Aplikacije | Šivanje Aplikacija | Tekstilne Aplikacije


eng.sewing applique patterns ;sewing applique pattern;
Ovo je tema koji za one koji vole biti kreativni a možda se u nekome poslije ovog teksta "probudi" kreativnost i postane zainteresiran i radoznao kada su u pitanju aplikacije. :) Ustvari, šta su to aplikacije i kako se izrađuju.? Šivene aplikacije mogu biti recimo razni vezeni amblemi i sličice koje se dodaju na raznorazne predmete, "granice" i pravila nema, postavljaju se na sva moguća i nemoguća mjesta.

Sledeći vid šivanih aplikacija je spajanje raznobojnig krpica u izgled nekog objekta a to može biti isto sve i svašta: ptice, životinje, cvijeće, biljke svih vrsta i izgleda, ribe, najobičnija mrlja ,automobil....sve što ljudska mašta može zamisliti a same kombinacije su beskrajne.....
Kako napraviti neku jednostavnu aplikaciju.? Bilo koja vrsta aplikacija se može raditi direktno na predmetu ili posebno uz naknadno prišivanje. Recimo jedna jednostavna i popularna aplikacija je cvijet, potrebno je iscrtati na komadićima tkanine dijelove koje će mo spajati, koristimo boje po želji ali stablo cvijeta je običo neke zelene nijanse, isto tako i list-ovi, sam cvjetić neka bude crvene boje a središnji krug recimo žuta, kada to sve pripremimo složimo na radnom stolu i eventualno izvršimo određene korekcije makazama.


Postoji nekoliko metoda spajanja tih elemenata, ako je tkanina suviše tanka mogu se dijelovi redati na flizelin uz korištenje pegle, da se sve to malo učvrti i zalijepi, isto tako koristimo po potrebi pribadače (spenagle) za fiksiranje, kada smo to sve pripremili onda na šivaćoj mašini po rubovima, rijetkim ravnim bodom to još bolje učvrstimo. Ako nam je podloga nešto jača onda možemo započeti....


obradu aplikacije, najčešće je to gusti cik-cak, širinu cik cak boda radimo po želji ali i prilagođavamo se datoj sličici, na mjestima može biti širi ili uži, ili jednoobrazan. Boja, opet po želji ,može biti samo jedna  ili kombinacija više boja. Takođe se ispod cik cak boda može dodati i deblji konac da bi se dobila  jedna trodimenzionalna i reljefasta struktura. Aplikacije su super i to morate probati (pogledajte slike).
Slične i povezane teme: Šivanje aplikacija na mašini za vez.

Broj komentara: 8:

 1. Anonimno2.3.15

  Prvo - imate fenomenalan sajt, jedan od mojih omiljenih.
  Tema o aplikacijama je odlična, u stvari i razlog zbog koga imam pitanje za Vas, da li možete da mi pomognete.
  Imam Bagat A-814 mašinu, divna stara mašina i radi bolje od nove, a pitanje je kako da oslobodim transportne zupce na njoj( da ne vuku materijal) pokušala bih da vezem na mojoj Bagat mašini.
  Hvala unapred.

  OdgovoriIzbriši
 2. Zahvaljujem :))
  Vaše pitanje se može dovesti u vezu sa datom temom i sam vez je ustvari aplikacija.Sigurno je da isključenje transportnih zubaca može biti od koristi a prilikom veza je obavezno.
  Bagat A 814 je stara mašina,kako kažete; ona nema klasičnu opciju isključenja donjeg transportera,to nemaju ni neke"novije"mašine,recimo tipa singer,kod tih mašina se to radi na način da se preko transportnih zubaca postavi jedan zaštitni limeni ili plastični poklopac(eng.feed dog cover plate),koji sa donje strane ima jedno malo udubljenje u kojemu se zubi transportera kreću ali ne dodiruju materijal.Mislim da je taj dio koji treba za vašu bagaticu identičan kao u"jadranke".Trebalo bi da na ubodnoj pločici sa desne strane u odnosu na stopicu postoji jedna rupica,u tu rupicu se umeće jedna"nožica"poklopca a druge dvije se fiksiraju pomoću klizne pločice sa lijeve strane.
  Možda čak da to negdje imam ali nemam u arhivu fotografija...nadam se da ste me razumjeli :)) LP

  OdgovoriIzbriši
 3. Anonimno4.11.16

  Ova slika gore Šoljica za kafu,je li i to aplikacija?

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. To je"poklon",nije aplikacija ali jeste neki"šiveni dekorativni predmet",to je fotografija rada moje dobre Prijateljice koju ovoga puta pozdravljam: Hello TY

   Izbriši
 4. Anonimno14.2.17

  Sajt je fenomenalan, kako zaštiti aplikacije na uzane pantalone,nogavice a da se ne razsivaju skroz

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. To je nemoguće, nogavica se mora isporiti pa onda zašiti aplikaciju.

   Izbriši
 5. Anonimno15.2.17

  Kako sašiti aplikaciju kao violinski ključ?

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Anonimno15.2.17

   Violinski ključ je dosta popularan detalj, šivenje takve aplikacije čini se da nije baš jednostavno, za tavo što preporučujem vez.

   Izbriši

PRETRAŽI SAJT - UPIŠI TRAŽENI POJAM