-->

Umjetno Štopanje Odjeće / Krpljenje i Štopanje / Štopanje Farmerki Traperica


Nekada je štopanje odjeće (materijala i tkanine) bilo dosta česta pojava po domaćinstvima, sama odjeća je bila skupa, teško se nabavljala pa se krpilo ono što se imalo.
Štopanje odjeće je i danas zastupljeno, čak šta više, u trgovinama se prodaju odjevni predmeti koji na sebi imaju imitaciju pocijepane i krpljene odjeće.
Neko želi sačuvati svoje farmerke (traperice) po svaku cijenu, pa će ih godinama štopati i krpiti.

Koja je razlika između štopanja i krpljenja.? Nema neke posebno velike razlike, krpiti nešto znači dodati dio sličnog ili istog materijala na pocijepani dio, dok se kod štopanja uglavnom koristi samo konac i eventualno neka podloga ispod dijela koji se štopa.
Štopanje se može vršiti i ručno, to je danas rijetkost, radilo se sa tkz. "gljivom" koja se postavi ispod dijela koji štopamo, u nedostatku "gljive" dobro je služila neka stara sijalica ☺ .
Šta je važno kod štopanja na šivaćoj mašini:?


Štopanje na šivaćoj mašini je lakše ako je mašina rukavnog tipa, puno je lakše prići nepristupačnim mjestima, kao što su rukavi i nogavice. Kada radimo štopanje koristimo posebnu stopicu (1). Stopica za štopanje je ista kao i za vez. Sledeće što je potrebno to je isključiti donji transport materijala (2), transporter materijala kod štopanja nije potreban. Većina mašina imaju mogućnost isključenja transporta, neki stariji modeli nemaju tu opciju, tada se koristi poseban poklopac koji se postavlja preko transportnih zubaca.


Što se tiče igle i konca za štopanje, bolje se pokazalo štopanje sa tankom iglom debljine 70 ili 80 kao i tanki mašinski konac. Kod štopanja džinsa-texas platna (jeans denim darning) dobre rezultate daje konac koji svojom dužinom nije iste nijance, dosta se lijepo uklapa, a dobar majstor može uraditi tako kvalitetno da se štopani dio gotovo i ne primijeti, mada neko upravo želi suprotno, da istakne krpažu ili štopanje.
Za samo štopanje se koristi ravni bod, rijetko cik/cak, ako štopani materijal ima površinsku teksturu korisno je prilikom štopanja pratiti linije teksture radi boljeg uklapanja, prvo izvršimo grubo spajanje a zatim kratkim pokretima naprijed/nazad štopamo materijal, štopanje raditi u nekoliko navrata i ne praviti suviše duge i nagle pokrete. Postoje i posebne industrijske šivaće mašine koje su predviđene samo za štopanje, kao što je Singer 47w70 . 



4 comments:

  1. Anonymous15.5.17

    Imama mašinu Vigorelli carina tip 75, iz osamdesetih god.nemam uputstvo, nisam ni na internetu ništa našla, a imam stopicu za štepanje, sa kojom se može raditi i patchwork štepanje, a ja bih to radila, pa me interesuje možete li mi pomoći kako spustiti donji transport, i nemam tu pločicu , unaprijed hvala.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ako šivaća masina ima opciju isključenja transportnih zubaca obično se to jasno vidi na mašini. Vigorelli je rijetka šivaća mašina i nemam predstavu kako izgleda konkretan model, slobodno probajte štopati sa podignutim zupcima ako ih već ne možete poklopiti ili isključiti.

      Delete
  2. Anonymous18.7.18

    Da li možete da postavite u odgovoru fotografiju stopice za štepanje za Bagat-Višnja electronic? Hvala .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Naravno da mogu, a vi preuzmite uputstvo za Bagat Višnju i vidjet će te kako izgleda stopica za štopanje.
      UPUTSTVA ZA BAGATOVE SIVACE MASINE

      Delete

SEARCH