Ručno Šivenje Kože / Hand Sewing Leather

Podnaslov: kako se ručno šije koža (eng.hand sewing leather)

Iako ručno šivenje kože seže u veoma daleku prošlost ono se i danas koristi. Šivenje kože bi moglo biti i prvo šivenje općenito u ljudskoj historiji. Čovjek je od davnina koristio pravu prirodnu kožu, prvo su to bili prekrivači i zaštita od hladnoće a kasnije, kroz vijekove nema šta se nije pravilo i šivalo od kože.
Ručno šivenje kože se i danas koristi,ali kako gdje.? U nekim narodima to je tradicija a većinu toga su potisnule jake šivaće mašine. Ima dosta udruženja za zaštitu životinja koji se strogo protive ubijanju životinjaa samim tim i izradu bilo kakvih predmeta od kože. Uprkos svemu koža je i danas u trendu.

Za ručno šivenje kože se uglavnom koristi deblja koža (juneći box), tanja se isto koristi ali recimo za presvlačenje volana-auto upravljača, dijelova auto enterijera, gornji dielovi obuće i sl.
Kao i za svako šivenje i za ručnu obradu prirodne kože potrebni su i određeni ručni alati. Odmah da kažem da toga kod nas slabo ima za kupiti, mada dobar majstor može dosta toga i napraviti.
Na jednoj od fotografija je prikazan samo jedan mali, osnovni set ručnog alata (alat za kožu), toga ima ko zna kakvih sve vrsta, ja sam ih postavio samo 7;


1- "kotrljajući jež-žvrk", koristi se kod šivenja tanjih koža, vrhovi mogu biti različitog razmaka, za sobom ostavlja trag u obliku malih rupica koje se kasnije pomoću odgovarajućeg šila ili direktno iglom buše i vrši prošivanje;
2- kliješta za bušenje rupica, obično imaju nekoliko promjera na sebi;
3- "češalj", češljevi se koriste za ručno šivenje jake debele kože a mogu biti sa 1 ili više "zubi-špiceva",o bično u setu dođe njih nekoliko različitih. veličina i onda se kombinuju po potrebi, za upotrebu se koriste udarcem čekića;
4- alat za izradu "kanala"za bod, može se koristiti i kod ručnog i kod mašinskog šivenja;
5- stega, ima ih raznih oblika a izrađuje se od jačeg drveta, stezni dio može biti i presvučen da se koža ne bi oštetila, može se i napraviti, dio koji se prošiva se postavlja uz samu stegu;
6- ovo je šilo sa dodatnom bobinom i koncem, princip upotrebe je
prikazan na slici, veoma korisna alatka;
7- razne vrste igala za ručno šivenje kože, često su zatupljenog vrha jer na koži su već pripremljene rupice za provlačenje konca.
Za neko ozbiljnije bavljenje ovim poslom mora se imati i osnovni alat, jer nema teorije da se ručno iglom može probiti deblja koža, može nekako uz pomoć kliješta ali bi ste vrlo brzo osjetili bolove u prstima, jednostavno nemoguće. Ručno šivenje kože se vrši sa jednom ili dvije igle, najčešće je to sa dvije, u svakom slučaju poželjno je imati neku zaštitu na prstima, stalno pritezanje konca može oštetiti ruke, kod majstora koji to dugo rade njima su ruke "otvrle" i nisu im potrebne rukavice.
Konac za ručno šivenje kože je nešto deblji, opet sve zavisi, kod šivenja jakih torbi i kaiševa koristi se debeli konac. Konac se prije korištenja prevuče preko voska ili se već kupi navošten. Voštanih konaca ima u prodaji i često je u upotrebi kod obućara. Dobar je i za ručno šivenje jer mu vosak daje zaštitu, manje se mrsi pri radu, lakše se provlači i dobro priteže.


Kod nas je ručno šivenje kože najpopularnije kod šivenja i presvlačenja volana. Nema te mašine na svijetu koja može opšiti volan, kožom presvučen volan (upravljač) se radi ručno ili kombinacija mašinski i ručno. Često pitanje na tražilici je "kako se presvlači volan-upravljač". Kao što sam već rekao, šivenje kože za volan se raditi samo ručno ili kombinovano. Kombinacija je kada se na već pripremljenu kožu rupice izbuše propuštanjem kože kroz šivaću mašinu bez konca a onda se te rupice koriste za ručno šivenje ili se rub kože koja se nabacuje na volan prošije određenom dužinom štepa a kasnije se ručno ta dva štepa povežu (vidi sliku). Kod presvačenja volana konac se koristi po želji, po mom mišljenju 30-ka bi bila neki optimum, Može se koristiti u jendoj ili više boja. Detaljno o ovoj temi nekom drugom prlokom. Ručno šivenje kože su neki svjetski poznati majstori doveli do savršenstva tako kada se neki njihov rad pogleda ne može se niti zaključiti da je to sve rađeno ručno. Bilo kakav ručni rad kod nas nema neku cijenu, ipak u mnogim drugim država to se itekako cijeni a gotovi proizvodi se mogu poručiti i putem interneta....
Sliče i povezane teme: Šivenje prirodne kože

Broj komentara: 17:

 1. Anonimno16.9.14

  Pozdrav za urednika-e Mašinskog kutka,
  možete li malo više napisati detalja o presvlačenju volana,o osnovnim procedurama i kako se u stvari ručno šije i presvlači volan,unaprjed zahvaljujem.

  OdgovoriIzbriši
 2. To je za mnoge zanimljiva tema,pa bit će sigurno,da li kao nešto opširniji odgovor u okviru ove teme ili posebno,otom potom,pribilježeno je,pratite nas i dalje.Hvala na prijedlogu

  OdgovoriIzbriši
 3. Anonimno21.11.14

  Pozdrav,možete mi reći gde se moze nabavit alat za ručno sivanje kože sa slike broj 6 i koja je cena?

  OdgovoriIzbriši
 4. Anonimno21.11.14

  Veoma teško se može nabaviti bilo kakav alat za ručno šivenje kože,jako malo toga ima u ponudi,inače mi besplatno ne reklamiramo nikoga.Poštovanje

  OdgovoriIzbriši
 5. Anonimno9.2.15

  Gdje se moze nabaviti konac za rucno sivanje koze (slika broj 6)

  OdgovoriIzbriši
 6. Anonimno9.2.15

  To je voštani konac za ručno i mašinsko šivenje,može biti i nevošten a kupiti se može u vama najbližoj pozamanteriji i trgovini repromaterijalom za šivenje,ima toga,naći će te sigurno.

  OdgovoriIzbriši
 7. Anonimno10.4.15

  Pozdrav,
  Napravio bih remen za sat, pa me zanima da li je moguće samo zalijepiti dvije kože, jednu za drugu, odnosno da remen bude bez šava? Hoće li držati tako? Vidio sam da remenja od nekih satova nemaju šava, pa me zanima da li je to samo zalijepljena koža sa lijepilom za kožu ili postoji neka druga tehnika.
  Unaprijed zahvaljujem.

  OdgovoriIzbriši
 8. Hvala na zanimljivom pitanju ;
  Lijepljenje kože je svakako moguće i ono je široko rasprostranjena tehnika,dosta je bitna kvaliteta lepila,njegova dugotrjanost i elastičnost.Taj remen bez šava,samo lijepljenjem dva tanka sloja kože se može napraviti,uz kvalitetnu kožu potrebano je malo strpljenja,kvalitetno lepilo i oštar skalpel.
  Pošto se ja vodim kao majstor za sve i svašta :) ja bih to uradio na sledeći način:
  uzeti nešto veći komad kože,pripremiti za lijepljenje,na dio gdje se provlači"iglica"sata ne treba nanositi ljepilo,treba ga na neki način zaštititi,recimo cijelom dužinom zalijepiti uži komad"krep
  trake",potom oprezno preklopimo kužu da se dva dijela ravnomijerno zalijepe,najbolje bi bilo taj komad ostaviti pod nekim manjim pritiskom naredna 24 sata.Poslije sušenja oprezno isjeći željenu širinu remena.Nemojte lijepiti uske trakice,to bi bilo dosta teško za izvesti.
  U prilogu sam postavio sliku kaiša od jednog sloja kože,to je neki trend,nije teško za napraviti ali ima malo šivenja.Poštovanje i svako dobro

  OdgovoriIzbriši
 9. Anonimno11.4.15

  Hvala vam na brzom odgovoru! Probati ću kako kažete, prvo zalijepiti kožu, pa rezati. Svako dobro i vama. Lijep pozdrav.

  OdgovoriIzbriši
 10. Anonimno16.5.15

  Poštovanje! Na nekim web stranicama video sam kao neke upute za ručno šivenje kože koja se prvo nakvasi , pa se onda mokra stavi preko modela (npr. ,fešeklija za mobitel).Onda ,kad se osuši , obrađuje se dalje kao što je prikazano gore.Međutim kažu da je najbolja bivolja koža za remene i kaiševe .Je li to istina ja to neznam jer tamo sve piše na engleskom koji ja ne razumem pa mi je drago da imamo vas da nam te stvari prezentirate . Da se može čitati i našem.Lep pozdrav i puno uspjeha dalje !

  OdgovoriIzbriši
 11. Svakako i koža se može oblikovati na neki način,to je tzv.izvlačenje ili otpresak.Njime se koža dovodi u određeni oblik,to namakanje utiče na njenu elastičnost.Svijet je veliki,puno je tehnika i tehnologija,ljudi su inovativni,svaki dan se izmišljaju nove tehike i ručnog i mašinskog šivenja kože.
  Što se tiče najbolje kože za kaiševe i remenje,to je dosta uopšteno,nemože se tu jasno odrediti šta je najbolje a šta lošije,dosta faktora utiče na to.LP

  OdgovoriIzbriši
 12. Anonimno22.12.15

  Interesuje me,da li u Srbiji postoji neka prodavnica gde se mogu kupiti gore navedeni alati za ručno šivenje kože?
  Hvala!!!

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Anonimno29.4.16

   Gledam ovaj komplet alata za šivenje kože i čini mi se da onu stegu nije nešto komplikovano napraviti,dvije suhe bukove daščice,u dnu kvadratni oblik,sve isjeći pod pravim uglom,gornji dio za pritezanje lijepiti lepilom za drvo i naknadno obraditi,mehanizam pritezanja se može izvesti na više načina.
   Dosna toga se može napravit,češljevi za bušenje rupica su malo teži,njih je najbolje kupiti u originalu.
   Pozdrav svima a posebno glavnom Majstoru

   Izbriši
 13. Alat za ručno šivenje kože je za naše uvjete po prilično skup,neki osnovni set je oko 50 US$ a veća garnitura alata je oko 200 us$,ovo su cijene alata koje se mogu poručiti iz Kine.U našoj maloprodaji to je još skuplje i rijetko,jednostavno nema toga,potražnja je jako mala.

  OdgovoriIzbriši
 14. Anonimno23.11.16

  Gledao sam tutorijal ručno šivenje kože,majstor koji to radi maže nekom tečnošću u rub kože a zatim utrljava,tačnije dio koji je rezan,kakva je to tečnost

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Nisam siguran šta je to ali znam o čemu se radi.Koliko me sjećanje služi,negdje sam pročitao da je u pitanju tekući vosak,ima ga u više boja,ovisno o koži koju šijemo.Tim voskom se finalizira rez a komadom okruglog drveta se uglađuje(ulašti).

   Izbriši
 15. Anonimno13.12.18

  Trazim igle za rucno sivenje kože ili vrcanje, može li mi neko da pomogne, hvala.

  OdgovoriIzbriši

PRETRAŽI SAJT - UPIŠI TRAŽENI POJAM