Husqvarna Automatic 21 / Husqvarna 19e / Husqvarna Viking 21a


Šivaća mašina Husqvarna Viking Automatic 21 E / 21 A je klasični elektro-mehanički uređaj. Kompletna mašina je od metala izuzev kućišta motora koje je plastike. Robusna metalna konstrukcija čini ovu mašinu nešto težom od uobičajenih što joj daje dodatnu stabilnost prilikom rada.Kao što vidimo u pitanju je prenosivi model sa rukavcem, dodatna ravna tabla se postavlja po potrebi. Mašina nema gornji poklopac.
Raspored tipki i komandi sa prednje strane vidimo na priloženoj slici: 1 Pozicija igle, 2 klizna tipka programatora, 3 regulator dužine boda, 4 naprijed nazad šivenje, 5 cik/cak širina, 6 uklj,/isklj. donji transport.

Sa desne bočne strane se nalazi motalica za donji konac "M". Postavljanjem bobine na osovinicu motalice automatski se prekida kretanje igle, osim namotavanja konca, povlačenjem plastičnog "prstena" oko osovinice prema vani (desno) na mašini se uključuje dodatna redukcija broja uboda igle, to se obično koristi kod većih opterećenja na mašini, recimo kod šivenja debljeg i jačeg materijala. Kada je uključena dodatna redukcija pokretanje zamajca rukom nije predviđeno, može ali ide nešto teže, iglu možete dovesti u željeni položaj laganim pritiskom na startnu papučicu. Prenos sa motora na mašinu je riješen pomoću dva klinasta remena.


Husqvarna automatic 21 je veoma jednostavna za održavanje. Podmazivanje se vrši povremeno preko pristupnih tačaka (vidi sliku). Sa podmazivanjem ne treba pretjerivati bez potrebe, dovoljno je u svaku rupicu dodati par kapi ulja za mašine.
Pristup sklopu oko iglenjače se vrši otvaranjem poklopca, mjesta za podmazivanje su označena strelicama, dio označen crvenim okvirom  služi za regulaciju pritiska stopice na materijal. 
Osvjetljenje, sijalica sa prekidačem na Husqvarna 21 se nalazi sa donjeg dijela mašine, prekrivena je metalnom rešetkom, eventualna zamjena sijalice je veoma jednostavna, povučemo prednji rešetkasti dio prema dole i zamijenimo sijalicu.
Na kraju ću pokušati objasniti izmjenu programa na mašini. 
Dio gdje se nalaze dva nosača za konce je ujedno šarnirani poklopac za pristup izmjeni šablona za štepove (vidi sliku). Uz mašinu obično dolaze 3 šablona sa po 5 štepova označenih slovima "A, B i C".
Izmjena šablona se vrši na sledeći način: regulator širine cik-caka postavimo na 0 (nula), kliznu tipku programatora 2 postavimo na 1-nicu, otvorimo pozadi poklopac, "blokadu" šablona "A" pritisnemo prema dole i izvučemo šablon. Pošto se radi o mehaničkoj mašini moguće je malo zapinjanje, pokrenuti rukom zamajac lijevo desno i šablon bi trebao ići van.


izmjena programa je vrlo jednostavna, ako je u mašini šablon "A" programe mijenjamu pomoću klizne tipke "2" na regulatoru pozicije igle. Primjer: šablon "A", program 1 - širinu cik cak-a postavimo na 4-ku a dužina boda 0,3. Te postavke možete mijenjati po želji.
Modeli koji pripadaju istoj seriji su: Husqvarna zig-zag 19 A, Husqvarna Rotary 8, Husqvarna automatic 51 A i Husqvarna 71 Rotary. Srodne i povezane teme : Husqvarna šivaće mašine

Broj komentara: 5:

 1. Velimir21.9.18

  Pitanje za Master-a
  dal možda znaš koja je razlika između Husqvarna Viking 19e (zig zag) in modela 19e Special?
  Isto pitanje odnosi se na Husqvarna Viking 21 znači razlika između 21, 21A i 21E modela..Hvala puno.

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Razlika između Husqvarna 19e i 19e special je veoma mala, neznam tačno koja, to je neki mali detalj, možda u papučici, ne znam. Isto tako razlika između Husqvarna viking 21, 21A i 21E...ALI razlika između Husqvarna 19 i 21 postoji, serija modela 19 ima samo ravno i cik/cak šivenje dok 21-ca ima mogućnost izrade i drugih vrsta štepova pomoću dodatnih šablona.

   Izbriši
 2. Anonimno3.2.19

  Pozdrav! Ja imam baš ovu mašinu(21 E),koje igle idu za nju? Koji brojevi odgovaraju ovom modelu? Imam neke univerzalne, ali samo 100-ke ostale, da li mogu one? Hvala

  OdgovoriIzbriši

PRETRAŽI SAJT - UPIŠI TRAŽENI POJAM