Sigurnost Pri Radu Na Šivaćoj Mašini | Sewing Machine Safety

eng.Safety at work at the sewing machine;šivaće mašine sigurnost; mjere zastitte sivaca masina ;

Posebna pažnja (pozornost) se treba obratiti kod rada na mašini jer ta aktivnost nije ni najmanje bezazlena, pogotovo kod onih koji su polaznici u šivenju na mašinama. Najveća prijetnja, da tako kažem, je igla, nehotično i zbog nepažnje u radu podbacivanje ruke ili prstiju pod iglu koja je u punom pokretu može izazvati veoma nezgodne povrede, u najgorem slučaju igla, osobito jače igle na industrijskim masinama i strojevima, može da probode kost prsta a u najgorem slučaju i da se zalomi u njoj što traži hitnu intervenciju doktora.
U svim upustvima se posebno težište daje na sigurnost u radu, osobi koja radi za mašinom ne prijeti samo opasnost od igle, tu su i ostali pokretni elementi, prije svega zatezač gornjeg konca, tzv"skakavac-trzavac", on je u većini slučajeva na industrijskim mašinama (strojevima) na neki način zaštićen i u blizini njega je upozorenje o opasnosti (na novijim modelima). Na priloženoj slici se vidi i zastitnik od igle koji nije 100% siguran ali u dobroj mjeri čuva ruke od neugodne i opasne igle, ako ga mašina ne posjeduje vješt majstor može napraviti od nešto jače žice. Više podataka o iglama pročitaj  OVDE

Još jedna opasnost je nezaštićen klinasti remen na industrijskim šivaćim mašinama, često se pri nekim popravcima zaštitnik remena ne vrati na svoje mjesto i prilikom ručnog pokretanja mašine može se desiti da prsti završe između remena i remenice, što bi bilo veoma nezgodno. Preporučam obavezno postavljanje, kakve takve zaštite na remen. Sledeće na što treba obratiti pažnju je:priliom bilo kakvog rada oko igle (uvlačenje i namiještanje konca,zamjena igle,zamjena stopice ...itd) obavezno nogu skinuti sa kvačila-papučice. !! Iskusnim majstorima i šivačima rijetko se dešavaju povrede a polaznicima OPREZ i što dalje ruke od igle..!!

3 komentara:

 1. Anonimno11.1.18

  Upomoć,kupila sam novu šivaću mašinu i sve lijepo namjestila, ali problem počinje početkom šivanja, ona nešije nego plete odozdo i obavezno povuče materijal prema dolje, moram dolje sve rastaviti da izvučem materijal. Mislila sam da je problem dolnji konac, njegov napetost. Pročitala sam nekoliko puta upute i kretala iz početka i svaki put isto. Neznam više što da radim i u čemu je problem.

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Bilo bi dobro da prije nego postavite pitanje obratite pažnju na temu, "Bezbijednost prilikom rada na šivaćim mašinama" NEMA NIKAKVE VEZE sa Vašim pitanjem.
   Čitajte "Mašinaki Kutak", malo istražujte, na sajtu su hiljade komentara, koristite prilagođenu tražilicu na dnu stranice, kada postavljate pitanje navedite o kojem modelu šivaće mašine se radi...itd

   Izbriši

PRETRAŽI SAJT - UPIŠI TRAŽENI POJAM