Šivenje rastezljivih materijala

(sewing stretch fabric),kako siti elasticne tkanine;
Kroz puno postova,pitanja i komentara šivenje rastezljivih materijala se provlači kao neizbježna tema.O šivenju rastezljivih materijala smo u nekoliko tema već pisali ali o tome na kraju.
Šta je to tako problematično kod šivenja rastezljivih tkanina?Pod broj 1 mi se čini da je to velika neobaviještenost i neznanje,nemogućnost mašine da uopšte šije rastezljivi materijal,mašina sasvim normalno šije klasični štof ali kada stavimo nešto sa dosta elastina ili preskače bod ili uopšte neće da šije i kao treće pucanje štepa.

Mnoge gospođe pa i gospoda ne mogu da razviju percepciju u čemu je problem,dakle,ako šijemo nešto rastezljivo i štep mora biti rastezljiv u suprotnom rastezanjem štofa štep puca,naročito ako je za šivenje korišten tanki pamučni konac.Probaje na vašoj mašini prošiti jedan komad elastičnog materijala,uzmite na dva kraja i razvicite štep,odmah će na par mjesta pući.
Sledeći problem je taj da neki modeli šivaćih mašina uopšte ne mogu da šiju elastične materijale,uglavnom je problem manje više preskakanje
boda.Kod nekih mašina je taj nedostatak moguće odkloniti malom korekcijom na grajferu i smanjenjem razmaka između vrha grajfera i igle.Kod nekih mašina sa oscilirajućim grajferom nikakva intervencija ne pomaže.E sad,šta učiniti da bi to išlo lakše?
Moramo uzeti neki jednostavan primjer,recimo,krojenje i šivenje jednostavne majice.Postavimo materijal na radni stol i rukama ravlačimo materijal uzduž i poprijeko,najčešće jedna od strana je manje
rastezljiva,ukolko ste u mogućnosti a materijal nema neki specifičan dezen šivenje,šiti što više na manje rastezljivoj strani.Za šivenje se mora koristiti i rastezljivi streč štep(stretch stitch).Mnoge šivaće mašine imaju tzv.streč bod,stariji modeli nemaju ili imaju samo cik cak.Cik cak je osnovni rastezljivi štih,može se koristiti,širina cik caka ne treba biti velika a dužinu boda smanjiti što više,time će se dobiti na elastičnosti štepa.Uvijek probajte na manjem komadu kako će to izgledati poslje šivenja.Kada koristimo ravni štep,materijal koji šijemo moramo djelimično razvući i tako vršiti šivanje,poslije toga do ravnog štepa možemo uraditi cik cak kao neku vrstu poruba materijala.
Preporučljivo je korištenje jačeg konca,poliester 60,70 i 80 su dobra opcija,opet zavisi šta se šije.Može se raditi i kombinacija,spajanje vršiti jačim koncem a porub pamučnim.
Iako koristimo elastični materijal,neki dijelovi majice u toku nošenja ne zahtijevaju rastezanje,recimo naramenice,u tim situacijama koristimo kao dodatak NErastezljive trakice,one fiksiraju istezanje i tkanine i štepa.
Također,kod šivenja rastezljivih materijala vrlodobri rezultati se mogu postići korištenjem duple igle,duplu iglu možete koristiti na svim završecima i porubima oko kraja rukava ili oko pojasa,paralelni štep radite sa lica a sa naličja će biti neki preplet u obliku cik caka,štep rađen sa duplom iglom je prilično elastičan.
Oni koji se iole misle baviti ozbiljnijim radom sa elastičnim materijalima moraju nabaviti mašinu overlovku,overlovka je"zakon"za šivenje elastičnih materijala.
Po dosadašnjem radu,veoma sam skeptičan da će netko napisati neko svoje iskustvo,kada je u pitanju šivenje alastičnih tkanina,no dobro,vidjet će mo.....
Srodne i povezane teme: Šivenje sa duplom iglom dvoiglovkom

23 komentara:

 1. Anonimno1.6.16

  Koliko je važna igla kod šivenja rastezljivih tkanina,mislim na sami špic igle?

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Kažu da je važna,čini se da ima tu dosta marketinškog trika,nisam siguran,postoje pakovanja igala na kojima piše"stretch",to su igle za rastezljive materijale,navodno imaju taj"loptasti vrh"(ball point),dobre rezultate daje kod šivenja rastezljivih pletiva.

   Izbriši
  2. Anonimno27.6.16

   dokazano -ja kupila igle i šijem streć bez problema -dok to nisam mogla sa običnom iglom -imam mašinu Višnju selektronik -795

   Izbriši
 2. Ja šijem rastegljive materijale običnom Bagat mašinom. Koristim uzam cik-cak bod (oko 3 mm) i 2 mm dužinu boda. Pri šivenju malo razvlačim materijal. Kad je gotovo, rastegnem bod da vidim da li je dosta elastičan, ako negde još eventualno pukne šav mogu da popravim na vreme.

  OdgovoriIzbriši
 3. Anonimno1.6.16

  Imala sam problem ma šta god radila i podešavala na mašini(industrijskoj) jednostavno nije htelo da mi šije taj određeni materijal,čak ni sa overlovkom za kućne potrebe nije bilo izvodljivo dobiti šav pa sam od flis papira isekla trakice i stavila preko materijala pod šav.Nakon šivenja sam rastegla materijal papir popucao pa sam ga lako povadila iz šava. Eto neko moje iskustvo sa rastegljivim materijalom. Ipak sam kupila industrijsku endlaricu i iberdek da mi se ne ponovi ranije "iskustvo".

  OdgovoriIzbriši
 4. Anonimno5.6.16

  Postovani,pozajmila sam Ruzu Step selectronik od komsinice jer masina ima stretch bodove koje nema moja Slavica.Medjutim za sivenje stretcha je dobro imati stopicu sa gornjim transporterom.Kada sam pozvala prodavnicu koja prodaje delove i stopice za masine receno mi je da ne postoji stopica sa gornjim transporterom koja bi mogla da se koriste na Ruzi vec imaju .samo za Berninu i Brother.Interesuje me vase misljenje.Ne znam da li je Ruza Step high ili low shank masina kako bih stopicu narucila iz inostranstva. Hvala unapred na odgovoru.

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Po svemu sudeći u pitanju je "low shank presser foot",te dimenizije"low,high,super high"nisu precizno standardizirane,odstupanja su moguća,samo nije to najvažnije,mora se obratiti pažnja na razmak transportnih zubaca i na njihovu poziciju u odnosu na "presser foot bar".Da ta stopica nešto pomaže kod rada sa rastezljivim materijalima,nisam siguran,u principu nije tome namijenjena.

   Izbriši
 5. Anonimno25.6.16

  Na Bagatovoj Slavici uspešno šijem rastegljive materijale tako što stavim razmak boda na 2 i teglim materijal prilikom izlaska ispod mašine,tako da konac nije zategnut. U slučaju da preskače promenim stopicu,stavim onu za pravo šivenje i savršeno je.

  OdgovoriIzbriši
 6. Anonimno19.8.16

  Dobar dan,imam problem kupila sam materjal zvani"skuba"mada mislim da je to deblja likra i kod poruba preskače bod,koristim iglu 80/10 a mašina je bagat slavica,na drugim materjalima šije odlično?!Unapred hvala!

  OdgovoriIzbriši
 7. Anonimno16.2.17

  Ja kad sijem rastezljive materijale, zatezem tkaninu iza stopice, daje mnogo bolje rezultate, ako je u pitanju pravi bod. Samo kod mene je industrijska masina i neznam da li vrijedi isto pravilo i za ove male kucne masine. Dugo vremena sam zatezala tkaninu sprijeda i dobijem takav rezultat da tkanina ostane malo rastegnuta gdje je sav i samim tim daje negativan izgled komadu odjece kojeg sivamo. Medjutim, od kako sam pocela da zatezem iza stopice i tako sijem, dobila sam bolje rezultate. Takodjer, plasticna stopica daje bolje rezultate za likra elasticne tkanine, nego metalna stopica. A najcvrsti sav daju ovi bodovi koji nisu ravni, i overlock masine. Za one kojima nije dostupna plasticna stopica ili nemogu naci plasticnu stopicu koja ce odgovarati dostupnoj sivacoj masini, i za njih postoji rjesenje. Moze se obloziti metalna stopica odozgo i odozdo hrapavim selotejpom. Najbolje odgovara selotep koji se ljepi po zidovima za radi urednijeg farbanja zida. Taj selotep bude u moje znanje zute boje, i bude malo hrapav. Samo treba voditi racuna kad se oblaze stopica da to bude uredno oblozeno.

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Luka B.18.5.17

   Isprobano, bravo. Plastična capica daje bolje rezultate kod rastezljivih materijala. Hvala

   Izbriši
 8. Anonimno25.2.17

  Prilikom šivenja rastezljivog materijala možete koristiti papir, stavite na materijal isječeni papir širine 1-2cm isječen na trake i preko papira sastavljaj šavove mašinom ravni štep i efikasno je oprobajte i uvjeri te se

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Mislim da taj način šivenje rastegljivih materijala nije dobar, na prvom istezanju materijala štep će pući.

   Izbriši
  2. Anonimno25.2.17

   Moje iskustvo, da je za rastegljive materijale najbolji stitch step, cik-cak, a ne ravni, papir koristim kod satena i glatkih materijala zbog urednijeg boda i lakseg sivenja.

   Izbriši
  3. Anonimno25.2.17

   Da bi ste šili rastegljive materijale treba streč igla i poliester konac, debljina igle zavisi koji je materijal u pitanju.

   Izbriši
 9. Anonimno27.6.17

  molim vas da li biste mogli da mi malo suzite kupaci kostim,nige ne mogu da nadjem krojaca koji to radi,izvinite na smetnji ali ne znam kome da se obratim,pozdrav

  OdgovoriIzbriši
 10. Anonimno15.7.17

  molim vas da mi odgovorite da li visnja s bagat 726e moze siti rastezljivi materijal i na koji nacin? hvala

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Pa probajte ništa ne košta, ukoliko mašina na rastezljivim materijalima preskače bod one je treba malo preštelovati:

   KAKO NASTELOVATI PODESITI BAGAT MASINU

   Izbriši
 11. Anonimno29.9.17

  Imam masinu Toyota super j15eu super jeans i imam problem pri sivenju elasticnih materijala. Nigde ne mogu da nadjem na netu kako se podesava gornji konac. Postoji kotur na gornjoj strani, sa razmakom od minus 4 do plus 5.Probala sam da sijem u tom razmaku ali ja iskreno ne vidim neku razliku. Probala sam da sijem uz pomoc boda 5,6 i 10. Sta bi mi Vi preporucili ,kako siti elast.materijale u mom slucaju? Hvala(igla koju koristim je 12(80)

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Imate problem sa šivanjem rastezljivih materijala?? Koji problem? Predpostavljam da mašina preskače bod ili je nešto drugo u pitanju.? Vi vjerujete da za šivenje elastičnih materijala treba neko posebno podešavanje gornjeg konca,? Pa ne baš, korisno je popustiti napetost ali nije neophodno. Taj "kotur" kako ga zovete je za podešavanje napetosti gornjeg konca. Vi ste kupili mašinu koja u svom nazivu ima prefiks "jeans", znači za malo jači materijal, osim toga kupili ste osnovni model koji nema rastezljivi bod, ima samo cik-cak ( 5, 6, 10 ) i to je to.

   TOYOTA SIVACE MASINE

   Izbriši
 12. Anonimno2.12.17

  Dobar dan,imam industrijsku masinu Pfaff 481, htela sam da sijem na njoj odjecu za bebe tipa benkice, gegice i slicno, i ispostavilo se da ona ne sije rastezljive materijale, jednostavno nabire konac i ponasa se kao da je u kvaru, ali kod sivenja obicnih materijala i trapera sve je ok. Masina ima igleni transport, kako da ga podesim da mogu raditi to sta sam zamisljila? Unaprijed hvala na odgovoru.LP

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. To je potpuno neadekvatna i neodgovarajuća mašina za šivenje odjeće za bebe, sve to što ste nabrojali je od finog i veoma elastičnog pamučnog materijala. Nema se tu šta podešavati, sa tom mašinom možete šiti jače materijale ako vam nije potrebna prodajte je i kupite overlovku i iberdek mašinu, bez njih nikakvog ozbiljnog posla nema. Pogledajte ovu temu:

   OVERLOCK ENDLARICE MASINE ZA PORUB

   Izbriši

PRETRAŽI SAJT - UKUCAJ TRAŽENI POJAM

TRANSLATE