-->

Zateznik Gornjeg Konca Bagat Višnja | Veliki Zateznik Konca


Čišćenje i podmazivanje spada pod osnovno održavanje šivacih mašina-strojeva, o tome sam pisao OVDE,
Ovo ce biti kao neki dodatak na taj text, zbog toga što su pojedini posjetioci stranice tražili pojmove tipa "čišćenje gornjeg zateznika Bagat", sad, zašto su to tražili mogu samo predpostavljati, vjerovatno mašina ne šije dobro pa misle da je to problem, OK, da ne duljim malo će mo i o tome danas. Mašina je Bagat-"višnja" a većina uputstva se može primijeniti i na druge Bagat i slične mašine (bagat super slavica..)

Na Sl.1 je prikazan prednji dio masine, tu je glavni mehanizam, iglenjača, podizač za stopicu, osvjetljenje a i pristup vijku za skidanje gornjeg zateznika konca (veliki zateznik), potrebno je prvo odvrnuti vijak "V".


Slika 2 izgled poslije skidanja tog "poklopca", odviti i vijak "V2" i sijalicu  sa nosačem ukloniti na lijevu stranu i fixirati bilo kako da se ne vraća natrag,


Sl.3 uklanjanje nečistoća i prašine pomoću komprimiranog vazduha manjeg pritiska,ko ima kompresor i odgovarajuci priključak nije loše to uraditi.


Sl 4 prikazuje dodatno uklanjanje nešistoća i stare masnoće pamučnom krpicom, lagano gdje god se može pristupiti skinuti sa krpicom sve zaostatke, može se krpica namotati na neki tanji šavciger, pa prići tako teže dostupnim mjestima, sledeće bi bilo podmazivanje sivaće mašine adekvatnim uljem (ulje bez primjesa kiselina za preciznu mehaniku)...


Sl 5, na sve klizne površine dodati po par kapi ulja uz povremeno ručno pokretanje da se ulje lijepo razlije po dijelovima mašine.



Sad dolazimo do slike 6 gdje je prikazan vijak koji treba odvrnuti da bi se gornji veliki zateznik konca mogao skinuti sa mašine, potrebno je tanjim izvijačem pristupiti vijku "V" i odviti ga gotovo do kraja, zatim oprezno gornji zateznik izvući i skunuti sa mašine, zna ići nešto teže kod starih i zapuštenih strojeva, malo pokretati lijevo-desno...sledece radnje ne preporučam svakom ako nije siguran da ne može sve vratiti nazad kako je bilo, bolje je očistiti zateznik onako u kompletu nego ga rastaviti i ne moći sklopiti kako treba .!!
Sl.7 skidanje osigurača sa tankim špicastim kliještima, oprez, osigurač je od tankog čeličnog lima i može se slomiti,


na slici 8 je prikazan potpuno rastavljen zateznik gornjeg konca, neki dijelovi su označeni brojevima a ja cu reći da svaki dio treba očistiti pamučnom krpicom a naročito tri pozicije označene 5-icom, "tanjirići", slobodno ih dobro istrljati od pamučnu krpu da površine ostanu glatke i sjajne. Sklopiti obrnutim redoslijedom a par kapi ulja dodati samo u unutrašnji dio sa dvije opruge, "tanjirići" se ne podmazuju.


Poslije čišcenja i sklapanja zateznika, oprezno ga vratiti na mjesto,
s tim, da polugica za podizanje stopice bude spuštena a zateznik oprezno gurnuti do kraja, dok ne dodirne polugicu na koju naliježe "p" To se dobro vidi na Sl 3, znači,izmedu zateznika i polugice nema zazora, lagano pritegnuti vijak za fiksiranje a zatim polugicom podici stopicu u krajnji položaj gore, u
tom momentu "tanjirici" se moraju djelimično rastaviti, ako to nije slučaj negdje ste pogriješili, pa ponovite radnju. Šta reći na kraju,? Mislim da zateznik gornjeg konca ne treba skidati bez prijeke potrebe, ako niste sigurni da možete sve vratiti u prvobitno stanje, veliki zateznik se može solidno očistiti i dok je na mašini. Kako srediti i očistiti grajfer na Bagat "višnja" mašini pogledaj OVDE.  (izvinjenje sa slab kvalitet slika).

36 comments:

  1. Anonymous18.5.13

    Imam ja pitanjce,pozdrav pre svega.Radi se o zatezniku na danici,koji bi trebalo da je otprilike slican ovome na visnji.Davno sam ga bio rastavljao,i prilikom sastavljanja sam uradio sve kao sto je u uputstvu navedeno,ali mi se desilo da je posle toga konac bio pretegnut,odnosno masina mi je sila ispravan bod,kada je zategnutost na 5-6.Nedavno sam ga ponovo rastavljao prilikom generalnog ciscenja masine,ovaj put sam uspeo da vratim na onu tacku izmedju 2 i 3 da daje ispravan bod,ali gronji konac je i dalje pretegnut.To me iskreno nervira,jer pri radu,kada zavrsim bod i treba da povucem konac i tkaninu moram ili da drzim step da ga ne bih nacigovao,ili uz okretanje zamasnika da pomocu trzalice pokusavam malo po malo otpustam konca kako pri vucenju ne bih krivio iglu ili da mi se ne pokida konac pa da moram ponovo da ga uvlacim u iglu.Napomenucu da mi je donji konac normalne zategnutosti i da se bez problema izvlaci.E sad citajuci vas post,vidim da vi skidate ceo zateznik,dok u uputstvu navode samo povlacenje zateznika,kako bi onaj mali zubic izasao iz lezista da bi se potom dugme zateznika zajedno sa srafom koji ima na sebi moglo izvrnuti sa svim tanjiricima.Pri tome,deo koji je na vasoj slici 8 pod brojem 1,ostaju zajedno sa delom i oprugom br 6 ostaju na masini.Da li taj srafic sto drzi deo br.6 ima nekog udela u podesavanju,posto vidim da taj deo moze da se pomeri levo desno,(u mom slucaju nije nikad diran ni odvrtan,stoji kako je fabrici podesen!)? Citao sam da neke masine poseduju kao kada se digne papucica,da im se automatski gornji zateznik otpusta,a na vasoj slici br3 vidim neku polugicu koja se oslanja na zadnju sranu zateznika oznacenu strelicom gz,jel moguce da to postoji,pa da meni ne funkcionise,ili sam ovo potpuno lupio sada (i ostao ziv hehehe :) ) Hvala unapred,i oprostite na ovom mom pozamsanom referatu... :)

    ReplyDelete
  2. Na početku Vašeg pitanja ono"pitanjece"treba pod navodnike :))

    OK,da krenemo redom;
    u pitanju je gornji zateznik na Bagat-ovoj Danica-i;samo ne znam odakle da krenem :))
    koliko sam razmio kod Vas je gornji konac pre-prezategnut,taj štep koji pravi Vaša"danica"je beskoristan,ne mogu biti pametan kako vam ne puca konac,Vi kada prošijete dva komada to možete nabrati kao zavjesu..??
    To je situacija da je gornji konac potpuno na površini i još potpuno ZATEGNUT;
    Moguće je da su zateznici slični ali vjerovatno ima neke male razlike,negdje ste nešto pogriješili pri sklapanju,ali gdje??
    Što se tiče pozicije 6 iz gornjg posta ona nema neki uticaj na zategnutost.
    Kada se podigne stopica mašine u krajnji položaj gore,konac se MORA opustiti,to nemaju neke već SVE mašine(koliko znam)
    Ta polugica koju spominjete bi trebala biti i na "danici"(ne mogu se sada sjetiti)i ona pri podizanju stopice u jednom momentu vrši pritisak na zadnji dio zateznika a time i opuštanje gornjeg konca.
    Pošto taj model mašine nemam pri ruci ne mogu vam dati neki konkretan savjet,jedino ako možete to fotografišite jasno pa mi pošaljite na moju mail adresu a ja ću pogledati uputstvo o Bagat Danica i vidjeti da li mogu šta dodati na vaše pitanje,malo strpljenja.
    masinski.kutak@gmail.com
    Pozdrav

    ReplyDelete
  3. Anonymous19.5.13

    hehe da,izvinjavam se sto nisam stavio navodnike,i sam sam se sebi smejao posle toga koliko sam iskucao! :) sinoc kad sam Vam poslao post djavo mi nije dao mira pa sam otvorio masinu i shvatio i resio problem :) napokon posle 15godina muchenja :D
    Ne,niste me dobro razumeli,masina je SAVRSENO sila sve vreme,jer je zateznik bio potpuno ispravan,a problem je bio zato sto se tanjirici nisu popustali kada bih podigao papucicu,pa je taj "normalnmo-prezategnut"konac i dalje bio zategnut kao u rezimu dok masina sije! i onda kada sam izvlacio vec sasivenu tkaninu da bih presekao konac morao sam da se mucim,jer pri tom potezanju zbog jake napetosti (jer mi se tanjirici nisu sirili) sam krivio iglu,pucao mi konac na mestu gde prolazi kroz iglu ili mi se nabirao step.(mozete zamisliti kakva je to zategnutost,kada ispravan sav krene da se nabira!)
    Problem je bio u tome sto FABRICKI deo zateznika koji je pricvrscen za masinu(slika 8,deo br.1),nije bio gurnut do kraja pa poluga koja treba da gurne sredisnju osovinu zateznika od nazad i popusti tanjirice pri podizanju papucice nije imala kontakt!
    Rado bih Vam poslao slike,da postavite ako nekome mogu pomoci,ali nemam foto aparat.Mada u sustini,mehanizam je isti kao i kod Vasih slika,Danica se od Slavice i Visnje razlikuje samo po spoljasnjem izgledu,iznutra su iste.:)
    Vama hvala jos jednom,da nije bilo ovog Vaseg ilustrovanog posta ja se nikad ne bih setio u cemu je problem i dalje bih se mucio svaki put kad treba da izvucem tkaninu ispod papucice :) Veliki pozdrav! :)

    ReplyDelete
  4. Ma nije nikakav problem,samo Vi pišite,"malo šale nije zgoreg"što bi rek'o Đuro :)

    Pa sad Vas POTPUNO razumijem,niste dobro postavili pitanje,ustvari,iskomplikovali ste ga,OK,nebitno.
    Kod vas nije pravilno funkcionisao gornji zateznik,o tome sam napisao cijelu temu,mnogi i ne znaju da se konac mora potpuno opustiti pri podizanju stopice u krajnji položaj gore,
    naravno da to ometa rad,morate jače vući,krivi se igla,puca konac...itd
    Samo se Vi javljajte i postavljajte pitanja,odgovorit će neko :),
    slobodno elaborirajte svoj problem na šivaćoj mašini,ako ih bude;

    Svako dobro

    ReplyDelete
  5. Anonymous15.11.13

    Da li prodajete komplet ili pojedinacno stopice za Bagat Visnja masinu? Ja imam polovnu masinu i samo osnovnu stopicu, a treba mi bar jos stopica za rajsfesluse... Takodje, imam utisak da mi mehanizam za zatezanje gornjeg konca ne radi dobro, tj ponekad je jednako zategnut i na 0 i na 9, ponekad se sam olabavi, u svakom slucaju, jako mi je tesko da pogodim pravu zategnutost konca, posebno kad radim sa tanjim tkaninama,.. pa se pitam da li je problem u mom neznanju ili u neispravnom mehanizmu :)

    ReplyDelete
  6. Što se tiče prodaje stopica,sve piše na stranici"prodaja",podrazumijeva se da prodajem samo komplet stopica jer dostava jedne je potpuno neisplativa,
    očito je da zateznik gornjeg konca na Vašoj"višnji"nije u normalnoj funkciji,kako očistiti zateznik pročitajte u gornjem postu.
    LP

    ReplyDelete
  7. Anonymous24.11.13

    Procitala sam sve komentare, naisla sam na slicne probleme, ali ne bas na potpuno isti kao moj... Moja masina je Bagat Visnja, i dosad sam uglavnom uspevala da podesim da mi za razlicite debljine i vrste materijala sije normalno (uz odgovarajuce debljine igli, konca i duze ili krace ekspreimetisanje sa duzinom boda i zategnutoscu konca). Medjutim, sada sijem kosulju od obicnog pamucnog sifona, dakle prilicno tanak materijal, koristim iglu 80 i tanak konac... i ma koliko menjala zategnutost gornjeg konca od krajnje labavog do krajnje zategnutog, imam utisak da se uvek vraca na istu, tj maksimalnu zategnutost! Jer bod izgleda tako da je gornji konac potpuno ravan, i oko njega se vide se petljice donjeg konca, (kao pri fircanju), dakle kad bih povukla gornji konac, mogla bih laganoda ga izvucem, tj sav nicemu ne vredi..... Kad promenim zategnutost i duzinu boda, on pocne da sije normalno neko vreme, 2-3 minuta, ali ubrzo se vrati na staro. Da li je moguce da zateznik gornjeg konca ustvari uopste ne radi, tj da uzalud okrecem tockic? Da li ce pomoci ako rastavim taj zateznik, posto sam videla da ste napisali lepo uputstvo za taj postupak? I sta jos treba da uradim sem da ga rastavim? Da napomenem da je donji konac podesen po uputstvu

    ReplyDelete
  8. Pitanje sam prebacio jer je već post o nedostacima pri rad sa šivaćim masinama preopterećen komentarima a i Vaše pitanje to zaslužuje(pismenost na nivou).

    Iz Vašeg pitanje se vidi da imate dobrog iskustva kada su u pitanju sivaće masine,kod Vas bi mogle biti dvije stvari,suviše labav donji konac ili nefunkcionalan gornji zateznik.
    Da li gornji zateznik funcioniše jednostavno je ispitati,uvucite konac u mašinu,odnosno samo dok prođe kroz zateznik,SPUSTITE stopicu i rukom vucite konac prema gore,za početak neka je zateznik na 1-ci,vučete konac a zateznik pomalo dotežite,treba se jasno"na ruci"osjetiti povećanje napetosti konca.
    Ako do sada niste skidali gornji zateznik to preporučujem iz dosta razloga,imate gore opisanu kompletnu proceduru;
    i još da kažem da donji konac možete MALO i više dotegnuti,ne mora biti sve po uputstvu.
    Lijep pozdrav

    ReplyDelete
  9. Božidar13.1.14

    Pozdrav,

    Poslednjih tridesetak godina supruga je šila, ja podmazivao Višnju electronic i to je bilo to. Sada, kad podmazivanje nije pomoglo, krenuo sam da tu i tamo nešto pritežem, dotežem i slično. Nisam poslušao savet i otvorio sam veliki zateznik na Višnji, pa sada, normalno, imam teškoće pri sastavljanju. Da probamo ovako, nadam se da ćemo se razumeti: Da li tanjiriće slažem tačno prema slici 8, tako da uzimam jedan po jedan kako su na slici, idući suprotno kazaljci na satu od elementa sa osovinom i nabacujuci ih na osovinu tačno kako su prikazani na slici? Kada posle nabacujem i zatežem federe, da li je bitno šta pokazuje indikator zategnutosti?

    ReplyDelete
  10. Tu sam da pomognem,pa da probamo :)
    Postavio sam nove kvalitetne fotografije u"dodatak na post",nisam stare skidao,neka ih,jer su one već ustaljene na tražilicama,nekada kasnije,uredu,da se vratimo na problem;
    Uzmeš već rastavljen zatezik i poredaš kao na slici,zateznik će mo podijeliti u neka tri dijela,svaki dio je označen posebnom bojom strelice,kućište nosača nije označeno,
    idemo prvo uzeti žute dijelove,prvo"indikator zategnutosti"postavimo na nulu( 0 ),to se radi tako što se dio odmah ispod br.1 (šip,držač)vrti lijevo ili desno te na malom oknu indikatora postavimo na nulu.zatim dijelove 2,3,4 i 5 redaš onako kao su postavljeni na slici,dvojku natičeš s tim da onaj dio naiđe i istureni komad (držaš),tanjirić 3 postaviš sa ispupčenjem prema gore,zatim središnji dio 4 postavljaš i natičeš onu rupicu na držač i na kraju tanjirić 5 sa ispupčenjem prema dole.To kada završiš odloži na stranu.
    Uzimaš kućište zateznika i onu malu oprugu,plava boja 1-ca,postaviš je kao na sledećoj slici,da bi ostala djelimično napeta,zatim uzimamo onaj crni dio plava 2-ka i postavimo na kućište zateznika s tim da oprugicu malo zakrenemo prema lijevo da bi limić sa kukicom ravno"sjeo"na kućište,pritegnuti ga vijkom 3,kako to izgleda vidi se na trećoj dodatnoj slici označeno žutom strelicom.
    ostajemo i dalje na kućištu zateznika a na njega dodajemo dijelove označene bijelim strelicama od 1-4,ovdje je bitno da matica 3,odnosno njen istureni dio naiđe na kanal kućišta,potom završimo sa čeličnim osiguračem.
    Sledeće dvie slike prikazuju dva dijela zateznika,prvi je sa"indikatorom napetosti"a drugi dio je ostatak sa kućištem,to dvoje treba spojiti,kako,? :)
    U desnoj ruci držimo malo vertikalnije indikator napetosti sa tanjirićima a u lijevoj ostatak sa kućištem,zatim navrćemo dio u desnoj ruci na kućište u smjeru kazaljke na satu,kada smo počeli zavrtati cio zateznik držimo vertikalno lagano zavrćemo i onda dolazimo do situacije kada glavni fiksator(istureni šip)zapinje za kućište,tada
    indikator vučemo prema van(izvlačimo ga prema sebi) da savladamo unutrašnje opruge a nastavimo zavrtati sve dok istureni dio ne bude naspram rupice na kućištu u koji mora da"sjedne",
    time je taj"famozni"posao završen :)
    Poštovanje

    ReplyDelete
  11. Božidar14.1.14

    Zahvaljujem,

    Sastavljanje je išlo brzo, mislim da je sve u najboljem redu. U međuvremenu, po uputstvu sam očistio i grajfer. Ovih dana ću to montirati i isprobati zajedno sa suprugom. Svakako javljam rezultat.

    Pozdrav,

    Božidar

    ReplyDelete
  12. Anonymous13.3.14

    Uh joj...
    Pozdrav, za pocetak...
    Ovo "joj" je tu jer vidim po komentarima da dosta vas ima slicne probleme... dakle: GORNJI KONAC. :O Mašina nije moja, posudila sam je od bake, tako da pojma nemam niti kada je čišcena, niti podmazivana posljednji put. Bagat, Višnja S. Do neki dan je uredno radila, no trenutno radim na nekom tanjem pamuku i bez obzira kako ju podešavala, gornji konac je previše zategnut i izvucem ga bez problema. Pokušala sam vec sa drugim iglama, drugim koncima i dobila veliko NIŠTA. Pa... pomoc?! :)

    ReplyDelete
  13. Postoji mogućnost da mašina nije imala nedostataka prije Vašega"čačkanja"oko napetosti donjeg i gornjeg konca,? a kako se mašina ponaša na nekom drugom materijalu..?
    Šivenje tankih pamučnih materijala će ići teško,to su rastezljivi materijali a bagatova višnja ne može proizvoditi tzv stretch(streč)rastezljivi štep osim cik-cak;
    Sad samo mogu dati savjet da mašinu dovedete u normalno stanje na nekoj drugoj vrsti štofa,ako gornji zateznik ne funkcioniše potrebno ga je očistiti i lijepo podesiti(sve detaljno u postu).
    Kada mašinu dovedete u normalno stanje,možete PROBATI raditi rastezljivi materijal,kada ga propuštate kroz mašinu malo ga"razvucite,koristite tanku iglu,pločicu postaviti samo za ravni štep(mala rupica)i smanjiti pritisak stopice na materijal.Za šivenje takvih materijala se koristi overlovka.LP

    ReplyDelete
  14. Anonymous25.1.15

    Imam šivaću Višnja s,do nedavno je super radila a onda je došlo do problema,naime,nešto se desilo sa dugmetom koji zateže gornji konac,zateže i dolazi do pucanja,pokušavala sam to srediti,čak sam taj dio i razmontirala ali ništa ne pomaže. Sta da radim? pozz

    ReplyDelete
  15. Postupite po zadatom uputstu iz gornjeg teksta i ne bi tu trebalo biti nekih problema,proučite teme o pravilnom funkcioniranju zateznika i podešavanju napetosti konca na šivaćoj mašini,sve to imate na sajtu.

    ReplyDelete
  16. Anonymous25.2.15

    poz.
    dobila sam bagat višnju i po prilično je raštelovana,sto se tiče struje sve je ok,lijepo radi,ne"tutnja" previše,mislim da je i sa remenom sve uredu,probala sam šiti"teksas"i prvi dan nije htijela,potom jeste i to baš lijepi bod bio,ostavila i sutra dan kada sam uzela da ponovo sijem taj isti"teksas",neće da šije,sve sam štimala,iglu uvlačila izvlacila,dojnji konac popuštala, zatezala,gornji isto tako,mijenjala platno ali ništa,,,,,znači neće nikako da sastavlja konac ili malo podje i to ne liči ni na što.Nemam nigdje servis u blizini jedino mi preostajete vi,čitala sam puno vaše savijete i pokušavala rastaviti grajfer i ponovo sastaviti ali nazalost ništaaaa A imam strasnu volju da sijem,Unaprijed hvalaa,poz

    ReplyDelete
  17. Anonymous25.2.15

    A možda ste kupili mašinu preko oglasa :)) ,OK nije važno,
    po svemu sudeći vi ste došli u posjed,kako kažete"prilično raštelovane mašine",prvo što mi pada na pamet je pravilno postavljanje igle,pogledajte je li igla ravna,možda je zakrivljena....sledeće bi bilo razmak između vrha igle i kukice grajfera....napetost oba konca ste poremetili i ako nemate iskustvo po tom pitanju teško da to možete vratiti u normalu,.....ukucajte na dnu stranice u tražilicu "bagat višnja"i čitajte ima toga već puno ispisanog i morat će te biti puno strpljivi ako mislite svojim rukama to dovesti u red.Lp

    ReplyDelete
  18. Anonymous26.2.15

    Hvala vam u svakom slučaju,evo mene i danas,strpljiva moram biti,nema mi druge,je li se može desiti da prilikom prenošenja masine,trešenjem,poremeti se nešto,ja sam je sinoć ostavila i nije htijela šiti,nikako ne sastavlja konac,danas ponovo uključila počela ono što sinoć nije htijela,15 minuta šila
    i kada sam promijenila tanje platno opet isto.?? Pa da li je moguće da se prilikom pomijeranja mašine nešto poremeti i neće da šije,jednostavno gubi negdije nešto,hvala i lp

    ReplyDelete
  19. Anonymous26.2.15

    ...zaboravih vam reci da ja amaterski sijem nekih 10 god i stalno sam sila na njemacku IDEAL, naštimam ja isto sve kao što sam i na ideal mašinu,ali ovu nikako skontati i da li mogu u "višnju"staviti grajfer ili čunak,kako se vec zove,iz ideal mašine,hoću li oštetiti išta,Visnja mi se svidja jedino sto se na njoj moze prilagoditi brzina,dok na IDEAL ne moze .znaci ne postoji minimum samo maksimum,,,Ako ne mognem nastimati bagat VISNJU da li onda mogu motor prebaciti na ovu drugu,ili samo papucicu,sta mi savjetujete,hvala jos jednom ,pozzzz

    ReplyDelete
  20. Puno ste"nabacali"pitanja i konstatacija tako da je odgovor veoma teško sročiti,
    trebalo bi cio elaborat da ispišem :) ,čitajte sajt i pretražujte,dosta toga je već odgovoreno,Vi ste dali odliču definiciju"kupili ste veoma raštelovanu mašinu".Lp

    ReplyDelete
  21. Anonymous4.8.15

    Imam Bagatovu Visnju.U zadnje vreme gornji zatezac ne stoji na zadanoj poziciji(crvena tacka)koju namestim pre rada.U toku sivenja postepeno zatezac se pomera na nulu.Molim za savet.

    ReplyDelete
  22. Anonymous4.8.15

    Niste naveli da li time i napetost gornjeg konva slabi. Taj zateznik je potrebno rastaviti,očistiti i sklopiti po datom uputstvu.

    ReplyDelete
  23. Anonymous3.12.15

    Lijep pozdrav! Imam mali problem sa Bagat višnja mašinom. Odlično je radila do jutros. Donji i gornji konac se uopšte ne spajaju kada krenem da šijem. Da li znate u čemu je problem?

    ReplyDelete
  24. Sličnih ili istih pitanja ima sijaset,koristite prilagođenu tražilicu sajta,nije cio sadržaj samo stranica koju otvorite,ukucajte u tražilicu na dnu stranice "bagat višnja"i ćitajte.pozz

    ReplyDelete
  25. Iskreno sam oduševljena vašim sajtom.
    imam 30 godina i znam da sam kasni početnik :)) ali oduvijek mi je bila želja da naučim šiti.
    Nedavno sam na poklon od prijatelja dobila 'old tajmer' :) bagat 515 i sad je izučavam :)
    za sam početak sam se zadovoljavajuće snašla, mašina je šila izvrsno, ali je onda počela da pravi ogromna gomilanja donjeg konca, napominjem da je gornji konac i dalje perfekran, ali kada okrenem donju stranu tkanine, vidim po nekoliko upetljanih konaca.
    pokušavala sam neke od vaših savjeta, ali nije mi pošlo za rukom..
    pronašla sam i pdf priručnik za nju, tj. za Bagat Višnju, jer su im performanse navodno iste, jer je bagat 515 limitirano izdanje i nema svoja uputsva, ali nisam uspjela riješiti svoju dilemu...
    ali i ukoliko mi podje za rukom da šijem izvjesno vrijeme bez gužvanja, nakon 20-ak centimetara šivenja konac mi puca, šta dam radim, očajna sam :))
    srdačan pozdrav

    ReplyDelete
  26. Kod vas je Bagat 515 sonja,to je gotovo pa ista mašina kao"višnja"razlika je u poziciji motora,pokušat ću naći uputstvo za Bagat 515 sonja,mada bez problema se može koristiti uputstvo od"višnje".
    Znači,Bagat 515 gomilanje konca sa donje strane,to i jeste vezano sa datom temom,provjerite da li zateznik gornjeg konca uopšte radi,??
    uvući konac u mašinu,provući kroz gornji zateznik,SPUSTITI STOPICU a potom vući konac prema gore,trebao bi se osjetiti znatan otpor,zatim PODIĆI stopicu u krajni položaj gore i vući konaac,ne bi se trebao osjetiti nikakav otpor na koncu.
    Nikad nije kasno,vi ste mladi i nemojte biti očajni,nema razloga.
    Čitajte Masinski Kutak,tražite teme,pitajte,podijelite koji puta naše sadržaje na FB-ku,sredit će mo to,samo polagano i za početak čuvajte prste.Sretno

    ReplyDelete
  27. Anonymous21.7.16

    Puno pohvala za trud da nam sve lepo objsanite,imam mašinu "Danicu", prvo mi je bio gornji zateznik konca jako labav, sve sam uradila po upustvu i skinula očistila ali sad mi je jako zategnut konac?Nisam sigurna ni u raspored tanjirića jer sam ona dva ista tanjirića stavila izmedju dužeg ali okrenuti jedan ka drugom,tamo gde su ispupčeni.Gde sam pogrešila? Unapred hvala

    ReplyDelete
  28. Anonymous23.5.18

    Gornji konac na mojoj Višnji Bagat se ne okreće i konac se kida...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Na tako uopštena pitanja nije moguće napisati neki poseban odgovor..."konac se ne okreće"?

      Delete
  29. Anonymous30.7.18

    Meni se olabavila polugica za podizanje stopice,kako mogu da je zategnem,Ne moze uopste ni malo da se podigne.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bagat višnja, podizanje stopice?
      Treba pogledati u kakvom je stanju dio na koji djeluje polugica za podizanje stopice, možda je polomljen (crna plastika sa metalnim vijkom na sredini), to je veoma čest slučaj. Pokušajte zarotirati stopicu lijevo-desno, ukolko ima velikog lufta onda skinuti poklopac i pogledati dio koji je protegnut na nosaču stopice.

      Delete
  30. Imam Bagat Jadranku, dok sijem gornji konac se mrsi u grajferu, a sam zatezac gornjeg konca ispada. Ne uspevam da napravim ni dva stepa, odmah zatezac ispada. Izgleda mi da je vijak odnosno zičica, poremecen, kao da ne naleze lepo na tanjirice.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kada gornji zateznik vratite u normalnu funkciju tada će i mašina normalno da šije:
      BAGAT JADRANKA

      Delete
  31. Anonymous8.12.19

    Pozdrav, da li moze neko da objasni kako se sastavlja gornji zateznik ali deo po deo posto mi ne uspeva nikako i stalno mi se gornji konac cepa.Izvadio sam komplet i rastavio ali ne znam sad kako da sklopim .Najvise me opruga buni.Hvala

    ReplyDelete
  32. Anonymous22.12.21

    Masina Bagat 720 višnja Sve ide kao sto treba ,provlačenje konca gornjeg, donjeg, pa čak i izvlačenje donjeg konca ručno ali prilikom pritiska papuče za početak šivenja neće da fata donji konac, radi kao da šije ali gornji konac bude samo na površini platna ne zašiveno. Lp

    ReplyDelete

SEARCH