-->

Bagat Ruža Grajfer | Ruža Bagat Zupčanici Grajfera

Podnaslov : Bagat ruža grajfer,grajfer u Bagat ruža mašine ;

Osim što se hvatač gornjeg konca mora povremeno odprašiti, očistiti i podmazati,na Bagat-ovoj Ruža B Nova preporučujem da očistite i podmažete spregnuti par plastičnih zupčanika koji pogone grajfer (petljač).Također, post je primjenjiv i na ostale modele Bagat Ruža.. Sama tema je dorađena i vezana je za sve probleme grajfera na bagatovoj ruži....


Najvjerovatnije da to nikada niste uradili a Vaša mašina ima dosta godina starosti, ako je bila rijetko u upotrebi niste nešto posebno propustili ali ako radi veoma često ili svaki dan onda postupite na sledeći nacin, prije nego stradaju zupčanici koje je veoma teško nabaviti, inače plastika od kojih su izradjeni zupčanici je solidne tvrdoće. Neki modeli imaju kombinaciju plastičnog i metalnog zupčanika ili su oba zupčanika od metala. Skinuti mašinu sa postolja, okrenuti je u potpunosti na kontra stranu (pogled odozdo)



Na drugoj slici vidimo obilježeni vijak "v" koji drži zaštitni poklopac zupčanika, ne mogu se sjetiti da li ima još jedan vijak sa donje strane,ako ima i njega odvijte.
Kada skinete zaštitnik očistite ga iznutra u potpunosti, par zupčanika sa kosim zubima isto tako detaljno očistiti i odmastiti, pamučna krpica i lagano, 
ako posjedujete neki sprej za odmašćivanje i čišćenje možete i njega koristiti, dakle očistiti toliko da se zupčanici zabijele .
Treća slika i prikazane pozicije:
"Tr"-uključenje i isključenje donjih transportnih zubaca
"Gr"-grajfer(hvatač iglenog konca)
"Zu"-pogonski zupčanici za grajfer.
Iskoristiti situaciju i sve to srediti a na četvrtoj slici su očišceni zupčanici na koje je nanešena manja kolicina "tot masti" (lagana mast za zupčanike). Zaštitni poklopac vratiti i pritegnuti lagano vijcima.
Srodne i slične teme: Bagat Ruža mašina

37 comments:

  1. Kresimir T.1.8.13

    Poštovani,
    servisirao sam grajfer na bagatici Ruži po uputstvima koja ste objavili u pdf dokumentu. Uputstva sam slijedio točno korak po korak, ali gornji i donji konac nikako da se zapetljaju(zbog toga sam to i radio). Plus toga, unutrašnji dio grajfera mi stalno zapinje za iglu i savija ju u desnu stranu. Pokušao sam podmazati osovinu unutarnjeg dijela, ali ni to nije pomoglo. Ne znam u čemu bi bio problem pa bih vas zamolio za vašu stručnu pomoć. Unaprijed hvala.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Poštovanje,
      Gde se nalazi pdf uputstvo. Ne mogu da ga nađem. Imam isti problem sa mašinom kao i Vi.

      Delete
  2. Kresimir2.8.13

    Malo detaljnije da objasnim.. Igla u donjoj poziciji zapinje za unutrašnji dio grajfera pri čemu se čuje glasan klik. Ako se nastavi tako,igla nakon par spuštanja i dizanja potpuno zapne za unutrašnji dio grajfera i savije se u lijevo (greškom sam napisao udesno). Napominjem da sam pazio na sve zazore i da je igla pravilno postavljena i poravnata sa kukom kao što je navedeno u preuzetom uputstvu.Vanjski dio grajfera se super vrti i pri svakom punom okretu se pravilno poravnava sa iglom, ali unutrašnji dio kao da ne slijedi njegovu vrtnju i tu nastaje problem. Ruža inače nije sa rukavnom platformom, nego je montirana na rasklopivi stolic.

    Puno vam hvala na volji da se zabavite s mojim problemom.
    Laku noc :)

    ReplyDelete
  3. JUTROO ! :)
    WOW,odakle da krenem :D

    Postavljena slika u"dodaci za komentare"..;
    Prvo da par stvari razjasnimo:
    Unutarnji dio grajfera NE PRATI spoljni obrtni dio,dakle unutarnji dio je STABILAN sa tendencijom veoma malog pokretanje od 0.5 mm lijevo/desno(ccm).
    Unutarnji dio grajfera NEMA nikakvu osovinu,on"pliva"u obrtnom dijelu.
    Zapinjanje igle za unutarnji dio grajfera u normalnim okolnostima je nemoguće.
    Nadam se da ste postavili iglu odgovarajuće dužine.
    Kliknite na sliku u dodacima na komentare i fixirajte unutarnji dio grajfera kao sa slike,neka između fixatora i unutarnjeg dijela ostane mali zazor da bi unutarnji dio mogao da se djelimično,onih 0,5 mm pokreće,jednostavno da nije utegnut.

    Potom postavite NOVU i ravnu iglu,podesite grajfer po datom uputstvu,ako Vam ovaj savjet ne pomogne onda mi pošaljite fotografiju situacije kada igla"zapne"unutar grajfera uz konstataciju da li se to događa bez obzira da li je čunak sa špulnicom umetnut u grajfer.?

    Moja mail adresa: masinski.kutak@gmail.com

    Lijep pozdrav

    ReplyDelete
  4. Jutro :)

    Evo fiksirao sam unutrašnji dio grajfera i sada je sve ok sa iglom, ali i dalje odbija šiti. Povuče donji konac, ali nakon toga odbija raditi šavove. Je li možda problem u zazoru?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous7.10.19

      Jel vam palo na pamet da odnesete serviseru masinu. Trebalo bi da svako radi svoj posao. Poz

      Delete
    2. Sve OK, možda je gospodin budući serviser, možda želi nešto novo da nauči, nije neophodno uvijek podsjetiti servisera, može se mnogo šta uraditi samostalno. Ima ih puno koji su "serviseri" a pojma nemaju..itd. Potreban je veliki OPREZ ako se radi na dijelovima šivaće mašine koji su pod naponom od 220-240V, ako niste sigurni u svoje znanje oko struje onda ništa ne dirati a mašinu ili bilo koji kućni aparat odnijeti u servis ili baciti u smeće. Danas je puno električnih uređaja koje uopšte nije ispativo popravljati.

      Delete
  5. Daan :D

    Đes'Krešo legendo.?Znači jedno smo otklonili,ma sredit će mo to samo"opušteno k'o na šlaufu" :)

    Može biti problem u zazoru između igle i vrha kukice grajfera ili kombinacija sa nekvalitetno podešenim grajferom.

    Šta ti sada slijedi?:
    Spustiti iglu i vidjeti koliko je zazor između igle i vrha petljača(grajfera),ako je zazor suviše veliki,grajfer,odnosno njegov vrh se MORA približiti igli,to se radi popuštajući klizne čahure na glavnoj osovinici grajfera,njih ima čini mi se dvije ili tri,ne znam ni ja napamet,šta je bitno,? bitno je da se po smanjivanju zazora grajfer fixira da se ne može više mrdati ni"sekunde"naprijed-nazad(uzduž njegove osovine),svakako da prije ovoga ponovo morate skinuti fiksator unutarnjeg dijela i sve polagano,to je opipljiv posao i traži iskustvo,koristiti se preuzetim uputstvom pri podešavanju....
    Na kraju da kažem,javite mi se ponovo kada podesite mašinu a ako baš ne uspijete,pokucajte na vrata Vama prvog servisa.
    Poštovanje i svako dobro

    ReplyDelete
  6. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  7. Anonymous8.10.13

    Postovani majstore
    procitao sam veliki broj vasih postova i video sam da ste veliki strucnjak za sivace masine, stoga zelim da uz vasu pomoc probam da odklonim problem koji se javio u radu moje masine Bagat Ruza Step. Radi se o sledecem: Masina je prestala da pravilno vezuje gornji i donji konac i to na takav nacin da gornji bude onako dosta izvucen i umrsen sa donje strane tkanine a donji konac ostane onako labavo sa donje strane bez da uopste udje u tkaninu. Podesavao sam Grajfer po svim potrebnim uputstvima i to bezbroj puta ali nikako da se problem resi. Pomerao sam iglu i malo gore i malo dole u odnosu na vrh Grafjera ali nikako da bod bude kako treba.U cudu sam! E sad primeti sam i da osovina na kojoj je zupcanik i sam Grajfer onako malo "pliva" odnosno klati se znaci nije stabilan kao da ima neki luft ali nikako to nisam uspeo da resim pa mozda je to smetnja za los rad. E pa sad ako imate neki predlog za resenje bio bih vam zahvalan

    ReplyDelete
  8. To što Vi navodite kao nedostatke u Vaše"ruža step"mašine je klasičan primjer loše podešene napetosti gornjeg i donjeg konca,grajfer NISTE TREBALI dirati,sad postoji mogućnost da je i on djelimično nepodešen.
    Unutrašnji dio grajfera i treba da"pliva"i da ima MALO lufta i on nema nikakvu osovinu(ako na to mislite);
    Preporučujem sedeće:prvo podesiti napetost donjeg konca,kada namotate bobinu i postavite u čunak,izmotavanje rukom treba da ide VEOMA lagano,taj osjećaj se stiče vremenom,
    sledeće što treba uraditi je ispitati djelovanje gornjeg zateznika,koliko on pravilno funkcioniše;
    uvucite konac,ne morate kroz iglu,SPUSTITE stopicu i vucite konc rukom prema dole,na jedinici treba da ide veoma lako a sa povećanjem napetosti to se treba jasno"pod rukom"osjetiti.
    Kada podignete stopicu u krajnji položaj GORE,konac se MORA potpuno olabaviti.
    Šteta je što ste čačkali oko grajfera,ali recimo da ste to normalno vratili.
    Iglu postavite NOVU kako"Bog zapovijeda"i ne suviše pretanku.
    O podešavanju napetosti konaca na šivaćoj mašini je već bilo dosta"govora":
    predlažem post:"Podešavanje zategnutosti konca na šivaćoj mašini",malo to pogledajte
    pa ako bude opet problema,slobodno se javite ali ovdje na sajt,podešavanje napetosti konca na mašini,kada se jednom nauči to je za sva vremena,to je za majstore rutinski posao.
    Poštovanje

    ReplyDelete
  9. Anonymous8.10.13

    Poštovani,
    sve ovo sto ste preporučili u vezi zategnutosti konca ja sam detaljno pročitao i primenio a to sam primenjivao i odranije i uvek je bilo uredu, ovo je sad nesta baš neobično ma kako zatezao ili gornji ili donji konac uvek štep ispadne isti i to onakav kakav sam već opisao (odozgo sve izgleda normalno a odozdo je gornji konac previse izvučen - više od jednog santimetra ). Grajfer sam morao štelovati jer mu je jedan vijak koji zateže osovinu za zupčanik bio ispao . Moguće da problem nastaje zbog neusklađenog rada prenosnih zupčanika i pomeranja igle gore dole i njenog usklađivanja sa vrhom grajfera, tako da treba pronaći pravi položaj zupčanika ali kako to utvrditi? Već sam probao razne položaje ali i dalje je ista situacija! Ipak neodustajem pa makar još 1000 puta pokušao a i uz vašu pomoć moraćemo nešto rešiti
    Hvala vam i dajte još neki koristan komentar pa da štelujemo

    ReplyDelete
  10. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  11. Anonymous21.11.13

    Pozdrav,imam masinu bagat ruza,i prlikom pokusaja da sije igla udara u onaj okrugli metal,gdje se namotava donji konac,inače nisam nesto stručna za sivenje ,pa Vas molim,ako imate neki savjet ili da preporucite sta da radim po tom pitanju,lijep pozdravv

    ReplyDelete
  12. Po opisanom problemu najvjerovatnije da igla udara u jedan dio petljaca-grajfera,
    "inače nisam nesto stručna za sivenje",
    ovoga puta se pokušajte dokazati na servisiranju sivaćih masina,zatrazite uputstvo za podesavanje grajfera i na osnovu njega POKUSAJTE odkloniti taj problem.
    Pozdraw

    ReplyDelete
  13. Anonymous22.11.13

    Pozdrav,imam problem sa bagat ruzom.! Naime bio je se uvukao komad konaca u grajferu i masina se zablokirala; Odvrtao sam srafove na onom crnom limu,oko grajfera i vratio,ali sad kao da negde zapinje pomalo,molim za pomoc !

    ReplyDelete
  14. @Sasa L....
    Pregledajte šta vam se dešava sa unutrasnjim,statičnim dijelom petljača,on mora biti stabilan,moguće je da ga niste fixirali a ako ste popuštali šrafove koji pridržavaju grajfer za osovinu e onda ste napravili"haos",potrebno je prestelati hvatač gornjeg konca.Za to postoji uputstvo pa možete ga zatražiti.
    Pozz

    ReplyDelete
  15. Anonymous4.2.14

    Veliki pozdrav za Vas i moram Vas pohvaliti da je sajt ODLIČAN:) i svaka Vam čast što svoje znanje nesebično dijelite :).
    Imam Bagat Ružu S elektronic koju sam kupila prije par mjeseci i njen problem je što igla udara u grajfer.Tata i ja smo je rasklapali i pokušali manuelno da podesimo grajfer (nismo dirali male šarafčiće na grajferu, samo na zubčanicima koji pokreću grajfer) kako bi igla ulazila u rupicu, ali bezuspješno igla je i dalje udarala u grajfer. A kada ubacimo iglu u rupicu, igla nekako se dugo zadržava u rupici i zapinje i ne može da izađe napolje. Kao da je igla predugačka, a koliko znam dužina igle je ista za ovakav tip mašina. Tata i ja smo izludjeli više koliko smo je puta štelovali, pa Vas molim da mi ako možete pomoći u vezi ovog problema. Nadam se da sam uspjela da jasno opišem svoj problem.
    Unaprijed Vam HVALA za prijateljsku pomoć !

    ReplyDelete
  16. Anonymous6.2.14

    Prvenstveno moram Vam reći da ste Vi meni i VIŠE nego pomogli :) (drago mi je što još ima dobrih ljudi) i da zahvalim na brzom i vrlo detaljnom odgovoru u vezi Bagat Ruže S elektronic, problem udaranja igle u grajfer..
    Naime, znala sam da joj nešto fali prije kupovine:), a bila je povoljna pa sam je zato kupila u nadi da ću uspjeti da je sama popravim, jer su mi ispravne mašine skupe, a oduvjek sam želela da naučim da šijem:). Mašina kada je kupljena bila je SKROZ BLIOKIRANA, ali bukvalno blokirana ( igla nije mogla da ide gore dole, a grajfer je bio nepokretan). Nije mogao manuelno da se okreće onaj krug što pokreće iglu, čini mi se da se zove zamašnjak, ustvari taj zamašnjak pokreće čitav gornji i donji sistem mašine. Dok tata i ja nismo odšrafili fixator koji drži unutrašnji dio grajfera, nismo mogli da je odblokiramo. Poslije nismo vratili nazad fiksator da mašina ne bi opet blokirala i igla je udarala u grajfer jer grajfer nije bio fiksiran odnosno njegov unutrašnji dio. Što je bila greška! Ne znam što je imala tu BLOKADU!!!! E onda sam vidjela ovu sliku posljednju što ste postavili, ali kod mene spoljašnjost grajfera nije mogla da se pomjera dok nismo odšafili male šafčiće na njemu( što mi je bilo čudno jer sve klipove koje sam gledala na internetu pokazuju da bi spoljašnji dio morao da se pomjera bez diranja tih šafčića) i namjestila kukicu grajfera po Vašim vrlo jasnim uputama i PUNO HVALA na tome. E sad igla fino ulazi u grajfer i grajfer hvata gornji konac, ALI ne hvata donji. Donji konac se petlja oko grajfera i blokira njegov rad, negdje upadne i zaglavi ga. Možda nisam dovoljno zategla one šafčiće na grajferu ili je kuka grajfera tupa, pa ne hvata donji konac. Ne znam više :). Svašta ja Vama napisa.
    Lijep pozdrav :)
    Lejla

    ReplyDelete
  17. Anonymous18.5.14

    Pozdrav ,imam mašinu ruža s electronic ,imam problem što ne šije dobro,
    stalno gužva i petlja konac ,što napraviti? Hvala

    ReplyDelete
  18. Kada šivaća masina gužva i petlja konac to se najčešće događa iz nekoliko razloga,obično se "udruži"nekliko problema;prvije svega treba pregledati funkcionalnost gornjeg zateznika,da li pravilno radi,da li uopšte zateže konac;sledeće bi bilo pogledati napetost donjeg konca.Detaljno o podešavanju napetosti oba konca pogledajte OVDE
    Poslije pregleda i podešavanja napetosti probati masinu,ako opet ne veže pravilno konac treba pogledati hvatač iglenog konca(grajfer).Postoji mogućnost da je grajfer potrebno preštelovati,što je nešto složeniji posao.Imate besplatno uputstvo na stranici i na kraju prije bilo kave intervencije promijenite iglu,postavite novu.Sretno

    ReplyDelete
  19. Anonymous23.7.14

    Imam sivacu masinu Bagat ruža b nova.Problem je u tome što neće da mi izvuče donji konac pa vas molim ako možete da mi napišete u čemu je problem.
    Unaprijed vam puno hvala

    ReplyDelete
  20. Anonymous28.7.14

    Molim pomoć oko vađenja i ponovnog stavljanja grajfera za Bagat Ružu ako je moguće. Naime, unutarnji dio (zamašnjak?) se ne vrti slobodno kada se mašina pokrene, nego blokira cijeli rad. Igla se ne spušta i ne može se šivati. To se desilo nakon navijanja konca na kalem. Konac je bio "vunast" i vjerojatno je negdje zapelo. Ne vide se ostaci konca na grajferu, pa me zanima kako se to može otpetljati.

    Puno hvala unaprijed

    ReplyDelete
  21. Ako mislite na skidanje grajfera u potpunosti to nemojte ni pokušavati.Kažete"unutarnji dio (zamašnjak?)se ne vrti slobodno"...nemam ideju na što mislite,ako je to središnji dio grajfera i ne treba da se vrti on je stabilan.Sumnjam da je taj"vunasti"konac mogao trenutno blokirati mašinu,pošto sami kažete da se ostaci konca ne vide oko grajfera.
    "Otpetljati"se može teško,mora se prvo naći mjesto zastoja,ipak to je posao za stručno lice ali ću ja reći kako bih to uradio.Prvo sve nepotrebno skinuti sa mašine,izvući konac,skinuti čunak sa bobinom,skinuti ubodnu pločicu,gornji i bočni poklopac.Pokrenuti lagano mašinu rukom i pratiti,ako se na taj način ne uspije naći mjesto koje koči onda se mora odvojiti gornji dio mašine od donjeg,time se bolje locira mjesto zastoja,to se radi popuštanjem gornje remenice unutarnjeg zupčastog remena.Popuste se vijci ili izbije čivija(ovisno o izvedbi),tada su gornji i donji dio rastavljeni i onda se rukom pokrene mašina,ako nema zastoja onda se otpuštana remenica zavrti na osovini rukom,ako se teško kreće onda je zastoj na donjem dijelu....itd :))
    Poslije odklanjanja mjesta blokade ide ponovno podešavanje grajfera i dovođenje"u fazu",radi se o jednom,za amatere složenom zahvatu,stoga vam se"smiješi"nositi mašinu u servis. Pozz

    ReplyDelete
  22. Anonymous10.11.14

    Dobio sam masinu Ruza,pregoreo je motor,zapravo stator.To sam namotao novo i masina radi kao sat.Na vasem sajtu sam video slike od Ruže koja ima na zupcima grajfera zaštitni poklopac okrugli, koji štiti zupčanike od prljavštine kod mene toga nema i nabavio sam poklopac u servisu ali nemože da se ugradi, nema mesta u ovom modelu 955.Ruža je rukavna nema potenciometar za motor sa strane ima plastičan poklopac ispod kojeg nema ništa.Dali je normalno da zupčanici budu bez poklopca tu bi legao neki pravougaoni poklopac,okrugli ne može,pomagajte šta je u pitanju.Pozdrav

    ReplyDelete
  23. Zupčanici grajfera na rukavnoj ruži nemaju nikakvu posebnu zaštitu,njihova je zaštita donji poklopac na rukavniku.LP

    ReplyDelete
  24. Ovdje možete postavljati pitanja vezana za datu temu a to je Bagat ruža grajfer,zupčanici grajfera i sve vezano uz tu tematiku.
    Za nastavak klikni OVDE

    ReplyDelete
  25. Anonymous1.12.16

    Kako skinuti grajfer sa Bagat Ruža Step mašine. Hvala

    ReplyDelete
    Replies
    1. Skinuti grajfer sa bagat ruže je po prilično jednostavno,ako je vama skidanje grajfera problem,pitam se kako ga onda mislite vratiti / postaviti.?

      Delete
  26. Anonymous10.1.19

    Postovani, kod pozicioniranja grajfera za zig-zag dali je referentni ubod ljevi ili desni ili se greifer pozicionira iiskljucivo u ravnom bodu? Unaprijed hvala

    ReplyDelete
  27. Anonymous29.10.20

    Dobro vece, treba mi savet. Imam Bagatovu Ruzu. Kakao da je podesim da moze da stepa debele materijale? Hvala

    ReplyDelete
  28. Anonymous20.5.22

    Poštovani,
    Imam za vas pitanje. Bagat Ruža Selectronic, Prvo, mašinu ne koristim redovito. Tipa par puta u godinu dana. Jučer prilikom prvog korištenja nakon dugog perioda nekorištenja, standardno sam stavila prije upotreba malo ulja. Kada stisnem papučicu ona jednostavno ne šije punom snagom nego je sporija puno nego prije. Ne znam u čemu bi bio problem? Išla sam odviti zamašnjak, skinula sam šaraf ali nema šanse da ga odvrnem, zapekao se. Mislim htjela sam po knjižici sve to što mogu očistiti ili pomaknuti probati ali zamašnjak neće surađivati.
    Mašina je jako očuvana, prijašnja vlasnica skoro ništa nije šila na njoj, a ja eto možda dva ili tri puta godišnje ju palim.
    Ne bih rekla da se nešto istrošilo fizički upravo jer je sve kao novo ali ne znam što bi moglo biti u pitanju i kako da riješim problem kako bi eventualno izbjegla servis ukoliko sama mogu probati neke cake.
    Hvala vam unaprijed,

    ReplyDelete
  29. Anonymous3.3.23

    Kako se stimaju zupci... Koji voze platno

    ReplyDelete
    Replies
    1. A šta je sa zupcima,? opišite malo problem?
      može se desiti da ste ih jednostavno samo isključili..

      Delete
  30. Anonymous28.11.23

    Poštovani
    kako otvoriti dokument grajfera Bagat ruza

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nikako, nemam šifru a nemam ni pojma o kakvom se dokumentu radi, vjerovatno nešto staro.

      Delete

SEARCH