Držač Pravca Prilikom Šivenja / Sewing Seam Guide

(eng.sewing seam guide)

Ja ovaj dodatak za šivaće masine zovem "graničnik ili držač pravca-rastojanja" .Kako držati pravac prilikom šivenja odnosno način održavanja rastojanja između igle i ruba materijala koji se šije.? Za taj "problem" se koristi upravo taj "graničnik" (eng.seam guide for sewing machine), koji u nekim kompletima kućnih šivaćih masina dođe kao dodatak pri radu, kod dosta industrijskih šivaćih mašina"on"je neizostavan dio prilikom rada.

Postoji nekoliko vrsta graničnika ali ja ću spomenuti samo dva koji se najviše koriste, to je standardni ravni (prva slika) i graničnik sa kotrljajućim "tijelom" (slika druga). Koja je razlika između njih.?
Prije svega standardni ravni držač pravca je baš i za to namijenjen, veća dužina pravolinijskog štepa, bilo šta da se radi, na industrijskim šivaćim mašinama se obično priteže sa jednim ili dva vijka za radnu ploču u blizini igle dok se kod kućnih šivaćih mašina često koristi magnetičnidržač pravca, praktičan je i prilično jakog magneta, nedostatak mu je što je nefunkcionalan na bilo kojim drugim materijalima osim željeza.Takođe na kućnim masinama "graničnik" je često dodatak pojedinih šivaćih stopica (vidi zadnju sliku).


Ako nemate dvoiglovku mašinu a želite napraviti duži paralelan štep, korištenje držača pravca bi moglo dati odlične rezultate, pogotovo na tvrđim materijalima.
Da se vratim na držač razmaka između igle i ruba materijala, najčešće se koristi pri šivenju kože gdje se ne obrađuje ravan komad nego su to obično kožni segmenti specifičnog oblika (sa puno zakrivljenih linija), u tim situacijama standardni ravni držač pravca je beskoristan, distancer sa ležajem najviše se koristi na tzv.mašinama cilindricama (šivaća masina cilindrica), naravno da se može koristiti i za kraće pravolinijsko šivanje.


Ako štep mora biti tik uz rub kože onda se koristi stopica sa točkićem (roller foot) ili na trostrukom transportu vanjska stopica nema jedan "kljun" te se graničnik može približiti do same unutrašnje stopice. Nekada je uz bagatove modele neizostavan dodatak bio i držač pravca, mogu se i danas naći i prilično su kvalitetni,držač pravca,odnosto razmaka za valjčićem dobar majstor može i napraviti, ja ih u slobodnoj prodaji nisam viđao a na internetu su prilično skupi (nemam pojma zašto).

Nema komentara:

Objavi komentar

PRETRAŽI SAJT - UPIŠI TRAŽENI POJAM