Elektro Motor Šivaće Mašine Sa Kvačilom Spojkom

Electric motor with a clutch ;
Elektro motor je jedan od vitalnijih dijelova sivaćeg stroja. Na slici je prikazan jedan tipičan elektro motor industrijske šivaće mašine sa spojnicom-kvačilom. Radi se o asinhronom motoru, narodski kazano"motor bez četkica"nazivnog napona 220/380V, s tim ako je priključen na 220 V onda je potreban dodatni kondenzator. Obično su ta dva dijela spojena u jedan sklop (motor+spojka).
Spojnica služi za fino klizajuće pokretanje stroja, dakle elektro motor je u konstantnom pogonu a pomoću papuče spojnice obrtni moment se prenosi na tijelo mašine ("glavu"), najčešće pomoću klinastog remena.

Detaljnije o klinastom remenu pročitaj OVDE
Na slici su prikazani otprilike sledeći dijelovi sklopa motor-kvačilo (spojka):
1 pogonska remenica, 2 klinasti remen, 3 kućište spojke-kvačila, 4 poluga za pokretanje, 5 tijelo motora, 6 specifični vijak za zatezanje remena, 7 vijak za podešavanje.

Motor je vezan za radni stol najčešće sa tri vijka a tijelo motora je od radnog stola odvojeno gumenim"jastučićima"koji sprečavaju prenos vibracija na radni stol.
Ponekada je potrbno zamijeniti remnicu na motoru zbog povećanja-smanjenja brzine ili njene istrošenosti(rijetko), najčešće remenicu drži jedna navrtka-matica a unutra se na osovini nalazi klin-kajlica koja sprečava da remenica klizi-slobodno okreće  na osovini,svakako da nova remenica odnosno prečnik njene unutarnje rupe mora odgovarati osovini-rukavcu.Poslije zamjene navrtku-maticu adekvatno stegnuti i ako ima sigurnosna podloška i nju postaviti.
Postavljanjem manje remenice,smanjuje se brzina šivanja što je nekada za manje iskusne potrebno i preporučljivo, U principu sklop motor+spojnica su prilično dugotrajni i rijetko otkazuju,stator motora može stradati usled pregrijavanja a loši i dotrajali ležajevi znaju stvarati neugodnu buku, kao i dodatno svojim otporom opteretiti rad motora, inače cijeli sklop je najčešće na 4 kotrljajuća ležaja (motor 2+spojnica 2 ležaja), zagrijavanje tokom rada je normalna pojava i tokom cijelog dana ako radi motor zna se prilično ugrijati, brzo zagrijavanje motora znak je nekog problema, isto tako obloge spojnice se mogu istrošiti i u krajnjoj mjeri ih je potrebno zamijeniti, odnosno novu oblogu zalijepiti. 
Radi boljeg hlađenja motora poželjno ga je povremeno očistiti od nakupljene prašine,najbolje zrakom pod pritiskom, igraditi ga potpuno, odviti zadnji pokliopac i negdje vani zrakom pod pritiskom dobro otprasiti, pri vraćanju motora na radni stol obratiti pažnju na klinasti remen a o tome pročitaj OVDE.
prilikom bilo kakvih radova oko motora OBAVEZNO NAPOJNI KABAL IZVUĆI IZ UTIČNICE  !!! OPASNOST OD UDARA STRUJE !! Nastavak pročitaj OVDE
Motori na kućnim šivaćim mašinama su potpuno druge konstrukcije a o njima pročitajte OVDE.

2 komentara:

 1. Anonimno11.7.16

  Pozdrav. Skinuo sam svoj motor sa necchi 957 i zamenio 4 dotrajla ležaja i sve vratio u prvobitno stanje.Kvačilo je imalo"mesa"na oko dovoljno, pitanje je sledeće,kolika je fabricka debljina spojke ili ti kvačila.? Pitanje postavljam jer nemam malu brzinu prilikom osećajnog stiskanja pedale iako sam produžio polugu,a potezač poluge na pedali premestio na levu stranu.U planu mi je izrada redukcije prenosa 4:1 u korist manje brzine.Da budem iskren zanima me"bod po bod"na mehanički način sa standardnim trofaznim motorom.

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Taj motor je detaljno opisan u ovoj temi ELEKTROMOTOR NECCHI BAGAT
   Ne znam fabričku debljiku spojke,pogledajte na priloženoj temi slike.Deblja ili tanja obloga kvačila ne bi trebala imazi uticaja na lagani start.Produženjem poluge vi povećavate hood kvačila ali manjom silom vršite veći pritisak spojke na zamajac.Skratite polugu,smanjite prečnik remenice motora a gornju remenicu bi trebalo povećati.Ukoliko vam je dobra struja probajte prikopčati motor na jednu fazu,time će mu snaga opasti i uz dodatnu redukciju bi ste trebali imati bolju kontrolu brzine.Dobra opcija je i kupovina servo motora.
   Preporučujem i temu o reduciranju brzine igle...LP

   Izbriši

PRETRAŽI SAJT - UPIŠI TRAŽENI POJAM