-->

Stopice Za Šivaće Mašine / Presser Foot Sewing Machine / Presser Feet Sew Machine


Sewing machine presser foots is a seemingly simple topic, it is simple in terms of explanation, but in terms of the number of types and differences, there would be a lot to write about. Sewing machine presser foot are actually an accessory for sewing machines. There are a large number of various foot, there are as many as you want, I don't even know what they are for, but in this post I will focus on some basic and most used ones in everyday work on sewing machines.
Stopice za šivaće mašine je naizgled jednostavna tema, ona jeste jednostavna po pitanju objašnjenja ali po brojnosti vrsta i različitosti stopicam imalo bi se itekako šta pisati. Stopice za šivaće mašine su ustvari dodatni pribor za šivaće masine. Veliki je broj raznoraznih stopica, ima ih koliko hoćeš da ni sam ne znam čemu služe, ali ja ću se u ovom postu zadržati na nekim osnovnim i najviše korištenim pri svakodnevnom radu na sivaćim mašinama.
First, to separate the two types of feet, which is according to the method of placement, it is enough to look at the picture with position S1 and S2 (click for a better view) and you will immediately notice the difference, S1 is a "snap-on" system where only the lower part that moves on the material is changed and S2 is a foot that changes in the kit. It’s that kind of my “rough” division. The next thing that would be is the materials from which the presser foot are made: there is a great variety, the materials can be various, from quality steel to the most common plastic, there are often cases where the combination of metal and plastic or just plastic, it can be seen in the position S3 and it is a foot for making buttonholes, it also has a part made of pleated rubber or plastic on the underside, to prevent the presser foot from slipping on the material being processed.
Prvo da razdvojim dvije vrste stopica a to je po načinu postavljanja, dovoljno je pogledati sliku sa pozicijom S1 i S2 (klikni za bolji pregled) i odmah će se primijetiti razlika, S1 je stopica demontažnog tipa ( snap-on system) gdje se mijenja samo donji dio koji se kreće po materijalu a S2 je stopica koja se mijenja u kompletu. To je ta neka moja"gruba"podjela. Sledeće što bi bilo jeste materijali od kojih se izrađuju stopice: tu vladavelika šarolikost, materijali mogu biti raznovrsni,od kvalitetnog čelika pa do najobičnije plastike, često ima slučajeva gdje je kombinacija metala i plastike ili je u pitanju samo plastika, to se vidi na poziciji S3 a radi se o stopici za izradu rupica za dugmad, ona ima i dio od naborane gume ili plastike koji se nalazi sa donje strane, da spriječi klizanje stopice po materijalu koji se obrađuje.

With ordinary home sewing machines that have only feed dog, it often happens that the material to be sewn simply will not slip under the foot, get stuck, brake, these are usually materials that are either partially rubberized, thinner eco leather, skye and similarly, in order to prevent this condition, feet are used which are coated on the underside with a layer of Teflon (teflon presser foot) or the complete lower part is made of Teflon (same as white plastic) under which mostly every material "relatively" passes well. are also feet with rolling "bodies" of position S8 in the given figure.
Kod običnih kućnih mašina koje imaju samo donji transport (transportni zubci), često se dešava da materijal koji se šije jednostavno neće da klizi ispod stopice, zapinje, koči, to su obično materijali koji su ili djelimično gumirani, tanja eko koža, skaj i sl, da bi se to stanje spriječilo koriste se stopice koje su sa donje strane presvučene slojem teflona (teflon stopica) ili je kompletan donji dio napravljen od teflona (isto kao bijela plastika) ispod koje uglavnom svaki materijal "relativno" dobro prolazi a tu su i stopice sa kotrljajućim "tijelima" pozicija S8 na datoj slici.

Now a little about the other feet in the picture:
S2 shows a standard foot for a flat step (the most common presser foot), S3 is a foot for hemming and cutting buttonholes, S4 foot is used for folding the end of the material and fine hemming, S5 is a foot for so-called zigzag sewing and for various types of decorative stitching, although it can also be used for ordinary flat stitch and with the so-called decorative stitch it is obligatory, S6 is a foot with a stopper, S7 is a foot for sewing a zipper so that both the left and right side of the foot can be used and finally S8 is a foot with rollings...
Sad malo o ostalim stopicama sa slike:
S2 prikazuje standardnu stopicu za ravni štep (najobičnija stopica), 
S3 je stopica za opšivaje i prosijecanje rupica za dugmad, S4 stopica se koristi za presavijanje-podvijanje kraja materijala i fino porubljivanje, S5 je stopica za tzv.cik-cak šivenje i za razne vrste ukrasnog štepa, mada se može koristiti i za obični ravni štep a kod tzv.ukrasnog štepa je obavezna, S6 stopica sa graničnikom, S7 je stopica za šivanje patent zatvarača (rajfeslusa) s tim da se može koristiti i lijeva i desna strana na stopici i konačno S8 je stopica sa kotrljajućim valjčićima...


86 comments:

  1. Molim Vas jedno pitanje imam za Vas...imam industrijsku masinu YAMATA FY 8700,zanima me da li za nju postoje jos neke vrste stopica osim ove koja je dosla vec na masini tj.za ravni step!?

    ReplyDelete
  2. Yamato fy 8700 je klasična industrijska ravnoštepajuća mašina,postavljanje nekih dodatnih stopica nije predviđeno,ako pronađete neku iste visine,za recimo podavijanje ruba platna ili prišivanje rajfeslusa(patent zatvarač)možda bi vam to moglo biti od koristi,kažem možda,jer yamata 8700 ima prilično veliki broj uboda u minuti.
    Gore navedene stopice su uglavnom namijenjene za kućne šivaće mašine
    Pozdrav Dunja i svako dobro

    ReplyDelete
  3. Anonymous27.3.13

    Dobar dan! Molim vas,ja sam na poklon dobila Ruzu Bagatovu. Početnik sam u šivanju i našla sam upustvo za Ružu i piše da je izmjena stopica na snap on sistemu i takve sam stopice i dobila uz nju,dakle samo onaj donji dio koji se kreće po materijalu. Međutim kada sam htjela da zamjenim na mašini nigdje nisam našla dugme kao na slici S1 već samo šaraf čijim bi se odvijanjem stopica mjenjala u kompletu kao na slici S2. Interesuje me kako se mjenjaju stopice na Ruži,i da li je možda neko mogao zamjeniti sistem mjenjanja stopice,jer je kupljena polovna naravno....Ako je zamjenjena koliko bi me koštao popravak da njen sistem vratim,jer sam je nosila već u Bagatov servis da je podmaste i očiste od prašine (nažalost ovo sam vidjela tek kada sam je vratila sa servisa)oni mi nisu ništa rekli u vezi sa tim pa mislim da možda nisu ni obraćali pažnju na taj sistem zamjene stopica? Unaprijed hvala !

    ReplyDelete
  4. Da,pa u servisu vam za to nisu ništa rekli zato jer ne smatraju način i izmjenu stopica na šivaćoj mašini naročito bitnim,tim"snap-on"načinom je samo olakšana izmjena stopica,ništa drugo;
    na Vašoj mašini nije niko ništa mijenjao,vama NEDOSTAJE gornji dio"snap-on"sistema koji se upravo prišrafi za nosač a stopice se jednostavno izmjenjuju,pritiskom na dato dugme;
    Pokušajte nabaviti-kupiti taj dio pošto već stopice posjedujete,
    dakle,na mašini ne treba nikakav popravak,samo kupite taj dio i riješili ste"problem" a do tada možete koristiti neku običnu stopicu ako posjedujete kao sa slika S2 i S5.
    Bagat Ruža je jedna dobra mašina,ima solidne mogućnosti,lijepe dekorativne štepove itd.
    Pošto ste početnik pri radu sa mašinom,na ovom sajtu za Vas ima masa podataka,za lakši pregled koristite ptetragu.
    O Bagatovoj ruži će biti uskoro još nekih tekstova a što se tiče podmaizvanja i čišćenja od prašine,to ste uz jedan jednostavan savjet mogli i sami uraditi.
    Lijep pozdrav :)

    ReplyDelete
  5. Anonymous29.5.13

    Pozdrav,gdje mogu kupiti stopice presvučene teflonom ?

    ReplyDelete
  6. Pa zavisi za koju vam je mašinu potrebno,za neke će te možda lakše naći.
    Pa potražite tamo gdje se to prodaje,to su pozamanterije,pijace,narudžbe preko interneta...uglavnom su to stopice kojima je kompletan donji dio napravljen od teflona(slika gore),
    stare metalne stopice koje su samo presvučene teflonom sa donje strane,rijetke su na tržištu.
    Pozdrav

    ReplyDelete
  7. Anonymous5.8.13

    Pozdrav, imam jako puno stopica ali se neznam koristiti njima ( kako staviti konac ili samu stopicu) pa bi vas molila da o tome napisete nesto vise. Unaprijed hvala i lijep pozdrav

    ReplyDelete
  8. "kako staviti konac ili samu stopicu" ??
    O tome je već pisano,ako data stopica nema prorez za provlačenje konca možete ga u početku uvući ručno ili poslije nekoliko uboda višak prikratiti makazicama.
    Stopice opisane u gornjem postu su sasvim dovoljne za rad na šivaćim mašinama,sad koje Vi to imate a ne znate čemu služe..?
    pa to nije ništa neobično,puno je tih stopica koje ni ja ne znam tačno čemu služe :)
    Predlažem da pogledate i post"Mašinski bod i vrste štepova"-03.09.2012,tu će vam dosta toga biti jasnije.
    Pozdrav

    ReplyDelete
  9. emrina nina obić26.8.13

    imam industrijsku mašinu dvoiglovka , no međutim na nju šijem kao jenan štep sa jednom iglom al ima široku stopicu , za dve igle , moželi se pronaći stopica za jednu iglu da odgovara mašini , jer stvarno nije orginalna ni stopica za dvoiglovku il da mi je orginalna stopica za dvoiglovku možda bi bilo lakše šit , moželi se kod vas poručiti stopica , jer imam razni stopica al ne odgovara mi visine kratke su mi za neki 1 cm

    ReplyDelete
  10. Predpostavljam da je to tip dvoiglovke kojoj se po potrebi može isključiti jedna igla,svakako da široka stopica bez potrebe otežava posao.
    Orginalna stopica za dvoiglovku se može nabaviti,ali koji je model u pitanju to zavisi.
    najčešće se poručuje iz inostranstva što i Vi možete uraditi.
    Kod mene se ne može poručiti jedna stopica jer je to neisplativ posao.
    Ako imate stopica a kako kažete"kratke su",predpostavljam da kada se postave ne stižu do ubodne pločice..??Taj problem se može riješitiu u većini slučajeva,spuštanjem nosača stopice,čak to može uraditi i majstor sa skromnim znanjem i kao zadnje rješenja prodajte dvoiglovku i kupite mašinu sa jednom iglom :)
    Pozdrav

    ReplyDelete
  11. Anonymous12.11.13

    Molim vas da mi odgovorite,za čega služe ove stopice,
    ne mogu nigde da pronadjem.Hvala i pozdrav (slika u dodacima za komntare)

    ReplyDelete
  12. Slika nije najjasnija ali da probamo:
    1-to je stopica za podavijanje materijala,obrada ruba,uvucite u stopicu početak nekog štofa i probajte,automatski će vam podavijati materijal i prošiti

    2-to nevidim najbolje ali mi liči na stopicu za šivenje rajfeslusa sa nekim držačem pravca.?

    3-to nije stopica,toje dodatak koji se prišrafi za ubodn pločicu i služi za ravno šivenje-držanje pravca najčešće uz sami rub materijala

    4-nejasna slika,nevidim ubodni dio,neznam šta je

    5-to je dodatak koji se koristi pri tzv vatiranju,kada štepate neki komad sa termovatom ispod,da dobijete lijepe pravilne kocke
    Poštovanje

    ReplyDelete
  13. Anonymous16.12.13

    imam mašinu BAGAT DANICA ELEKTRONIK koju stopicu da koristim za našivanje rajfešlusa onog skrivenog na ženskim haljinama ,ovih novijih rajfešlusa ...hvala

    ReplyDelete
  14. Znam kako izgleda stopica za sivanje rajfeslusa,sad termin"skiveni rajfeslus"ne znam šta je,to pitajte neku krojačicu,stopica za sivenje rajefslusa je na gornjoj slici označena sa" S7 " i odgovara na mašine sa"snap-on"nosačem.
    LP

    ReplyDelete
  15. Anonymous15.1.14

    Može li se kotrljajuća stopica za lakši transport eko kože, koristiti na šivaćoj mašini VIŠNJA (Bagat model 706) , ako da, molim detaljnu uputu kako je montirati LP

    ReplyDelete
  16. Kotrljajuća stopica na bagat višnji??
    Naravno da može,kao sa gornje slike,stopica S8 ili samo donji dio za snap-on postavljanje,za višnju snap-on sistem nije predviđen ali se može nabaviti od drugoh novijih Bagat modela,ili nabaviti zajedno sa nosačem kao na slici a eventualnu korekciju visine izvršiti na nosaču stopice(press foot bar).
    Pozz

    ReplyDelete
  17. Postovani,
    treba mi pomoc u vezi sa nemackom masinom privileg zig zag, model 470( na nemackom pise i ovo freiarm nutzstich nahmacine-to joj dodje neki opis, ali ne znam sta znaci pa napisah izvorno). Ono sto me muci je nalazenje delova za ovu masinu. Kupila sam je polovnu, imam samo jednu(standardnu stopicu), i to je to. Bobine sam sama kupovala a od igala koristim singerove igle i prezadovoljna sam kako rade i koliko traju. Da li mi mozete preporuciti gde mogu kupiti stopice ili bar da mi predlozite neku alternativu. Mnogo Vam hvala na pomoci i odgovoru. Pozdrav :)

    ReplyDelete
  18. Privileg 470 je nešto stariji model mašine,stopice za šivaće mašine ne spadaju pod"dijelovi"za šivaće mašine,to je potrošni materijal isto kao i igla i prilično je standardizovan.Rijetki su modeli na koje se isključivo mora postaviti originalna stopica,recimo kod Bernina šivaćih mašina to je slučaj.
    Mislim da na tu mašinu mogu bagatove stopice(ruža bagat),potrebno je kupiti snap-on nosač stopica,postaviti ga na mašinu(foot bar) i onda mijejati stopice po potrebi,to bi dakle bila i alternativa.Pozdrav

    ReplyDelete
  19. Anonymous31.7.14

    Pozdrav, nisam baš iskusna u mašinama i stopicama pa bih vas molila jedan savjet
    Imam bagatovu ružu i zanima me koju bi stopicu mogla koristit za ravno šivanje? Neznam kako se to stručno zove a mislim na to da mi na materijalu bude vidljiva na istoj udaljenosti od ruba lijepa, ravna crta i da može šivat deblje tkanine. Unaprijed Hvala

    ReplyDelete
  20. Koliko razumijem pitanje,Vama je problem održati pravac prilikom šivenja,o tome postoji cijela tema na sajtu pa potražite,na to utiče iskustvo u radu na šivaćim mašinama,mirna ruka ....itd.
    Postoje stopice sa promljenivim ili fiksnim graničnikom za držanje pravca,na prvoj slici u postu se vidi stopica sa fixnim graničnikom i označena je sa " S6 ".
    Što se tiče šivenja debljih tkanina na ruža-i ,tu postoje određena ograničenja,koliko je ta deblja tkanina tvrda,to se primjeti na mašini,ako to ide uz otpor to treba izbjegavati.Pozz

    ReplyDelete
  21. Anonymous8.8.14

    dobar dan, imam staru brother pacesetter 606 masinu, koja ima stopicu kao s2, da li postoji mogusnost da kupim neki adapter za stopice, pa da bude kao s1, jer koliko sam uspela da vidim na internetu, mnogo je veci izbor s1 stopica? Za moju masinu sam uspela da nadjem samo 2 ili 3 stopice.. hvala!

    ReplyDelete
  22. Dobro pitanje :) ,kod vas je stopica samo za ravno šivenje,praktično ništa drugo od mogućnosti vaše šivaće mašine niste mogli koristiti.Moguće je naravno,vjerovatno odgovara od bagatove ruže,ili od nekog Singer-a.Skinete već postojeću stopicu i uporedite,važno je da odgovara mjesto uboda igle,eventualna korekcija visine nosača stopice je vrlo jednostavna.Pozz

    ReplyDelete
  23. Anonymous9.11.14

    Željela bih kupiti dodatne snap on stopice preko interneta za svoju Bagatovu Ružu. Kako mogu znati da li će pasati?

    ReplyDelete
  24. Anonymous10.11.14

    Bagat ruža koristi standardnu snap on stopicu,slika S 6.

    ReplyDelete
  25. Anonymous17.1.15

    Mene zanima sledeće,u čemu je razlika kod stopica za Bernina šivaće mašine,postoji neki novi i stari stil,možete li to malo objasniti,zahvaljujem

    ReplyDelete
  26. Bernina presser feet new and old style ;
    Bernina ima patentiranu stopicu i ona je jedinstvena u"svijetu"šivaćih mašina,glavna karakteristika bernina stopica je funkcionalnost i jednostavno postavljanje,i novi i stari stil su veoma slične,razlika je samo u mjestu,obliku za postavljanje(vidi sliku) i još da napomenem,ako je mašina sa starijim modelom stopice na nju se ne može postaviti novi oblik i obrnuto.
    Stari oblik stopice nose stariji modeli,recimo:BERNINA 530,540,600,707,730,800,830,930,1000,1080...itd
    novi stil (oblik) se postavlja na BERNINA :100,120,130,150,160,185,Artista 730,Aurora 450...itd LP

    ReplyDelete
  27. Anonymous22.1.15

    Imam kucnu sivacu masinu singer 4210,nigde nisam nasla stopice iskljucivo za nju,svidjaju mi se za paspuliranje .Zanima me da li bi mi odgovalale od neke druge npr...bernina?

    ReplyDelete
  28. Singer 4210 ima klasičnu snap-on stopicu,ništa posebno,izbor takvih stopica je velik,samo aparatić za paspuliranje možete kupiti u bolje snadbjevenim radnjama ili sa interneta.
    Bernina ima posebnu i jedinstvenu stopicu i ona je potpuno različita i neodgovarajuća.Lp

    ReplyDelete
  29. Anonymous2.3.15

    Kupila sam singer 7465, u sklopu masine sam dobila cetri stopala, mada gledala sam prezentaciju za tu masinu i ima jos dosta stopica za nju. . Medjutim ne mogu da ih nadjem na internetu, izlaze mi samo berninove stopice, na slici mi deluju maltene isto . . Da li da uzmem te berninove? Kod mene u gradu nemaju da se kupe u radnji u kojoj sam uzela masinu

    ReplyDelete
  30. Sewing machine singer 7564 ;
    Taj model ima standardnu snap-on stopicu,ništa specijalno,trebate izmjeriti razmak izmeću dva centra a to su:osovinica stopice(mjesto kačanja) i sredina ubodnog mjesta,ona je najvjerovatnije 6 mm i to je najrasprostranjeniji strandard.Bernina ima svoju posebnu stopicu i ona ne dolazi u obzir, možda mislite na"bernete"..?? moguće je da ona odgovara.Ako niste dobili stopicu za izradu rupica,treba obratiti pažnju na sledeće,da li vaš model singerice ima dodatni mikro prekidač koji se spušta prilikom obrade rupica,ukoliko posjeduje ta opcija zahtijeva i nešto drugačiju stopicu.
    Ako je 6 mm gore navedeni razmak javite se na našu mail adresu. LP

    ReplyDelete
  31. Anonymous4.3.15

    Model je singer confidence 7465. . Uz nju sam dobila 4 stopice, standardnu, za rajfeslus, za skriveni bod i za dugmad. **********link trgovine********
    Zanima me da li ova stopica (za dvostruki transport) može da se koristi na modelu koji ja imam. . ?

    ReplyDelete
  32. Vidjeli ste da u opisu nema vaše mašine,detaljnije o toj vrti stopice pročitajte OVDJE

    ReplyDelete
  33. Anonymous5.4.15

    Pozdrav,
    Ja imam singer samba 2 sivacu masinu, i htela bih da kupim stopicu za podvijanje (tj, stopicu za paspul, ako sam dobro ukapirala), i stopicu za rajsfeslus, ali ne znam hoce li one moci da "rade" na mojoj masini. Ja imam samo jednu stopicu (S5) i ona se skida, tj. ima taj snap-on sistem, medjutim, taj deo koji se ubacuje je na mojoj stopici prilicno uzan u odnosu na ove stopice koje vidim na slici.Zato sam u dilemi, da li uopste na mojoj masini moze da se stavi neka druga stopica osim te koju imam.
    Hvala unapred :)

    ReplyDelete
  34. Ove stopice,kao sa gornje slike,vašoj singerici ne odgovaraju,mnoge singer mašine imaju standardizirane stopice,nešto kao"snap on"ali ipak malo drugačije,to je praktično mala kukica.Morate kupiti odgovarajuće stopice.Pozz

    ReplyDelete
  35. Anonymous24.7.15

    Postovani, koja se stopica koristi za porub kuhinjske krpe? riječ je o bagat danici .

    ReplyDelete
  36. Postoje stopice za podavijanje materijala,dosta su praktične,na slici broj 2 je označena kao"S4",stim da je za bagat danicu potrebna u kompletu kao prva slika.Širina podavijenog ruba je ovisno o stopici od 2 pa do neki 5 mm.

    ReplyDelete
  37. Anonymous29.1.16

    Šta je to stopica za skriveni rajfeslus i kako ona izgleda,hvala

    ReplyDelete
  38. Stopica za skriveni rajfeslus,samo ime kaže da služi za šivenje skrivenog rajfeslusa(patent zatvarača),ima ih više vrsta ali suština je da sa donje strane imaju jedan ili dva utora(kanala)u koji staje jedan dio rajfeslusa,time se maksimalno moguće štep približava rajfeslusu ali ga ne dotiče,mogu biti metalne i plastične,za industrijske i kućne šivaće mašine,pogledajte sliku.
    (eng:presser foot for invisible zipper)

    ReplyDelete
  39. Anonymous19.2.16

    Postovanje,
    imam low shank snap on adapter za šivacu masinu i imam silne snap on stopice. Imam jedan problem. Kada postavim neke od stopica sve je na svom mestu tj igla nesmetano moze da prodje kroz otvor ispod stopice, ali na nekim stopicama je rupa delimicno pokrivena te igla udara na stopu. Ima li tu spasa i ako mi mozete objasniti kako da resim problem

    ReplyDelete
  40. Nema"spasa",koristite dvije vrste stopica,razmak između sredine rupice i mjesta prihvata stopice su najčešće 6 ili 4 mm,ovisno o modelu mašine,najčešće je 6 mm ali ima i sa 4 mm.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous18.3.16

      Postovani,kažite mi koju mašinu da uzmem da ima 6mm,jer očigledno obe mašine koje imam su sa 4 mm.

      Delete
  41. Anonymous2.3.16

    Ispada mi stopica( bilo koja )sa nosača stopice,na mašini Bagat Ruža/Step.Dugmence koje se pritiska da bih postavio stopicu radi,ali se izgleda ne vraća potpuno,tako da stopica nije dobro"zabravljena" i slabo se drži i na manji dodir hoće da ispadne iz ležišta.
    Kako da otvorim nosač stopice,da bih eventualno nešto popravio( verovatno neka opruga unutra),jer spolja ne može ništa da se uradi?
    Hvala na odgovoru.

    ReplyDelete
  42. Nema tu nikakve opruge,ustvari sam taj plastični dio je"opruga",skidanje je jednostavno,trebate izbiti malu osovinicu na sredini,postavio sam gore sliku pa pogledajte,kada skinete osovinicu vidjet će te gdje je napukla plastika,najvjerovatnije upravo gdje prolazi osovinica.

    ReplyDelete
  43. Anonymous18.3.16

    Dali se mogu nabaviti i gdje stopice za industrijsku mašinu Necchi?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous19.3.16

      Ispričavam se,krivo sam postavila pitanje.Da li se kod vas mogu nabaviti stopice za ind.mašinu Necchi 831-101?

      Delete
    2. Ne,nemamo to,pogledajte stranicu"prodaja".

      Delete
  44. Anonymous11.5.16

    Kakva je to stopica za šivaću mašinu gusjenica ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. eng.crawler presser foot;
      Stopica"gusjenica"podsjeća upravo na gusjenice bagera pa je po tome i dobila naziv,to je stopica od teflona koja klizi na dva plastična prestena(gusjenice),mislim da je namijenjena više za industrisjke šteperice a koristi se isto kao i obična teflon stopica,trebalo bi da ide lagano preko materijala kao što su skaj,eko koža pa i prava koža.Nisam siguran koliko je to funkcionalna stopica,meni se čini dosta nezgrapna,imam osjećaj da oni prstenovi mogu povremeno smetati i zapinjati.

      Delete
  45. Anonymous27.5.16

    Pozz
    kako izgleda stopica za prisivanje keder trake na torbe?

    ReplyDelete
  46. Anonymous24.6.16

    Molim vas da mi odgovorite da li stopica S7 za skriveni rajfeslus moze da se koristi na danici-bagat?Prodavac mi je poslao ali ja ne vidim mogucnost koriscenja jer igla ne pogadja rupicu.Hvala unapred.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous24.6.16

      Prvo,Bagat danica ne koristi"snap-on"sistem stopice,od svih bagatovih modela samo"ruža"koristi taj sistem.
      S7 je univerzalna stopica za šivenje rajfeslusa,stopica za šivenje skrivenog rajfeslusa je nešto dugačija,sam"skriveni rajfeslus"je tanak i potrebna je specijalna stopica(vidi zadnju sliku u postu),ta stopica ima žlijeb sa druge strane a igla veoma precizno bode uz sami rub rajfeslusa.

      Delete
  47. Anonymous30.9.16

    Možete li što napisati o stopica za opšivanje,overlok stopica.

    ReplyDelete
    Replies
    1. O toj stopici imate video na našem YouTube kanalu.

      Delete
  48. Anonymous11.10.16

    Dobar dan,imam problem sa onim mehanizmom koji podiže i spušta stopicu na mašini,ne znam kako da Vam objanim,ne mogu s njim ni spustiti ni podignuti stopicu.Da li je to velik kvar s obzirom da sam početnik i tek sam kupila mašinu? Lp

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sve je jasno samo još da znamo koji je model šivaće mašine?

      Delete
  49. Anonymous30.11.16

    Dobar dan,kupila sam novu mašinu Brother modern 27...u uputstvu piše da ima bod overlock.Početnik sam u šivenju i zanima me da li je to neka vrsta boda kao na overlock mašini ili nešto slično? Hvala

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pogledajte sliku overlok stopice ispod teksta,overlok stopica služi za obradu ruba materijala,to je uvjetno kazano,slično overlok bodu.Overloku ništa ne može zamijeniti.

      Delete
  50. Anonymous17.1.17

    Imam masinu Pfaff 204. Gde se mogu nabaviti stopice za ovaj model? Da li svaki model masine određenog proizvođaca ima svoje stopice?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous17.1.17

      Mislim da je u gornjem postu i komentarima već dat odgovor na ovo pitanje.

      Delete
  51. Anonymous28.1.17

    Poz. Gde mogu kupiti stopicu za skriveni patent zatvarac u pitanju je bernina BERNETTE 12?

    ReplyDelete
  52. Anonymous8.2.17

    Imam bagat jasnu, nisam baš veliki poznavatelj sivanja, no zanima me da li bagat Jasna ima neku drugu mogućnost boda osim ravno i cik cak?
    vezano uz to,koje sve stopice mogu koristiti i da li je moguće koristiti dvoiglu na Jasni? Hvala!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tema su stopice za šivaće mašine; Bagat Jasna nema nekih posebnih mogućnosti, ravno i cik cak, to je sve. Možete koristiti razne stopice koje su vezane za njene mogućnosti, recimo: za rajferšlus, stopica za podavijanje, stopica sa graničnikom...

      ŠIVENJE SA DVOSTRUKOM IGLOM

      Delete
  53. Anonymous28.2.17

    Poštovani
    Možete li mi reci da li stopice za singericu ili Brother masinu odgovaraju za Bagat? Na moju ide stopica kao ova S2.da li ima razlike u stopicama koje nisu snap on

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ne mogu konkretno odgovoriti na to pitanje, razlika između stopica koje nisu snap-on sistem itekako postoji, prije svega do je visina priteznog mjesta na stopici, kao i razmak između sredine iglenjaće (nosač igle) i ubodnog mjesta na stopici.

      Delete
  54. S.Curic8.10.17

    Postovanje dobila sam sivacu masinu Privileg super nutzstich ja ko trapavi medo podignem stopicu jer je bila spustena i tu je zavrsilo moje sivanje spustim stopicu ona skljocne da je spustena a ostane u zraku sta sam zabrljala, molim pomoc

    ReplyDelete
    Replies
    1. Niste vi tu ništa krivi, otvorite bočni poklopac gdje je sijalica i potražite polugicu kojom se regulira pritisak stopice na materijal, koliko me sjećanje služi ona je tu ispod poklopca, moguće je da se u potpunosti otkačila, ukoliko je nađete pritisnite je na dole.

      SIVACA MASINA PRIVILEG SUPER NUTZSTICH

      Delete
  55. Anonymous24.10.17

    Imam masinu marke Visnja. Da li imate stopicu za porubljivanje koja bi mogla praviti porub 1 do 2 cm? Hvala

    ReplyDelete
    Replies
    1. Možda mislite na stopicu za podavijanje (slika S4)? Stopice za podavijanje mogu maximalno podavijati 5-6 mm, stopice za podavijanje od 1-2 cm ne postoje, to je neizvodljivo.

      Delete
    2. Postoje stopice za veće podavijanje materijala od 10-20 mm ali one ne izgledaju kao klasična stopica za podavijanje (S4), najviše liči na paspul aparatić za kućne masine, koliko je taj oblik stopice praktičan, to ne znam.

      Delete
  56. Anonymous8.4.18

    Dobar dan.
    Imam bagatovu super slavicu 555.Interesuje me da li se za nju moze koristiti (i koja)stopica za nabiranje?I da li uopste postoje razlike u stopicama za nabiranje,u smislu da bude vise ili manje nabrano?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bagat nije predvidio korištenje stopica za nabiranje, dakle orginalnih Bagat stopica za nabiranje nema. Mišljenja sam da se stopice za nabiranje sasvim normalno mogu korisitit i na bagat masinama. Kod nas je ponuda takvih stopica veoma mala, mogu se poručiti iz inostranstva, problem je odabir dimenzije. Postoji nekoliko vrsta stopica za nabiranje materijala, neke vrše klasično skupljanje dok postoje stopice koje prave manje ili veće nabore(faltne) na maerijalu. U nedostatku stopice možete koristiti tanke gumene trakice koje će te prišivati, manje ili više razvučene, na materijal. Postoje i posebne specijalne šivaće mašine koje vrše nabiranje materijala.

      Delete
  57. Anonymous3.5.18

    Gdje nabaviti stopice za patent zatvarače Pfaff?

    ReplyDelete
  58. Anonymous23.5.18

    Gdje mogu nabaviti kupiti teflonsku stopicu za Pfaff 563

    ReplyDelete
  59. Anonymous11.10.19

    Poštovani,
    Imam šivaću mašinu Victoria Detmold 130GL koja ima snap-on sistem stopica sa razmakom između mesta prihvata i sredine rupice 4mm.Koji proizvođači imaju odgovarajuće stopice?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oblik stopice sa navedenim razmakom od 4 mm je prilično rijedak. Znam kako izgledaju stopice od vaše mašine, mislim da imam nekoliko komada, teško će te naći zamjensku, ja ne znam konkretno od kojeg modela bi zamjena bila odgovarajuća.
      .
      VIKTORIA ŠIVAĆE MAŠINE ISKUSTVA

      Delete
  60. Pozdrav gde mogu da nađem uputstvo za mašinu bagat ruža selektronik

    ReplyDelete
  61. Pozdrav,
    Da li mi mozete reci da li postoji stopica za bagat masinu za izradu "ucvrscenja" na sedalicama i jastucima?
    Imam bagatovu masinu i ne mogu da provucem napunjen jastuk ispod papucice i tako uradim taj bod.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Meni se čini da vi previše očekujete od vaše Bagat mašine. "Izrada učvršćenja", ne znam šta vam to znači, je li vi želite proštepati sjedalicu cijelom dužinom ili samo "učvrstiti" na nekoliko mjesta kratkim štepom.?
      Učvršćivanje se vrši pomoću industrijske šivaće mašine, kod nas ih najčešće zovu "ringličarka". Stopica koju vi zamišljate ne postoji, prošivanje jastuka na bagatovoj mašini je veoma teško, ovisno šta je u jastuju i koja je debljina, prošivanje termo vate i mljevene spužve je velika razlika, šivenje naprijed nazad je nemoguće bez povlačenja materijala rukom...Za prošivanje tanke spužve možda bi mogla pomoći stopica sa valjcima.

      Delete
  62. Poštovanje
    Imam industrijsku mašinu Juki 7800 . Da li njoj odgovaraju iste stopice koje koristi Bagat Višnja ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Vjerovatno je u pitanju JUKI 8700
      Juki 8700 je klasična industrijska šteperica, pitam se šta vam mogu pomoći bagat stopice, jedino mi trenutno naupmade sopica za podavijanje.
      Da li su stopice iste to ne znam, ne mogu imati sve te podatke u glavi, jednostavno probajte dali stopica odgovara po visini i da li igla prolazi kroz stopicu.

      Delete
  63. Postovanje imam masina KAJSER 700 i treba mi demontazna stopica S1 i neznam gde i kako da kupim koje odgovara masini Hvala

    ReplyDelete
    Replies
    1. KAYSER 700
      Nemojte postavljati dva puta jedno te isto pitanje.!!
      Kayser 700 je šivaća mašina sa skromnim mogućnostima, sasvim je dovoljna cik cak stopica koju imate na mašini.

      Delete
  64. Molim Vas da mi pomognete da pronadjem stopicu za "Durkopp 245-3"za skriveni rajferslusa.

    ReplyDelete
  65. gdje mogu kupiti stopicu za nabiranje za šivaću mašinu Višnja...unaprijed zahvaljujem na odgovoru

    ReplyDelete

SEARCH