Bernina 540 Favorit / Vintage Bernina


Ovaj model Bernine je specifičan po mnogo čemu,prije svega radi se o najvjerovatnije maloj seriji Bernine, rijedak model ili se vlasnici nerado odlučuju za prodaju iste, sigurno je da i imaju razloga.
Naime, ovaj model je predviđen za srednje teške uvjete rada, ovakve mašine neki nazivaju "poluindustrijske", konstrukcija je masivna kao i svi dijelovi, pogonska remnica (zamajac) je većeg prečnika i težine,izrađena je od livenog gvožđa uz oblogu od plastike. Prva zanimljivost je pogon mašine,on se ne vrši klasično pomoću.

klinastog remena nego se na osovini motora nalazi jedna "prirubnica", od tvrđe gume, koja snagu prenosi putem trenja na zamajcu (vidi sliku). Jedno dosta dobro rješenje, u toku rada mašine ne pokazuje nikakve nedostatke, naprotiv,mašina je veoma "elastična" i odlično odgovara na pritisak startne papučice. Sam elektromotor ima pristupne rupice za podmazivanje ležajeva što je veoma rijedak slučaj, ne sjećam se da sam to igdje vidio, isto tako eventualna izmjena četkica motora je krajnje jednostavna.Bernina 540 favorit je postavljena na tri "nogara",


Može biti prenosivog tipa a može se i postaviti kao industriska mašina na postolje. Održavanje je uglavnom kao i kod većine bernina prlično jednostavno i pristupačno s tim da favorit 540 ima i nekoliko dodatnih mjesta za nalijevanje ulja. Bernina 540 ima rotirajući grajfer što je inače za Berninu prava rijetkost, sam grajfer je izrađen od extra kvalitetnog materijala sa dugom zahvatnom kukicom, odlično radi i na najvećim brzinama šivenja.....


Pogonski zupčanici su metalni i nalaze se u posebnom kućištu.....
Bobin kasa (čunak) se postavlja sa kontra strane, što je još jedna zanimljivost, traži malo privikavanja ali nije ništa posebno teško. Po mom mišljenju za ovakvu mašinu jedan solidan nedostatak je špulna, male je širine i ne može puno primiti konca, za tanki mašinski konac je koliko toliko prihvatljivo ali za šivenje sa nešto debljim koncem česta izmjena i namotavanje konca su neizbježni.
Izmjena programa je klasična kako kod većine elektromehaničkih Bernina, ima klasični ravni bod, promljenivi cik cak i čini mi se oko 12 dekorativnih štepova. Bilo koji program da postavite bod je savršen kao kod digitalne mašine. Na kraju da kažem da Bernina 540 šije sve, pa čak i kožu i to bez ikakvih problema. Srodne i slične teme: Uputstva za Bernina šivaće mašine

4 komentara:

 1. Anonimno16.1.15

  Dear Sir
  I went on Youtube and got your email address. I wonder if you can please help me with some information
  I have a Bernina 540 favorit. My mother bought it in 1954.

  What happened:
  The bobbin got stuck
  I found that the bobbin hook came loose and I put it back
  I could not fix it
  The needle kept touching the bobbin casing
  Then my brother bent the plate to make space
  The bobbin keeps falling out
  The stitch from the top needle doesn’t pick up the bottom bobbin thread
  I have a photo of my machine, please see attached.
  What is the spring for?
  Your photo does not show the spring. Do I have to use the spring?
  Did my spring indeed break off?
  My brother said it holds the bobbin in so that it doesn’t fall out
  Is this true?
  My main question is did the spring break off and must I use it? Do I really have to buy a new spring? I looked under the magnifying glass and it does not look like the spring broke.
  Do you have any information on how to repair the bobbin?

  Thank you

  Yours sincerely

  OdgovoriIzbriši
 2. A lot of complicated question, this spring is not nothing, you have to set the time on your hook Bernina, this can be done by qualified personnel only, best regards :))

  OdgovoriIzbriši

 3. Dear,

  I have a Bernina 540-2, the same as you have. The machine worked fine but at the moment the upper thread gets stuck around the bobbin case / shuttle. It seems also that the bobbin thread is not picked up. I have re-timed the hook as far as I can see fine.

  What can I do more? Do you have any tips?

  Thanks!

  Regards,
  Nielsen

  OdgovoriIzbriši
 4. Hi Nielsen
  How I understand, after wrapping the thread around the rotating hook, sewing machine does not raise the thread, you have made the timing hook but still have a problem ..??

  If you have correctly adjusted the rotating hook, your sewing machine must raise the lower thread,
  it is necessary to inspect: the condition of the rotating hook, the big gear (bottom right, below the corresponding lid), adjust the rotating hook correctly, adjust the spacing between the rotating hook and the needle...

  OdgovoriIzbriši

PRETRAŽI SAJT - UPIŠI TRAŽENI POJAM