Foot Control Singer CR303 | Kontrolna Papučica Singer CR303


Singer kao kompanija je imala a i danas ima svoje pogone u nekoliko država svijeta. Pojedini dijelovi su se posebno radili na različitim mjestima a završni proizvod je sklapan, recimo u Italiji (singer made in italy). Današnja tema je singer startna papuča proizvedena u Francuskoj (eng.Singer sewing motor controller-made in france cr303) a model mašine je Singer 252. Ovaj tip papučice se sigurno može sresti na mnogim Singer modelima. Kućište papuče je izrađeno od bakelita...,koji je u to doba (1970-te) bio veoma zastupljen pri izradi velikog broja
raznih elektrokomponenti. Bakelit je odličan izolator, dobro podnosi temperaturu, postojan je itd. (sl 1)....
Kako i kod drugih papučica i ova je podložna zaprašivanju, zaprljanjima, nagorijevanju kontaktnih limića...a s time dolazi i do problema pri radu motora šivaće masine. Kao i svaki puta, 
Napominjem , isključiti mašinu potpuno od napona i nemojte ovo raditi ako niste sigurni u svoje znanje o električnoj energiji.!! 
Otvara se na...


sledeći način:Sl 2, okrenemo papučicuna kontra stranu i odvijemo vijak označen strelicom, tim vijkom se reguliše "osjetljivost" i blizina starta.
Njegovim popuštanjem startna papuča ima više slobodnog hoda do pokretanja motora. Uzeti dobar izvijač i odvrnuti ga, zatim skidamo jedan manji okrugli poklopac sl.3 pomoću tankog izvijača. Skidanjem tog poklopca imamo pristup jednom većem "vijku", ovo "vijku" je pod navodnicima zato što ovaj dio samo s vana izgleda kao vijak a u suštini nije, nema navoja. Na uvećanju se vidi da je to pri dnu rasječena i nazubljena cjevčica.


Taj "vijak" se čupa kao zub :), dobra kliješta i pomicati lijevo desno i vući prema sebi, mogućnost pucanja komada kućišta papučice nije isključena.! Kada smo taj vijak skinuli otvaramo papučicu. Na slici 5 vidimo zatečeno stanje, puno prašine, vidimo i dejstvo "visokog napona "na jedan živi organizam :-)
Glavni dijelovi unutar papučice su kontaktni limovi i jedan keramički dio koji unutar sebe ima grafitni štapić, to se poskidati i odložiti na stranu.


Unutrašnjost dobro odprašiti vazduhom pod pritiskom ili usisati prašinu jaćim usisivačem uz pomoć priručne četkice, kontaktni limovi na koje naliježe grafitni štapić trebaju biti očišćeni uz pomoć sitnog brusnog papira. Kako to sve izgleda poslije vidimo na slici 6. isto tako glavne kontaktne limove očistiti sitnim vodobrusnim papirom.


Da napomenem, u dosta postova sam pisao o korištenju "vodobrusnog papira", to ne znači da morate koristiti vodu pri brušenju, NE, vodobrusni papir koristite "na suho".Vidimo na slici 7 komadić vodobrusnog papira između dva lima, gornji limić malo pritisnemo prema dole a papir pomičemo kao na slici.Poslije toga kontakti moraju biti čisti i bez tragova gareži i spresane prašine. Vratimo keramički dio sa grafitnim štapom na njegovu poziciju a pristupne elektro klemice malo stisnemo kliještima zbog boljeg kontakta (sl.8). Sve vratimo obrnutim redoslijedom i onda vidimo rezultat na slici 9.


Priklopimo papučicu uz pažnju da odbojne opruge lijepo nalegnu na svoja mjesta a zatim dva dijela papučice spojima pripadajućim vijcima.
Onaj veći "vijak" će mo zakucati laganim čekićem ili utisnuti jačim šavcigerom a regulacioni vijak donegnuti po želji. Time je ovaj korisni posao završen .

2 komentara:

  1. Anonimno25.5.14

    This need me, I own Singer sewing machine, has identical controller, thank you Master

    OdgovoriIzbriši
  2. Thank you for the comment, feel free to reoccur, we are available, best regards :)

    OdgovoriIzbriši

PRETRAŽI SAJT - UPIŠI TRAŽENI POJAM