-->

Bagat Višnja Deblokada Remenice / Remenica Bagat / Bagat Remenica Blokada / Bagat

машина за шиење bagat,šivalni stroj bagat višnja,машина за шивење багат вишња,bagat super slavica deblokada remenice,masina za sivenje visnja;


Na znam da li je naslov teme dobar ali da krenem;
Prilikom namotavanja donjeg konca na mašini "bagat-višnja 706", kao i na većini drugih modela potrebno je isključiti kretanje igle-mašine,to se obično radi na taj način da se na velikoj remenici (zamašnjak) odvije jedan manji točkić, time se prekida bespotreban prazan hod stroja a namotavanje kalema (špulne) ide dosta brže zbog rasterećenja motora. Medjutim dešava se relativno često da taj mehanizam odvajanja mašine ne radi nikako, ili veoma teško, čak zna biti i djelimicno neispravan,


namotavanje bobine je uredno ali ipak se mašina pomalo pokreće, ponekada je samo odvijanje blokade gotovo pa nemoguće ..Šta je rješenje.?.
Naredno uputstvo koristiti na vlastiti rizik (mogućnost pucanja pojedinih dijelova) ,mašinu prvo ISKLJUČITI IZ STRUJE, kontrolnu papučicu sa kablovima skinuti sa mašine i odložiti na stranu..!!



Pa evo danas ce biti konkretan slučaj te situacije na bagatovoj "višnji", tema je inspirisana postavljenim pitanjem od neki dan :), pozz za Gospodina Z....
Prvo odvijanje točkića za blokadu je nekada nemoguce ručno odvrnuti, probati lijevom rukom snažno držati remenicu a desnom preko komada krpe, slobodno svom snagom,probati odviti", uzrok ovome nije korozija jer su materijali nehrdjajući, najvjerovatnije da je riječ o bespotrebnom snažnom dotezanju, onako "na suho" a pojedini dijelovi su pravljeni od tzv.dur aluminijuma koji se u tim situacijama gotovo pa zalijepe.
Iz mog iskustva, prije neki dan, točkic za deblokadu sam odvio preko komada tvrdeg drveta sa udarcima lakšim čekićem iskosa, mogu dobro poslužiti i jača kliješta (papagajke), preko komada krpe kao zaštita od oštecenja.



Kada smo točkić uspjeli djelimično odvrnuti sa njega će mo isto tako izviti i dva manja sigurnosna vijka (prva slika,žute strelice), potom ga odvrnuti u potpunosti. Zatim skidamo gornji poklopac na mašini, jednostavno odviti dva vijka i dići poklopac, potom skidamo bočni poklopac na motoru, jedan centralni šaraf osloboditi i poklopac pomaknuti na stranu, (nemojte ga skidati skroz). Svi ti pristupni vijci su prikazani na slici.
Na drugoj fotki se vidi velika remenica, nju će mo POKUŠATI djelimično svući sa rukavca,za to može najbolje posluciti lagani čekić preko komada drveta ili ko ima specijalni čekić sa plastičnim vrhom, LAGANO kuckati.što bliže osovini a istovremeno okretati zamajac, ako se remenica počne "svlačiti" sa rukavca, to je dobro, neka ide za početak 10-tak mm, oslobođeni dio osovine očistiti dobro sa pamučnom krpicom a poslije toga nanijeti mašinsko ulje, vratiti remenicu i ručno pokretati da se ulje dobro razlije, ponoviti par puta isti postupak, kada ocijenimo da se remenica sasvim slobodno kreće, očistiti okolo višak ulja i sve vratiti obrnutim redoslijedom. 

MEÐUTIM, situacija može biti još komplikovanija, uputstvo slijedi: ponekada se desi da remenicu nije moguće uopšte pomaknuti na osovini, kao da je zavarena, to stanje se dešava kod starih i zapuštenih mašina. Potrebno je odviti dva vijka koji se nalaze pored remenice, skroz ih odvrnuti (druga slika), zatim dva vijka koji drže motorić mašine djelimično odviti i motor podići prema gore, da se može osloboditi remen (treća slika); sledeće je potpuno skidanje remnice, postupiti isto kao kada smo je pokušali djelimično skinuti, lagani udarci po remenici u krug i ona mora potpuno da se skine (slika 4). 
Pokušati centralni dio, šuplja cijev izbiti u potunosti, to obicno u ovoj situaciji ide teško, djelimično smeta i nazubljena šajba, treba i nju skinuti (OPREZ), uzeti jaci tanji izvijač (šarafciger) iz uz same čivije lagano podizati jednu po jednu,nije niša"opasno" ☺, nastojati da je izvijač što bliže štiftovima, kada smo i to skinuli odložiti na stranu, sada imamo slobodan pristup da izbijemo centralnu čahuru. Potrebno je remenicu postaviti na stegu-škrip a sa gornje strane lakši čekic i knap komad okruglog tvrdog drveta ili komadom mekšeg materijala,lagano kuckati i čaura će biti izbijena,paziti na unutrašnji navoj (slika peta,svi dijelovi).....Idemo dalje :)



Ta izbijena caura je fabrički bez potrebe knap (tijesno) izrađena i onda malo nedostaje da u potpunosti "zakuje". Evo kako sam je JA očistio, kroz nju provučete vijak a sa druge strane formalno pritegnite maticu (navrtka), dio vijka koji strši pritegnuti u bušilicu, lijevom rukom pokrenuti lagano bušilicu a desnom VODOBRUSNI papir obuhvatiti oko čaure i "vozi miško", cahura mora da se sija, povremeno demontirati i izvršiti probu na remenici, ako prolazi lahko i slobodno se okreće to je uredu i ne treba više brusiti (slika sedma). Na sledećoj, predzadnjoj slici, se vidi unutar remenice jedan "kanal"-žlijeb, unutar njega je komad kanapa (deblja špaga), u taj žlijeb slobodno dodati mašinskog ulja sve dok ga kanap bude upijao. 
Uzeti čahuru koju smo sredili, navući na rukavac na mašini, pritegnuti sa dva pripadajuća vijka, ne suviše jako, da čahura ne pukne, na dio remnice vratiti nazubljenu podlošku, "zakovati" tri štifta malim čekićem u potpunosti, da šajba nema zazora, krpom detaljno ocistiti sredinu-rupe remnice ,postaviti na nju remen, navući na čahuru, pritegnuti pripadajućim točkicem na kojemu smo prethodno očistili i lagano podmazali navoj ,potom zavrnuti dva mala vijka, donji dio remena postaviti na remenicu motorića, lagano povući motor prema dole, ne previše, fixirati motor sa dva vijka, prije vraćanja poklopca iskoristiti situaciju i eventualno detaljnije podmazati mašinu, vratiti poklopce.

6 comments:

  1. Anonymous2.4.13

    Pozdrav i Vama od Z, hvala za rijeci i slike na ovu temu, mnogo je pomoglo,
    Prijateljima sam preporucio sajt, svakako,
    LP, Z

    ReplyDelete
  2. :) Hvala na pozdravima i na preporukama,
    obećao sam post na ovu temu a ja ako obećam to je"sveto slovo",takav sam šta mogu .

    Poštovanje gosn Z*****O(malo anonimnosti neće da škodi:))

    ReplyDelete
  3. Anonymous12.1.16

    Pozrav imam problem na svojoj višnja 726e,mali točkić se okreće otprilike pola kruga ali neodvaja?,da li treba sve ovo gore uraditi?

    ReplyDelete
  4. Ne,nemora značiti da će te cijelu proceduru deblokade morati uraditi,skinite gornji poklopac zatim,točkić za blokadu odvijte skroz pa onda probajte malo"svući"remenicu,ako je uspijete pomaknuti prema van onda podmažite njeno ležište.

    ReplyDelete
  5. Veky7723.10.17

    Poštovani, pri stisku papučice imam osjećaj da vrti u prazno, a onaj manji kružić na zamašnjaku se stalno odvrtava. U pitanju je Višnja electronic s. Sto nije u redu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous25.10.17

      Provjerite da li remen na masini djelimicno proklizava. Postoji mogućnost da vaša "višnja" ima drugi oblik pritezanja zamajca, proklizavanje je moguće usled trošenja pojedinih dijlova na sklopu blokade zamajca, pogrešna montaža, pretjerano podmazivanje, oštećena blokada zamajca...itd

      Delete

SEARCH