Husqvarna 230 | Husqvarna 225 | Husqvarna 235 | Husqvarna 320


Radi se o šivaćoj mašini poznatog švedskog proizvođača, Husqvarna 230 je elektromehanički uređaj sa malo elektronike, ta mala elektronička pločica pojačava probojnu moć igle i pri maloj brzini motora, otuda i taj prefix "electronic". Husqvarna 230 ima oko 15-tak programa što je sasvim dovoljno za kućnu upotrebu. Spoljni oklop mašine je od plastike a unutrašnji dio je od livenog aluminija koji je pričvršćen na čelični otpresak radi bolje stabilnosti pri radu (vidi sliku). Mašina posjeduje motor snage oko 80 W. Unutrašnji zupčasti remen je...

širok i jak, što se rijetko viđa na kućnim šivaćim mašinama, mogu slobodno reći da je neuništiv. Pogonski remen na elektro motoru je nazubljen što smanjuje mogućnost proklizavanja. Još jedna zanimljivost je podizač stopice, radi se o dosta širokoj i jakoj ručici. Graifer je horizontalno rotirajući a način umetanja namotane špulne je prikazan na slici. Ja sam obilježio neke glavne pozicije na mašini pa da vidimo čemu šta služi: 1-glavno "dugme" programatora, 2- spoljni "prsken" služi za regulaciju širine cik-cak boda, 3- "dugme" kojim se reguliše dužina boda, uključivanje stalno kretanje nazad, pozicioniranje dužine boda kod obrade rupica, uključenje streč boda (crvena kockica) a naprijed / nazad šivenje se vrši pritiskom na samo "dugme",


4- tablica programa, 5-poklopac graifera sa spulnom koji na sebi ima povećalo ,tako da uvijek vidimo stanje donjeg konca, 6-regulator napetosti za gornji konac, 7-regulator pritiska stopice na materijal, 8-startna papučica, 9-kutija za sitnice koja ujedno služi kao proširenje radne platforme, skida se po potrebi, 10-poklopac za pristup gornjem koncu i motalici za donji konac
Postavljanje konca je prikazano pomoću strelica i to ne bi trebao biti nikakav problem, namotavanje konca je isto veoma jednostavno, podignemo poklopac, preklopimo motalicu prema dole, postavimo špulnicu i namotamo konac.Preklapanjem motalice pokretanje igle se automatski prekida, poslije namotavanja konca motalicu vratiti u krajni položaj prema gore.


Jačina mašine je solidna i može raditi dosta toga, doziranje brzine je odlično a pritisak na papučicu veoma lagan. Mogu je koristiti i početnici kao i već dobro obučeni za rad na kućnim šivaćim mašinama ,u prilogu i sličica sa nekim od programa rada. Održavanje i otprašivanje graifera se vrši na način da se skida poklopac sa bobine, skinuti iglu, ubodnu pločicu povući prema sebi a onda skinuti, ako želimo stojeći dio graifera izgraditi potrebno je odviti njegovu blokadu, jasno se vidi vijak sa desne strane ispod poklopca. Sve se očisti od prašine a na kliznu površinu nanese ulje za šivaće mašine i par kapi u sami centar graifera.
Za sada toliko, ako ima pitanja, tu smo ☺

Broj komentara: 12:

 1. Anonimno20.4.17

  dobila sam na poklon ovakvu masinu, Husqvarna 230 elektronik, radila je dosta dobro, a i ja sam pocetnik pa se snalazimo uz pomoc vaseg sajta. Problem se javio kada je pocela da kida gornji konac. da li mozete pomoci da resim taj problem? hvala unapred,

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Problem pucanja gornjeg konca može nastajati iz mnogo razloga, recimo loša kvaliteta konca, jeftine i loše igle, prevelika napetost gornjeg konca...itd. Puno sličnih primjera imate na ovoj temi:

   KAKO ODKLONITI PROBLEME NA SIVACOJ MASINI

   Izbriši
 2. Lijepi pozdrav. Imam problema sa jednom mašinom Husquarna Viking 320. Normalno šiva bodove koji su sa lijeve strane-bijela slova: ravno šivanje, cik-cak, 3cik-cak, slijepi bod itd. Kad se prebaci na ubode sa desne strane, narančasta boja: mrežasti ubod, flatlok i dr. mašina radi na mjestu. Ako ja vučem štof onda šiva normalno. Ja sumnjam na transportere jer mi se čini da nisu dovoljno oštri. Kada promatram bez štofa vidi se da se kreću i naprijed i natrag. Ne znam da li sam ja nešto krivo složio prilikom sklapanja poklopca. Još jedna stvar: na gornjem regulatoru za prebacivanje vrste uboda događa se da ako je recimo podešena širina cik-cak uboda na 3 i sa regulatorom prebacujem na neki drugi bod, regulator za širinu uboda se automatski okrene na maksimalnu širinu-5,5. Hvala Vam za video jer bez njega ne bih znao kako otvoriti mašinu, a bila je stvarno puna prašine i suha. Hvala i pzdrav.

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Možda su ta pomijeranja donjeg transportera nedovoljna,? povećajte pritisak stopice i vidite što će se dogoditi, ukoliko mašina i dalje šije u mjestu potrebno je izvršiti dodatno podešavanje na programatoru, isto tako provjeriti koliko transportni zupci izlaze iznad nivoa ubodne pločice. Opisani problem ne može nastati skidanjem "oklopa" mašine. Sigurno je da i zatupljeni transportni zubci donekle mogu uticati na tu pojavu ali ako mogu materijal da vuku naprijed zašto ne bi mogli i nazad.?
   Pojedini programi zahtijevaju i već određenu širinu cik cak boda, na nekim programima je dodatna regulacija širine moguća a na nekima ne.

   Izbriši
  2. Anonimno3.5.20

   Hvala za odgovor. Uspio sam riješiti ovo šivanje na mjestu, a ovo okretanje regulatora je valjda tako riješeno jer ima oprugu koja ga povlači u taj položaj. Inače bio sam dosta dugo mehaničar u jednoj tvornici tekstila, laka konfekcija i mogu Vam možda ponekad pomoći kakvim savjetom sa industrijskim strojevima. Sada radim nešto drugo i ponekad se bavim malo kućanskim šivaćim mašinama za dušu, ali malo mi treba ponekad da se naviknem na neke druge specifičnosti koje te mašine imaju. Hvala za sve što radite i lijepi pozdrav

   Izbriši
 3. Anonimno28.7.20

  I was given a model 230. The presser foot lifter will not stay up. I was told it needed a new lifter, which I have. I followed the video on how to disassemble the back of the machine, but I do not see how to get this lever out. Also, I do not see what holds the lever in the "up" position. There is no difference in appearance between the old lever and the new lever, that I can see. Can you help?

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. I don't remember how to take out the lever either, in any case it is necessary to take off the "armor" of the sewing machine and look in detail.

   Izbriši
 4. Anonimno31.7.20

  Thank you. I will try to remove the front "armor" and see if there is access from that side. I will let you know if that works. I truly appreciate your help and your videos are so clear and informative. Thank you very much.

  OdgovoriIzbriši
 5. Здравствуй мастер! Я имею тоже проблему с машинкой Husquarna Viking 320. Машинке более 20 лет и она потеряла настройки.
  1. Транспортировочные зубья низко опущены и плохо двигают ткань.
  2. Игла сдвинута несколько влево и на широких строчках задевает край отверстия.
  Я понимаю что эти настройки нужно производить при снятой "броне". Но где эти регулировки на ваших видео не понятно...
  Буду благодарен за ответ.

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. И тебе привет
   К сожалению, этого видео у меня нет, все записать не получается, как ни стараюсь, ролики про швейные машинки в мире не интересны. Так что у меня нет этого видео, попробуйте использовать свою логику, это несложно.

   Izbriši
  2. Думаю что не стоит измерять видео количеством лайков. Твое видео про Husquarna очень интересно и понятно без слов. Спасибо за работу.
   P.S. Попробую напрячь логику (хоть я и пенсионер)...

   Izbriši

PRETRAŽI SAJT - UPIŠI TRAŽENI POJAM