Bernina Activa 140 / Vintage Bernina

Nähmaschine bernina activa 140,sewing machine Brnina activa 140,symaskin bernina 140,machines à coudre bernina 140,

Radi se o poznatom Švicarkom brendu premium šivaćih mašina. Švajcarci, znamo, prave najbolje satove na svijetu, kada sam ovaj model testirao, ispostavit će se da ni u proizvodnji šivaćih mašina nimalo ne zaostaju, naprotiv.! Tačan naziv masine je "bernina activa 140", radi se o mašini sa kombinacijom elektronike i mehanike i to je posebnost pošto sam do sada pisao uglavnom o klasičnim mehaničkim šivaćim masinama, ako se izuzme "bagat selectronik".

Testni model_mašina najvjerovatnije nije uopšte korištena ili veoma malo, ubodna pločica i transportni zubci su bez tragova korištenja, čak štaviše na ubodnoj pločici nema niti jednog traga uboda igle. Mašina sadrži u kompletu veliku plastičnu kutiju-poklopac u koji se smiješta startna papuča i veća originalna Bernina crvena kutija. Pribor koji sam zatekao je sledeći:


7 originalnih bernina stopica, 4 bernina bobine, dodatak za vez, mali nekorišten izvijač za podešavanje napetosti donjeg konca, lepezasti podmetač za prelaz preko većih zadebljanja (o njemu nešto kasnije), pomoćni nosač za drugi konac kada se koristi dupla igla, dupla igla (nisam je niti probao,možda kasnije), originalna Bernina tubica sa nekorištenim mašinskim uljem (nije otpakovana), komplet igala raznih debljina...itd
Da se vratim na mašinu, skidajući veliki poklopac-kofer ukazuje se prelijepa mašina bijele boje, odmah "upada u oči" metalno rosfrai ojačanje rukavnika, što mašini daje dozu robusnosti i snage. Bočno gledana masina ima blago zaobljenu liniju a svojim izgledom je ukras svakog doma. Cijela mašina je postavljena na jak pocinčani otpresak debljine par mm, mašina je komplet od metala, svi vitalni dijelovi su metalni a vanjska obloga je od plastike. Na prednjoj strani je manji displej na kojemu su ispisani osnovni parametri trenutnog programa koji je uključen, rukovanje je krajnje jednostavno, iznad svake tipke je simbol koji kazuje o kojem se štepu radi ili za šta služi dio komandnih tipki.


Uključenjem nekog programa, recimo broj 3, programski parametri su automatski određeni ali se eventualno mogu mijenjati, tako da su kombinacije velike. Mislim da je o tome dovoljno, regulacija pritiska stopice na materijal se vrši okruglom tipkom sa lijeve strane, zanimljivost je da prilikom rada mašine, odnosno, kada mašina povlači materijal u tom trenutku automatski dolazi do djelimičnog popuštanja pritiska stopice, ustvari izgleda da stopica prati rad donjih transportnih zubaca (standard kod bernine). Startna papuča je široka a doziranje brzine i okretaja je fantastično, da li je mašina u maximalnoj brzini ili bode jedan bod u sekundi snaga uboda igle je konstantna, probojna moć igle je velika i na najmanjem kretanju.


Napajanje mašine je preko posebnog kabla a posebno se uključuje startna pedala, oba priključka su sa desne strane, iznad glavnog provodnika je i glavni prekidač,kojim se mašina pali i gasi, prilikom
paljenja kratko se čuje jedan zanimljiv ton.
Sad malo o stopicama: bernina ima poseban patent pričvršćivanja stopice na nosač,izmjena stopice bukvalno traje jednu sekundu, podigne se stopica i jedna mala polugica se otvori (bravica), stopicu skidate, novu postavljate, s obzirom da svaka ima poseban žlijeb nemoguće je stopicu postaviti ukrivo ili nepravilno, odlično rješenje (vidi sliku).


Za svaki pojedini program mašina "predlaže" koji broj stopice treba postaviti, 1-ca je osnovna stopica i sa njom se većina toga može raditi. Posebna je stopica za obradu ruba (overlock), za obradu rupica za dugmad,prišivanje rajfešlusa,skriveni bod...itd.
U komletu ima i jedan mali "zvjezdasti imbus"-usadni ključić kojim se odvija par vijaka i skidaju pojedini poklopci, prije svega bočni lijevi gdje se po potrebi mijenja sijalica i eventualno podmaže mehanizam.
Pristup grajferu je jednostavan, lagano se skida i čisti od prašine, po otvaranju malog pristupnog pokopca sa lijeve strane je bravica koja se pomakne na lijevo i time se oslobađa dio koji pridržava grajfer, potom se ubodna pločica sa donje strane prstom pritisne i tako se skida.


Namotavanje konca je na gornjoj površini kao kod većine mašina ali motalica ima poseban motorić, kada se ukljući namotavanje konca automatski se glavni motor isključuje, s toga na to treba obratiti pažnju, može se dogoditi da je polugica za namotavanje uključena a da
Vi mislite da mašina nešto neće da radi, ustvari čut će se veoma tih rad motora za namotavanje konca koji se isto tako automatski isključuje kada bobina bude dovoljno namotana.


Zaboravio sam prije napisati, ali nema veze, dio koji se dodaje ili skida sa rukavne platforme takođe u sebi ima dva pretinca za odlaganje sitnica potrebnih za rad.
Svaki prekid rada igla ostaje u gornjem položaju, da li se može uključiti kontra nisam uspio pronaći, dakle automatsko pozicioniranje igle (gore). Mašina osim klasičnog ravnog i cik/cak štepa posjeduje i dekorativne i stretch štepove. A sad malo moje krojačke "vještine" (lepezasti plastični podmetač), radi se onajobičnijem podkraćivanju texas pantalona (podkraćivanje nogavica farmerki-kako porubiti pantalone na sivacoj mašini ?).Ovaj zahvat je za većinu mašina prilično zahtjevan a ja sam sa ovom Bernina-om to uradio sa tankim pamučnim koncem, konac je namjerno bijeli da se bolje ističe (vidi slike).
Podkratimo farmerke koliko je potrebno, uzmemo stopicu za šivenje texas platna br.8, poželjo je imati i kvalitetniju iglu ali nije neophodno, ja sam radio sa najobičnijom standardnom iglom debljine 80.


Podavijemo duplo rub nogavice, uključimo ravan bod željenog "koraka" i krenemo, ja to radim sa unutrašnje strane, kada se naiđe na deblji prelaz, priđemo iglom dok stopica krene "na brijeg", tada zaustavimo masinu, podignemo stopicu i podbacimo iza igle onaj lepezasti plastični dio, on se sastoji iz tri pločice a potrebno je podbaciti otprilike za debljinu materijala, spustimo stopicu i najnormalnije nastavimo, na kraju stisnemo tipku naprijed / nazad radi ojačanja. Inače mašina može da štepa texas platna koliko može stati pod stopicu, snaga i probojnost igle su nevjerovatni.
Izrada rupica za dugmad se vrši pomoću stopice br.3, ona ima sa donje strane žljebove koji sprečavaju zastoj zbog gustog šivenja kod rupica, Postoje dva programa za izradu rupica a mogu se vršiti na par načina, sve se svodi na praćenje dužine i za pritisak na taster nazad, ja sam probao i to se vidi na datoj slici, može se to dovesti do još boljeg izgleda. Bernina activa 140 je jedna divna šivaća masina.!

PRETRAŽI SAJT - UPIŠI TRAŽENI POJAM