Obrtaji Šivaće mašine i Krajnja Brzina Igle

eng.speed sewing machines;

Redukcija obrtaja (broj okretaja), odnosno, brzina šivaće mašine se može regulisati na nekoliko načina,
u slučaju modifikacija i prepravki, mijenjanja motora sa jedne mašine na drugu, ponekad dolazi do suviše velike brzine mašine, koja se teško kontroliše a kod početnika stvara velike probleme, naravno, "govorim" o industrijskim šivaćim mašinama.Suviše velika pogonska remenica na motoru će znatno povećati i krajnju brzinu kretanja igle na šivaćoj mašini, kod klasičnih šteperica, kojima se šiju lagani materijali to je donekle prihvatljivo i tolerantno.Kada se radi sa teškim i debelim materijalima tu brzina kretanja igle treba biti reducirana, noviji modeli industrijskih šivaćih strojeva na svojim motorima (servo motori) imaju jednostavan potenciometar(vidisliku), kojim se krajnje jednostavno reguliše brzina mašine a kod servo motora rad je po potrebi, kada stisnemo paučicu kvačila tada se i motor pokreće, to se isto može primijeniti preko dvostruke redukcije kod mašina sa velikim opterećenjem, u tim situacijama motori ne zahtijevaju neku posebnu snagu a time je ušteda električne energije znatna. Obrada prave kože, deblje eko kože, gusto tkani i debeli štof, cerade..i sl poželjno je nešto manji broj obrtaja, odnosno, manji broj uboda igle po sekundi. Što je materijal deblji i teži broj uboda igle bi trebao biti sve manji. 


Prelazak sa kućnih šivaćih mašina na industrijsku isto tako je velika promjena i kod polaznika prevelika brzina stvara problem a lagano pokretanje mašine je gotovo nemoguće (nemaju "osjećaj" na spojnici-kvačilu), u tim situacijama stanje znatno popravlja smanjenje prečnika remenice na motoru. 
Kada trebamo raditi izrazito debelu prirodnu kožu, posjedujemo robusnu mašinu sa trostrukim transportom ali joj je brzina igle suviševelika, dvostruka redukcija daje solidne rezultate (vidi slike), dakle obrtni moment sa motora se prenosi na jedan središnji međuprenos sa duplom remenicom a sa njega na "glavu mašine". 
Izrada tog "među prenosa" nije nešto komplikovana a može se improvizirati na različite načine, bitno je da su pravci remenja dobri i da remenice nemaju nepotrebnih oscilacija i sve to postavljeno na kvalitetnim ležajevima. Šivaće mašine sa dvostrukim i trostrukim transportom, kojima se vrši. Svakako da postoje mašine sa nižim brojem okretaja motora i sa manjom pogonskom remenicom koje su same po sebi sporije i na njima nije potrebna nikakva intervencija,osim ako ne želite suprotno,povećati brzinu...

2 komentara:

  1. Želim da se zahvalim za ove zabavne fajlove. Mnogo su slatki, a ja jesam jedan od vernih pratilaca, bez obzira što ne ostavljam uvek komentar. Prosleđujem ih drugarici, odmah!

    OdgovoriIzbriši
  2. O problemima koji se mogu desiti prilikom rada na šivaćim masinama pogledajte OVDE

    OdgovoriIzbriši

PRETRAŽI SAJT - UPIŠI TRAŽENI POJAM