Durkopp Adler Sewing Machine


Bielefeld (Njemačka) sredinom 19-tog vijeka, industrijska revolucija je pretvorila grad u veliki tekstilni centar. Uvozne šivace mašine, uglavnom iz SAD-a, koriste se za proces šivenja,međutim problem je nabavka i visoka cijena. Tada dva mehaničara Baer i Koch prepoznaju priliku i počinju izgradnju tvornice za proizvodnju šivaćih mašina u Bielefeld-u.
Uspjeh poduhvata ukazuje na potencijal novih tržišta a 1865. Baer odluči da počne svoje poslove. Koch nastavlja trgovanje pod imenom Koch& Co i zapošljava dva mehaničara za šivaće mašine Dürkopp

i Schmidt-a. Dürkopp je već 1861 dizajnirao svoj prvi šivaći stroj a 1867-e godine zajedno sa Schmidt je osnovao svoju kompanija poznatu kao Dürkopp& Schmidt.
U tih 20 godina Bielefeld se razvija i postaje jedan od najznačajnijih centara industrije i proizvodnje šivaćih mašina. Godine 1880 Bielefeld ima 19 kompanija koje posluju u ovom sektoru i proizvodi uživaju medunarodno priznanje i prodaju se širom Evrope. Ovaj sektor prolazi kroz krizu 1880-ih godina kao rezultat rastuće...


nacionalne i međunarodne konkurencije. Nakon odlaska Schmidt-a nova kompanija se zove Dürkopp& Co a time i prvi poduhvati koji ce početi u potrazi za novim tržištima za proizvodnju bicikala. Novi proizvod se prodaje jako dobro a kompanija nastavlja svoj uspješan put, kao i druge kompanije, Koch & Co slijedi Dürkopp-ov primjer i proizvodnja bicikla ubrzo postaje važan faktor u ekonomiji.Inspirisan njegovim uspjehom Dürkopp počinje sa proizvodnjom automobila, kamiona i drugih oblika motornih vozila do kraja 19-og vijeka.


Dürkopp je stalno zauzet pokušavajuci da pronađe nove oblasti poslovanja za svoje firme, Koch & Co, koncentrira se na industrijske šivaće mašine. Njegovo novo ime Adler postaje sinonim za posebne šivace mašine velike medunarodne potražnje. Kao novonastala komapnija mijenja naziv u "Kochs Adler Nähmaschinenwerke, proizvodnja bicikala prestaje 1920-e godine.
Nakon Drugog svjetskog rata "Kochs Adler Nähmaschinenwerke" pokušava napraviti proboj na nova područja poslovanja s proizvodnjom....


pisaćih mašina i opreme za pakiranje. Od početka šezdesetih godina pa nadalje "Dürkoppwerke AG" se ograničava na proizvodnju industrijskih šivaćih mašina i transportnih sistema.
Godine 1962. većina dionica u Dürkoppwerke AG je kupio "FAG Kugelfischer". Kada je Kugelfischer grupa preuzela vecinu dionica u "Kochs Adler AG". Od 1990-e se radi u novom proizvodnom kompleksu u Bielefeld-Oldentrup pod imenom "Dürkopp Adler AG". Od 1.juna 2005-e godine, kineski "SGSB Group Co., Ltd., Šangaj (SGSB Group)" preuzela večinsko vlasništvo u Dürkopp Adler AG iz FAG Kugelfischer GmbH, Schweinfurt.
U "Zoje Europe GmbH", podružnica kineske "Zoje Sewing Machine Co"., preuzeo 29% udjela u Dürkopp Adler AG sa učinkom od 28.10.2012-e.
Danas (2015-e), Dürkopp Adler AG nudi najsavremenija rješenja u području tehnologije šivenja. Korporacija posluje širom svijeta sa distributivnom mrežom od 11 podružnica, sa 2 Zajednička ulaganja i više od 80 ovlaštenih distributera. Cilj kompanije je da usavršiti automatizaciju proizvodnih postupaka.
Kompletne konsultacije i pouzdanu uslugu zaokružuju proizvod paleta koji zauzima visoku poziciju u glavnim segmentima na svjetskom tržištu. Pionirski duh i kreativnost od Osnivača je sastavni dio poslovne filozofije i danas.......Napomena:Izvor informacija Durkopp-Adler uz slobodan prijevod. Srodne i slične teme: Durkopp Adler 267

4 komentara:

 1. Anonimno7.1.16

  Bielefeld in the middle of the 19 th century:the industrial revolution has turned the city into a major textiles location.Imported sewing machines,mainly from the USA,are used to further process the materials. They are expensive to buy and hard to service.The two mechanics,Baer and Koch, recognise the opportunity and start the first sewing machine factory in Bielefeld.........

  OdgovoriIzbriši
 2. Guten Tag, wieviel kostet die Maschine ?

  OdgovoriIzbriši
 3. Anonimno26.4.20

  Zanima me kako se podešava širina stepa na durkop adler 525i cik cak, kao i kako povećati brzinu, zaključano je na 1800?

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. I mene zanima od koga ste kupili tu šivaću mašinu.?

   Izbriši

PRETRAŽI SAJT - UPIŠI TRAŽENI POJAM