Durkopp 239-125
Share On Facebook ! Tweet This ! Pin It !

eng.sewing machines Durkopp class 239;

Na ovom modelu mašine sam radio jedan malo veći remont, nešto od tog posla je prikazao na datim slikama a ja ću da napišem neke karekteristike ove šivaće mašine:
Durkopp 239-125 je industrijska šivaca mašina sa trostrukim transportom. Uglavnom je namijenjena za šivenje težih materijala: prava koža, skaj, eko koža, deblji štof, mebl štof, materijali za torbe,t ende, za tapetare... itd.

Durkop 239-215 posjeduje rotacioni, horizontalno postavljen grajfer, klasični čunak ne posjeduje, vec se bobina-špulna ubacuje direktno u kucište grajfera te se osigurava jednim "preklopnikom", vidi sliku.
Ovaj model može koristiti različite debljine konca (20, 30, 40), sve zavisi šta se šije, debljina postavljene igle isto tako je različita od 100 pa na dalje, optimalna igla za Durkop 239-125 je oko 120.


Svi ležajevi na "glavi" mašine su klizni a podmazivanje se vrši pomocu pristupnih tačaka-rupica označenih crvenom bojom, nema centralno podmazivanje, unutrašnji zupčasti remen je izrađen od speciajlnih vlakana sa metalnim prstenovima, o ovoj temi je vec bilo "govora" (pogledaj arhivu).
Ovaj model je opremljen monofaznim motorom i startnim kondenzatorom koji je smješten u kutiju sa prekidačem, zanimljivost kod ovog motora je u tome što je sklop motor/kvačilo-kočnica rastavljen, odnosno dijelovi sklopa kočnica-kvačilo-zamajac su potpuno vidljivi, takodje motor ima nekoliko pristupnih tačaka za podmazivanje, što je dosta dobro.

Prenos obrtnog momenta sa motora na "glavu" mašine je riješen klasicnim klinastim remenom, remenica motora se može po potrebi zamijeniti manjom ako neko želi sporiji rad igle odnosno sporije šivanje (preporučljivo početnicima i kod šivanja kože)
Namotavanje bobine se vrši motalicom koja je postavljena na radni stol, bobina je standardna manjeg prečnika (manje namotavanje debljeg konca), motalica se pokrecće pomocću remena a pri namotavanju bobine obavezno podići stopicu ili namotavati u toku rada.
Radni stol je klasičan sa mogućnošcu manjeg podešavanja, na radnom stolu sa lijeve strane je ladica za smještaj potrebnog pribora. Čitav radni stol je na gumenim "jastučićima" koji sprecavaju prenos vibracija na pod gdje je postavljena mašina...

3 komentara:

 1. Anonimno1.3.18

  Pukao mi je zubcasti remen na masini durkopp adler 239 125 kako mogu nabaviti tj kupiti. unaprijed hvala.

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Možete kupiti tako što će te vidjeti koja je dimenzija zupčastog remena i koji broj zubi ima, kada kupite onda nađite dobrog majstora koji će to ugraditi, nije to posao za svakoga.

   KAKO ZAMIJENITI ZUPCASTI REMEN MASINE


   Izbriši

PRETRAŽI SAJT - UPIŠI TRAŽENI POJAM