Industrijska Šivaća Mašina Klase Šivaćih Mašina


Sama riječ "klasa" nekako je zanimljiva, od kud taj prefiks uz "industrijska šivaća mašina"??
Mnogi mijenjaju serijski broj sa klasom mašine, to nema veze jedno s drugim, mada se po serijskom broju kod nekih modela može odrediti o kojoj je klasi mašine riječ, recimo kod starijih Singer šivaćih mašina.
Klasa je strana riječ ali je se kod nas ustalila kao neki standard, ona bi se mogla "grubo"prevesti kao "kategorija" šivaće mašine. Porijeklo vodi od njemačke riječi "Klasse nähmaschinen" ili engleski "class sewing machines".


Uglavnom Klasa industrijske šivaće mašine je ustaljen naziv i o tome toliko. Kategorija ili klasa mašine je na starijim industrijkim mašinama obično ispisana (ugravirana) sa prednje strane na pločici.
Kombinacije pisanja klase šivaće mašine su različite ali u osnovi prvi broj je "klasa mašine" poslije toga može slijediti kombinacija jednog ili više slova i bojeva. Recimo Singer 31K32, oznaka klase je 31K, to mu dođe kao platforma a dodatni broj "32" neku posebnu karakteristiku te klase, ako je ima.


Singer klase 31-15 ima klasičnu ravnu stopicu dok Singer 31-17 ima kotrljajuću stopicu, platforma mašine je identična ali postoji razlika; Ili nova cilindrica Pfaff 335, to je osnovni model a svaki dodatak na taj broj je i neka posebnost te klase, može biti recimo pneumatski dodaci uz automatsko pozicioniranje igle, servo motor,mogućnost dodatka aparata za paspuliranje...Neki majstori koriste termin klasa i na kućnim šivaćim mašinama, ja za kućne šivaće mašine koristim termin "seria", ko je u pravu nisam siguran....Srodne i slične teme: Izbor šivaće mašine

2 komentara:

PRETRAŽI SAJT - UPIŠI TRAŽENI POJAM