Pfaff 145 | Pfaff 146 | Pfaff 544 | Pfaff 545

Nähmaschine Pfaff 145,;
Pfaff klase 145 je industrijska višenamjenska šivaća mašina sa trostrukim transportom. Ovog modela sam se "dotakao" još u jednom starijem tekstu u kojemu je opisano detalno rastavljenje grajfera na 145-ci, o tome pročitajte OVDJE. Višenamjenska je zato što se uz promjenu stopica može raditi, recimo, precizno prišivanje "kedera" kod svih vrsta tapetarskih poslova, pri tapaciranju auto sjedišta i sl, može se dodati kompletan paspul aparat i vršiti sva moguća paspuliranja..itd.


Pfaff klase 145 ima horizontalno postavljen rotirajući grajfer (hvatač konca), nema klasični čunak nego je to nešto kao "poklopac" bobine-grajfera na kojemu se ujedno i vrši podešavanje zategnutosti donjeg konca, osiguranje se vrši pomoću kratkog preklopnika koji se nalazi u središtu grajfera. Mala bobina ne može prihvatiti puno konca, pogotovo ako se radi recimo sa koncem 30, optimalni konac za Pfaff 145 je broj
40. Mašina uz dobar konac može raditi sve vrste štofova, eko kožu i pravu prirodnu kožu. Sa debljinom prirodne kože ne treba pretjerivati, na slici vidimo nekoliko slojeva koje sasvim normalno šije. Debljina igle ovisi o materijalu i koncu, ako želimo sitan štih treba tanja igla i tanak konac i obrnuto, optimalna debljina je 120 za konac 40. Maksimalna dužina boda je oko 5 mm. Eventualno podešavanje grajfera se vrši na donjem paru zupčanika koji su zaštićeni aluminijumskim kućištem, podmazivanje zupčanika se vrši...


specijanom mašću. Opruga koja vrši pritisak na vanjsku stopicu nije klasična, radi se o dvoslojnoj "lisnatoj" opruzi čiji se pritisak podešava velikom navrtkom koja se nalazi na njenom kraju. Na jednoj od slika vidimo i gornji zateznik koji je prikazan u sklopljenom i rasklopljenom stanju. Pfaff 145 nema unutrašnji nazubljeni remen već se prenos vrši pomoću zupčanika.
Održavanje nije ništa specijalno, svi ležajevi su kliznog tipa i podmazuju se uljem a zupčanici sa mašću. Pošto su zupčanci zaštićeni njihovo podmazivanje je prilično rijetko, može se vršiti zamjena masti na nekom od generalnih pregleda.
Pogonski motor je klasični i nema se ništa posebno o tome reći. Pfaff 145 je tzv.mašina "ravnica" a cilindrica nosi broj 335 ili 345. Cilindrica Pfaff clase 335 je gotovo identična kao 145, ima nešto drugačiji grajfer i namijenjena je više šivenju lakše kožne galanterije.
Postoje i noviji modeli Pfaff 335, oni mogu biti opremljeni servo motorom, elektroničkim dodacima, pneumatskim podizačima stopica, automatsko odsijecanje konca, pozicioniranje igle...itd, samo za takav model će trebati izdvojiti i znatno veću sumu novca. Stari Pfaff 145 je i dalje u "opticaju" i mogu se naći solidno očuvani primjerci, sve u svemu, solidna šivaća mašina.

4 komentara:

 1. Anonimno24.11.16

  Pozdrav Majstoru,imam Pfaff 145 i razmišljam da napravim novi veći zamajac
  sa remenicom,bio bi teži,probojnost igle bi bila veća a brzina manja,molim vaše mišljenje o ovoj ideji.

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Mislim da to može bez problema,s tim da ne treba pretjerivati sa težinom zamajca,može se remenica(zamajac)uraditi na tokarskom stroju bez ikakvih problema.

   Izbriši
 2. Anonimno23.5.18

  Imam pfaff 145 i imam sledeći problem, naime na početku šića zamrsi mi gornji konac sa donje strane materijala, a posle nastavi da šije bez problema. Grajfer nema lufta mašina radi fenomenalno jedino je to problem. konac koji koristim je svileni 30/2 ili 30/3 a igla je 110.
  Drugi primetio sam da zupci kad radi ne idu dole gore već samo napred nazad. Hvala Miro

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Pa dobro, nije to neki poseban problem, teško je reći zašto se to događa, prvo bi trebalo pogledati aktivnost gornjeg zateznika na prvo spuštanje stopice, možda konac ostane labav izvjesno vrijeme...kako se mašina ponaša kada stavite neki drugi konac? da li taj problem nastaje samo prilikom rada sa kožom a na platnu nema problema...itd
   Što se tiče zubaca, to je OK, trebaju biti ravno spram pločice ili do najviše 1 mm iznad.

   Izbriši

PRETRAŽI SAJT - UPIŠI TRAŽENI POJAM