-->

Bagat Zateznik Gornjeg Konca | Bagat Danica Servis


Zateznik iglenog konca na Bagat "danica electronic" je u nekoliko navrata bio predmet problema i već je postavljano i nekoliko pitanja o tome kako se skida li kako očistiti zateznik na "Bagat danici".
Tema je,sam naslov kaže "gornji zateznik na Bagat danici".
Po meni, ovaj zateznik je veoma dobro riješen, uopšte nije nešto komplikovan, jednostavno se rastavlja, dugme regulatora napetosti konca je ergonomski napravljeno tako da se može fino dozirati zategnutost gornjeg konca.



U ovom slučaju, zateznik je potpuno izgrađen (slika 1) sa mašine, ali to se ne mora raditi, ako ne želite.
Po skidanju ili ne zateznik demontiramo na sledeći način:
postavimo napetost konca na 0 (nula, slika 2), zatim dugme regulatora povučemo prema sebi tako da "izdanak-ispupčenje" izađe iz rupice, potom dugme regulatora okrećemo u suprotnom smijeru od kretanja kazaljke na satu (slika 3), kada odvijemo taj dio, slobodno sve ostale manje dijelove poskidati i detaljno pregledati,posebnu pažnju obratite na tzv. "tanjiriće" da se istrljaju od neku pamučnu tkaninu i da njihove površine koje stežu konac budu sjajne i čiste (slika 4).


Ovim načinom demontaže jedan dio ostaje u tijelu zateznika (slika 5) i to netreba skidati, možete slučajno polomiti osigurač, dovoljno je unutrašnjost samo dobro odprašiti, unutar tijela se nalazi glavna opruga, navrtka sa većim korakom navoja i na kraju čelični osigurač (šajba).


Pošto smo sve očstili i pregledali idemo sa vraćanjem dijelova, prvo na tijelo zateznika postavimo malu oprugu sa limićem za njeno pozicioniranje, postaviti je tako da ima neku manju napetost, da vuče djelimično konac prema dole, ona je u stvari "amortizer" za jednu malu dužinu konca koji svojom silom blago drži napetim i ne dozvoljava koncu totalno opuštanje ni u jednom momentu (slika 6).


Sad uzmemo dugme-gumb regulatora napetosti i na njega redamo ostale
elemente,prvo postaviti specifičnu limenu šajbu (slika 7), samo obratiti pažnju na ispupčenje-šip (jasno se vidi) zatim prvi "tanjirić" (slika 8),


potom šajbu sa rupicom (to je dio koji ide između tanjirića a uloga mu je da rastavi dva konca kada se radi sa duplom iglom-slika 9),
dodajemo drugi "tanjirić" (slika 10), kada smo sve poređali na navojni dio možemo dodati par kapi ulja ili sasvim malo "tot-masti",





sad dolazimo do tog "famoznog" momenta koji mnogima stvara problem :) u lijevoj ruci ili na mašini (ako nije izgrađen) držimo tijelo zateznika a ovaj ostatak sa dugmetom regulatora i poredanim elementima jednostavnu zavrćemo na tijelo zateznika, prvi krug bi trebao biti slobodan a već na kraju drugog potrebno je dugme regulatora djelimično vući prema sebi da bi "izdanak" mogao da "sjedne" u predviđenu rupicu (slika 11).


To bi trebala biti pozicija polazna pozicija zateznika 0 (nula), što više idemo prema broju 8 sve će manji "hod" biti ako dugme regulatora povlačimo prema sebi,na kraju, kada pritegnemo do maximuma i povučemo dugme regulatora prema sebi ne bi trebalo biti nikakvog praznog hoda-zazora (eventualno vrlo malo). Srodne i povezane teme: Bagat ruža selectronic LINK

34 comments:

  1. Anonymous24.6.13

    Moja divna ``Dana`` :) lep post! :)
    A sad jedno pitanje,Mozda nema veze sa zateznikom,cisto iz znatizelje,ali me je oduvek zanimala koja je razlika izmedju modela Elektronic i Extramatic, predpostavljam da se radi o radu motora,videh na netu da ti elektronic modeli imaju neku ``elektronsku plocu`` ispod masine,koja regulise brzinu rada,jer kod modela Extramatic takodje ima podesavanje brzeg i sporijeg rada motora i bez te elektronike!
    Veliki pozdrav i Hvala Vam jos jednom na odlicnom post-u! :)

    ReplyDelete
  2. Tema o elektroničkim dijelovima pojedinih bagatovih modela je u planu,sad kad će doći na red,nemam pojma.?
    Vaše pitanje doista nema veze sa datom temom ALI ga nisam mogao niti prebaciti niti ne objaviti :)
    Dobro,pojedini bagatovi modeli nose te dodatne nazive:Bagat electronik,selectronic,extramatic....
    Sve je to narodski kazano"u pet deka"i uglavnom je vezano za brzinu/snagu uboda igle....
    Da ne elaboriram dalje,ovo vaše pitanje ću shvatiti kao prijedlog za neku skorašnju temu.
    Lijep pozdrav

    ReplyDelete
  3. Anonymous3.4.14

    Pozdrav!
    Imam Bagat Danica Electronic, i uz nju dosta problema :)
    Naime, muku mučim sa gornjim zateznikom konca. Čitala sam post i isprobavala 2 sata to popraviti, ali neuspješno. Vijak kojim zatežem zateznik ne mogu podesiti kako treba, jer od prije nije bio uredu;Sad je zapravo sve raštimano i ne znam šta da radim. Uz to, kad šivam, konac se izvuče iz trzavca nakon par šavova, koji su usput katastofa. Ne mogu uopće namjestiti dobru zategnutost oba konca, uvijek je jedan konac labav ili prezategnut.??

    ReplyDelete
  4. Šta da Vam kažem,ako gornji post ne može pomoći onda može servis,jednostavno post obrađuje temu do u detalje;sve su prilike da je to za Vas krupan"zalogaj".Problem izvlačenja konca iz"trzavca"je upravo zbog nepodešene napetosti,dakle,uzeti mašinu i odnijeti do najbližeg servisera. Pozdrav

    ReplyDelete
  5. Anonymous8.1.16

    Pozdrav, ja imam problem sa vracanjem zateznika na njegovo mjesto...ispada, kako se fiksira da ne mrda? :)

    ReplyDelete
  6. Bagat Danica,fiksiranje zateznika gornjeg konca:
    Skinuti bočni poklopac,vijak za pritezanje zateznika se nalazi negdje na sredini otpilike,u nivou zateznika,za pritezanje koristiti tanki šrafciger.Postupak:spustiti stopicu,vratiti zateznik na njegovo mjesto,pritegnuti vijek za fiksiranje zateznika,podići stopicu i provjeriti da li su pritezni"tanjirići"na zatezniku opušteni,ukoliko nisu,spustiti stopicu odviti vijak za fiksiranje a zateznik gurnuti za 1 mm unutar kućišta,ponovo prekontrolisati.

    ReplyDelete
  7. Anonymous18.7.16

    Poštovani,prvo želim da vam se zahvalim što ste napravili ovako dobru stranicu punu korisnih savjetnika za početnike kao što sam ja. Još jednom HVALA vam na vašem nesebičnom trudu! Kao što se da naslutiti početnik sam u šivanju i zahvaljujući vašim člancima slikama i upustvima stvarno sam mnogu naučila i razjasnila puno nedoumica. Bagat Danicu sam nasljedila od majke u zahvaljujući vašoj stanici puno sam toga naučila i poboljšala mašinu koja duže vremena nije korištena.vaš člana o zatezniku gornjeg konca zaista je dobar nemam riječi, ali ja najvjerojatnije nešto pogrešno radim ( ili ga možda nisam dobro sastavila) pa mi se dešava da mi je ponekad konac fantastično zategnut i nema nikakvih problema prilikom šivenje, dok ponekad baš i nije. Ja čak mislim da je problem u onoj maloj oprugici sa strane jer ona mi je nekako ponekad suviše "labava" tj. slobodna a koliko se sjećam da takva nije bila kada sam dobila mašinu pa baš nisam sigurna kako da taj problemčić riješim. Stvarno sam se trudila da to pomoći slika uradim, ali ne uspijevam, pa ako može možda još neki savjet zaista bih vam bila zahvalna. I imala bih još jedno pitanje za vas, uz ovu moju mašinu nije bilo neke dodatne opreme, pa me zanima gdje bih mogla nabaviti još stopica koje mi nedostaju,( imam samo jednu stopicu, nemam graničnka i td) a kako sam čitala u vašem uputstvu uz ovu mašinu trebalo je biti još opreme, a imam one nastavke za vez mada se još nisam sa tim okušala, a svakako imam namjeru. Jest da sam se "raspričala" ali još jednom iskreno vam hvala na stranici i savjetima, zaista se odlični i puno ste mi pomogli. Lijep pozdrav!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Vi ste rasklapali zateznik ali sada imate problem,povremeno ne zateže konac;
      Vrlo vjerovatno da ste napravili neku malu grešku pri montaži,kada je stopica spuštena konac mora biti zategnut,to jednostavno probate rukom,provučete konac kroz zateznik a onda ga vučete prema gore kada je stopica spuštena,kada podignete stopicu u krajnji položaj gore konac mora biti otpušten.Možda ste zateznik samo djelimično rastavili a potrebno je detaljno,treba pregledati i polugicu iza zateznika,koliko je pokretna..Ta mala oprugica koju spominjete nije nešto posebno značajna,bagat ruža je uopšte nema,ona je mali"amortizer"prilikom naglog popuštanja konca prilikom šivenja,u svakom slučaju mora da vuče konac uvijek prema dole i potrebno je da bude malo napeta.
      Bagat danica nema neku posebnu dodatnu opremu,najvažnije je ako možete nabaviti krivuljare za dekorativni štep ali to je obično skuplje od same mašine.

      Delete
    2. Anonymous18.7.16

      Hvala vam na brzom odgovoru, danas ću opet sve da probam pa da vidimo ko će biti pobjednik, ja ili mašina. Ove krivuljare za dekorativni štep imam ( ali nisam još sa njima radila), ali mene je zanimalo da li je moguće preko vaše stranice ili negdje drugo naručiti ravnu vodilicu, stopice za porubljivanje, cik-cak vezenje, za šivanje rupica, štopanje i za ravano šivanje, kao i graničnik

      Delete
  8. Anonymous8.9.16

    Gde mogu nabaviti motor za danicu sa drvenim postoljem i zupčastim kajšem,unapred hvala

    ReplyDelete
  9. Anonymous17.11.16

    Imam pitanje nevezano za temu ali imam Bagat Danicu,i takođe mi je još jedna ista nedavno kupljena ali primjećujem da je novija mašina dosta sporija (i slabija)pri radu od moje stare.Do čega može biti problem? Nije u pitanju mehanicki kvar jer pri okretanju zamajca nema nikakvog otpora niti zastajanja.
    Rekli su mi da Danica ima elektroniku koja joj daje veću udarnu snagu igle (brzinu?)i da li postoji mogućnost da je ta elektronika otkazala kod nove ili je motor u pitanju pa je oslabio?Postoji li neki manji krivac kojega mogu da provjerim i otklonim prije nego je pošaljem na veliki servis?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Imali ste jednu mašinu Bagat Danica sa kojom ste zadovoljni i kupili ste drugu(noviju),malo zbunjuje ovo"novija",možda mislite dobro očuvana ili je stvarno nova??
      Sa prednje strane piše da li je"elecronik",ne mora imati elektroniku,crna kutija sa elektronikom se jasno vidi sa donje strane.Ako vaša "danica"posjeduje elektroniku ne vjerujem da je neispravna.Prvo treba pogledati da li remen proklizava ako je sa remenom sve uredu onda motorić i eventualno elektronika moraju biti izgrađeni i pregledani na stolu.Prije svega utvrditi kako se ponaša motor,da li se grije,varniči na kolektoru,kakve su četkice...itd.Na sklopu elektronike se može provjeriti kontakt na par potenciometara.Uglavnom,čini se da to nije posao za vas.Pozz

      Delete
  10. Anonymous3.7.17

    imam masinu Danica electronic, ali imam i problem...odnedavno nece da vuce materijal uopste, i zubci su sigurno 1mm ispod ubodne plocice...podmazala sam je ali bez rezultata...ne vuce platno te ne mogu ni siti...sta je problem? zahvana...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Masinu treba povremeno podmazati, samo što podmazivanje neće odkloniti taj problem. Možda se slučajno isključili transportne zubce, sličnih pitanja je već dosta bilo, otvoriti kliznu pločicu i podići bijelu plastičnu polugicu prema gore. Ako ne znate kako preuzmite uputstvo:

      Uputstva za Bagat šivaće mašine

      Delete
  11. Anonymous18.6.18

    Gdje pronaći špulu za Bagat odnosno onaj mali dio sa vijkom što drži da konac ne ispadne iz špule

    ReplyDelete
  12. Anonymous1.11.18

    Gde mogu nabaviti zateznik gornjeg konca za bagat danicu elektronik šivacu masinu

    ReplyDelete
  13. Anonymous26.5.20

    Poštovani, imam pitanje u vezi BAGAT DANICA MAŠINE. Naime, kupljena je polovna od neke žene, u dobrom stanju, očuvana, ali dugo godina nije korištena. Prilikom uključivanja primetila sam da je utičnica u koju se uključuje kabl papučice, izvučen. Onaj mali crni kvadratni deo ispod 2 prekidača je izvučen napolje. Neće da se vrati unutra, stvori efekat "federa" vrati se napolje kad se gurne unutra. Mašina nema kontakt, ne svetli lampica i ne reaguje papučica. Šta bi to moglo biti??? Molim vas za odgovor. Unapred hvala.

    ReplyDelete
  14. Anonymous15.9.20

    Dobar dan! Imam masinu Danica i ne okrece se kotac. Moram rukom i isto ne ide. Jel to do remena?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Niste naveli je li se "kotač" okreće uopšte, ako se okreće i motorom i rukom onda je problem sa njegovom blokadom. Blokada kotača-zamajca je manji točkić na sredini.
      Ako mašinu uopšte nije moguće pokrenuti (kotač se ne pomijera), to je već ozbiljniji problem.

      Delete
  15. Anonymous27.12.20

    Poštovani,imam mašinu Danicu electronic i problem sa zateznikom konca. Sve sam uradila kako ste napisali i rastavila i sastavila jer nije htela da vezuje donji konac a zateznik se okretao.Sad,kad provučem konac na 1 na zatezniku, lako ide a na 8 teže,kako i treba, ali mašina sad šije 1cm,pa nevezuje konac 2cm i tako opet.Gde sam pogrešla?Unapred hvala na odgovoru!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Niste nigdje pogriješili, vi ste imali ne jedan, već dva problema, prvi problem sa zateznikom ste riješili a drugi, gdje mašina preskače bodove niste, očito da zateznik nema veze sa problemom preskakanja uboda. Treba pregledati sklop igla-petljač (grajfer). Vrlo je moguće da treba korigovasti razmiak- zazor između grajfera i igle.

      Delete
  16. Anonymous11.1.21

    Zahvaljujući Vama,jer ste mi dali rešenja 28.12.2020 god. rešila sam probleme sa mojom mašinom Danicom,sad radi kao nekad.želim Vam puno uspeha u Novoj Godini i puno zdravlja!

    ReplyDelete
  17. Anonymous8.2.21

    Pozdrav, imam problem sa zateznikom gornjeg konca, naime delovi sa slike 7,8,9,10 su previse labavi, tako da konac izmedju tanjirica uopste nije zategnut. Sta bi moglo da bude u pitanju?

    ReplyDelete
  18. Marina29.10.21

    Poštovani hvala na izvrsnim i korisnim savetima i informacijama. Imam problem znam gde je ali mi treba mala pomoć kako da ga resim. Naime, bagat Danica je u pitanju, levi granicnik za fiksiranje poluge za cik cak bod se nešto pomerio, pokvario ne znam, ne fiksira polugu. Sta treba da uradim? Kako da popravim? Na sta treba da obratim paznju kada skinem poklopac. Hvala

    ReplyDelete
    Replies
    1. Koliko razumijem vi taj graničnik pritežete ali on ne drži polugu za cik cak.??
      najvjerovatnije je stradao navoj na samom priteznom vijku ili na pripadajućoj "pločici", u slučaju da je navoj oštećen na priteznom vijku možete ga zamijeniti ovim sa desne strane pošto se on rijetko koristi, ako je navoj stradao na samoj pločici onda je potrebno nabaviti kompletan dio. "Pločica" je onaj dio koji se nalazi sa unutrašnje strane a na njoj je rupica sa navojem.

      Delete
    2. Hvala na odgovoru, uspela sam resiti problem navoj je ok samo je leva plocica spala u telo masine:) Imam malog majstora koji je odvrnuo vijak na maminoj masini. :))

      Delete
    3. Dešava se to, na vrhu vijka postoji mala rupica kroz koju se provuče osigurač od
      tanke čelične žice, vjerovatno ga nije bilo pa je mali majstor uspio u svom naumu😄
      Bilo je sličnih primjera dosta, jedne prilike sam dobio mašinu na popravak, gospođa kaže da nešto "drobi u mašini", kada sam otvorio imao sam što vidjeti na stotine pribadača (špenagli) je bilo u mašini, neki "mali majsotr" je ubacivao kroz rupicu na gornjem poklopcu.

      Delete
  19. Anonymous7.12.21

    Poštovani, ova je stranica najkorisnija stranica koju sam pronašla na internetu. Hvala Vam od srca što tako nesebicno pomažete. Odgovor na svoj problem nisam našla pa ću zamoliti ako znate, da mi pomognete. Bagat Danica extramatic, ponekada se dogodi da preskace bod ali kao da to radi samo kod nekih platna. Problem se dogada kada je platno presavijeno više puta. Opet ponavljam samo kod nekih, kao da je najcesce kod pamucnih platna koja imaju print na sebi. Veceras sam ocistila grajfer, rastavila i očistila gornji zatezac. Iglu sam promjenila više puta. Nikako da otkrije m što je kvar. Strašno me smeta jer je nepouzdana. Zahvaljujem na odgovoru. Ako sam dala premalo detalja , Vi samo pitajte. Lijepi pozdrav!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bagat Danica Extramatic ponekad preskače bod;
      Vjerovatno mašina ima jednu ili dvije greškice koje su u određenim momentima izraženije, kao što je preskakanje boda, treba provjeriti podešenost grajfera kao i razmak između grajfera i vrha igle.

      Delete
  20. Poštovani ,
    najprije sve pohvale za Vaš trud i opširne odgovore,a sad pitanje ;da li i gdje se može kupiti novi gornji zateznik konca za Danicu eletronik (ovaj sa Vaših slikica),hvala i lp

    ReplyDelete
    Replies
    1. Može se naći korišten dio a novo sumnjam, bagat kao firma već godinama ne postoji;
      a na pitanja "gdje kupiti" ne odgovaramo, uz sav besplatan trud i rad samo nam treba još i da besplatno reklamiramo. LP i vama

      Delete
  21. Anonymous13.4.23

    Poštovanje, imam mašinu Bagat Danica Type 492E koja nije u potpunosti funkcionalna, zanima me ako slucajno Vi vršite popravke? ja sam u Sarajevu pa ako ste slučajno u mogučnosti da išta uradite samo mi javite, ako ne hvala Vam mnogo svakako!

    ReplyDelete
  22. Anonymous14.7.23

    Poštovani, u pitanju je Bagat Danica Electronic, mama je koristi već 35-40 god. Servisera nema u blizini tako da ću izneti problem ovde. U toku rada kada je stiskano dugme napred-nazad došlo je do kvara. Na prazno izgleda da taj mehanizam radi. Kada igla spusti gornji konac on se zakači za čunak a donji konac uopšte ne uhvati. Nadam se da sam lepo objasnio. Zahvaljujem na odgovoru.

    ReplyDelete
  23. Anonymous18.1.24

    Da li neko može pomoći, prilikom šivenja transporter ispod igle se teško pomjera, moram rukom vući materijal da bih pokretao, neznam kako da to riješim, ako može neki korisni savjet

    ReplyDelete

SEARCH