Moguce da je slican problem i kod gospodje koja je ostavila komentar, s tim da se njoj ta plocica pomerila u papucici pa ne dolazi ni pri pritisku do nikakvog kontakta. pozdrav :)

      Delete
    2. Hvala na komentaru,Da,uopšteno na papučicama se mogu dešavati raznorazni kvarovi,malo opreza,uz kakvo tavo poznavanje"materije"i problem je moguće riješiti bez odlaska u skupe servise.
      Detaljniji post o papučici za Bagat selektronik pogledati OVDE
      Srdačan pozdrav

      Delete
  62. Anonymous23.2.16

    Poštovani,
    Molim za pomoć!Imam Ružu s elektronik.Godinama.Sinoć sam je podmazivala, čistila,i kada sam polugu sa desne strane,za spuštanje transportera okrenula da spustim transporter,ona mi je ostala u ruci.Ispao je onaj drugi plastični deo koji je hvata iznutra.Otvorila sam je odozdo,ali ne znam sa koje strane taj deo ulazi u žljeb od metala koji je vezan dalje za mehaniku.Probala sam na oba moguća načina,ali kada sve to uglavim i okrenem polugu sa prednje strana,ne dešava se ništa.Transporter ne mrda. Ili se nešto polomilo ili ga ja ne uglavim kako treba.Pomozite,molim vas.Pozdrav

    ReplyDelete
  63. Samo malo,dajmo prvo odrediti tačan model"ruže",predpostavljam da je u pitanju"ruža"kao na trećoj i četvrtoj slici,?
    Trebalo bi da imam u arhivi odgovarajuću sliku...riješit će mo to :)

    ReplyDelete
  64. O, hvala, javili ste se, a ja tek sad vidim, odlutala sam na stranicu i forum o zupčanicima pa ponovila pitanje. Da, radi se o Ruži selektronik,Nova, upravo kao na trećoj i četvrtoj slici. Pozdrav

    ReplyDelete
    Replies
    1. OK.Postavio sam sliku,bolju nisam našao,nažalost bitan detalj se ne vidi od moje ruke :),skinite i poklopac sa rukavnika i vidjet će te dio kojim se vrši uključenje-isključenje transportera(crvena strelica na slici),možete to rukom uključiti a taj dio koji vam je ispao,on mora imati osovinicu na sebi,pogledajte detaljno unutar mašine gdje ulazi ta osovinica,mora postojati mali vijak kojim se ona priteže,ukoliko ne uspijete pronaći rješenje jednostavno ostavite stalno uključeno.Ako nađem detaljniju sliku postavit ću,nažalost zaboravio sam kako to izgleda,znam da je veoma jednostavno :).LP

      Delete
  65. Anonymous23.2.16

    Imam mašinu ruža bagatova,nikako ne mogu uspostaviti da šije samo normalno ravno,nedavno sam je dobila na poklon i nisam do sad radila na njoj stalno mi radi cik cak i one vezove nacrtane na mašini,kako da namestim samo da mi šije ravno normalan bod?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Preuzmite uputstvo sa naše stranice,ako po datom uputstvu i tabeli nije moguće postaviti ravan bod onda se mora pregledati programator na mašini.

      Delete
  66. Anonymous24.2.16

    Poštovani,
    na Bagat ruža selectronic mašini vrlo tvrdo se okreče ručiza za šivanje u nazad.Več sam otvorio gornji poklopac i podmazao djelove...
    Unutrašnja ručica koju gura vanjska ručica Natrag lakočom se pomica isto sve napred na menjaču oblika.Šta još da proverim?
    Hvala vam puno za pomoč

    ReplyDelete
  67. Pozdrav za Slovenija,prepostavljam :)
    Ako se unutrašnja poluga lahko pomijera onda je problem na vanjskoj ručici,osovinica spoljne ručice za hood naprijed/natrag prolazi kroz aluminijumsko kućište(rupica),najverovatnije da ta pozicija nikada nije podmazana.najbolje bi bilo potpuno odvojiti donju ručicu od unutrašnjeg sklopa(slika gore),ali to je po prilično nepristupačno,motor mora biti izgrađen,kada bi ste to uradili onda bi ste jasno odredili mjesto gdje koči.Moguće je i podmazivanje spolja ali je potrebno skinuti vanjski gumb za podešavanje dužine boda,nije nešto komplicirano,ako niste sigurni u vaše mogućnosti,javite se,objasnit ću vam kako se to radi.Spoštovanje

    ReplyDelete
  68. Anonymous21.3.16

    Postovani
    hobi mi je popravljanje sivacih masina.Popravio sam ih do sada dosta.Ali trenutno sam sada naiso da nemogu naci uzor kvara.Radi se o Bagat ruzi step.Kada ukljucim prekidac zarulja svjetli ali motor napravi zaokretaj za 5 milimetra i stane,više nezeli pokrenut i tako kod svakog uključenja. Jednstavno nezeli radit.Skinuo sam motor provjerio ga i ok je.Elektronika izgleda ok.Nema nigdje vidljivo da je nesto pregoreno.Ne znam što bi moglo biti da neradi!?Dali imate kakvu ideju sto bi mogao biti kvar!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kako mašina reaguje na pritisak papučice?da li ste ispitivali otpor na papučici,morate odkloniti svaku sumnju u ispravnost papučice i onda eventualno nastaviti dalje.

      Delete
    2. Ispitajte papučicu na otpor,kada 100% utvrdite ispravnost papučice onda ispitati dolazni napon na motor,direktno na elektroničkoj pločici mašine

      Delete
  69. Anonymous13.4.16

    Bagat Ruža B Nova tip 807E
    Molim Vas za savjet.Kada se mašina uključi u struju i pritisne papučica ništa se ne dešava.Pregledao sam ploču izgorio je stakleni osigurač, zamjenio sam ga ali opet ništa.Sa ploče elektronike u mašinu ulazi kabl sa dva provodnika plavi i braon.Sudeći po unimeru oni su u spoju,da li je moguće da je motor izgorio?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ne može to tako majstore,motor sa četkicama je strujni krug.To jeste malo druhačiji tip motora,Bagat ruža electronik;
      o čemu se radi:?
      prilikom opterećenja motora elektronika pojačava struju koja dolazi na motor,ta elektronika daje bolju"elastičnost"šivaćoj mašini,ona pojačava obrtni moment i na malom broju okretaja.Dajte provi pregledati papučicu,ako ustanovite da je papučica dobro,onda pregledati motor,motor se mora izgraditi,pregledati posebno rotor a zatim i stator,pogledati kontaktne četkice...ukoliko niste sigurni pri radu sa strujom prepustite taj posao stručnijoj osobi.

      Delete
    2. Anonymous11.6.16

      Problem je bio do stopice koja ide na elektroniku. Izvukla se taman toliko da ne ide struja, a opet da se nevidi da se izvukla.Vratio stopicu i sve radi. Kućište elektronike je poprilično krhko i svo se sasulo iako sam pažljivo skidao. Da li se može nabaviti rezervno?

      Delete
    3. Može biti i kontakt naravno,ti priključni pinovi mogu biti razletovani na samoj pločici,stoje normalno ali su izgubili kontakt,to se vidi dobro smo pod povećalom.
      Ta kućišta su od bakelita,koji je vremenom izgubio na čvrstoći i znam da su podložna pucanju,nema toga nigdje za kupiti.

      Delete
  70. Anonymous1.6.16

    Postovani,imam bagatovu ruzu B nova.Naime,programator se zakočio i uopšte ne može da se okreće.Okretao se normalno i u jednom trenutku se zakočio.Da li imate neku ideju šta bi to moglo biti.Mašina nije korišcena duže vreme. kad sam je upalila radila je normalno ali se programator zakoćio.Unapred zahvalna

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kažete da mašina dugo nije radila,predpostavljam da nije niti podmazivana,to bi trebao biti i razlog blokade programatora.
      Sam programator ima dva dijela koji se nezavisno pokreću,izuzev u slučaju obrade rupica.Da li su oba dijela zablokirana,da li možete pokretati spoljni dio sa brojnim oznakama,?ukoliko možete,prilikom okretanja spoljnjeg dijela jasno bi se trebalo vidjeti pomijeranje iglenjače u malim pomacima.?

      Delete
    2. Anonymous2.6.16

      Spoljni deo sa brojevima se nakon kočenja jedva pomera, tj. otežano a unutrašnji je skroz zablokirao i ni makac nigde. Dok se okrećče spoljni deo vidi se pomeranje iglenjače.

      Delete
    3. OK.To je posljedica lošeg održavanje amašine,šta možete probati?:
      Isključiti mašinu potpuno iz struje,odviti dva vijka i skinuti gornji poklopac mašine,uzeti neko sredstvo u spreju tipa WD40 i našpricati po programatoru,možete to raditi u par navrata,pokušajte izbjeći da tečnost iz spreja ode u donji dio mašine na motor,možete staviti neku pamučnu krpicu ispod da upije eventualno curenje,ostavite malo da djeluje i probajte pomicati programator,ukoliko u par navrata ova intervencija ne dadne rezultate mašina mora u servis,na detaljno čišćenje i podmazivanje.LP

      Delete
    4. Anonymous9.6.16

      Pokusacu sve, nadam se da ce uspeti, a javljam svakako kakvi su rezultati. Divni ste.

      Delete
  71. Anonymous12.6.16

    Ranije sam koristio Slavicu i imala je stopicu za štopanje. Sada imam Ružu ali ne znam kako idu podešavanja za štopanje pa Vas molim za pomoć. Unaprijed hvala

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bagat Ruža nema opciju klasičnog štopanja ali se može raditi,isključite donje transportne zupce,postavite mašinu na ravni ili uski cik cak bod,otpustite pritisak stopice na meterijal do kraja i probajte sa standardnom stopicom.

      Delete
    2. kupite preko interneta iz kine stopicu za stopanje za bilo koju "low shank" masinu, radi i na ruzi.ima jako puno oglasa za prodaju kompleta papucica za male pare (10-20e) dok ih kod nas prodaju na komad po istoj ceni.pozdrav

      Delete
  72. Anonymous28.6.16

    postovani,zanima me kako podesiti iglenjacu na bagat ruzi? masina sije ispravno, lepo, bez problema, iako nije skoro nikada koristena,stojala za ukras od kako je kupljena, sad sredjena i podmazana, ali iglenjaca i papucica na njoj kao da su pomererne za 1-2 mm u desno, tako da pri izboru programa koji imaju sirinu stepa od 5mm ili imaju u krajnje desnom polozaju iglu udaraju o ubodnu plocu i lome iglu.Pri otvaranju masine skontao sam da je iglenjaca kod ruze nalik klatnu na satu,nije kao kod starijih tipova masina i da je poluga programatora pomera u levo pri radu a za desni pokret koristi oprugu(sipku) koja je gura u desne polozaje. Vidim i da ima neke srafice oko donjeg dela iglenjace,pokusao sam i sa njima to da regulisem ali bez uspeha.Kada je masina na ravnom stepu, merio sam lenjirom, umesto na sredini nalazi se 1,2mm ulevo ,tako da i oni urezi sa strane na ubodoj plocici kao vodilice pri sivenju o razdaljini stepa nisu 1,2,3...cm nego 0.8 , 1,8...cm?
    i jos jedano pitanje koje bas nije za ovde mozda, ali radi se o motoru masine, navikao sam da sijem na bagat exrtamatic modelima kod kojih je motor imao pri sporom radu kako bih to objasnio "filigranski" pokret, te pri sporijim preciznijim radovima masina je mogla da radi sporo, bukvalno milimetar po milimetar da pokrece iglu, dok kod ruze pri sporom radu jednostavno imam osecaj kao da nema sporog pomeranja nego jednostavno brz ubod igle,s obzirom da mi je potrebana za preciznije sitnije sporije radove,a video sam vas snimak na youtubu da ste na elektronici motora pomerali neki otpornik srafcigerom, sta mislite da li bi se na taj nacim to moglo regulisati? pozdrav

    ReplyDelete
    Replies
    1. Poziciju igle i stopice moramo odvojiti,one su nezavisne jedna od druge.Pravilno pozicioniranje igle vršite na programu za ravno šivenje,reguliše se na par načina ali glavno mjesto je na kontaktu poluge sa nosačom iglenjače(vidi sliku).
      Potrebno je uraditi sledeće:postaviti mašinu na ravno šivenje,postaviti novu ravnu iglu,skinuti bočni poklopac gdje su iglenjača,sijalica...odviti vijak koji drži oprugu nosača iglenjače,vijak je na slici označen žutom bojom,skinuti oprugu sa pripadajućom podloškom,zatim,uzeti mali okasti ključ,čini mi se 6-ca,obviti navrtku(maticu)koja je bila ispod opruge,na taj način će te deblokirati vijak za podešavanje,palcom desne ruke lagano vršite pritisak na iglenjaču,vijak za podešavanje polagano odvijati dok iglu ne dovedete na centar ubodnice.Kada to regulišete vijak blokirati sa dvje matice na njemu a potom vratiti oprugu.
      Moram napomenuti da ovaj zahvat neiskusnim majstorima može biti problematičan,naime,može se dogoditi da poluga koja pomijera iglenjaču iskoči iz programatora a njeno vraćanje bi moglo ići teško,stoga vas savjetujem,ako niste sigurni u vaše mogućnosti da ne dirate ništa,mogli bi ste potpuno onesposobiti mašinu.

      Bagat ruža mora imati spori i brzi mod rada,ruža step ima i poseban dodatni potenciometar kojim regulišete brzinu,ukoliko ga vaša ruža nema onda taj"filigranski"bod će ići teško.
      Na elektroničkoj pločici postoji nekoliko trimera za regulaciju brzine kao i pozicioniranje igle(ruza step).
      Ako budete nešto pokušavali na tome raditi morate podesiti brzinu za spori mod.Također,savjetujem veliki OPREZ prilikom rada sa strujom,sama pločica je pod naponom od 220V.!! LP

      Delete
  73. Anonymous4.9.16

    Pozdrav za vas,molim vas da mi pomognete da odaberem šivaću mašinu koja će bit dobra za kućnu upotrebu,koja može obrađivati,mozda vesti i sl.prije mnogo godina imala sam"ružu selektronik"i bila sam zadovoljna,danas kad sam već u poznim godinama imam potrebu za mašinom,pa vas molim za pomoć i gdje se u BIH može takva mašina nabavit.unaprijed hvala

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous4.9.16

      Poštovanje gospođo
      Pa eto,čini se da bi vam"ruža"bila dobar izbor,pošto imate sa njom i iskustva a i zadovoljni ste bili.

      Delete
  74. Anonymous6.9.16

    Imam mašinu ruža bagat,interesuje me čime mogu očistit staro podmazivanje,jer dugo nije radila i zapeklo je ili moram tražit majstora hvala vam

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous6.9.16

      Neko sredstvo u spreju bi moglo pomoći,recimo wd40,kada i ako mašinu razradite onda je treba podmazati uljem za šivaće mašine.

      Delete
  75. Anonymous6.10.16

    Kupila sam malo korišćenu Ruža Step Selectronic (Tip 957) i molim Vas za pomoć. Početnik sam sa ovakvim"pametnim"mašinama. Ne mogu da prebacim vrstu boda iz pozicije B u A. Osovina je u poziciji B i radi sve varijante koje su predviđene,ali samo "dugmence" nije na osovini(pomera se od ivice A onako bez funkcije sve do osovine). Možda nije ni predviđena za rad u A varijanti??? Da li ja sama da otvorim gornji poklopac i stavim to "dugmence" na osovinu??? Unapred hvala na pomoći, lep pozdrav

    ReplyDelete
    Replies
    1. Za rad su predviđene obje pozicije A i B.Najvjerovatnije da je neko već skidao gornji poklopac i da ga nije pravilno vratio.Skinite slobodno poklopac,pogledajte plastičnu polugicu sa druge strane poklopca,ona ima na sredini jedan utor(žlijeb),taj utor mora naići na dio programatora kada vraćate poklopac,na priloženoj slici crveni kvadratić.
      Iskoristite situaciju i podmažite mašinu.Malo je vjerovatno da je polugica polomljena.LP i sretno.

      Delete
    2. Anonymous6.10.16

      Podmazana,žljeb na programatoru,isprobana,odlično radi!!!
      Sreća je stigla!!! Lep pozdrav :)

      Delete
  76. NAPOMENA:
    Nastavak ove teme na sledećoj stranici,za pisanje novih komentara i pitanja klikni na:
    ŠIVAĆE MAŠINE BAGAT RUZA

    ReplyDelete

SEARCH