Elektromotor Za Industrijsku Šivaću Mašinu

eng.Electric motor for industrial sewing machine:

Ova tema je vec djelimično "obrađena" pa na neki način ovo ce biti kao nastavak, prethodni post pogledaj  OVDEOvoga puta ću "staviti težište" na princip rada standardnog asinhronog elektro motora sa spojkom-kvačilom za industrijsku šivaću mašinu, odmah na početku izvinjenje, za, ne tako kvalitetan crtež, mašinci će ga vrlo lako razumjeti a za ostale ne znam, pokušat cu objasniti .
Na slici je prikazan standardni oblik elektro motora za industrijsku šivaću masinu (presjek el.motor-a industrijske šivaće mašine),


svi znamo da kada pokrenemo motor na prekidaču da se on neprestano vrti-obrće, šivenje tek počinje onda kada djelujemo na papučicu spojke-kvačila (kuplung), pri uključivanju motora rotor "R" je konstantno u pokretu, stalno proizvodeći obrtni moment, na njegovom vratilu-osovini su postavljeni zamajac-zamašnjak "Z" i ventilator "V", plave strelice pokazuju smjer kretanja zraka koji proizvodi ventilator, ventilator USISAVA zrak i potiskuje ga kroz unutrašnji dio motora i izbacuje van, na taj način motor se hladi, zamajac "Z "ima dvojaku ulogu, prvo svojom težinom podpomaže obrtni moment koji stvara motor a drugo je,prenosi obrtni moment svojim prednjim dijelom na rotirajucu plocu "Rp" sa lamelama od materijala otpornog na temperaturu-plavo zadebljanje (nešto slično kao lamela na automobilu). 
Sklop motora rotor-zamajac-ventilator su fixni i nemaju uzdužni hod a postavljeni su na dva kotrljajuća ležaja "L3 i L4"."St" predstavlja strator motora i on u ovoj priči nema neki značaj, sem pravilnog rada motora. Naspram ovog sklopa motora se nalazi "rotirajuca-potisna ploča" sa lamelama "Rp" koja također ima zajedničko vratilo-osovinu ALI sa remenicom, rotirajuća ploča "Rp" i remenica "Re" su postavljeni takođe na dva ležaja "L1 i L2" koji se mogu jednim dijelom uzduž pokretati,l ežajevi "L1 i L2" su postavljeni u jednu čahuru u kojoj se kreću uzduž ose zajedno sa pripadajućim vratilom i rotirajućom pločom (ne puno, oko 10-tak mm), znaci djelovanjem na pedalu spojke-kvačila vršimo pokretanje poluge "P" koja svojim krajem pomiče sklop remenica-obrtna ploča PREMA zamajcu, kada "obrtna ploča" počne dodirivati zamajac tada dolazi do trenja i prenosa obrtnog momenta sa zamajca na rotirajuću-potisnu ploču a samim tim i na remenicu, koja pomocu klinastog remena dalje prenosi kretanje na "glavu" šivace mašine.
Ovim načinom prenosa obrtnog momenta se dobija fino klizno pokretanje mašine bez naglih trzaja i opterećenja, zbog tog čestog klizanja i stvaranja temperature na potisnoj-rotirajucoj ploci "Rp" se nalaze lamele od vatrostalnog materijala.
Odpuštanjem pedale kvacila "rotirajuca ploca"Rp" se odmiče od zamajca ALI se drugim svojim krajem približava "fiksnoj ploči Fp" i kada nastane dovoljno veliko trenje rotirajuca ploca "Rp" se zakoči a samim tim i mašina stane, to je dakle kočnica sivace mašine-stroja.
Da napomenem da ima i elektromotora kojima zrak za hlađenje ide sa vanjeske strane po "rebrastom" kućištu radi boljeg odavanja temperature. Srodne i povezane teme : Servo - sinkro elektromotori za mašine

Broj komentara: 7:

 1. Anonimno29.3.15

  Slučajno sam naišo na ovu stranicu i ima zanimljivih stvari.Naime ja imam Bagat Necchi industrijsku šivaću mašinu sa trofaznim motorom koji stvara velike vibracije na radnom stolu(kad stavim makaze na sto one posle minute padnu),kod viklera sam zamenio ležajeve medjutim i dalje ima vibracija,?Uputite me šta da radim.Pozdrav i hvala.

  OdgovoriIzbriši
 2. Predpostavljam da ste ugradili nove ležajeve,ima nekoliko stvari koje utiču na pojačanu vibraciju,motor od radnog stola mora biti izoliran gumenim"jastučićima",direktno spajanje bez ikakve amortizacije osim vibracije stvara i ružan zvuk,sledeće bi bilo veli disbalans rotora ili zamajca na rotoru.Najčešće je to zamajac,mora se izgraditi i na balansiranje.
  Poslije tih intervencija buka i vibracija bi trebali biti osjetno manji.Pozz

  OdgovoriIzbriši
 3. Anonimno24.7.15

  Pozdrav
  Jedno pitanje, ako nije problem...industrijska mašina koja je na trofaznoj struiji, kako je prebaciti na monofaznu... Odnosno, koji je naj lakši i izvodljiv način?
  Hvala

  OdgovoriIzbriši
 4. Prebacivanje trofaznog elektromotora na monofaznu struju je moguće.Industrijske šivaće mašine obično koriste motore od 350-750W.Samo prebacivanje nije neki problem ali motor osjetno gubi na snazi,neki motori to prebacivanje bolje podnose,pa se gotovo ništa i ne primjeti,dok neki znatno gube snagu i teško startuju.Dodatni kondentator je obavezan a nekada i dva,jedan radni a drugi startni,startni kondenzator je obično većeg kapaciteta i njegovo korištenje traje par sekundi.Ne postoji nikakav"najlakši"način,prebacivanje vam mora uraditi električar,jer čačanje oko takvih stvari nije za amatere.

  OdgovoriIzbriši
 5. Aleksandar7.12.18

  Imam pitanje. Kako da resim problem da mi motor lepo lagano polako krece kad stisne papucicu ne krece i onda odjednom krene jako, nemože sporo da šije nego brzo, dali se istrosila lamela ili sta vec, dali moze nesto da se ubaci ili kako god samo da mi radi kako treba. Hvala

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Dosta stvari utiče na tu pojavu; Snaga motora u odnosu na mašinu, često se vrše razne manipulacije, izmjene motora, možda je mašina veoma lagana za pokretanje (obična šteperica) a motor trofazni sa velikom brzinom, ako je na motoru remenica nešto većeg prečnika time je situacija još gora.
   Istrošena lamela ne bi trebala uticati na tu pojavu, pridržati desnom rukom remenicu (zamajac) na mašini i onda lagano krenite, može se jasno osjetiti na ruci da li ima kliznog kretanja ili je start trenutan.
   Ako motor trenutno vuče trebalo bi ga otvoriti i pregledati sklop lamela-zamajac na motoru. Može biti da to godinama nije otvarano i da je pomicanje pokretnih dijelova na sklopu veoma kruto.
   Ako je motor trofazni, trebalo bi ga postaviti na jednu fazu, time mu se snaga i brzina donekle smanjuju, smanjiti prečnik remenice na motoru. Pogledajte i ovu temu: KAKO SMANJITI BRZINU SIVAĆE MASINE

   Izbriši
 6. Anonimno6.7.19

  Gdje kupiti monofazni motor za šivaću mašinu juki?

  OdgovoriIzbriši

PRETRAŽI SAJT - UPIŠI TRAŽENI POJAM