-->

Bagat Jadranka / Jadranka Bagat / Bagat Ana


Sa stanovišta servisera šivaćih mašina, šivaća mašina Bagat Jadranka je veoma jednostavan uređaj. Radi se o prvoj mašini iz serije Bagat, početak proizvodnje datira oko 1950-te. U početku su to bile mašine na nožni pogon, kasnije će se pojaviti i "jadranka" na struju.
Kvaliteta mašine je vrlodobra, materijali su veoma tvrdi, znam dobro da sam jedne prilike trebao probušiti originalnu ubodnu pločicu sa"jadranke", nova burgija nije mogla ni tačkicu napraviti na pločici, površina je veoma tvrda, bušenje je bilo moguće tek nakon zagrijavanja i otpuštanja čelika.
Mnogo je ovakvih mašina i danas po domaćinstvima, uglavnom starije gospođe ih vole pošto su na njih navikle dugim nizom godina. Mogu je koristiti i početnici ali u tom slučaju preporučujem kupovinu modela sa elektromotorom. U nastavku korisni linkovi kada je u pitanju Bagat Jadranka a kroz komentare i pitanja će mo dorađivati temu:

Masinski Kutak
How to Share With Just Friends

How to share with just friends.

Posted by Facebook on Friday, December 5, 2014

63 comments:

  1. Anonymous3.10.16

    Jesu li sve bagatove jadranke sa kabinetom ili ih ima i portabl prenosivih mašina?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bagat Jadranka je kabinetski model šivaće mašine,podrazumijeva se da jadranke koje nisu na struju moraju imati kabinet sa mehanizmom za nožni pogon.Viđao sam i električnu"jadranku"kao portabl šivaću mašinu,ali to je veoma rijetko.Ne znam je li to original fabrički ili je kutija od neke druge starije bagatove mašine,baza je gotovo pa iste dimenzije,tako da se električnu"jadranka" može iz kabineta postaviti na prenosno postolje sa koferom.

      Delete
    2. Anonymous7.1.24

      Ova moja stara Jadranka,ima i nozni pogon i na struju...Upravo stojim pored nje gledam i ne vjerujem kako je ocuvana

      Delete
  2. Anonymous26.10.16

    Je li bagat jadranka nosi oznaku bagat k 31

    ReplyDelete
  3. Anonymous18.3.17

    Ćao, dobila sam Bagatovu Jadranku na nozni pogon i jednostavno ne mogu ukopčati zamašnjak. Dugme se okreće u oba smjera i ne može se zategnuti. Nakon detaljnog pregleda vaseg sajta, uputa za masinu i svih komentara nisam uspjela pronaci odgovor. Zanima me mogu li ju sama popraviti ili treba servis? Masina je podmazana.

    Unaprijed vam zahavaljujem na odgovoru, dobroj volji i vremenu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Taj problem graniči sa nemogućim, koliko razumijem blokadu zamajca možete okretati u oba smijera,? mora postojati kraj pritezanja, ako točkić blokade možete beskrajno pritezati onda je navoj na blokadi uništen. Skinite remen sa mašine, najlakše vam ga je skinuti sa donje strane u kabinetu, nanesete jedan kraj remena na veliki pogonski točak i pokrenite ga lagano rukom da remen spane. Potom odviti mali vijak koji se nalazi na blokadi zamajca, odviti u potpunosti blokadu, ako je navoj stradao onda treba istovremeno vući prema sebi i odvijati. Kada skinete točkić blokade pregledajte navoj na blokadi i unutrašnji navoj na osovini, ispod blokade mora postojati deblja podloška.Iskoristite priliku i skinite zamašnjak, obrisati pamučnom krpicom osovinu i rupu na zamašnjaku i dodati par kapi ulja.

      Delete
  4. Marija22.4.17

    Dobar dan, imam problem sa šivaćom mašinom bagat jadranka, na pomoćnom točku postoji beli okrugli deo koji pomera iglu ali je tu nešto puklo i onda se igla ne pomera, da li je to veliki problem?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Majstor 223.4.17

      Ne razumijem najbolje pitanje, ne postoji nikakav "pomoćni točak", vi vjerovatno mislite na zamajac, mjesto gdje se postavlja remen na masini. taj "beli okrugli deo" je tzv. blokada zamajca, njega odvrnete da isključite kretanje igle. Nema tu šta puknuti, taj bijeli točkić treba skroz odviti, skinitu remen sa mašine, skinuti zamajac, sve očistiti i malo podmazati, vratiti zamajac, zatim podlošku ispod blokade zamajca postaviti na osovinu i na kraju zavrnuti blokadu. To nije nikakav poseban problem.

      Delete
    2. Postovanje,zasta sluze dva kabla na masini jadranka?Jedan za ukljucenje u struju a drugi??

      Delete
    3. Anonymous24.1.21

      Pa ima li na kraju tog drugog kabla nešto.? Postavite pitanje onome od koga ste kupili mašinu.

      Delete
  5. Anonymous25.7.17

    Imam sivacu masinu bagat jadranka 1 i donji konac stalno se mrsi mozete li mi dati neki savjet

    ReplyDelete
    Replies
    1. To je problem koji se javlja veoma često kod svih šivaćih mašina, što se tiče bagatove "jadranke" preporučujem provjeru gornjeg zatezača konca kao i podešenost napetosti gornjeg i donjeg konca.
      Sve to imate na sajtu pa malo potražite.

      Delete
  6. Amela. M.3.2.18

    Lijep pozdrav, imam ovu jadranku 1 Bagat ali ima i priključak za struju pa da li neko zna koja je cijena? da se proda

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous3.2.18

      Taj priključak za struju je možda samo za sijalicu i to nije ništa posebno.

      Delete
  7. Pozz...imam masinu bagat jadranka 1, radila je neko vrijeme i prestala da pokrece iglu..remen se okrece ali igla ne fercera...mozeteli mi reci u cemu je problem..hvala..lp

    ReplyDelete
    Replies
    1. A kada namotavate donji konac je li popustite blokadu na remenici?? To je onaj mali bijeli točkić sa desne strane, taj točkić kada odvrnete tada se dešava ta situacija, remen se pokreće a igla miruje, kada završite sa namotavanjem onda pritegnite taj točkić. Možda je taj točkić neko slučajno odvrnuo a može se desiti da se vremenom sam malo popusti, dakle zategnite ga i nastavite raditi.

      Delete
  8. Anonymous26.2.18

    Postoji li mogućnost da se ova masina pretvori u elektricnu (bagat jadranka) uz ugradnju nekog motora. Pozdrav

    ReplyDelete
    Replies
    1. Naravno da postoji ta mogućnost. Bagat jadranka ima i svoju električnu verziju. Čini se da bi jeftinija varijanta bila da kupite "jadranku" na struju nego da ugrađujete motor.

      Delete
  9. Sanja27.4.18

    Nedavno sam kupila masinu Bagat Jadranka. Nozni pogon je u pitanju. Veoma stara masina. Podmazala sam je prema uputstvu koje ste dodali,sve normalno radi ali kada pocnem da sijem, nakon nekoliko sekundi zakoci papucica i ne mogu da je gurnem. Tek kada pokrenem zamasnjak opet mogu da normalno guram papucicu. Pocetnik sam i ne znam da li to tako mora. A nema ko da me nauci, zato sam se Vama obratila. Ne mogu pronaci uputstvo za moju masinu, samo za elektricne. Hvala Vam unaprijed. Pozdrav

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mislim da to niste trebali kupovati, osim što se pocetnik u šivenju vi morate učiti i koordinaciju kretanja nogu i rada na mašini. JA sam se upravo učio na takvoj masini ali to je bilo dosta davno. Danas se mogu kupiti jednostavne polovne električne sivace masine i to veoma jeftino.
      Trebate skinuti remen sa mašine i onda vidjeti da li ima nekakvog zapinjanja na pogonskom nožnom dijelu ili na mašini.
      S obzirom da masina nije godinama radila nije nikakvo čudo ako masina na momente tesko radi.

      UPUTSTVA ZA BAGATOVE SIVACE MASINE

      Delete
  10. Anonymous20.5.18

    Pozdrav.Zanima nas namotavanje konca na spulu Bagat Jadranka-e. Naime preklopnik koji ide iznad spule tj.granicnik.u nas se nalazi ispod spule i ne mozemo ga staviti u gornji polozaj da preklopi konac koji se namotava.Masinu smo nedavno dobili..vec staru..je li moguce tu sto uciniti.?Postoji li neki potez..botun...ili joj nema lijeka..Hvala na odgovoru

    ReplyDelete
    Replies
    1. A kako preklopnik radi kada nema spulne? Trebao bi da dođe do osovinice na motalici. Spulnica mora na sebi imati "zarez" koji mora da "sjedne" do kraja na osovinici, tada će i preklopnik uklopiti u špulnu. Sve to je lijepo objašnjeno u uputstvu koje možete preuzeti:

      UPUTSTVA ZA BAGATOVE SIVACE MASINE

      Delete
  11. Moja Jadranka Bagat masina kupi gornji konac iza spule kao da stepa u mestu,ima li pomoci

    ReplyDelete
  12. Anonymous19.11.18

    Pozdrav. Dobila sam Bagat Jadranku nedavno, na elektricni pogon. Početnik sam. Masinu sam prije svega odnijela na servis, neke sitnice su zamijenili ali uglavnom sa masinom je sve bilo u redu jer nije puno koristena. Tek kad sam ju donijela sa servisa malo mi je trebaolo dok shvatim kako uvuci konac ali uspjela sam i sasila nesto. Nakon toga je masina stajala 4 dana i krenem opet nesto sivati i ne mogu pomaknuti iglu. Zamasnjak se okrece, znam ga otkociti i zakociti ali nista se ne desava. Igla i trzavac stoje u gornjoj poziciji i ne micu. Postoji li jos neka kocnica koju sam slucajno aktivirala ili moram ponovno na servis. Zahvaljujem

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kako se okreće zamašnjak,? morate ga blokirati (zakočiti) i onda će se igla pokretati, u koliko zamašnjak ne možete blokirati onda je problem na njemu. Ne postoji nikakva druga "kočnica", mislim da nema potrebe za sevisom, vi ste početnik i morate imati malo strpljenja prilikom učenja. Blokada ("kočica") zamajca se ne može pokvariti, to je veoma jednostavan sklop. Provjerite da li radi blokada zamajca.

      Delete
  13. Ljilja27.12.18

    Možete li i reći kako se mijenja dio koji podiže stopicu na Jadranka 1 mašini? Pukao je plastični dio ispod opruge, hvala.

    ReplyDelete
    Replies
    1. To je veoma jednostavno, skinuti stopicu i pritezni vijak, skinuti bočni poklopac, odviti vijak koji drži "grlo" sijealice, odvrnuti vijak na polomljenom dijelu, odviti gornji dio kojim se vrši podešavanje pritiska stopice, izvući nosač stopice u potpunosti...sve očistiti, podmazati okolne dijelove i vratiti obrnutim redom.

      Delete
  14. Anonymous7.5.19

    Treba mi šema povezivanja elektricšne papučice na Jadranka 1 Bagat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous8.5.19

      Treba i meni 100€ :))
      Svako ko se i malo razumije u posao oko struje zna spojiti tu vrstu papučice, očigledno je da vi oko toga pojma nemate i još bi ste da
      radite na predmetima pod naponom od 220V .??!!!

      PAPUČICA BAGAT JADRANKA

      Delete
  15. Dobar dan!
    Imala bi pitanje.Želim kupiti Bagat Jadranku,al su me zbunili,da ne vredi kupovati,pošto su starije i ako se pokvare nema mogućnosti za popravku.Dal je to istina il mogu kupiti masinu?Hvala

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kupite ISPRAVNU "jadranku", to jesu stare mašine ali su i vrlo jednostavne, za dobrog majstora tu se nema šta pokvariti. S obzirom da su to i jeftine mašine, neće "propasti svijet" ako se i pokvari.

      Delete
  16. Anonymous18.2.20

    Bagat Jadranka
    Primetiv deka zavisi od matrejalot. Transportnite zubci izlavat negde okolu 1-2mm. Dali se steluva nekade da izlavat poveke-pomalku. I drugo sakam da prasam, neli ima -4mm (nazad) i +4mm (napred) stavam na 0 (u mesto) povlecam rackata nagore na -4mm (nazad) transportnite zubci od 0 (u mesto) se pomrdnat 4mm no koga rackata od 0 (u mesto) povlecam nadole na +4mm (napred) od 0 (u mesto) transportnite zubci od 0 (u mesto) se pomrdnat nesto pomalku od 4mm. Dali tuka nesto se steluva. (toa go probuvam bez matrejal)

    ReplyDelete
  17. Izvinite sto smetam treba mi vasa pomoc za sivacu masinu Bagat ANA ne znam dali ste culi za taj stroj kada pocnem da sijem sve radi najnormalnije ali masina veom sporo radi a sve je podmazana moram brzo da je pokrecem nogama da bi ona makar malo krenula da radi molim vasu pomoc za stoj Bagat ANA.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ne morate se izvinjavati 😃, Bagat Ana, to je isto kao i Bagat Jadranka. Podmazali ste mašinu a kako se mašina pokreće rukom,? je li to ide veoma lagano ili se osjeti neki otpor..?? Skinite remen pa probajte. Ako ide lagano, vratite remen a remenicu na mašini (zamajac) držite rukom i pokušajte pokrenuti nogama mašinu, ako remen proklizava onda je u tome problem, vjerovatno je popustio sa godinama a možda ima tragova masnoće na remenici. U tom slučaju potrebno je pokušati sa MALIM skraćivanjem remena kao i detaljnim brisanjem velike i male remenice, isto tako, cijelu dužinu remena provući kroz čistu pamučnu krpu.

      Delete
  18. Anonymous15.5.20

    DALI BAGAT MAŠINA JADRANKA MOŽE DA RADI CIK CAK ŠIVENJE I DALI POSTOJI ZA TU MAŠINU ŠTOPICA KOJA BI ODGOVARALA TOM TIPU MAŠINE BAGAT JADRANKA HVALA NA ODGOVORU

    ReplyDelete
    Replies
    1. NE, Bagat jadranka ne može da šije cik cak, nikakva stopica tu ne može pomoći, Bagat jadranka šije samo ravno.
      .
      UPUSTVO ZA BAGAT SIVACU MASINU
      .

      Delete
  19. Da li Bagat Jadranka nova može šiti cik cak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. "Bagat Jadranka Nova" ?? šta vam znači "nova".? Bagat Jadranka se ne proizvodi godinama, Bagat kao firma već odavno ne postoji, možda ima neki kineski plagijat za koji ja nisam čuo,? Stara Bagat Jadranka šije samo ravno, ne može cik cak.!

      Delete
  20. može li se negdje nabaviti reostat,to nedostaje na mašini koju sam dobila?
    Hvala.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dobili ste električnu Bagat Jadranku koja nema papučicu (reostat). A ima li kabal,?
      ukoliko ima kabal onda se može postaviti bilo koja papučica otpora od 700-800 Oma.
      Detaljnije na: REOSTAT ZA ŠIVAĆU MAŠINU JADRANKU

      Delete
  21. Anonymous4.9.20

    Da li mogu staviti masinu Visnja na postolje od Jadranke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ne znam tačno, površina baze mašina su vrlo slične veličine, kod vas bi važna bila širina "baze" i raspon na "šarkama" koje postoje na jadranka postolju.
      Postavljanje uz eventualnu malu modifikaciju je itekako moguće ali onako skinuti jednu pa postaviti drugu, ee to nisam siguran, treba provjeriti navedene dimenzije.

      Delete
  22. Koju vrstu igle koristi bagat JADRANKA, oznaka igle me zanima.hvala..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bagat jadranka kao i apsolutna većina kućnih šivaćih mašina koriste igle oznake 130/705, iznad oznake piše za koje materijale je namijenjena igla, recimo "universal, jeans, stretch...", ispod piše debljina igle: 70/10, 75/11, 80/12, 90/14, 100/16...
      za vas je značajan prvi broj i on prikazuje debljinu u milimetrima, gje je recimo 80/12 igla debela 0.8 mm ili 100/16 debljina igle je 1 mm. Debljinu određujete spram materijala koji šijete, za jadranku ili bilo koji bagat igla debljine 80/12 je sasvim dovoljna, za vrlo tanke materijale uzmite i tanku iglu.
      Detaljnije o iglama za šivaće mašine pogledajte na sledećem linku:
      SVE O IGLAMA ZA ŠIVACE MAŠINE
      .

      Delete
  23. Pozz
    Bagat Jadranka, stara, nozni pogon.
    Promijenila remen, no glava se ne pokrece. Igla i taj dio, jednostavno se ne pokreće. Nije podmazivana, stajala je godinama. Sad sam je mislila osposobiti jer sam emotivno vezana za nju

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sa desne strane, zamajac koji pokrećete rukom, pridržati ga lijevom rukom a desnom rukom zategnuti manji bijeli točkić na sredini. Preporučujem preuzimanje uputstva za upotrebu sa priločenog linka:
      .
      UPUTSTVO ZA BAGAT SIVACE MASINE
      .

      Delete
  24. Anonymous8.12.21

    Pozdrav, naslijedila sam Jadranku na nožni pogon, nije bila jaaako dugo korištena pa sam ju odnijela na servis i zamijenila remen. Kad sam probala raditi s njom, nikako nije mogla šiti, uopće ne uzima donji konac. Igla nova, sve očišćeno i podmazano, bobina ok..ne mogu skužiti gdje je problem. Također, kad ju pokrenem na nožni pogon, vuče materijal malo naprijed, malo natrag, iako sam podesila da ide naprijed putem one polugice gdje se podešava duljina boda. Što radim krivo? Nemam iskustva s mašinama na nožni pogon pa ne znam jesam li nešto krivo namjestila. Unaprijed hvala na odgovoru. LP

    ReplyDelete
    Replies
    1. Naslijedili ste neispravnu šivaću mašinu, pitam se zašto serviser prilikom zamjene remena nije pogledao kako mašina radi.??
      To mora ponovo kod dobrog majstora, Bagat Jadranka je mašina koju dobar majstor rutinski popravlja, ne možete sami tu ništa uraditi, sve gore nabrojano, što ste radili, nema nikakve koristi u vašem slučaju.

      Delete
  25. Anonymous6.11.22

    Hocu da kupim ovu masinu pa se kao amater bacih u istrazivanje… ali posle citanja komentara svih ovih zena sa svim ovim pitanjima i Vaseg strpljovog i iscrpnog odgovaranja na iste zelim da pitam vas da se ozenite mnome jer bas takav covek mi treba 😁😁😁

    ReplyDelete
    Replies
    1. Na pravom ste mjestu, istraživati dalje nemate potrebe, "mašinski kutak" ima sve što vam je potrebno. "Mašinski kutak" postoji 10 godina, pitanja i odgovora je na hiljade, vrlo vjerovatno da većinu pitanja postavljaju žene, o tome nisam nikada nešto posebno razmišljao, postavljaju pitanja i muškarci ali puno rjeđe. Zadnjih nekoliko godina pišemo samo na engleskom jeziku, stare teme na našem jeziku su i dalje u funkciji.
      Mi Bosanci smo dobri ljudi, otuda moje strpljenje i želja da pomognem, sve ovo je krenulo sasvim slučajno...duga je to priča, danas smo najpoznatiji sajt na prostorima Balkana kada su u pitanju šivaće mašine.
      Da Vas oženim...?? Hmm to su novi momenti, možda je ovo neka namjerna šala,
      od nekoga ko poznaje mene i moj život..?? OK ovdje ide jedna velika ●

      Delete
    2. Anonymous12.11.22

      Ima još kandidatkinja, i ja bih poželjela ovako jednog dobrog majstora da
      redovno pregleda, sređuje i podmazuje moju mašinu 🤪

      Delete
  26. Anonymous8.3.23

    Pozdrav. Zanima me da li ova mašina može da šije duplom iglom?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ne, Bagat Jadranka ne može koristiti duplu iglu.

      Delete
  27. Anonymous12.3.23

    Pozdrav. Početnik sam i dešava mi se da gornji zatezač konca ispada iz ležišta. Kako mogu da rešim problem?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ne smije se to dešavati, provjerite na sledeći način, mjesto gdje je sijalica, sa lijeve strane gore odvijte jedan vijak, zatim pogledajte u nivou gornjeg zateznika trebali bi ste vidjeti jedan manji vijak kojim se zateže gornji zateznik, vratite zateznik na njegovo mjesto i dotegnite vijak, kada podignete stopicu u krajnji položaj gore konac bi morao biti opušten.

      Delete
  28. Anonymous16.3.23

    Pozdrav, početnik sam i zanima me da li postoji neka odredjena mera zategnutosti gornjeg konca na ovoj mašini. Već duže vreme pokušavam da uskladim zategnutost konca, ali mi ne uspeva. Pošto na gornjem zatezniku postoje crtice na kojima se vidi zategnutost, na kojoj bi otprilike trebalo da stoji?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Podešavanje napetosti konca je u principu isto na svim šivaćim mašinama, pogledajte video na našem youtube kanalu, morate pogledati cijeli video da bi ste naučili, za početak popustite gotovo do kraja napetost gornjeg konca i postupite kako je prikazano u videu:

      KAKO POSTAVITI ZATEGNUTOST KONCA NA ŠIVAĆOJ MAŠINI

      Delete
  29. Anonymous20.4.23

    Pozdrav. Početnik sam i zelim da porubim farmerke, i kupio sam konac za jeans debljine 36. Taj konac su mi preporucili u radnji. Da li ta debljina uopste moze na jadranki, jer tesko uspevam da ujednacim napetost donjeg i gornjeg konca. Step dobija neki oblik tek kada gornji konac pritegnem do kraja, a donji skroz oslobodim, ali me je strah da tako nastavim da ne pokvarim masinu. Hvala puno na razumevanju.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Iz nekog razloga vaš komentar je bio označen kao "neželjena pošta" i zato malo kasnimo sa objavom.
      Porubiti farmerke može biti nezgodan posao, naročito početnicima, fabrički najčešće donji porub je tzv. lančani bod, taj bod se radi samo sa jednim koncem. "Debljina konca 36", na osnovu broja djeluje predebelo za 'Jadranku'. Kao početnik ste prvo morali pronaći neke stare beskorisne farmerke i na njima pokušati nešto uraditi, prelaz preko velikih zadebljanja platna je u vašem slučaju nemoguće, ili će te slomiti iglu ili će puknuti konac...nećete pokvariti mašinu,
      malim makazama reduciraje zadebljanje, rasporedite ga na dvije strane, uzmite malo tanji konac, na 'rizičnim' mjestima polagano rukom pokrećite mašinu...napetost konca je posebna tema i o tome smo dosta pisali.

      Delete
  30. Anonymous20.12.23

    Dobar dan, imam staru mašinu Jadranku 1 sa koferom. Ne mogu na internetu pronaći težinu te mašine. Da li znate koliko je teška?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jeste li probali koristiti vagu 😃

      Delete
  31. Anonymous20.1.24

    Dobar dan, imam ovu mašinu i mašina šije sitno iako veličina boda stoji na 4. Imam i bagat slavicu i na njoj je bod veći iako i na njoj stoji na 4. Da li ste imali iskustva sa ovim, tj. da li je tipično za bagat jadranku da šije sitnije u odnosu na ostale mašine? Jako mi znači Vaša pomoć i sa Vašeg sajta saznao sam mnoge stvari vezane za funkcionisanje mašine. Nadam se da cu uz Vašu pomoć uspeti da prevazidjem problem. Hvala unapred. Pozdrav!

    ReplyDelete

SEARCH