Privileg 226 | Singer 155 Extra | Beckmann

Nähmaschine Privileg 226,sewing machine privileg,masina za sivenje privileg,singer 155 extra,

Na sajtu postoji još jedan post o Privileg šivacim masinama,tačnije "Privileg super nutzstich" a o tome možete pročitati OVDJE. Ovoga puta tema je Privileg 226, taj broj"226" se nalazi na bočnom metalnom poklopcu, odmah ispod glavne remenice, da li je originalan neznam, pošto nisam na netu uspio pronaci, ali OK nije bitno,i mamo sliku mašine. Sam post ce biti nešto obimniji i obradit će neke tri teme: opšte karakteristike mašine, grajfer(petljač) i zamjena unutrašnjeg zupčastog remena. Masina je identična modelu "Singer 155 extra", Beckmann.Radi se o jednom, solidnom modelu, prije svega ergonomija i dizajn ove sivaće masine su dopadljivi "za oko", linije su oštre ali ipak ugladjene i sve je na svom mjestu. Opšte detalje vidimo na prvoj i drugoj slici, glavno "kolo" programatora je sa gornje strane i sa njim se zadaju svi programi na mašini, dakle,nema posebnog dugmeta za regulaciju dužine boda, rukovanje je krajnje jednostavno, sa prednje strane je shematski prikaz stepova,pozicija oznacena sa "A" je za poluautomatsku obradu rupica, "B-C-D" je klasični
...


ravni štep, na samoj slici je vidljivo da pozicija "B" ima najmanji"korak "a"D" najveći, slobodno u toku rada se može lagano pomijerati ako želimo dužinu boda povećati ."E-F" je cik/cak štep, stim što idemo bliže slovu "F" bod je sve gušći na samom kraju je gotovo
pa bod u mjesu (veoma mali raspon), "F-G" je predvidjeno za prišivanje dugmadi i u principu je beskoristan za bilo šta drugo,"H" je cik/cak nešto užeg i gušceg boda, "J"i"J-K" je štep kao sa slike stim da laganim pomijeranjem programatora prema poziciji "K" bočni izlaz igle se smanjuje. "M-N-O" su stretch štepovi (streč štep), mašina ih odlično radi i oni su kao što naziv kaže djelimicno istezljivi.


Na prvim slikama vidimo i shemaski prikaz postavke konca. Zateznik gornjeg konca je specifičan a regulacija napetosti se vrši točkicem sa desne strane. Točkic koji se vidi krajnje lijevo sa gornje strane je ustvari regulator pritiska stopice na materijal. Osvjetljenje je dobro riješeno i postavljeno je sa donje strane "tijela" mašine (vidi sliku). Ostaje nam još tipka za naprijed / nazad koja je velika i super za rukovanje.
Namotavanje donjeg konca (vidi sliku) je standardno ali isklučenje na glavnoj remenici je riješeno samo sa jednim okruglim "tasterom", super rješenje.Pri namotavanju donjeg konca ako želite malo brže to uraditi potrebno je kalem konca malo kažiprstom sa gornje strane pridržavati da ne spadne. Na kraju ovog dijela treba reći da Privileg 226 ima kombinovanu radnu platformu (rukavnik uz dodatak za proširenje). Hvatač gornjeg konca (hook privileg sewing machine) je horizontalno-rotirajućeg tipa, o grjferu je bilo dosta riječi na sajtu ali o ovom modelu grajfera (petljača) prvi put pišem.
Horizontalno rotirajući grajfer sa fixnim čunkom se uglavnom susreće kod skupljih modela mašina, rotirajući dio grajfera je velikog prečnika a zahvatna kukica je sa unutrašnje strane, bobina se namota koncem kao i na svakoj mašini i postavlja direktno u grajfer, nikakvih preklopnika, osigurača i sl.nema, važno je samo pravilno postaviti konac u ležište (na slici prikazano žutom strelicom), tu nenesemo konac, malo ga pridržimo prstom a drgom rukom povučemo da konac ulegne na svoje mjesto, kliznu pločicu pritvoriti tek po podizanju konca.


Da bi ovakav petljač pravilno i kvalitetno obavljao "svoj posao" potrebno je povremeno odstraniti svu nagomilanu prašinu pomiješanu sa masnoćom, eventualne tragove oxidacije..itd.
Postupak uopšte nije komplikovan a radi se na sledeći način. Kliznu-pokretnu pločicu povučemo prema sebi do kraja, time se vrši deblokada i fixiranje ubodne pločice koja se jednostavno skida, potom kliznu pločicu zatvaramo, ali pošto nema ubodne pločice, kliznu će mo potisnuti još malo naprijed uz podizanje prema gore i na taj način je skinemo. Zatim odvijamo redom vijke koji pridržavaju par "limenih" dijelova i zajedno ih odlažemo na stranu, pazeći da koji šarafić ne zagubimo. Prilikom skidanja najbolje je na neku površinu redati dijelove da se zna redoslijed vraćanja (ako je kome potrebno).


Na kraju poslije kompletne demontaže, oni "hrabriji" ili budući majstori na šivaćim mašinama, neka skinu donji plastični poklopac i odviju zupčanik koji pokreće grajfer, time cijeli sklop će biti demontiran. NAPOMENA: ovo ne savjetujem nestručnim osobama, jer samo vraćanje i podešavanje može biti prilično komplikovano :).


Imamo sad sve demontirano i na datim slikama se vidi zatečeno stanje. SVE treba temeljito očistiti, sitne dijelove odmastiti i doslovno oprati a sam grajfer i donji par spregnutih konusnih zupčanika naprskati
nekim sredstvom tipa "odvijač", dok "odvijač" djeluje ostatak što je izgrađen očistimo i prebrišemo pamučnom krpicom, može se na svaki dio dodati po kap originalnog ulja i razmazati prstima da ne ostane suho.


Nepristupačni dijelovi kućišta se čiste priručno pincetom sa spužvicom ili komadićem krpice na vrhu.
DA, na nekim stranicama sam čitao o korištenju komprimiranog zraka (vazduh pod pritiskom) pri čišćenju pojedinih dijelova šivaće mašine, neki kažu može, neki ne, uglavnom priča bez veze i amaterska, JA
kažem, onaj ko ima mogućnost i kompresor u svojoj radionici slobodno neka prašinu odstranjuje zrakom pod pritiskom, pogotovo izgrađeni dijelovi, našpricati sredstvom i poslije djelovanja kompresorom dobro očistiti na kraju prebrisati pamučnom krpom.


Ima jedan izuzetak a to je, ne treba komprimiranim zrakom "gurati" prljavštinu u neki ležaj, treba djelovati zrakom iz suprotnog smjera. OK,idemo dalje :), gdje sam ono stao :)), ja, sad na jednoj od fotki vidimo kako to sve izgleda kada se lijepo očisti, sam grajfer izgleda kao nov, vraćati sve obrnutim redoslijedom a
fixni čunak uzeti i na njemu izvršiti eventualnu korekciju napetosti donjeg konca (lakše je uraditi kada je izgrađen-vidi sliku).Donje zupčanike isto tako srediti i lagano nanijeti na oba malo "tot masti na bazi litijuma".
Zamjena unutrašnjeg zupčastog remena je već za iskusnije majstore a i one koji uporno prate i čitaju "Masinski Kutak", valjda su se do sada usudili i to uraditi. Onaj ko želi da nauči neki posao mora se osloboditi predrasude "ja to nemogu,neznam i sl", ako želiš naučiti moraš početi nekad, uzeti neku mašinu i rastavljati i sastavljati ako treba 10 ili više puta.


Zamjena unutrašnjeg zupčastog remena je u globalu komplikovan posao, šta je "problem", puknuti remen se nemože zamijeniti novim dok se pola masine ne rasklopi a to su sve spregnuti elementi i mala odstupanja prilikom montaže mogu prouzročiti potpuno neefikasnu sivaću masinu, koja niti jedan bod ne može napraviti.
Početnicima savjetujem da bilježe i crtaju pojedine sklopove ali opet na kraju se mora tačno podesiti grajfer, koordinacija gornjeg i donjeg dijela mašine kao i rad programatora. Kod modela Privileg 226 centralnu gornju osovinu izvlačimo na stranu gdje je iglenjača a prije toga mora se određeni dijelovi potpuno skinuti, odviti vijci koji drže čahure protiv uzdužnog kretanja osovine (vratilo). Prilikom skidanja najbolje je programator postaviti u položaj za ravno šivenje a samo osovinu prosto odviti sa pužnog prenosa programatora, može i bez "odvijanja" ali tada se dijelovi programatora pomjere što može dobro iskomplikovati posao.
Da budemo načisto, nisam ni ja od prve sve uspio vratiti natrag, malo sam se i ja "namučio", to je sasvim normalno. Na jednoj od slika vidimo osovinu na kojoj su tri žute strelice, to su mjesta koja su samo tada slobodna i treba iskoristiti priliku, dobro ih očistiti, izbrisati i nanijeti tanak sloj "tot masti" ili kako je već kod Vas zovu (litijum mast za ležajeve).
Remenice na kojima se kreće zupčasti remen isto treba očistiti, jer u kanalima, između pojedinih "zubi" zna biti spresane prašine...Inače ovaj model je veoma sličan ako ne i identičan modelu Singer 155 extra. Eto, time je ovaj moj "monolog" završen, nadam se da je ovo jasno ☺

Broj komentara: 5:

 1. Anonimno12.7.14

  Koje vrste igla koriste? ove sivace masine?

  OdgovoriIzbriši
 2. Apsolutna većina svih kućnih šivaćih mašina koriste jedan standard igle,najčešće debljine od 60-90.
  Prepoznatljive su po zaravnjenom dijelu gdje se pritežu.

  OdgovoriIzbriši
 3. Šivaća masina iz posta je gotovo identična kao model Singer 155 extra.

  OdgovoriIzbriši
 4. Anonimno4.11.18

  Poštovani, molim vas za pomoć, masina Privileg ne spušta iglu, motor radi ali točak se ne okreće i ne spušta iglu. Kvar je nastao usled šivenja debelog platna, samo je "preskočila" masina. Hvala unapred

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. A kada pokrenete "točak" rukom, onda se igla kreće.? Ako čujete motor
   a mašina miruje, to može biti samo problem sa remenom na motoru.

   Izbriši

PRETRAŽI SAJT - UPIŠI TRAŽENI POJAM