Šivenje Prišivanje Dugmadi | Šivaća Mašina Dugmetara

button sewing machine ;button sewing;

Prišivanje dugmadi se može vršiti ručno i mašinski. Kako se ručno šivaju dugmad mislim da nema potrebe puno objašnjavati, na prvoj slici su prikazani oblici prišivanja dugmadi, ako dugme (gumb) ima dvije rupice onda je to samo jedna crtica "-" a kod dugmadi sa četiri rupice koriste se tri načina: "=, x  i v" oblik.
Prilikom ručnog šivenja pritezati konac koliko je potrebno, u koliko želimo nešto labavije prišivanje može se iznad (na) dugmeta postaviti najobičniju čačkalicu ili iglu, na kraju učvrstiti završetak konca sa donje...

strane. Kako se šije dugme na kućnoj šivaćoj mašini?
Za šivenje dugmadi na mašini potrebna je odgovarajuća stopica, ima i raznih vrsta, ovisno o tipu i starosti šivaće mašine. Osnovno je zabilježiti mjesta prišivanja na datom predmetu, recimo košulja, označavanje se vrši najćešće kredom koja poslije izvjesnog vremena nestane sa tkanine.
Za šivenje dugmadi mašina mora imati najosnovniji cik/cak bod, bolje digitalne mašine imaju poseban program za šivenje dugmadi.


Prvo izmjerimo razmak između centra rupica, to je prilično standardizovano i najčešće je oko 4 mm, ako mašina ima samo cik/cak u početku podešavanje vršiti bez konca, koristiti tanku iglu, u početku obično taj posao izgleda pomalo nezgodno ali kada se "uđe u šemu" nema nekih posebnih problema. Podrazumijeva se da je na kućnoj mašini lakše šivati dugmad sa dvije rupice.
Napomenuo sam kod ručnog šivenja dugmadi da se ispod dugmeta može podbaciti obična čačkalica, to se radi kod debljig tkanina ili ako želimo da dugme nije suviše jako pritegnuto. Isto tako se radi i prilikom šivenja na mašini, stim da se ispod dugmeta najčešće podbacuje igla određene debljine ali postoje stopice koje tu vrstu regulacije imaju na sebi pa pripomoć igle nije potrebna, kako to izgleda vidimo na specijanoj stopici kod "Husqvarne viking" (slike).


Čitajući tako neke strane sajtove i slične teme primijetio sam da gospođe koje rade tutorijale za šivenje dugmadi na kompijuterizovanim mašinama predlažu uključenje cik/cak boda kao opciju?? To je greška, takve mašine obično imaju poseban program za šivenje dugmadi i pri korištenju tog programa igla ne ide samo lijevo-desno, već mašina kombinuje programski a na kraju vrši par uboda u istu rupicu radi učvršćenja, to kod osnovnog mehaničkog cik/cak programa se mora ručno uraditi. Još da kažem da se na svim kućnim šivaćim mašinama prije prišivanja dugmadi moraju isključiti donji transportni zupci.


Na kraju moramo spomenuti i industrijsku šivaću mašinu, tzv."dugmičarka,dugmetara ili gumbičarka". Industrijka šivaća mašina dugmičarka postoji već dugo, godinama je usavršavana a najnoviji modeli su potpuno automatizovani. Industrisjka dugmičarka je neophodna u svim manjim ili većim radnjama gdje se svakodnevno vrši ušivanje veća količina dugmadi, lagana je za korištenje, što novija to bolja, podizanje nosača dugmeta je pneumatsko, brzina ide i do 1500 uboda u minuti, samo prišivanje dugmeta je veoma brzo, obično je odcijecanje konca automatsko.
Kod nekih industrijskih dugmičarki svako dugme prije prišivanja se postavlja na specijalni nosač i to je potrebno podesiti prilikom izbora dugmadi. Poslije podešavanja i obilječavanja pozicija jednostavno uzmemo iz posudice jedno dugme, postavimo na nosač i aktiviramo prišivanje, zanimljivo je da kod industrijskih dugmičarki igla bode samo ravno a nosač sa dugmenotm se kreće lijevo desno, to su kratki pokreti i više liči na vibraciju. Najmodernije dugmičarke imaju automatsko postavljanje dugmadi na nosač tako da je posao znatno ubrzan...
Srodne i povezane teme: Izrada rupica za dugmad

Nema komentara:

Objavi komentar

PRETRAŽI SAJT - UPIŠI TRAŽENI POJAM