-->

Singer 29k / Sewing Machine Singer 29K


Not only me, most sewing machine lovers are attracted to the old Singer models, most likely because of their specific look, black color and often beautiful decorative engravings, today I will touch the old class 29 model a bit. It is a fairly old model of the Singer foot-operated machine, a "cylinder" that was mainly used in repairing and sewing parts of footwear, as well as leather parts of clothes, bags and who knows what else. It has a very thin cylinder and the needle itself stitches almost at the top of the cylinder so that access with this machine can be performed on the most inaccessible parts of footwear.
Ne samo mene, većinu ljubitelja šivacih mašina privlače stari Singer modeli, najvjerovatnije zbog svog specifičnog izgleda, crne boje i često lijepih ukrasnih gravura (šara), danas ću se malo "dotaći" starog modela klase 29 (Singer 29k). Radi se o dosta starom modelu Singer mašine na nožni pogon, "cilindrice" koja se uglavnom koristila pri popravljanju i šivanju dijelova obuće, kao i u to doba kožnih dijelova odjeće, torbi i ko zna čega ne. Posjeduje veoma tanak cilindar a sama igla vrši ubod gotovo na vrhu cilindra tako da je pristup saovom mašinom moguće izvesti i na najnepristupačnijim dijelovima obuće.
Singer 29k has nothing special BUT that's why it has efficiency that even today many masters, shoemakers, consider unsurpassed, even though it is the 21st century :). With the most basic maintenance, occasional lubrication this machine is indestructible and today can be found, these, already antique specimens of sewing machines, although quite rare. Those who own them or overestimate them or lack some vital parts. They are probably also in the warehouses and buying stations of scrap iron, which is a real shame, I would like to come across such a copy :)
Singer 29k Parts Diagram
Singer 29k nema ništa posebno ALI zato ima efikasnost koju i danas mnogi majstori, obućari, smatraju neprevaziđenim, iako je 21 vijek :). Uz najosnovnije održavanje, povremeno podmazivanje ovaj stroj je neuništiv i danas se mogu naći, ovi, već antikvitet primjerci šivaćih mašina, mada dosta rijetko.Oni koji ih posjeduju ili ih precijenjuju ili im nedostaje nekih vitalnih dijelova. Vjerovatno ih ima i na skladištima i odkupnim stanicama starog željeza što je prava šteta, volio bih naići na takav jedan primjerak :)

A few more interesting things about this model are the rotation of the needle and the foot in a circle of 360 degrees, the possibility of sewing in all directions, the lower transport teeth do not exist at all, the piercing plate is narrow and completely smooth and the foot is serrated on the underside. the maneuver of the sewn piece is excellent. Of course, for such an old model, the classic foot drive is also relevant, in fact, it is a combination of foot and hand drive. The installation of an electric motor on this machine is possible but unnecessary, first of all it would significantly reduce its appearance and reduce the value a lot. Threading is a special story, it even requires a thin longer steel needle, with which the thread is passed through the front of the machine, hence the possibility of rotation of the foot and the needle. The Singer 29k can also have an additional flat platform that is placed on the cylinder, thus obtaining a larger flat work surface that is used in the production of some items made of genuine leather, which is why this model is essentially intended. The disadvantage of this model is the slowness, for shoe repair it is adequate and desirable, because they are usually short stitches, but for some more serious and larger works, this machine is not intended, which of course is not surprising considering its age. Sewing real leather, read more HERE
Još par zanimljivosti kod ovog modela je rotiranje igle i stopice u krug od 360 stepeni, mogućnost šivanja u svim pravcima, donji transportni zubci uopšte ne postoje, ubodna plocica je uska i potpuno glatka a stopica je sa donje strane nazubljena i ona samo vuče materijal, manevar šivanog komada je odličan. Naravno za ovako stari model je aktuelan i klasicni nožni pogon, ustvari, to je kombinacija nožnog i ručnog pogona. Ugradnja nekog elektromotora na ovu mašinu je moguća ali nepotrebna, prije svega time bi se znatno "okrnio" njen izgled a vrijednos dosta umanjila. Udijevanje konca je posebna priča, čak je za to potrebna jedna tanka duža čelična igla, kojom se konac provlači kroz prednji dio mašine, otuda i mogucnost rotacije stopice i iglenjače. Singer 29k može imati i dodatnu ravnu platformu koja se postavlja na cilindar i time se dobija veća ravna radna površina koja se koristi pri izradi nekih predmeta od prirodne kože, zašto je ovaj model u suštini i namijenjen. Nedostatak ovog modela je sporost, za popravku obuće ona je adekvatna i poželjna, jer su to obično kratki štepovi ali za neke ozbiljnije i veće radove, ova mašina nije namijenjena, što naravno i ne čudi s obzirom na njenu starost. Šivenje prave kože, opširnije pročitaj OVDE

11 comments:

  1. Obućar14.7.13

    Poštovani,link koji ste dali za catalog parts ne radi ,a kada sam već tu da prokomentarisem neke od stavova u gornjem tekstu ,
    npr.da se ove mašine mogu naci ,ali veoma retko ,u poslednjih nekoliko godina u mom gradu se mogu naći prilično lako iz razloga sto su mnogi stari obućari prestali sa radom i prodaju svoj alat i mašine ,evo npr. jedne :http://www.***********/Ostalo/14182757_Obucarska-sivaca-masina-Singerica .
    A cenu uglavnom formira trziste i u ovom slucaju te mašine uglavnom imaju upotrebnu vrednost i kupuju je ljudi koji bi sa njima radili i otuda razlika u ceni izmedju njih (oko 350-500 evra ) i starih Singerica za tekstil (50-100 evra ).Inace imam dve 29K ,jednu koja je ispravna i koju koristim svakodnevno , i drugu kojoj nedostaju neki delovi ,pa ako neko ima neku informaciju gde bih mogao naručiti ,bio bih mu zahvalan.

    ReplyDelete
  2. Ima ih za nabaviti,ali relativno su rijetke,ma ima danas svega,samo para nema :)?.
    Da upravo tako do 500 € su cijene,ja sam našao jednu čovjek hoće 150 € ali mi je podaleko za otići i nema onaj uzdužno postavljeni točak za ručno pokretanje a pravo da Vam kažem i ne treba mi,već onako,volio bih je temeljito restaurirati da imam u radionici,ništa posebno.
    Što se tiče kataloga dijelova,moguće je da sam obrisao,ako imate mail javite mi se pa ću Vam poslati ako dobavim a neki od dijelova se mogu nabaviti samo preko interneta.Moj mail je:

    masinski.kutak@gmail.com

    Pozdrav za Gospodina Obućara

    ReplyDelete
  3. Anonymous10.2.14

    Pre neki dan sam kupio jednu singer 29k56 u solidnom stanju i koliko sam vidio ima ih vrlo malo u ponudi,probao sam je i radi odlicno.Platio sam je 400 eura.Uvezena je iz Nemačke,sa postoljem i ostalim delovima.Hteo bih da je očistim generalno i podmazem pa bih zamolio Master-a da mi kaze sa čime i na koji način.Zamolio bih da mi kazete koje igle da kupim za nju....hteo bih da šijem debelu kozu...
    Unapred Hvala.Vladimir SM

    ReplyDelete
  4. Ako mislite da radite generalno restauraciju mašine to je po prilično složen posao,Singer klase 29 je relativno jednostavna mašina ali ipak ako niste uvjereni da sve možete ponovo sklopiti nebih savjetovao da to dirate.
    Čišćenje sklopljene mašine tog tipa je jednostavno,postoje razna sredstva u spreju koja prodiru u klizne strukture i čiste ih od eventualne korozije,nečistoća i slično.To bi trebalo učiniti u nekoliko navrata da se dobro ispere.Poželjno je skituti sve ono što je jednostavno za vratiti,naravno da bi bilo najbolje sve rastaviti do u detalje,dobro bi vam došao katalog dijelova sa pozicijama.Poslije pranja sve obrisati detaljno,na mjesta gdje je pristupačno može se nanijeti tanak"film"tot masti a na nepristupačna mjesta ulje za šivaće mašine.
    Pogledajte kako izgleda kompletna restauracija na dosta složenijoj mašini,gore na vrhu klikni na karticu"Adler klase 20".Singer 29 k može da šije i debelju kožu ali ima sigurno i neko ograničenje,konac mora biti extra kvalietan a igle su po Organ sistemu 29x3 (Organ needle 29x3),debljinu igle kupujete po želji.
    Pozzdrav

    ReplyDelete
  5. Anonymous2.1.16

    Postovani,imam mašinu Singer 29K-30.Kada šijem udari igla u grajfer i povremeno počne preskakati.Zanima me da li se može movo ležiste za grajfer kupiti,a novi grajfer imam.Možete li mi reći ili dati savjet gde se može kupiti ista ili slična mašina za popravku obuće.Hvala.

    ReplyDelete
  6. Igla ne smije udarati u grajfer,to treba podesiti.Ima više vrsta singer 29K,tako da za ovu 30-ku nisam siguran oko detalja,šta podrazumijevate pod"ležište grajfera",možda mislite na pokretač(driver).Treba tu mašinu podesiti da grajfer normalno radi pa vidjeti rezultat.Prodaje bude na oglasima pa pratite.Pozz

    ReplyDelete
  7. Anonymous11.1.16

    Postovani
    Posedujem Singer 18-3 levicu.Interesuje me da li ona može šiti u nazad ili samo napred.Pozdrav

    ReplyDelete
  8. Zbog specifičnog oblika donjeg transportera koji je praktično nazubljeni krug,šivenje u nazad bi bilo teško izvodivo,Singer 18-3 ima samo šivenje unaprijed s tim da vi uvijek možete u početku prvih par uboda obrnuti komad koji šijete i vratiti se na početak.Pozz

    ReplyDelete
  9. Anonymous22.5.16

    Postovani,
    zamolio bih vas da mi kazete koju najvecu debljinu konca mogu koristiti masine iz navedene serije (Singer 29k)?
    Takodje me interesuje koju debljinu materijala mogu ušiti?
    Potrebno mi je za šivenje traka od poliestera (spanera),one su debljine
    2-5mm a treba mi kako bih usio jednu za drugu... znači da ušije trake debljine od 4-10mm.
    Unapred hvala na odgovoru

    ReplyDelete
    Replies
    1. Singer 29K je pravljena za šivenje i popravljanje obuće od prave kože.Nije namijenjena za korištenje debelog konca,optimalna vrijednost je 40 ili 30-ka.
      Singer 29k je mašina za šivenje kože,te poliester trake nisu teške za šivenje ali ne znam kako će se ponašati na ovoj mašini,to morate probati,osim toga 29k ima karak štep a za šivenje španera bi trebao biti bar 5-6 mm.

      Delete

SEARCH