Jadranka Bagat
Share On Facebook ! Tweet This ! Pin It ! Share On Tumblr ! Share On Reddit ! Share On Linkedin !


Sa stanovišta servisera šivaćih mašina, šivaća mašina Bagat Jadranka je veoma jednostavan uređaj. Radi se o prvoj mašini iz serije Bagat, početak proizvodnje datira oko 1950-te. U početku su to bile mašine na nožni pogon, kasnije će se pojaviti i "jadranka" na struju.
Kvaliteta mašine je vrlodobra, materijali su veoma tvrdi, znam dobro da sam jedne prilike trebao probušiti originalnu ubodnu pločicu sa"jadranke", nova burgija nije mogla ni tačkicu napraviti na pločici, površina je veoma tvrda, bušenje je bilo moguće tek nakon zagrijavanja i otpuštanja čelika.


Mnogo je ovakvih mašina i danas po domaćinstvima, uglavnom starije gospođe ih vole pošto su na njih navikle dugim nizom godina. Mogu je koristiti i početnici ali u tom slučaju preporučujem kupovinu modela sa elektromotorom. U nastavku korisni linkovi kada je u pitanju Bagat Jadranka a kroz komentare i pitanja će mo dorađivati temu:


Broj komentara: 29:

 1. Anonimno3.10.16

  Jesu li sve bagatove jadranke sa kabinetom ili ih ima i portabl prenosivih mašina?

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Bagat Jadranka je kabinetski model šivaće mašine,podrazumijeva se da jadranke koje nisu na struju moraju imati kabinet sa mehanizmom za nožni pogon.Viđao sam i električnu"jadranku"kao portabl šivaću mašinu,ali to je veoma rijetko.Ne znam je li to original fabrički ili je kutija od neke druge starije bagatove mašine,baza je gotovo pa iste dimenzije,tako da se električnu"jadranka" može iz kabineta postaviti na prenosno postolje sa koferom.

   Izbriši
 2. Anonimno26.10.16

  Je li bagat jadranka nosi oznaku bagat k 31

  OdgovoriIzbriši
 3. Anonimno18.3.17

  Ćao, dobila sam Bagatovu Jadranku na nozni pogon i jednostavno ne mogu ukopčati zamašnjak. Dugme se okreće u oba smjera i ne može se zategnuti. Nakon detaljnog pregleda vaseg sajta, uputa za masinu i svih komentara nisam uspjela pronaci odgovor. Zanima me mogu li ju sama popraviti ili treba servis? Masina je podmazana.

  Unaprijed vam zahavaljujem na odgovoru, dobroj volji i vremenu.

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Taj problem graniči sa nemogućim, koliko razumijem blokadu zamajca možete okretati u oba smijera,? mora postojati kraj pritezanja, ako točkić blokade možete beskrajno pritezati onda je navoj na blokadi uništen. Skinite remen sa mašine, najlakše vam ga je skinuti sa donje strane u kabinetu, nanesete jedan kraj remena na veliki pogonski točak i pokrenite ga lagano rukom da remen spane. Potom odviti mali vijak koji se nalazi na blokadi zamajca, odviti u potpunosti blokadu, ako je navoj stradao onda treba istovremeno vući prema sebi i odvijati. Kada skinete točkić blokade pregledajte navoj na blokadi i unutrašnji navoj na osovini, ispod blokade mora postojati deblja podloška.Iskoristite priliku i skinite zamašnjak, obrisati pamučnom krpicom osovinu i rupu na zamašnjaku i dodati par kapi ulja.

   Izbriši
 4. Marija22.4.17

  Dobar dan, imam problem sa šivaćom mašinom bagat jadranka, na pomoćnom točku postoji beli okrugli deo koji pomera iglu ali je tu nešto puklo i onda se igla ne pomera, da li je to veliki problem?

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Majstor 223.4.17

   Ne razumijem najbolje pitanje, ne postoji nikakav "pomoćni točak", vi vjerovatno mislite na zamajac, mjesto gdje se postavlja remen na masini. taj "beli okrugli deo" je tzv. blokada zamajca, njega odvrnete da isključite kretanje igle. Nema tu šta puknuti, taj bijeli točkić treba skroz odviti, skinitu remen sa mašine, skinuti zamajac, sve očistiti i malo podmazati, vratiti zamajac, zatim podlošku ispod blokade zamajca postaviti na osovinu i na kraju zavrnuti blokadu. To nije nikakav poseban problem.

   Izbriši
 5. Anonimno25.7.17

  Imam sivacu masinu bagat jadranka 1 i donji konac stalno se mrsi mozete li mi dati neki savjet

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. To je problem koji se javlja veoma često kod svih šivaćih mašina, što se tiče bagatove "jadranke" preporučujem provjeru gornjeg zatezača konca kao i podešenost napetosti gornjeg i donjeg konca.
   Sve to imate na sajtu pa malo potražite.

   Izbriši
 6. Amela. M.3.2.18

  Lijep pozdrav, imam ovu jadranku 1 Bagat ali ima i priključak za struju pa da li neko zna koja je cijena? da se proda

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Anonimno3.2.18

   Taj priključak za struju je možda samo za sijalicu i to nije ništa posebno.

   Izbriši
 7. Pozz...imam masinu bagat jadranka 1, radila je neko vrijeme i prestala da pokrece iglu..remen se okrece ali igla ne fercera...mozeteli mi reci u cemu je problem..hvala..lp

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. A kada namotavate donji konac je li popustite blokadu na remenici?? To je onaj mali bijeli točkić sa desne strane, taj točkić kada odvrnete tada se dešava ta situacija, remen se pokreće a igla miruje, kada završite sa namotavanjem onda pritegnite taj točkić. Možda je taj točkić neko slučajno odvrnuo a može se desiti da se vremenom sam malo popusti, dakle zategnite ga i nastavite raditi.

   Izbriši
 8. Anonimno26.2.18

  Postoji li mogućnost da se ova masina pretvori u elektricnu (bagat jadranka) uz ugradnju nekog motora. Pozdrav

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Naravno da postoji ta mogućnost. Bagat jadranka ima i svoju električnu verziju. Čini se da bi jeftinija varijanta bila da kupite "jadranku" na struju nego da ugrađujete motor.

   Izbriši
 9. Sanja27.4.18

  Nedavno sam kupila masinu Bagat Jadranka. Nozni pogon je u pitanju. Veoma stara masina. Podmazala sam je prema uputstvu koje ste dodali,sve normalno radi ali kada pocnem da sijem, nakon nekoliko sekundi zakoci papucica i ne mogu da je gurnem. Tek kada pokrenem zamasnjak opet mogu da normalno guram papucicu. Pocetnik sam i ne znam da li to tako mora. A nema ko da me nauci, zato sam se Vama obratila. Ne mogu pronaci uputstvo za moju masinu, samo za elektricne. Hvala Vam unaprijed. Pozdrav

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Mislim da to niste trebali kupovati, osim što se pocetnik u šivenju vi morate učiti i koordinaciju kretanja nogu i rada na mašini. JA sam se upravo učio na takvoj masini ali to je bilo dosta davno. Danas se mogu kupiti jednostavne polovne električne sivace masine i to veoma jeftino.
   Trebate skinuti remen sa mašine i onda vidjeti da li ima nekakvog zapinjanja na pogonskom nožnom dijelu ili na mašini.
   S obzirom da masina nije godinama radila nije nikakvo čudo ako masina na momente tesko radi.

   UPUTSTVA ZA BAGATOVE SIVACE MASINE

   Izbriši
 10. Anonimno20.5.18

  Pozdrav.Zanima nas namotavanje konca na spulu Bagat Jadranka-e. Naime preklopnik koji ide iznad spule tj.granicnik.u nas se nalazi ispod spule i ne mozemo ga staviti u gornji polozaj da preklopi konac koji se namotava.Masinu smo nedavno dobili..vec staru..je li moguce tu sto uciniti.?Postoji li neki potez..botun...ili joj nema lijeka..Hvala na odgovoru

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. A kako preklopnik radi kada nema spulne? Trebao bi da dođe do osovinice na motalici. Spulnica mora na sebi imati "zarez" koji mora da "sjedne" do kraja na osovinici, tada će i preklopnik uklopiti u špulnu. Sve to je lijepo objašnjeno u uputstvu koje možete preuzeti:

   UPUTSTVA ZA BAGATOVE SIVACE MASINE

   Izbriši
 11. Moja Jadranka Bagat masina kupi gornji konac iza spule kao da stepa u mestu,ima li pomoci

  OdgovoriIzbriši
 12. Anonimno19.11.18

  Pozdrav. Dobila sam Bagat Jadranku nedavno, na elektricni pogon. Početnik sam. Masinu sam prije svega odnijela na servis, neke sitnice su zamijenili ali uglavnom sa masinom je sve bilo u redu jer nije puno koristena. Tek kad sam ju donijela sa servisa malo mi je trebaolo dok shvatim kako uvuci konac ali uspjela sam i sasila nesto. Nakon toga je masina stajala 4 dana i krenem opet nesto sivati i ne mogu pomaknuti iglu. Zamasnjak se okrece, znam ga otkociti i zakociti ali nista se ne desava. Igla i trzavac stoje u gornjoj poziciji i ne micu. Postoji li jos neka kocnica koju sam slucajno aktivirala ili moram ponovno na servis. Zahvaljujem

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Kako se okreće zamašnjak,? morate ga blokirati (zakočiti) i onda će se igla pokretati, u koliko zamašnjak ne možete blokirati onda je problem na njemu. Ne postoji nikakva druga "kočnica", mislim da nema potrebe za sevisom, vi ste početnik i morate imati malo strpljenja prilikom učenja. Blokada ("kočica") zamajca se ne može pokvariti, to je veoma jednostavan sklop. Provjerite da li radi blokada zamajca.

   Izbriši
 13. Ljilja27.12.18

  Možete li i reći kako se mijenja dio koji podiže stopicu na Jadranka 1 mašini? Pukao je plastični dio ispod opruge, hvala.

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. To je veoma jednostavno, skinuti stopicu i pritezni vijak, skinuti bočni poklopac, odviti vijak koji drži "grlo" sijealice, odvrnuti vijak na polomljenom dijelu, odviti gornji dio kojim se vrši podešavanje pritiska stopice, izvući nosač stopice u potpunosti...sve očistiti, podmazati okolne dijelove i vratiti obrnutim redom.

   Izbriši
 14. Anonimno7.5.19

  Treba mi šema povezivanja elektricšne papučice na Jadranka 1 Bagat.

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Anonimno8.5.19

   Treba i meni 100€ :))
   Svako ko se i malo razumije u posao oko struje zna spojiti tu vrstu papučice, očigledno je da vi oko toga pojma nemate i još bi ste da
   radite na predmetima pod naponom od 220V .??!!!

   PAPUČICA BAGAT JADRANKA

   Izbriši
 15. Dobar dan!
  Imala bi pitanje.Želim kupiti Bagat Jadranku,al su me zbunili,da ne vredi kupovati,pošto su starije i ako se pokvare nema mogućnosti za popravku.Dal je to istina il mogu kupiti masinu?Hvala

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Kupite ISPRAVNU "jadranku", to jesu stare mašine ali su i vrlo jednostavne, za dobrog majstora tu se nema šta pokvariti. S obzirom da su to i jeftine mašine, neće "propasti svijet" ako se i pokvari.

   Izbriši

PRETRAŽI SAJT - UPIŠI TRAŽENI POJAM