Motalica Za Donji Konac | Mašina Za Namotavanje

eng.electric bobbin winder ;
Samostalna motalica se najčešće koristi u nekim ozbiljnijim radionicama koje zahtijevaju veću količinu namotanog donjeg konca. Kod većine industrijskih šivaćih mašina isključenje igle nije moguće prilikom namotavanja donjeg konca, ako već nemamo nekoliko namotanih spulnica,daj skidaj,namotaji...itd,svi znamo koji smo radili na šivaćim mašinama da ta pojava povremeno frustrira.

Svaka iole ozbiljnija krojačka radnja, radionica za izradu kožne galanterije....bilo koja radionica trebala bi da ima samostalnu motalicu donjeg konca. Ima ih na internetu za kupiti nisu tako ni jeftine a sva roba koja dolazi sa istoka je, u najmanju ruku sumnjivog kvaliteta.
Svako ko ima želju i potrebu za samostalnom motalicom donjeg konca može je napraviti. Evo u današnjoj temi je upravo primjer motalice koju sam JA uradio prije neki dan, nije to neki poseban posao, dobra volja, malo alata i naravno dijelovi koji su potrebni za to.
Na prvoj slici sam obilježio koji su to dijelovi:
1-startna papučica, 2-elektro motor, 3-prekidač sa štekerom (original od motora i papučice), 4-motalica sa industrijske šivaće mašine, 5-postolje za konac (kod mene odvodna kupaonička rešetkica :)), 6-vodilica konca(deblja čelična žica) i 7-drvena ploča (oplemenjena iverica).
Pri izradi ove motalice nema tu nekog posebnog pravila, ja nisam nikakve


mjere pisao, važno je da se svaki dio lijepo pričvrsti za drvenu podlogu, da je veliki točkić motalice u osi naspram malog pogonskog na motoru, pošto je ovaj motorić prilično brz izlazni prečnik osovinice je oko 8 mm s tim da sam na veliki točkić motalice navukao i zalijepio tanki komad gume radi boljeg prijanjanja.
Kada se motalica uključi, pritisak velikog točkića na centralnu izlaznu osovinicu motora ne bi trebao biti bez potrebe veliki, tek toliko da motalica sasvim normalno radi. Prije sklapanja ne bi bilo loše motorić otvoriti i očistiti a njegove klizne ležajeve podmazati tanko sa "tot" mašću. Još na kraju da naglasim, ako niste dovoljno stručni oko struje to obavezno prepustiti stručnom licu.
Nisam fotografisao ali sa donje strane sam postavio tanke samoljepljive filcane podmetače (3mm) a inače po potrebi se mogu izbušiti na drvenoj podlozi dvije rupe pa cijeli sklop prišrafiti negdje za stol. Možete nabaviti i tzv. bobbin box i poredati veću količinu namotanih bobina u bojama koje vam odgovaraju.......Kako se pravilno namotava donji konac šivaće mašine, pročitaj  OVDJE

1 komentar:

PRETRAŽI SAJT - UPIŠI TRAŽENI POJAM