-->

Novi Bagat Jantar | Bagat Safir | Bagat Cik Cak | Bagat Pro Step | Bagat Pro Lock

novi bagat iskustva
Svi znamo da je u bivšoj državi postojala poznata firma za proizvodnju šivaćih mašina, firma se zvala "Bagat". Bagat mašine su se prodavale širom bivše Jugoslavije. 
Proizvodnja je trajala decenijama, koliko ja znam početak je bio oko 1950 a kraj, tj, konačni stečaj i likvidacija 2011, znači Bagat je postojao oko 60 godina. 
Za to vrijeme je prodano stotine hiljada Bagat šivaćih mašina, bile su tu: Jadranka, Vesna, Slavica, Danica, Ruža...i danas je mnogo tih mašina u upotrebi.
Na stranici "mašinski kutak" još uvijek i svakodnevno se preuzimaju uputstva za stare Bagat šivaće mašine. 
Bagat je otišao u stečaj a ime "Bagat" je ostalo slobodno i nezaštićeno. Koliko sam informiran neki slovǝnski poduzǝtnik je preuzeo taj naziv, kako i na koji način nije poznato a to nije ni tema ovog posta.
Poslije preuzimanja imena bagat počela je i proizvodnja novih 'Bagat' šivaćih mašina, mašine se proizvode u Aziji, predpostavljam u Kini ili Vijetnamu ali nisam siguran, novi vlasnik Bagata obećava dobar kvalitet i povoljne cijene.


Za sada se proizvode dva modela Bagat Jantar i Bagat Safir, Mašine su veoma slične stim da Bagar Safir ima nešto veći broj operacija, obje mašine imaju automatsko udijevanje konca u iglu, izrada je u novom stilu, sa dva programska selektora (dugmeta) sa prednje strane, maloprodajna cijena se kreće od ???-??? € (promjenjiva).
Isto tako nova ponuda je Bagat Cik Cak i Bagat Pro Step, model "pro step" je digitalna šivaća mašina.

Bilo je i do sada tu i tamo pojave "Bagat" šivaćih mašina ali uglavnom su to bile mašine iz Kine na koje se postavlja ime po želji veletrgovca. 
Ovo je kao povratak Bagat-a, autor ovog teksta nema uvid u ove šivaće mašine a prvom prilikom kada ih budem imao u radionici, analizirat ću ih, isprobati, otvoriti, procijeniti kvalitet i vidjeti o čemu se radi. Do tada uzdravlje...☺

2 comments:

  1. Anonymous13.10.21

    Ako želite saznati nešto drugo ili vas nešto zanima sa novim modelima Bagat, stojimo vam na raspolaganju. Trenutno se Bagat strojevi proizvode u istoj tvornici kao i šivaće mašine Singer u Vietnamu. Naš mail: info@*********.com sa pozdravima

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous16.10.21

      Da se proizvode u istoj tvornici može se primijetiti malo pažljivim pregledom slika, "Bagat Safir" i " Singer simple 3232" su praktično identične mašine samo imaju različite oklope, raspored tipki i broj programa su identični. Ništa neobično, šivaće mašine nisu što su nekada bile, unutrašnjost mašine je ista samo se okopi prave po narudžbi kupca.

      Delete

SEARCH