Bernina 1080 / Bernina 1090 / Bernina 1230


U ovom postu testni model je Bernina 1080 calypso, ovaj prefiks "calypso" nisam siguran šta znači, predpostavljam neka posebna serija, uglavnom radi se o identičnim modelima stim da "calypso" ima prednju komandnu pločicu na neki način ukrašenu u više boja. Šivaće mašine Bernina 1080 i 1090 su veoma slične, razlika je minimalna. Bernina 1090 ima dodatak za podizanje stopice (koljenar) a od štepova ima dodatak kao imitacija ručnog šivenja. Ostalo je sve manje više isto. Da se vratim modelu 1080, radi se o kompjuterski vođenom....

stroju sa oko 40 osnovnih štepova ,stim da je moguća kombinacija istih uz memorisanje programa po vlastitoj želji. Konstrukcija mašine je robusna, mašina je komplet metalna ako se izuzme bočni i zadnji veći poklopac koji su plastični. Rad je maksimalno uprošten i uopšte nije nešto posebno komplikovan, dapače, jednostavnije je biranje programa nego na klasičnim mašinama, samo jedan lagani pritisak na mikro prekidač i novi program je postavljen, program koji je u funkciji obilježen je lampicom (led dioda).


Na slikama su obilježene pojedine pozicije pa da vidimo koja za što služi:
Druga slika, pozicija P-preklopnik programatora (osnovni i dekorativni štepovi), P1-izgled odabranog štepa, N-tipke za pozicioniranje igle (lijevo-desno), Z-zateznik gornjeg konca, M-motalica za donji konac (napomena,uključivanjem motalice automatski se prekida rad mašine-igle, obratiti pažnju, može vam se dogoditi da mašina neće da radi jer je uključena motalica, rad motorića
motalice je gotovo nečujan, A-tipka za uključenje šivenja unazad, C-regulator širine boda (cik-cak), K-regulator dužine boda.


Posebna tablica označena brojevima: 1-stopica, 2-pozicioner igle (u ili izvan materijala) 3-spori ili brži rad mašine, 4-konstantno šivenje unazad, 5-početak i kraj odabranih programa pri memorisanju, 6-obrnuti izgled štepa, 7-izrada rupica za dugmad, 8 i 9-regulator streč i dekorativnih štepova, 10-memorija i 11-brisanje memorije.
Sledeća slika i neke pozicije sa bočne i zadnje strane: Tr-
isključen / uključen donji transport materijala, Pr-glavni prekidač mašine, Os-prekidač osvjetljenja, V1 i V2 pristup poklopcima vijaka za skidanje plastičnog poklopca prilikom održavanja pogonskog dijela graifera. Ručka za prenos mašine ima na sebi uvodnik za konac koji se koristi ako imate velike konuse konca, jednostavno postavite konac iza mašine i početak provučete kroz "ušicu" koja se nalazi na ručki. Preciznost izrade štepova i šivenje je odlično ,takođe i doziranje brzine papučicom je bez greške, elektro motor je tipa Bosch, prenos je pomoću...


dva remena, uz dvostruki među remenični prenos tu je i dodatna elektronika koja pojačava maksimalno ubod igle i pri najmanjoj brzini.Mašina šije sve, naravno treba je čuvati od prevelikog i bespotrebnog velikog opterećenja.
Održavanje kod Bernine 1080 se svodi na čišćenje i podmazivanje grajfera i dijela ispod ubodne pločice. Ubodna pločica se skida na sledeći način, ukloniti iglu i stopicu, izbaciti čunak sa bobinom, podići prednji kraj pločice i gurnuti prema nazad. Na grajfer povremeno dodavati po par kapi ulja, ne pretjerivati bez potrebe. Za unutrašnje podmazivanje mašine je potrebno skinuti kompletn zadnji i bočni poklopac, nije nešto komplikovano, ako je potrebno i to će mo objasniti kao i bilo šta drugo kroz pitanja i komentare...Srodne i slične teme:Šivaće mašine Bernina

2 komentara:

  1. Anonimno1.2.16

    Može li se bernina 1080 podmazivati kroz dio gdje je"skakavac",vidi se kroz prorez iglenjača?

    OdgovoriIzbriši
  2. Znam na što mislite,naravno da može,možete na pumpicu sa uljem dodati i neki produžetak tanke cjevčice da imate bolji pristup,po nekoliko kapi sa gornje strane bit će sasvim dovoljno.
    Na trećoj slici možete skinuti i poklopac,odvidi vijke V1/V2 i podmazati pokretač grajfera a samu osovinicu grajfera sa prednje strane na mjestu centralnog priteznog vijka.

    OdgovoriIzbriši

PRETRAŽI SAJT - UPIŠI TRAŽENI POJAM